Strona 1 z 1

Białka z pszenicy wywołują stany zapalne

: 2016-10-18, 19:00
autor: rob.
Wiadomość pochodzi ze strony Kopalnia Wiedzy (http://kopalniawiedzy.pl) z dnia 18.10.2016 w dziale Zdrowie/uroda.

"Białka z pszenicy wywołują stany zapalne

Zawarte w pszenicy proteiny nie tylko przyczyniają się do niezwiązanej z celiakią wrażliwości na gluten, ale również biorą udział w tworzeniu stanów zapalnych w wielu chorobach chronicznych, takich jak stwardnienie rozsiane, astma czy reumatoidalne zapalenie stawów.
Większość dotychczasowych badań skupiała się na glutenie i jego wpływie na przewód pokarmowy. Niemieccy naukowcy z Uniwersytetu Jana Gutenberga postanowili przyjrzeć się nieco innej rodzinie białek występujących w pszenicy. Na warsztat wzięli inhibitory amylazy i trypsyny (ATI). Przeprowadzone badania wykazały, że białka te mogą powodować stany zapalne poza przewodem pokarmowym, w tym w węzłach chłonnych, nerkach, śledzionie i mózgu. Zdobyli też dowody sugerujące, że ATI mogą pogarszać objawy takich chorób jak reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, astma, niealkoholowe stłuszczenie wątroby czy toczeń rumieniowaty.
ATI stanowią nie więcej niż 4% białek w pszenicy, jednak mogą wywoływać silne reakcje zapalne w układzie pokarmowym, które później przenoszą się na inne obszary organizmu.
Uczeni uważają, że ATI mogą przyczyniać się też do niezwiązanej z celiakią nietolerancji glutenu. To uznana przez medycynę sytuacja, gdy człowiek, który nie choruje na celiakię, odnosi korzyści z diety bezglutenowej. U osób taki pojawiają się różne objaw w obrębie brzucha, w tym bóle czy nieregularne ruchy pęcherza. Trudno jest jednak odróżnić wrażliwość na gluten od zespołu jelita drażliwego. Bywa jednak i tak, że w nadwrażliwości na gluten pojawiają się objawy poza układem pokarmowym, takie jak bóle głowy, stawów czy egzema. Objawy takie szybko ustępują po odstawieniu glutenu, jednak najprawdopodobniej nie powoduje ich sam gluten. Profesor Detlef Schuppan, który stoi na czele grupy badawczej ma nadzieję, że nowe badania pozwolą uściślić i lepiej zdefiniować to, co obecnie zwiemy nietolerancją glutenu."

Autor: Mariusz Błoński
Źródło: Science NewsLine

Białka z pszenicy wywołują stany zapalne

: 2016-10-18, 20:27
autor: homag
Dzięki rob.
Ciekawa b. teoria i b. mi odpowiadającą.

Białka z pszenicy wywołują stany zapalne

: 2016-10-18, 21:39
autor: zosiako
Dzięki Rob. Odbija nam się rykoszetem m.inn. żywność modyfikowana genetycznie.

Białka z pszenicy wywołują stany zapalne

: 2016-10-19, 01:06
autor: Jukka
Ciekawam, czy orkisz też te białka zawiera. Bo niby orkisz to także pszenica, ale jakaś lepsza, więc u mnie piecze się tylko (czyt. ja piekę) na mące orkiszowej... albo na bezglutach oczywiście. Więc mam nadzieję, że to jednak tyczy się tylko pszenicy.

Dzięki Rob za wynajdywanie takich kawałków.

Białka z pszenicy wywołują stany zapalne

: 2016-10-19, 09:34
autor: homag
Nie chcę padać w skrajnosci jakieś, ale orkiszowa mąka to pszenna mąka z dużą zawartością białka..niestety w przemyśle zbożowym ( jak w każdym innym z resztą ) chodzi o zyski..nie chce mi się wierzyć, że dzisiejszy orkisz ma cokolwiek wspólnego z tym orkiszem ze średniowiecza, poza nazwą.

Białka z pszenicy wywołują stany zapalne

: 2016-10-19, 19:55
autor: homag
Muszę bo mnie boli.."popadać" zamiast "padać".
I nie "z resztą" tylko "zresztą"..takie to jest szybkie pisanie z telefonu.

Białka z pszenicy wywołują stany zapalne

: 2016-10-19, 20:35
autor: zosiako
z mojego doświadczenia - po odstawieniu glutenu przestałam mieć bóle głowy. dopiero po przeczytaniu artykułu skojarzyłam fakty.