Magnez -jego suplementacja w SM
: 2011-06-01, 14:46
Informacje z szeroko pojętego netu...
Magnez jest jonem wewnątrzkomórkowym, dlatego oznaczanie jego poziomu we krwi jest kompletnym nieporozumieniem - można w ten sposób wykryć co najwyżej niektóre zaburzenia jego gospodarką, np w cukrzycy. We krwi jest jedynie odrobina z całego naszego magnezu, reszta jest "schowana" w komórkach organizmu i w kościach.
Magnez-podstawowe źródło w pożywieniu: banan,migdały,orzechy włoskie,dynia..
Magnez wchłania się wyłącznie rano. Najlepiej przyjmować (suplementować) magnez w formie chelatu aminokwasowego, wtedy wchłanialność jest najlepsza.
- Magnez przyjmowany podczas posiłku może utrudnić trawienie, ponieważ zobojętnia soki żołądkowe. Lepiej więc zażywać go między posiłkami. Natomiast przy nadkwasocie przyjęta na czczo tabletka magnezu skutecznie zobojętni soki żołądkowe i złagodzi dolegliwości.
Objawy niedoboru magnezu:
- przede wszystkim utrata witalności, złe samopoczucie, budzenie się bez energii
- w dalszej kolejności przychodzi nerwica i depresja - tak, one w zasadzie zawsze pojawiają się przy niedoborach magnezu
- przy naprawdę poważnych niedoborach zaczynają się problemy ze strony układu nerwowego - "skakanie" mięśni, nagłe odczucia ciepła na skórze, wrażenie iż coś łazi nam po skórze głowy, charakterystyczne skakanie powieki
- charakterystyczne jest pocenie się w nocy
- bardzo spada odporność na infekcje
- zaburzenia rytmu serca - nagle nasze serce jakby "zwija się" i czujemy, że na chwilę, jedno bądź dwa uderzenia przestaje pracować bądź pracuje za szybko
- wraz z utratą magnezu spada też poziom potasu, co doprowadza do takich objawów jak strzelanie stawów czy zaburzenia pamięci
- Magnez dobrze współpracuje również z witaminami z grupy B, a szczególnie B6.
Wapń jest naturalnym antagonistą magnezu w przyswajaniu, Lepiej jest przyjmować magnez bez wapnia a z dodatkiem witaminy B6,
najlepsza proporcja wapnia do magnezu - 2:1 - Powinniśmy jednoczesnie z magnezem brać wapń, nadmiar jednego z tych pierwiastków w osoczu potrafi wypłukać "konkurencję". Pomiędzy dawką magnezu a wapnia powinna być przynajmniej godzina różnicy, inaczej jedno zablokuje przyswajanie drugiego
- potas - warto pić sok pomidorowy w czasie kuracji magnezem, starczy pół litra dziennie.
- witamina B complex - 2 tabletki dziennie wystarczą. Chodzi o to, że organizm wypłukując nadmiar witaminy B6 jednocześnie wypłucze inne witaminy z grupy B
*************************************************************************
Preparaty magnezu mogą mieć formę połączeń nieorganicznych np. chlorki, tlenki, węglany. Najwyżej jednak cenione ze względu na łatwość przyswajania przez organizm są połączenia biopierwiastka z kwasami organicznymi-, tzw. chelaty.
Wchłanianie magnezu odbywa się w jelicie cienkim.
Biopierwiastek - aby dostać się do krwiobiegu i zasilić organizm - musi przeniknąć przez pofałdowaną błonę jelita cienkiego pokrytą bardzo cieniutkimi 0,5-1,5 mm wypustkami zwanymi kosmkami. Komórki kosmków są tak zbudowane, że zewnętrzna strona ich błony (od strony światła jelita) ma ładunek dodatni. Jony magnezu też mają ładunek dodatni. A jak wiemy, jednoimienne ładunki powodują silne odpychanie się, toteż utrudniają biopierwiastkowi przenikanie do wnętrza komórki.
Magnez, aby ominąć barierę elektrostatycznego "odpychania" ścianek jelita znajduje substancję "maskującą" dodatni ładunek i ułatwiającą przenikanie.
