Znalazłam na stronie fundacji ogłoszenie o wykładzie:
"Temat najbliższego bezpłatnego wykładu w cyklu "ZDROWIE NIE W PIGUŁCE": zespół jelita nieszczelnego i nowa perspektywa terapii chorób autoimmunologicznych.
Ponad 70% układu immunologicznego człowieka znajduje się w układzie pokarmowym. Najnowsze dane wskazują na nieznaną do tej pory rolę jelita, które to stanowi również barierę kontrolującą ruch cząsteczek pomiędzy światem zewnętrznym a wnętrzem organizmu. Bariera ta decyduje o tym, jakie substancje nasz układ odpornościowy uznaje za ‘wroga’, a jakie za ‘przyjaciela’. Zaburzenie tej bariery u osób z predyspozycją genetyczną może prowadzić do chorób autoimmunologicznych oraz innych schorzeń.
Teza ta, po raz pierwszy postawiona przez zespół Dr Alessio Fasano z Harvard Medical School, odrzuca dotychczasowe teorie na temat etiologii chorób z autoagresji i sugeruje, że choroby autoimmunologiczne mogą zostać zatrzymane po przywróceniu szczelności bariery jelitowej.
Szczegółowa tematyka wykładu:
Co to jest zespół jelita nieszczelnego (ZJN)
Choroby, które mogą być skutkiem ZJN (m.in. choroby autoimmunologiczne, w tym MS, RZS, choroba Hashimoto, ZZSK, cukrzyca typu 1; ale też zespół chronicznego zmęczenia, astma, schizofrenia, atopowe zapalenie skóry, itp.)
Najnowsze możliwości diagnostyki ZJN
Wpływ diety na rozwój ZJN
Rola bakterii, wirusów oraz jelitowej flory bakteryjnej w ZJN
Możliwości leczenia dietą ZJN
Kliniczne przypadki remisji chorób autoimmunologicznych u pacjentów Małgorzaty Desmond po zastosowaniu terapii dietą ZJN
Termin wykładu: środa, 17 grudnia 2014, godz. 19.00
Miejsce wykładu: Tower Service, ul. Chałubińskiego 8 (przystanek Dworzec Centralny), Warszawa
Potwierdzenie uczestnictwa w wykładzie należy wysłać na adres e-mail: konferencje@cmgamma.pl
Wstęp wolny! Liczy się kolejność zgłoszeń.
Wykład poprowadzi Małgorzata Desmond, współzałożycielka Fundacji WIEMY CO JEMY, specjalista medycyny żywienia, dietetyk; ukończyła Medycynę Żywienia na University of West London w Wielkiej Brytanii, studia magisterskie na kierunku Dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, kurs Epidemiologii Żywienia w Imperial College London oraz kurs zdrowia publicznego w Harvard School of Public Health; prowadzi konsultacje dietetyczne oraz programy terapii żywieniowej w Centrum Medycyny Żywienia i Stylu Życia w CM Gamma w Warszawie, a także – w ramach pracy doktorskiej w Institute of Child Health University College London – bada wpływ diety na czynniki ryzyka chorób krążenia u dzieci w Klinice Pediatrii Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”.
Wykład współorganizowany jest przez Centrum Medyczne Gamma: Przychodnia - Szpital - Rehabilitacja oraz firmę "Jarmuż - dieta na receptę" oferującą specjalistyczny catering dietetyczny: dieta autoimmune protocol, dieta dr Dąbrowskiej, dieta bezmleczna i bezglutenowa oraz niskotłuszczowa dieta roślinna."
Ja już byłam na wykładzie Pani Desmond i bardzo sobie chwalę, od tego czasu przestałam jeść gluten, mleko i jajka i nic mi nie dolega. Ogólnie SM-owych dolegliwości jako takich i tak nie miałam, ale przed dietą miałam dwa rzuty (i tylko tyle w całej mojej historii) w odstępie pół roku. Teraz od stycznia nie miałam rzutu i wierzę w to, że jest to kwestia ścisłej diety. Jedynie i tak nie zbyt duże ilości alkoholu w soboty powinnam wyeliminować, ale no ta póki co brakuje mi motywacji
Dieta
Moderator: Beata:)
Pewna koleżanka ostatnio bardzo mi poleca kontak i wizytę u:
doktor Jadwigi Kempisty z 40-letnim doświadczeniem:
Specjalistyczny Gabinet Lekarski, ul. Ołowiana 13 / 4, Wrocław.
www.leczeniezywieniem.pl
co o tym myślicie, a może ktoś już zna tą lekarkę.
doktor Jadwigi Kempisty z 40-letnim doświadczeniem:
Specjalistyczny Gabinet Lekarski, ul. Ołowiana 13 / 4, Wrocław.
www.leczeniezywieniem.pl
co o tym myślicie, a może ktoś już zna tą lekarkę.
