Strona 1 z 1

Wzmacniacz smaku dziesiątkuje komórki nerwowe

: 2011-10-16, 17:16
autor: atyma
Przedawkowanie glutaminianu sodu prowadzi do obumierania komórek nerwowych.
W artykułach spożywczych działa on pod pseudonimami: od E621 do E625, ekstrakt drożdżowy, autolizowane drożdże, hydrolizowane białka roślinne itd. Neurolog John Olney stwierdził, że glutaminian sodu zniszczył u myszy doświadczalnych tyle k.nerwowych, że doprowadziło to do podziurawienia pewnych obszarów ich mózgów. Substancja ta może sprzyjać powstawaniu takich schorzeń, jak choroba Alzheimera oraz sm - "Świat wiedzy" październik 2011.

: 2011-10-19, 11:55
autor: elka
Dlatego ja staram się unikać spożywania produktów zawierających glutaminian sodu. Nie będzie glutamini pluł nam w twarz i uszkadzał naszych komórek nerwowych !

: 2011-10-19, 14:05
autor: Aśka
elka pisze:Nie będzie glutamini pluł nam w twarz i uszkadzał naszych komórek nerwowych !


dokładnie :!: :-D


i do tego jedzeniowego syfu,którego należy unikać dorzucę jeszcze aspartam :-/ Następny spożywczy śmieć :evil:

: 2011-11-01, 11:58
autor: slackware
Aśka pisze:i do tego jedzeniowego syfu,którego należy unikać dorzucę jeszcze aspartam :-/ Następny spożywczy śmieć :evil:


O tak!

Jak ktoś chce się przerazić to niech oglądnie (na youtube jest) film o tym jak aspartam był wprowadzany na rynek!

Glutaminiany są pochodnymi kwasu L-glutaminowego który jest jednym z podstawowych składników białek. Jednak wykazano że spożywanie w takiej postaci dodatkowo może działać neurotoksycznie.

Ja już nie pamiętam szczegółów a szukać na google mi się nie chce, ale była kiedyś w USA afera z kwasem glutaminowym i upośledzonymi umysłowo dziećmi.
Okazało się że glutamina która bierze udział w procesach mózgowych, zażywana dodatkowo poprawia sprawność umysłową upośledzonych umysłowo dzieci. Jednak efekt był tylko chwilowy a potem następowało gwałtowne i stałe (niestety) pogorszenie.

Tak nawiasem mówiąc aspartam to też USA'ński wynalazek.

: 2011-11-01, 12:15
autor: Beata:)
Mamy na forum temat, który może zainteresować tych, którzy chcą dowiedzieć się czegoś więcej o aspartamie. Zajrzyjcie :arrow: tutaj.
Pozdrawiam.

: 2011-11-01, 14:15
autor: slackware
Co do glutaminy jeszcze.
Jeżeli ktoś się jej boi niech stroni od wszelkiej chińszczyzny. W chinach już od wieków była stosowana do przyprawiania potraw, nadawała dobrego specyficznego smaku potrawom.
Chińczycy otrzymywali ja robiąc ekstrakt z jakiś wodorostów, szczegółów nie znam jak kogoś interesuje jakich niech sobie pogugluje.

Jak ktoś lubi chińszczyzne i dziwi go jak oni ją robią że chciało by się jeść mimo że żołądek już pełny, niech nie ma złudzeń GLUTAMINA!

Efekty zatrucia glutaminą są czasem nazywane "syndromem kuchni chińskiej".