pokrzyk pisze:Citrosept jest najsilniejszym znanym srodkiem przeciwgrzybicznym,
Ciprosept nie jest chyba lekiem przeciwgrzybicznym lecz antybiotykiem rozbijającym cysty.
Moderator: Beata:)
Karusiap pisze:Wlasnie szukam ulotki Citroseptu,
Kod: Zaznacz cały
Składniki: rozpuszczalnik - gliceryna, ekstrakt z grejpfruta, woda.
CITROSEPT jest dietetycznym środkiem spożywczym pochodzenia roślinnego otrzymywanym z owoców grejpfruta. Zawiera ekstrakt będący koncentratem bioflawonoidów występujących naturalnie w owocach (zwłaszcza flawonów, flawanonów i flawanoli - stanowiących-łącznie w preparacie 19,37%) oraz witaminę C (w ilości 1 g/100 ml preparatu). Jako rozcieńczalnik (nośnik) zastosowano wodny roztwór glicerolu otrzymanego z oleju palmowego. Wskutek wysokiej zawartości bioflawonoidów, ekstrakt charakteryzuje się silnie gorzkim i ściągającym smakiem. Jednak przy zalecanej porcji preparatu, po jego rozpuszczeniu w soku owocowym, posmak ten znika i staje się niewyczuwalny. Produkt nie wykazuje działania toksycznego i drażniącego skórę, jednak osoby uczulone na owoce cytrusowe, podczas stosowania CITROSEPTU mogą wykazywać objawy uczuleniowe. Bioflawonoidy nazywane niekiedy witaminą P, są związkami polifenolowymi szeroko rozpowszechnionymi w świecie roślin. Bioflawonoidy, zwłaszcza flawony, flawanony i flawanole, posiadają właściwości przeciwutleniające, wychwytują wolne rodniki nadtlenkowe, wykazują synergizm z witaminąC i chronią ją przed utlenianiem dzięki czemu działanie witaminy C w organizmie staje się bardziej efektywne. Głównym źródłem bioflawonoidów w przeciętnej diecie są owoce (zwłaszcza cytrusowe), soki owocowe oraz warzywa (cebula, brokuły, itp.). Przeciętne spożycie bioflawonoidów w krajach rozwiniętych wynosi dziennie od ok. 50 mg do ok. 1 g u osób spożywających duże ilości owoców i warzyw.
Sposób użycia: w celu uzupełnienia diety bogatej w bioflawonoidy poleca się spożywanie CITROSEPTU 2-3 razy dziennie po 10-30 kropli rozpuszczonych w 100-200 ml płynu, najkorzystniej w soku owocowym.
Kod: Zaznacz cały
Naringina – glikozyd flawonoidowy występujący w owocach grapefruita i odpowiadający za ich gorzki smak. W organizmie metabolizowany jest do naringeniny. Naringenina jest aglikonem naringiny, obie te substancje występują naturalnie w owocach cytrusowych.
Naringina wykazuje szerokie spektrum aktywności farmakologicznej, między innymi wzmaga lipolizę, obniża poziom cholesterolu, działa przeciwzapalnie, przeciwrakowo i antyseptycznie. Blokuje także niektóre enzymy wątrobowe biorące udział w metabolizmie wielu leków, dlatego też nie poleca się popijania leków sokiem grejfrutowym[2]. Naringina jest najważniejszym z flawonoidów występujących w ekstrakcie z pestek grapefruita sprzedawanym pod nazwami Citrosept czy Citro Grep.
Halina pisze:Nadmieniam, że nie jestem specem w tej dziedzinie; to tylko przemyślenia gospodyni domowej i "pani od ścieków i osadów"
kria pisze:Czy odczuwacie coś takiego?? Jak sobie z tym radzić?
kria pisze:Mały stres, a ja przeżywam to jak olbrzymią katastrofę.
kria pisze:. Nie chodzi o to że ciągle krzycze, ale o to że dusze te nerwy i stres w sobie i nie wychodzi mi to na dobre. -x
Wróć do „Bez diagnozy lecz z objawami”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 90 gości