Złą energię rozładuj brykając jak tygrysek
Polecam obejrzeć do końca i starać się stosować część dotyczącą zdrowej diety.
Zdrowe odżywianie nikomu nie zaszkodziło.
~~Na zdrowiu nie można zarobić ...~~
Zdrowe odżywianie nikomu nie zaszkodziło.
~~Na zdrowiu nie można zarobić ...~~
Dopóki żyjesz nie ma takiej rzeczy na którą by było za późno.
Uśmiechnij się
Będzie dobrze!
Uśmiechnij się
Będzie dobrze!
Dieta
Cześć.
Czy są na forum osoby, które stale stosują dietę bezglutenową, bez mleka i jajek?
Poczytałam Wasze wpisy i niestety muszę zgodzić się z teorią nieszczelnych jelit w SM. Jestem w trakcie diagnozy, ale moje wszystkie dolegliwości (drętwienie rąk, zmęczenie, rozmazany obraz, problemy ze snem, drgania różnych mięśni itd.) rozpoczęły się po przyjęciu 3 czy 4 antybiotyków w okresie zaledwie 2 miesięcy. Do tego doszedł stres. A wraz z pierwszymi dolegliwościami zaczęły towarzyszyć mi zaparcia, zmiana koloru i konsystencji kału, przelewania w jelitach. Minęło już kilka miesięcy a jelita nadal nie pracują jak kiedyś, coś nadal jest nie tak... ;-(
W szpitalu dostałam termin wszystkich badań na październik/listopad (!!!!)... w związku z tym do tego czasu stawiam na dietę!!!
Czy możecie podzielić się swoim doświadczeniem i wiedzą w tym temacie?
Czy są na forum osoby, które stale stosują dietę bezglutenową, bez mleka i jajek?
Poczytałam Wasze wpisy i niestety muszę zgodzić się z teorią nieszczelnych jelit w SM. Jestem w trakcie diagnozy, ale moje wszystkie dolegliwości (drętwienie rąk, zmęczenie, rozmazany obraz, problemy ze snem, drgania różnych mięśni itd.) rozpoczęły się po przyjęciu 3 czy 4 antybiotyków w okresie zaledwie 2 miesięcy. Do tego doszedł stres. A wraz z pierwszymi dolegliwościami zaczęły towarzyszyć mi zaparcia, zmiana koloru i konsystencji kału, przelewania w jelitach. Minęło już kilka miesięcy a jelita nadal nie pracują jak kiedyś, coś nadal jest nie tak... ;-(
W szpitalu dostałam termin wszystkich badań na październik/listopad (!!!!)... w związku z tym do tego czasu stawiam na dietę!!!
Czy możecie podzielić się swoim doświadczeniem i wiedzą w tym temacie?
Dieta
pijaq pisze:Source of the post Znalazłam na stronie fundacji ogłoszenie o wykładzie:
"Temat najbliższego bezpłatnego wykładu w cyklu "ZDROWIE NIE W PIGUŁCE": zespół jelita nieszczelnego i nowa perspektywa terapii chorób autoimmunologicznych.
Ponad 70% układu immunologicznego człowieka znajduje się w układzie pokarmowym. Najnowsze dane wskazują na nieznaną do tej pory rolę jelita, które to stanowi również barierę kontrolującą ruch cząsteczek pomiędzy światem zewnętrznym a wnętrzem organizmu. Bariera ta decyduje o tym, jakie substancje nasz układ odpornościowy uznaje za ‘wroga’, a jakie za ‘przyjaciela’. Zaburzenie tej bariery u osób z predyspozycją genetyczną może prowadzić do chorób autoimmunologicznych oraz innych schorzeń.
