Wzmacniacz smaku dziesiątkuje komórki nerwowe

Medycyna niekonwencjonalna, dieta, suplementy itp.

Moderator: Beata:)

atyma
Posty: 28
Rejestracja: 2011-09-19, 09:29
Lokalizacja: Strumień

Wzmacniacz smaku dziesiątkuje komórki nerwowe

Postautor: atyma » 2011-10-16, 17:16

Przedawkowanie glutaminianu sodu prowadzi do obumierania komórek nerwowych.
W artykułach spożywczych działa on pod pseudonimami: od E621 do E625, ekstrakt drożdżowy, autolizowane drożdże, hydrolizowane białka roślinne itd. Neurolog John Olney stwierdził, że glutaminian sodu zniszczył u myszy doświadczalnych tyle k.nerwowych, że doprowadziło to do podziurawienia pewnych obszarów ich mózgów. Substancja ta może sprzyjać powstawaniu takich schorzeń, jak choroba Alzheimera oraz sm - "Świat wiedzy" październik 2011.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez atyma, łącznie zmieniany 1 raz.
atyma

elka
Posty: 170
Rejestracja: 2010-08-18, 19:15
Lokalizacja: Polska

Postautor: elka » 2011-10-19, 11:55

Dlatego ja staram się unikać spożywania produktów zawierających glutaminian sodu. Nie będzie glutamini pluł nam w twarz i uszkadzał naszych komórek nerwowych !

Aśka
Posty: 1192
Rejestracja: 2009-12-03, 15:06
Lokalizacja: stąd

Postautor: Aśka » 2011-10-19, 14:05

elka pisze:Nie będzie glutamini pluł nam w twarz i uszkadzał naszych komórek nerwowych !


dokładnie :!: :-D


i do tego jedzeniowego syfu,którego należy unikać dorzucę jeszcze aspartam :-/ Następny spożywczy śmieć :evil:

slackware
Posty: 466
Rejestracja: 2008-08-20, 22:25
Lokalizacja: ???

Postautor: slackware » 2011-11-01, 11:58

Aśka pisze:i do tego jedzeniowego syfu,którego należy unikać dorzucę jeszcze aspartam :-/ Następny spożywczy śmieć :evil:


O tak!

Jak ktoś chce się przerazić to niech oglądnie (na youtube jest) film o tym jak aspartam był wprowadzany na rynek!

Glutaminiany są pochodnymi kwasu L-glutaminowego który jest jednym z podstawowych składników białek. Jednak wykazano że spożywanie w takiej postaci dodatkowo może działać neurotoksycznie.

Ja już nie pamiętam szczegółów a szukać na google mi się nie chce, ale była kiedyś w USA afera z kwasem glutaminowym i upośledzonymi umysłowo dziećmi.
Okazało się że glutamina która bierze udział w procesach mózgowych, zażywana dodatkowo poprawia sprawność umysłową upośledzonych umysłowo dzieci. Jednak efekt był tylko chwilowy a potem następowało gwałtowne i stałe (niestety) pogorszenie.

Tak nawiasem mówiąc aspartam to też USA'ński wynalazek.

Awatar użytkownika
Beata:)

-#Administrator
Posty: 9398
Rejestracja: 2009-02-09, 14:24
Lokalizacja: Toruń

Postautor: Beata:) » 2011-11-01, 12:15

Mamy na forum temat, który może zainteresować tych, którzy chcą dowiedzieć się czegoś więcej o aspartamie. Zajrzyjcie :arrow: tutaj.
Pozdrawiam.
Obrazek

slackware
Posty: 466
Rejestracja: 2008-08-20, 22:25
Lokalizacja: ???

Postautor: slackware » 2011-11-01, 14:15

Co do glutaminy jeszcze.
Jeżeli ktoś się jej boi niech stroni od wszelkiej chińszczyzny. W chinach już od wieków była stosowana do przyprawiania potraw, nadawała dobrego specyficznego smaku potrawom.
Chińczycy otrzymywali ja robiąc ekstrakt z jakiś wodorostów, szczegółów nie znam jak kogoś interesuje jakich niech sobie pogugluje.

Jak ktoś lubi chińszczyzne i dziwi go jak oni ją robią że chciało by się jeść mimo że żołądek już pełny, niech nie ma złudzeń GLUTAMINA!

Efekty zatrucia glutaminą są czasem nazywane "syndromem kuchni chińskiej".


Wróć do „Leczenie alternatywne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 214 gości