Wzmacniacz smaku dziesiątkuje komórki nerwowe
: 2011-10-16, 17:16
Przedawkowanie glutaminianu sodu prowadzi do obumierania komórek nerwowych.
W artykułach spożywczych działa on pod pseudonimami: od E621 do E625, ekstrakt drożdżowy, autolizowane drożdże, hydrolizowane białka roślinne itd. Neurolog John Olney stwierdził, że glutaminian sodu zniszczył u myszy doświadczalnych tyle k.nerwowych, że doprowadziło to do podziurawienia pewnych obszarów ich mózgów. Substancja ta może sprzyjać powstawaniu takich schorzeń, jak choroba Alzheimera oraz sm - "Świat wiedzy" październik 2011.
W artykułach spożywczych działa on pod pseudonimami: od E621 do E625, ekstrakt drożdżowy, autolizowane drożdże, hydrolizowane białka roślinne itd. Neurolog John Olney stwierdził, że glutaminian sodu zniszczył u myszy doświadczalnych tyle k.nerwowych, że doprowadziło to do podziurawienia pewnych obszarów ich mózgów. Substancja ta może sprzyjać powstawaniu takich schorzeń, jak choroba Alzheimera oraz sm - "Świat wiedzy" październik 2011.