: 2014-11-27, 11:47
Znalazłam na stronie fundacji ogłoszenie o wykładzie:
"Temat najbliższego bezpłatnego wykładu w cyklu "ZDROWIE NIE W PIGUŁCE": zespół jelita nieszczelnego i nowa perspektywa terapii chorób autoimmunologicznych.
Ponad 70% układu immunologicznego człowieka znajduje się w układzie pokarmowym. Najnowsze dane wskazują na nieznaną do tej pory rolę jelita, które to stanowi również barierę kontrolującą ruch cząsteczek pomiędzy światem zewnętrznym a wnętrzem organizmu. Bariera ta decyduje o tym, jakie substancje nasz układ odpornościowy uznaje za ‘wroga’, a jakie za ‘przyjaciela’. Zaburzenie tej bariery u osób z predyspozycją genetyczną może prowadzić do chorób autoimmunologicznych oraz innych schorzeń.
Teza ta, po raz pierwszy postawiona przez zespół Dr Alessio Fasano z Harvard Medical School, odrzuca dotychczasowe teorie na temat etiologii chorób z autoagresji i sugeruje, że choroby autoimmunologiczne mogą zostać zatrzymane po przywróceniu szczelności bariery jelitowej.
Szczegółowa tematyka wykładu:
Co to jest zespół jelita nieszczelnego (ZJN)
Choroby, które mogą być skutkiem ZJN (m.in. choroby autoimmunologiczne, w tym MS, RZS, choroba Hashimoto, ZZSK, cukrzyca typu 1; ale też zespół chronicznego zmęczenia, astma, schizofrenia, atopowe zapalenie skóry, itp.)
Najnowsze możliwości diagnostyki ZJN
Wpływ diety na rozwój ZJN
Rola bakterii, wirusów oraz jelitowej flory bakteryjnej w ZJN
Możliwości leczenia dietą ZJN
Kliniczne przypadki remisji chorób autoimmunologicznych u pacjentów Małgorzaty Desmond po zastosowaniu terapii dietą ZJN
Termin wykładu: środa, 17 grudnia 2014, godz. 19.00
Miejsce wykładu: Tower Service, ul. Chałubińskiego 8 (przystanek Dworzec Centralny), Warszawa
Potwierdzenie uczestnictwa w wykładzie należy wysłać na adres e-mail: konferencje@cmgamma.pl
Wstęp wolny! Liczy się kolejność zgłoszeń.
Wykład poprowadzi Małgorzata Desmond, współzałożycielka Fundacji WIEMY CO JEMY, specjalista medycyny żywienia, dietetyk; ukończyła Medycynę Żywienia na University of West London w Wielkiej Brytanii, studia magisterskie na kierunku Dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, kurs Epidemiologii Żywienia w Imperial College London oraz kurs zdrowia publicznego w Harvard School of Public Health; prowadzi konsultacje dietetyczne oraz programy terapii żywieniowej w Centrum Medycyny Żywienia i Stylu Życia w CM Gamma w Warszawie, a także – w ramach pracy doktorskiej w Institute of Child Health University College London – bada wpływ diety na czynniki ryzyka chorób krążenia u dzieci w Klinice Pediatrii Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”.
Wykład współorganizowany jest przez Centrum Medyczne Gamma: Przychodnia - Szpital - Rehabilitacja oraz firmę "Jarmuż - dieta na receptę" oferującą specjalistyczny catering dietetyczny: dieta autoimmune protocol, dieta dr Dąbrowskiej, dieta bezmleczna i bezglutenowa oraz niskotłuszczowa dieta roślinna."
Ja już byłam na wykładzie Pani Desmond i bardzo sobie chwalę, od tego czasu przestałam jeść gluten, mleko i jajka i nic mi nie dolega. Ogólnie SM-owych dolegliwości jako takich i tak nie miałam, ale przed dietą miałam dwa rzuty (i tylko tyle w całej mojej historii) w odstępie pół roku. Teraz od stycznia nie miałam rzutu i wierzę w to, że jest to kwestia ścisłej diety. Jedynie i tak nie zbyt duże ilości alkoholu w soboty powinnam wyeliminować, ale no ta póki co brakuje mi motywacji
"Temat najbliższego bezpłatnego wykładu w cyklu "ZDROWIE NIE W PIGUŁCE": zespół jelita nieszczelnego i nowa perspektywa terapii chorób autoimmunologicznych.