W tym celu jony magnezu łączą się z innym związkiem, który nazwijmy umownie "przewoźnikiem", czyli takim, który stosunkowo łatwo przenika przez błonę komórkową jelita. Taki związek powinien mieć ważną cechę - zdolność zobojętnienia dodatniego ładuneku elektryczny magnezu. Udowodniono, że rolę tę dobrze pełnią niektóre słabe kwasy organiczne - mlekowy, cytrynowy. Najlepiej zaś aminokwasy - związki organiczne powstające m.in. w wyniku trawienia białek w jelicie.
Stwierdzono, że najłatwiej wchłaniane są przez błonę komórkową jelita tzw. uwodnione chelaty metali z kwasem asparaginowym.
Asparaginiany metali, w tym magnezu powstają w jelicie cienkim w wyniku reakcji kwasu aspaginowego z jonami magnezu (które powstały z rozpadu chlorków, węglanów, itp. w środowisku wodnym jelita). Warunkiem jest znaczna kwasowość środowiska jelita i zasobność w diecie białek zwierzęcych - podstawowego źródła aminokwasów w czasie wchłaniania magnezu i innych jonów metali. Ponadto wchłanianiu sprzyjają: witamina B6 i D, tłuszcze nienasycone, obecność sodu, itd. Jednak nawet wówczas przyswajalność cennego dla zdrowia biopierwiastka jest stosunkowo nieduża.
Na pytanie, jak zwiększyć przyswajalność magnezu - odpowiedź jest prosta
Magnez najlepiej jest dostarczyć organizmowi w postaci gotowego dobrze przyswajalnego asparaginianu magnezu. Jest to możliwe, bowiem asparaginiany są związkami stosunkowo trwałymi. Nie ulegają rozpadowi nawet w bardzo kwaśnym soku żołądkowym. I co najważniejsze - błony kosmków jelitowych nie stanowią przeszkody utrudniającej wchłanianie, tak jak innym solom magnezu.
W połączeniu z kwasem asparaginowym magnez zostaje łatwo wchłonięty do organizmu i w tym związku jest transportowany we krwi do wielu komórek "docelowych".
Dopiero w narządach i tkankach docelowych biopierwiastek jest odłączany i użyty w określonych, specyficznych dla danej komórki procesach przemiany materii. A przypomnijmy, że ten szczególny biopierwiastek jest niezbędny dla prawidłowego działania około 300 enzymów, specyficznych białek, bez których odpowiedniej ilości i jakości przemiana materii uległaby poważnym zaburzeniom.
Magnez najlepiej jest dostarczyć organizmowi w postaci gotowego dobrze przyswajalnego asparaginianu magnezu.
***************************************************************************
Z innego zrodla wiem, ze podanie magnezu w postaci chelatu zwieksza wchlaniania od 2 do 10 razy. Skoro najlepsza przyswajalnosc maja hydroasparaginiany to prosty wniosek, ze magnez z filomagu ( 4 wodny asparaginian tegoz pierwiastka ) wspomagany witaminka B6 wchlania sie pi razy oko 10 razy szybciej niz jakis tam tlenek magnezu i pewnie ze 2-3 razy szybciej niz taki mleczan.
Banany są często żródłem lamblii, a to już mały krok do lambliozy. Oto co znalazłam na temat lamblii
- powodują masowe niedobory biopierwiastków i witamin, niezależnie od tego jaką
mamy podaż w diecie. Mogą wywołać np skrajny niedobór magnezu, który NIE wyjdzie
w badaniu krwi - w osoczu magnez jest "dobry" aż do ostatniej chwili. W skrajnych
przypadkach (osłabienie organizmu) potrafią zniszczyć większość kosmków jelitowych.
"Jedną z niedocenianych przyczyn niedoboru potasu jest… niedobór magnezu. O magnezie mówi się obecnie coraz więcej, ale i tak jest on zbyt mało doceniany, a najczęściej lekceważony. Tymczasem badania kliniczne jednoznacznie wskazują, że niedobór magnezu stanowi przyczynę nadmiernej ucieczki potasu z moczem. Mówiąc obrazowo: niedobór magnezu to jakby dziura w naczyniu, do którego wlewamy roztwory potasu. Pomimo ciągłego uzupełniania – potasu wciąż brakuje i brakuje. Jeżeli uzupełnimy magnez – w organizmie nie zabraknie również potasu."
Nadmierne pocenie może być wywołane przez nieprawidłowe działanie gospodarki wodnej, a więc niedostatki np. potasu.
