Przepisy kulinarne
Moderator: Beata:)
Dzisiaj zapiekanka ze szpinakiem ^^
Składniki
1 paczka mrożonego szpinaku
2 łyżki śmietany
6 ząbków czosnku
500g sera Gouda
1 paczka makaronu (najlepiej rurki)
pieprz i sól do smaku
Makaron gotujemy,odcedzamy i odstawiamy na bok.
Zamrożony szpinak wrzucamy na rozgrzana patelnie z oliwą smażymy na małym ogniu pod przykryciem czekając aż się rozpuści. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku,kostki smaku oraz odrobinę soli i pieprzu.Smażymy jeszcze chwilkę po czym dodajemy śmietanę.Przygotowany szpinak przestudzamy,
Ser żółty trzemy na tarce z dużymi oczkami.
Makaron wysypujemy na naczynie do zapiekania i zalewamy szpinakiem mieszając tak aby dokładnie się połączyły.Wsypujemy potarty ser i znowu mieszamy.
Gotowe wsadzamy do piekarnika i podgrzewamy w temp 200 stopni przez 15 min.SMACZNEGO
Składniki
1 paczka mrożonego szpinaku
2 łyżki śmietany
6 ząbków czosnku
500g sera Gouda
1 paczka makaronu (najlepiej rurki)
pieprz i sól do smaku
Makaron gotujemy,odcedzamy i odstawiamy na bok.
Zamrożony szpinak wrzucamy na rozgrzana patelnie z oliwą smażymy na małym ogniu pod przykryciem czekając aż się rozpuści. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku,kostki smaku oraz odrobinę soli i pieprzu.Smażymy jeszcze chwilkę po czym dodajemy śmietanę.Przygotowany szpinak przestudzamy,
Ser żółty trzemy na tarce z dużymi oczkami.
Makaron wysypujemy na naczynie do zapiekania i zalewamy szpinakiem mieszając tak aby dokładnie się połączyły.Wsypujemy potarty ser i znowu mieszamy.
Gotowe wsadzamy do piekarnika i podgrzewamy w temp 200 stopni przez 15 min.SMACZNEGO
"it's hard to kill human soul even with chainsaw"
Racuszki domowe
Składniki:
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
200 ml mleka
2 łyżki tłuszczu roślinnego
2 łyżki cukru
płatki migdałowe, wiórki kokosowe lub inne dodatki (podług uznania)
cukier puder do posypania
Przyrządzenie:
Mąkę, proszek do pieczenia, wiórki (płatki) i sól razem wymieszać w miseczce. W drugiej misce roztrzepać jajka z mlekiem, dodać 2 łyżki tłuszczu roślinnego i cukru. Następnie dodać wymieszaną z pozostałymi produktami mąkę. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto.
Odstawić na pół godziny żeby wyrosło.
Następnie wykładać na patelnię rozgrzaną razem z tłuszczem roślinnym (proporcjonalnie dodawanym) po 4 porcje ciasta. Racuszki smażyć z dwóch stron na złotobrązowy kolor. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Składniki:
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
200 ml mleka
2 łyżki tłuszczu roślinnego
2 łyżki cukru
płatki migdałowe, wiórki kokosowe lub inne dodatki (podług uznania)
cukier puder do posypania
Przyrządzenie:
Mąkę, proszek do pieczenia, wiórki (płatki) i sól razem wymieszać w miseczce. W drugiej misce roztrzepać jajka z mlekiem, dodać 2 łyżki tłuszczu roślinnego i cukru. Następnie dodać wymieszaną z pozostałymi produktami mąkę. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto.
Odstawić na pół godziny żeby wyrosło.
Następnie wykładać na patelnię rozgrzaną razem z tłuszczem roślinnym (proporcjonalnie dodawanym) po 4 porcje ciasta. Racuszki smażyć z dwóch stron na złotobrązowy kolor. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Znalazłem w gazecie coś takiego, wygląda na dobre, danie o dziwo rodem ze Szwecji.
Latający Jakub
składniki dla 4 osób:
1 kg piersi z kurczaka
150 g słoniny
200 g pieczarek
1 mała cebula
0,2 l śmietany
0,1 l creme fraiche (gęsta, tłusta śmietana do sosów, deserów, zup. Można przygotować samemu, mieszając ze sobą słodką śmietankę 36% i 12% w stosunku 2 do 1, podgrzewając obie do około 60 st. celsjusza. Wymieszać obie i pozostawić do ochłodzenia. Przygotowywać na min. 10 godzin przed wykorzystaniem.)
0,25 l rosołu
3 łyżki stołowe słodkiego sosu chili
2 banany
50 g słonych orzeszków
1 łyżeczka garam masala (opcjonalnie)
olej roślinny
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Pokroić piersi kurczaka na kawałki, posolić i podsmażyć na tłuszczu roślinnym, aż będą mieć złotawy kolor. Pociąć cebulę i słoninę na cienkie plastry, krótko podsmażyć oraz zalać rosołem. Zmniejszyć temp. gotowania i dodać śmietanę i creme fraiche. Doprawić garam masalą, sosem chili, solą i pieprzem. Pokroić pieczarki na trochę grubsze talarki, podsmażyć na odrobinie oleju i odparować płyn. Następnie dodać do rondla z kurczakiem i wlać wszystko do naczynia żaroodpornego. Banany pokroić na plasterki o grubości 0,5 cm i rozłożyć w naczyniu. Zapiekać przez 20 minut, a w połowie pieczenia rozsypać na powierzchni dania warstwę słonych orzeszków. Podawać z ryżem.