Ponad 70% układu immunologicznego człowieka znajduje się w układzie pokarmowym. Najnowsze dane wskazują na nieznaną do tej pory rolę jelita, które to stanowi również barierę kontrolującą ruch cząsteczek pomiędzy światem zewnętrznym a wnętrzem organizmu. Bariera ta decyduje o tym, jakie substancje nasz układ odpornościowy uznaje za ‘wroga’, a jakie za ‘przyjaciela’. Zaburzenie tej bariery u osób z predyspozycją genetyczną może prowadzić do chorób autoimmunologicznych oraz innych schorzeń.
Teza ta, po raz pierwszy postawiona przez zespół Dr Alessio Fasano z Harvard Medical School, odrzuca dotychczasowe teorie na temat etiologii chorób z autoagresji i sugeruje, że choroby autoimmunologiczne mogą zostać zatrzymane po przywróceniu szczelności bariery jelitowej.
Szczegółowa tematyka wykładu:
Co to jest zespół jelita nieszczelnego (ZJN)
Choroby, które mogą być skutkiem ZJN (m.in. choroby autoimmunologiczne, w tym MS, RZS, choroba Hashimoto, ZZSK, cukrzyca typu 1; ale też zespół chronicznego zmęczenia, astma, schizofrenia, atopowe zapalenie skóry, itp.)
Najnowsze możliwości diagnostyki ZJN
Wpływ diety na rozwój ZJN
Rola bakterii, wirusów oraz jelitowej flory bakteryjnej w ZJN
Możliwości leczenia dietą ZJN
Kliniczne przypadki remisji chorób autoimmunologicznych u pacjentów Małgorzaty Desmond po zastosowaniu terapii dietą ZJN
Termin wykładu: środa, 17 grudnia 2014, godz. 19.00
Miejsce wykładu: Tower Service, ul. Chałubińskiego 8 (przystanek Dworzec Centralny), Warszawa
Potwierdzenie uczestnictwa w wykładzie należy wysłać na adres e-mail: konferencje@cmgamma.pl
Wstęp wolny! Liczy się kolejność zgłoszeń.
Wykład poprowadzi Małgorzata Desmond, współzałożycielka Fundacji WIEMY CO JEMY, specjalista medycyny żywienia, dietetyk; ukończyła Medycynę Żywienia na University of West London w Wielkiej Brytanii, studia magisterskie na kierunku Dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, kurs Epidemiologii Żywienia w Imperial College London oraz kurs zdrowia publicznego w Harvard School of Public Health; prowadzi konsultacje dietetyczne oraz programy terapii żywieniowej w Centrum Medycyny Żywienia i Stylu Życia w CM Gamma w Warszawie, a także – w ramach pracy doktorskiej w Institute of Child Health University College London – bada wpływ diety na czynniki ryzyka chorób krążenia u dzieci w Klinice Pediatrii Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”.
Wykład współorganizowany jest przez Centrum Medyczne Gamma: Przychodnia - Szpital - Rehabilitacja oraz firmę "Jarmuż - dieta na receptę" oferującą specjalistyczny catering dietetyczny: dieta autoimmune protocol, dieta dr Dąbrowskiej, dieta bezmleczna i bezglutenowa oraz niskotłuszczowa dieta roślinna."
Ja już byłam na wykładzie Pani Desmond i bardzo sobie chwalę, od tego czasu przestałam jeść gluten, mleko i jajka i nic mi nie dolega. Ogólnie SM-owych dolegliwości jako takich i tak nie miałam, ale przed dietą miałam dwa rzuty (i tylko tyle w całej mojej historii) w odstępie pół roku. Teraz od stycznia nie miałam rzutu i wierzę w to, że jest to kwestia ścisłej diety. Jedynie i tak nie zbyt duże ilości alkoholu w soboty powinnam wyeliminować, ale no ta póki co brakuje mi motywacji