"Słuchajcie. Rewelka. To co napisał Ekofan o chelatach i tylko rannym wchłanianiu. Walczyłam prawie 4 miesiące i poprawa była ledwo zauważalna. Stosuję się do wskazówek Ekofana i jest bardzo wyraźna poprawa po 10 dniach !. Co zrobiłam. Rano na czczo jem dwie kosteczki bardzo gorzkiej czekolady (86% masy kakaowej), za 20 minut śniadanie i zaraz po śniadaniu 1 tabletka Chela Mag firmy Olimp. I to wszystko z suplementacji. W trakcie dnia jakiś banan, pestki i orzechy".
A to juz dane dla pasjonatów magnezu :
Definicje..
Aminokwas - jest związkiem chemicznym, zawierający grupę aminową oraz grupę karboksylową. Aminokwasy są rozpuszczalne w wodzie. Szczególne znaczenie mają aminokwasy ze względu to, że białka i polipeptydy są zbudowane z aminokwasów.W skład białek i polipeptydów wszystkich organizmów żywych wchodzi 20 "podstawowych" aminokwasów.
Chelat (związek chelatowy) - związek kompleksowy w którym cząsteczka organiczna (w tym wypadku aminokwas), za pomocą najczęściej dwóch lub trzech grup organicznych łączy się z jonem centralnym, którym najczęściej jest dwu- lub trójwartościowy kation metalu (w tym wypadku magnez Mg+2).
Czyli podsumowując chelat magnezu, to kapsułka magnezu otoczona aminokwasem.
Jeżeli do organizmu dostają się preparaty mineralne w postaci innej niż chelatowana, muszą one być w procesach trawiennych zamienione tak czy inaczej na chelaty. Jest to jednak proces o niskiej efektywności, a więc przyswajalność takich składników jest niska.
http://www.i-apteka.pl/product-pol-1300 ... letek.html
http://www.kulturystyka.sklep.pl/produc ... ts_id/2164
http://www.domzdrowia.pl/74412,solgar-m ... letek.html -to ze tak powiem "mój " magnez .
Dziękuję za uwagę i czas jaki poświęciliście dla własnego zdrowia- oddana Wam anula
Przy dużych niedoborach-dawka dzienna to 300-400 mg.
Magnez jest jonem wewnątrzkomórkowym, dlatego oznaczanie jego poziomu we krwi jest kompletnym nieporozumieniem - można w ten sposób wykryć co najwyżej niektóre zaburzenia jego gospodarką, np w cukrzycy. We krwi jest jedynie odrobina z całego naszego magnezu, reszta jest "schowana" w komórkach organizmu i w kościach.
Magnez-podstawowe źródło w pożywieniu: banan,migdały,orzechy włoskie,dynia..
Magnez wchłania się wyłącznie rano. Najlepiej przyjmować (suplementować) magnez w formie chelatu aminokwasowego, wtedy wchłanialność jest najlepsza.
- Magnez przyjmowany podczas posiłku może utrudnić trawienie, ponieważ zobojętnia soki żołądkowe. Lepiej więc zażywać go między posiłkami. Natomiast przy nadkwasocie przyjęta na czczo tabletka magnezu skutecznie zobojętni soki żołądkowe i złagodzi dolegliwości.
Objawy niedoboru magnezu:
- przede wszystkim utrata witalności, złe samopoczucie, budzenie się bez energii
- w dalszej kolejności przychodzi nerwica i depresja - tak, one w zasadzie zawsze pojawiają się przy niedoborach magnezu
- przy naprawdę poważnych niedoborach zaczynają się problemy ze strony układu nerwowego - "skakanie" mięśni, nagłe odczucia ciepła na skórze, wrażenie iż coś łazi nam po skórze głowy, charakterystyczne skakanie powieki
- charakterystyczne jest pocenie się w nocy
- bardzo spada odporność na infekcje
- zaburzenia rytmu serca - nagle nasze serce jakby "zwija się" i czujemy, że na chwilę, jedno bądź dwa uderzenia przestaje pracować bądź pracuje za szybko
- wraz z utratą magnezu spada też poziom potasu, co doprowadza do takich objawów jak strzelanie stawów czy zaburzenia pamięci
- Magnez dobrze współpracuje również z witaminami z grupy B, a szczególnie B6.
