Jajka i ich wpływ na nasze zdrowie.
: 2010-11-27, 14:05
"Znowu wróciło do łask! Dietetycy są przekonani, ze jajko to produkt idealny, który pomaga nam zachować młodość i zdrowie. Jest w nim mnóstwo składników odżywczych i to w proporcjach najlepszych dla naszego organizmu. Najważniejsze z nich to: BIAŁKO-budulec dla mięśni, wpływa na kondycję całego ciała. CHOLINA I LECYTYNA - związki które poprawiają pamięć. LUTEINA i ZEAKSANTYNA -wzmacniają wzrok i zmniejszają ryzyko pojawienia się tzw. zwyrodnienia plamki. MIKROELEMENTY - m.in. żelazo, cynk, fosfor, chrom i potas, które są niezbędne do prawidłowej pracy serca, układu odpornościowego, krwiotwórczego i nerwowego.WITAMINY-B12,która reguluje przemianę materii, poprawia samopoczucie i pomaga walczyć ze stresem, A-poprawia wzrok, E -walczy z wolnymi rodnikami i D-chroni nasze zęby i kości, pomaga przyswajać wapń. TŁUSZCZE- aż 75% stanowią tłuszcze nienasycone omega 3 i omega 6. Średniej wielkości jajko zawiera też 212 mg cholesterolu...tyle, że jedynie mała ilość zawartego w pokarmie przenika bezpośrednio do krwi"...
przedruk z "Gwiazdy mówią" 5/2007
przedruk z "Gwiazdy mówią" 5/2007