Teza ta, po raz pierwszy postawiona przez zespół Dr Alessio Fasano z Harvard Medical School, odrzuca dotychczasowe teorie na temat etiologii chorób z autoagresji i sugeruje, że choroby autoimmunologiczne mogą zostać zatrzymane po przywróceniu szczelności bariery jelitowej.
Szczegółowa tematyka wykładu:
Co to jest zespół jelita nieszczelnego (ZJN)
Choroby, które mogą być skutkiem ZJN (m.in. choroby autoimmunologiczne, w tym MS, RZS, choroba Hashimoto, ZZSK, cukrzyca typu 1; ale też zespół chronicznego zmęczenia, astma, schizofrenia, atopowe zapalenie skóry, itp.)
Najnowsze możliwości diagnostyki ZJN
Wpływ diety na rozwój ZJN
Rola bakterii, wirusów oraz jelitowej flory bakteryjnej w ZJN
Możliwości leczenia dietą ZJN
Kliniczne przypadki remisji chorób autoimmunologicznych u pacjentów Małgorzaty Desmond po zastosowaniu terapii dietą ZJN
Termin wykładu: środa, 17 grudnia 2014, godz. 19.00
Miejsce wykładu: Tower Service, ul. Chałubińskiego 8 (przystanek Dworzec Centralny), Warszawa
Potwierdzenie uczestnictwa w wykładzie należy wysłać na adres e-mail: konferencje@cmgamma.pl
Wstęp wolny! Liczy się kolejność zgłoszeń.
Wykład poprowadzi Małgorzata Desmond, współzałożycielka Fundacji WIEMY CO JEMY, specjalista medycyny żywienia, dietetyk; ukończyła Medycynę Żywienia na University of West London w Wielkiej Brytanii, studia magisterskie na kierunku Dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, kurs Epidemiologii Żywienia w Imperial College London oraz kurs zdrowia publicznego w Harvard School of Public Health; prowadzi konsultacje dietetyczne oraz programy terapii żywieniowej w Centrum Medycyny Żywienia i Stylu Życia w CM Gamma w Warszawie, a także – w ramach pracy doktorskiej w Institute of Child Health University College London – bada wpływ diety na czynniki ryzyka chorób krążenia u dzieci w Klinice Pediatrii Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”.
Wykład współorganizowany jest przez Centrum Medyczne Gamma: Przychodnia - Szpital - Rehabilitacja oraz firmę "Jarmuż - dieta na receptę" oferującą specjalistyczny catering dietetyczny: dieta autoimmune protocol, dieta dr Dąbrowskiej, dieta bezmleczna i bezglutenowa oraz niskotłuszczowa dieta roślinna."
Ja już byłam na wykładzie Pani Desmond i bardzo sobie chwalę, od tego czasu przestałam jeść gluten, mleko i jajka i nic mi nie dolega. Ogólnie SM-owych dolegliwości jako takich i tak nie miałam, ale przed dietą miałam dwa rzuty (i tylko tyle w całej mojej historii) w odstępie pół roku. Teraz od stycznia nie miałam rzutu i wierzę w to, że jest to kwestia ścisłej diety. Jedynie i tak nie zbyt duże ilości alkoholu w soboty powinnam wyeliminować, ale no ta póki co brakuje mi motywacji ;)
Pijaq, czy kontynuujesz dietę bezglutenową? Jak samopoczucie? Czy Twój stan zdrowia utrzymuje się na tym samym poziomie, bez rzutów?
Dieta
osz pisze:Source of the post A wraz z pierwszymi dolegliwościami zaczęły towarzyszyć mi zaparcia, zmiana koloru i konsystencji kału, przelewania w jelitach. Minęło już kilka miesięcy a jelita nadal nie pracują jak kiedyś, coś nadal jest nie tak... ;-(
Być może masz nieszczelne jelita, a nawet jest to prawdopodobne, biorąc pod uwagę czym karmią nas markety spożywcze. Ale może po prostu masz jakieś pasożyty, o które wbrew pozorom, wcale nietrudno. Objawy przy zarobaczeniu ( np. glisty ) są podobne do tych, które opisujesz. Może zrób badanie na robactwo. No i pasowałoby jakieś wiarygodne laboratorium.
Dieta jak najbardziej przy sm i nie tylko, super ważna sprawa.
Pozdrawiam.