Wapń jest naturalnym antagonistą magnezu w przyswajaniu, Lepiej jest przyjmować magnez bez wapnia a z dodatkiem witaminy B6,
najlepsza proporcja wapnia do magnezu - 2:1 - Powinniśmy jednoczesnie z magnezem brać wapń, nadmiar jednego z tych pierwiastków w osoczu potrafi wypłukać "konkurencję". Pomiędzy dawką magnezu a wapnia powinna być przynajmniej godzina różnicy, inaczej jedno zablokuje przyswajanie drugiego
- potas - warto pić sok pomidorowy w czasie kuracji magnezem, starczy pół litra dziennie.
- witamina B complex - 2 tabletki dziennie wystarczą. Chodzi o to, że organizm wypłukując nadmiar witaminy B6 jednocześnie wypłucze inne witaminy z grupy B
*************************************************************************
Preparaty magnezu mogą mieć formę połączeń nieorganicznych np. chlorki, tlenki, węglany. Najwyżej jednak cenione ze względu na łatwość przyswajania przez organizm są połączenia biopierwiastka z kwasami organicznymi-, tzw. chelaty.
Wchłanianie magnezu odbywa się w jelicie cienkim.
Biopierwiastek - aby dostać się do krwiobiegu i zasilić organizm - musi przeniknąć przez pofałdowaną błonę jelita cienkiego pokrytą bardzo cieniutkimi 0,5-1,5 mm wypustkami zwanymi kosmkami. Komórki kosmków są tak zbudowane, że zewnętrzna strona ich błony (od strony światła jelita) ma ładunek dodatni. Jony magnezu też mają ładunek dodatni. A jak wiemy, jednoimienne ładunki powodują silne odpychanie się, toteż utrudniają biopierwiastkowi przenikanie do wnętrza komórki.
Magnez, aby ominąć barierę elektrostatycznego "odpychania" ścianek jelita znajduje substancję "maskującą" dodatni ładunek i ułatwiającą przenikanie.
W tym celu jony magnezu łączą się z innym związkiem, który nazwijmy umownie "przewoźnikiem", czyli takim, który stosunkowo łatwo przenika przez błonę komórkową jelita. Taki związek powinien mieć ważną cechę - zdolność zobojętnienia dodatniego ładuneku elektryczny magnezu. Udowodniono, że rolę tę dobrze pełnią niektóre słabe kwasy organiczne - mlekowy, cytrynowy. Najlepiej zaś aminokwasy - związki organiczne powstające m.in. w wyniku trawienia białek w jelicie.
Stwierdzono, że najłatwiej wchłaniane są przez błonę komórkową jelita tzw. uwodnione chelaty metali z kwasem asparaginowym.
Asparaginiany metali, w tym magnezu powstają w jelicie cienkim w wyniku reakcji kwasu aspaginowego z jonami magnezu (które powstały z rozpadu chlorków, węglanów, itp. w środowisku wodnym jelita). Warunkiem jest znaczna kwasowość środowiska jelita i zasobność w diecie białek zwierzęcych - podstawowego źródła aminokwasów w czasie wchłaniania magnezu i innych jonów metali. Ponadto wchłanianiu sprzyjają: witamina B6 i D, tłuszcze nienasycone, obecność sodu, itd. Jednak nawet wówczas przyswajalność cennego dla zdrowia biopierwiastka jest stosunkowo nieduża.
Na pytanie, jak zwiększyć przyswajalność magnezu - odpowiedź jest prosta
Magnez najlepiej jest dostarczyć organizmowi w postaci gotowego dobrze przyswajalnego asparaginianu magnezu. Jest to możliwe, bowiem asparaginiany są związkami stosunkowo trwałymi. Nie ulegają rozpadowi nawet w bardzo kwaśnym soku żołądkowym. I co najważniejsze - błony kosmków jelitowych nie stanowią przeszkody utrudniającej wchłanianie, tak jak innym solom magnezu.
W połączeniu z kwasem asparaginowym magnez zostaje łatwo wchłonięty do organizmu i w tym związku jest transportowany we krwi do wielu komórek "docelowych".
Dopiero w narządach i tkankach docelowych biopierwiastek jest odłączany i użyty w określonych, specyficznych dla danej komórki procesach przemiany materii. A przypomnijmy, że ten szczególny biopierwiastek jest niezbędny dla prawidłowego działania około 300 enzymów, specyficznych białek, bez których odpowiedniej ilości i jakości przemiana materii uległaby poważnym zaburzeniom.
Magnez najlepiej jest dostarczyć organizmowi w postaci gotowego dobrze przyswajalnego asparaginianu magnezu.
***************************************************************************
Z innego zrodla wiem, ze podanie magnezu w postaci chelatu zwieksza wchlaniania od 2 do 10 razy. Skoro najlepsza przyswajalnosc maja hydroasparaginiany to prosty wniosek, ze magnez z filomagu ( 4 wodny asparaginian tegoz pierwiastka ) wspomagany witaminka B6 wchlania sie pi razy oko 10 razy szybciej niz jakis tam tlenek magnezu i pewnie ze 2-3 razy szybciej niz taki mleczan.
Banany są często żródłem lamblii, a to już mały krok do lambliozy. Oto co znalazłam na temat lamblii
- powodują masowe niedobory biopierwiastków i witamin, niezależnie od tego jaką
mamy podaż w diecie. Mogą wywołać np skrajny niedobór magnezu, który NIE wyjdzie
w badaniu krwi - w osoczu magnez jest "dobry" aż do ostatniej chwili. W skrajnych
przypadkach (osłabienie organizmu) potrafią zniszczyć większość kosmków jelitowych.
"Jedną z niedocenianych przyczyn niedoboru potasu jest… niedobór magnezu. O magnezie mówi się obecnie coraz więcej, ale i tak jest on zbyt mało doceniany, a najczęściej lekceważony. Tymczasem badania kliniczne jednoznacznie wskazują, że niedobór magnezu stanowi przyczynę nadmiernej ucieczki potasu z moczem. Mówiąc obrazowo: niedobór magnezu to jakby dziura w naczyniu, do którego wlewamy roztwory potasu. Pomimo ciągłego uzupełniania – potasu wciąż brakuje i brakuje. Jeżeli uzupełnimy magnez – w organizmie nie zabraknie również potasu."
Nadmierne pocenie może być wywołane przez nieprawidłowe działanie gospodarki wodnej, a więc niedostatki np. potasu.
"Słuchajcie. Rewelka. To co napisał Ekofan o chelatach i tylko rannym wchłanianiu. Walczyłam prawie 4 miesiące i poprawa była ledwo zauważalna. Stosuję się do wskazówek Ekofana i jest bardzo wyraźna poprawa po 10 dniach !. Co zrobiłam. Rano na czczo jem dwie kosteczki bardzo gorzkiej czekolady (86% masy kakaowej), za 20 minut śniadanie i zaraz po śniadaniu 1 tabletka Chela Mag firmy Olimp. I to wszystko z suplementacji. W trakcie dnia jakiś banan, pestki i orzechy".
A to juz dane dla pasjonatów magnezu :
Definicje..
Aminokwas - jest związkiem chemicznym, zawierający grupę aminową oraz grupę karboksylową. Aminokwasy są rozpuszczalne w wodzie. Szczególne znaczenie mają aminokwasy ze względu to, że białka i polipeptydy są zbudowane z aminokwasów.W skład białek i polipeptydów wszystkich organizmów żywych wchodzi 20 "podstawowych" aminokwasów.
Chelat (związek chelatowy) - związek kompleksowy w którym cząsteczka organiczna (w tym wypadku aminokwas), za pomocą najczęściej dwóch lub trzech grup organicznych łączy się z jonem centralnym, którym najczęściej jest dwu- lub trójwartościowy kation metalu (w tym wypadku magnez Mg+2).
Czyli podsumowując chelat magnezu, to kapsułka magnezu otoczona aminokwasem.
Jeżeli do organizmu dostają się preparaty mineralne w postaci innej niż chelatowana, muszą one być w procesach trawiennych zamienione tak czy inaczej na chelaty. Jest to jednak proces o niskiej efektywności, a więc przyswajalność takich składników jest niska.
http://www.i-apteka.pl/product-pol-1300 ... letek.html
http://www.kulturystyka.sklep.pl/produc ... ts_id/2164
http://www.domzdrowia.pl/74412,solgar-m ... letek.html -to ze tak powiem "mój " magnez .
Dziękuję za uwagę i czas jaki poświęciliście dla własnego zdrowia- oddana Wam anula
Przy dużych niedoborach-dawka dzienna to 300-400 mg.