Wojtek
Dieta
homag pisze:Source of the postosz pisze:Source of the post A wraz z pierwszymi dolegliwościami zaczęły towarzyszyć mi zaparcia, zmiana koloru i konsystencji kału, przelewania w jelitach. Minęło już kilka miesięcy a jelita nadal nie pracują jak kiedyś, coś nadal jest nie tak... ;-(
Być może masz nieszczelne jelita, a nawet jest to prawdopodobne, biorąc pod uwagę czym karmią nas markety spożywcze. Ale może po prostu masz jakieś pasożyty, o które wbrew pozorom, wcale nietrudno. Objawy przy zarobaczeniu ( np. glisty ) są podobne do tych, które opisujesz. Może zrób badanie na robactwo. No i pasowałoby jakieś wiarygodne laboratorium.
Dieta jak najbardziej przy sm i nie tylko, super ważna sprawa.
Pozdrawiam.
Oczywiście badanie na pasożyty z kału robiłam juz dwa razy, w dwóch labach. Nic nie wyszło...
Dieta
osz pisze:Source of the post Oczywiście badanie na pasożyty z kału robiłam juz dwa razy, w dwóch labach. Nic nie wyszło
Czyli robaczki wykluczyć można.
Moja dieta, nie wyklucza jajek, ani glutenu, choć niczego, co pochodzi z pszenicy od dawna do ust nie biorę. Z cukrem i mlekiem też się pożegnałem. Nasze jelita, to temat rzeka, ich uszczelnianie, oczyszczanie itd..widać to zwłaszcza po każdym posiłku, to przelewanie się w jelitach, jesteśmy zagazowani i nawet objawy neurologiczne się potęgują.
Temat diety, wydawać się może prostym do ogarnięcia, ale nie jest takim. Po przeczytaniu książek nt. diet można ustalić co będziemy jedli, czego się wystrzegamy, a to wcale nie oznacza, że robimy dobrze. Potrzeba czasu ( jeżeli będziemy się odżywiać idealnie ), by dieta ewentualnie zadziałała, czy też zniknęły jakieś objawy, jakieś problemy zdrowotne. Żeby skomponować swoje menu, potrzeba też trochę specjalistycznych badań, a te są drogie. Wydaje mi się, że pomoc rozumiejącego problem dietetyka, też by się przydała.
Co do nieszczelności jelit, można to sprawdzić, pijąc sok z wyciśniętych buraków, nie żaden kupny, i po wypiciu go na noc, obserwować czy rano siusiamy na czerwono.
Nie jestem żadnym znawcą tematu, eksperymentuje z jedzonkiem na sobie i może w końcu uda mi się coś znaleźć dla siebie.
Wojtek
Dieta
3majcie kciuki bo chyba znalazłam dietetyka ilość badań, szczegółowy wywiad (bardzo powiedziałabym szczegółowy) prosił nawet o nazwę interferonu, pytał czy znam LDN (tu mi szczęka opadła), musiałam przez tydzień nie zmieniając jadłospisu pisać dokładnie co jem i piję, a teraz czekam na spersonalizowaną dietę
Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. Ernest Hemingway
Dieta
3mam kciuki i dziel się zaleceniami. Oczywiście, wiem, że to ma być dieta Twoja i tylko Twoja, ale warto dowiedzieć się co zapisze i czy to podziała. Jeśli tak, to potem będziesz namiary mogła podać, to może i inni się do niego wybiorą :-)
Ja tymczasem jakiś czas temu kupiła sobie Terry Whales po polsku i wciąż jeszcze co innego mam na czytniku Ale pierwszy krok już zrobiłam.
Ja tymczasem jakiś czas temu kupiła sobie Terry Whales po polsku i wciąż jeszcze co innego mam na czytniku Ale pierwszy krok już zrobiłam.
Dieta
Ja ostatnio natrafiłam na cukier kokosowy, który jest polecany dla diabetyków i stanowi ogromne źródło wszelkich minerałów - potas, magnez, cynk, żelazo i wiele innych walorów, więc wydaje mi się dużo lepszy od tych wszelkich słodzików ogólnodostępnych. Na forach polecają cukier kokosowy z firmy Banaban https://magvita.pl/, więc w najbliższym czasie zamówię i wypróbuję, bo chwalą sobie go nie tylko do słodzenia herbaty czy kawy, ale również do wszelkich wypieków, a to się szczególnie przyda.
Wróć do „Leczenie alternatywne”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 64 gości