Jakby ktoś zrobił szybciej niż ja to niech opowie jak wyszło? Smacznego
Latający Jakub
składniki dla 4 osób:
1 kg piersi z kurczaka
150 g słoniny
200 g pieczarek
1 mała cebula
0,2 l śmietany
0,1 l creme fraiche (gęsta, tłusta śmietana do sosów, deserów, zup. Można przygotować samemu, mieszając ze sobą słodką śmietankę 36% i 12% w stosunku 2 do 1, podgrzewając obie do około 60 st. celsjusza. Wymieszać obie i pozostawić do ochłodzenia. Przygotowywać na min. 10 godzin przed wykorzystaniem.)
0,25 l rosołu
3 łyżki stołowe słodkiego sosu chili
2 banany
50 g słonych orzeszków
1 łyżeczka garam masala (opcjonalnie)
olej roślinny
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Pokroić piersi kurczaka na kawałki, posolić i podsmażyć na tłuszczu roślinnym, aż będą mieć złotawy kolor. Pociąć cebulę i słoninę na cienkie plastry, krótko podsmażyć oraz zalać rosołem. Zmniejszyć temp. gotowania i dodać śmietanę i creme fraiche. Doprawić garam masalą, sosem chili, solą i pieprzem. Pokroić pieczarki na trochę grubsze talarki, podsmażyć na odrobinie oleju i odparować płyn. Następnie dodać do rondla z kurczakiem i wlać wszystko do naczynia żaroodpornego. Banany pokroić na plasterki o grubości 0,5 cm i rozłożyć w naczyniu. Zapiekać przez 20 minut, a w połowie pieczenia rozsypać na powierzchni dania warstwę słonych orzeszków. Podawać z ryżem.
Jakby ktoś zrobił szybciej niż ja to niech opowie jak wyszło? Smacznego
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI
ZIBI
Witajcie:)Jakis czas temu obiecałam przepis na Kope i Szpajze - dostałam od tesciowe więc się dzielę:)
KOPA
30 dkg kokosu
4 białka
30 dkg cukru
Pieczemy placki
Spyrytusem nasączać placki.
Krem
1 budyń
3 łżki cukru
1 kostka margaryny
1 żółtko
Budyń ugotować na soku z ananasa.
1/2 litra kremówki
2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w małej ilości wody
1 cukier wanieliowy.
Śmietaną i cukier waniliowy ubić i dodać żelatynę.
Nasączone placki kokosowe przełożyć kremem ,dodać ile się lubi bakalii,owoców kandyzowanych,czekolady i wszystko "przykryć śmietaną ubitą....PYCHOTA!!!!
Szpajza
1/2litra kremówki
2 żółtka
1/2 szkl. cukru pudru
spyrytus do żółtek
Żółtka ucierać z cukrem,śmietanę ubić i połączyć z żółtkami
3 łyżki żelatyny rozpuścić w małej ilości wody - wymieszać ze szpajzą
1/2 czekolady mlecznej
rodzynki
orzechy pokroić
Wylać na to wszystko galaretkę ...
POLECAM bo naprawdę to same pyszności...niestety bardzo kaloryczne...Ale od czasu do czasu można się zapomnieć....hihihiii
KOPA
30 dkg kokosu
4 białka
30 dkg cukru
Pieczemy placki
Spyrytusem nasączać placki.
Krem
1 budyń
3 łżki cukru
1 kostka margaryny
1 żółtko
Budyń ugotować na soku z ananasa.
1/2 litra kremówki
2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w małej ilości wody
1 cukier wanieliowy.
Śmietaną i cukier waniliowy ubić i dodać żelatynę.
Nasączone placki kokosowe przełożyć kremem ,dodać ile się lubi bakalii,owoców kandyzowanych,czekolady i wszystko "przykryć śmietaną ubitą....PYCHOTA!!!!
Szpajza
1/2litra kremówki
2 żółtka
1/2 szkl. cukru pudru
spyrytus do żółtek
Żółtka ucierać z cukrem,śmietanę ubić i połączyć z żółtkami
3 łyżki żelatyny rozpuścić w małej ilości wody - wymieszać ze szpajzą
1/2 czekolady mlecznej
rodzynki
orzechy pokroić
Wylać na to wszystko galaretkę ...
POLECAM bo naprawdę to same pyszności...niestety bardzo kaloryczne...Ale od czasu do czasu można się zapomnieć....hihihiii
Nadzieja umiera ostatnia ...
Znalazłem super przepis w internecie na pieczoną karkówkę.Chociaż nigdy nie piekłem ale dzisiaj spróbowałem i wyszło rewelacyjnie.Najważniejsze że przygotownie karkówki wraz z pieczeniem zajmuje ok.3 godzin.Jest to przepis dla leniwych i smakoszy. Szczegóły w linku.
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,755 ... 2.html?v=2
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,755 ... 2.html?v=2
Darek-57 pisze:Znalazłem super przepis w internecie na pieczoną karkówkę
robię jutro, dziś już sobie wszystko kupiłem co potrzebne.
W niedzielę zrobiłem "Latającego Jakuba", którego opisałem 2 posty wyżej. Przyznam,, że to absolutna rewelacja. Polecam wszystkim, tylko proszę pamiętać, że ryż jaśminowy potrzebuje ok. 1 godz. na ugotowanie się, bo ten błyskawiczny się nie nadaje (wyjdzie Wam taka pacia do mleka)
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI
ZIBI
Poczytałam trochę przepisy przez was polacane.
Powiem szczerze, że wiele bym chyba nie spóbowała.
Jestem racze tradycjonalistką.
Wiem tylko, że wiele potraw które przygotowuję znika w mgniegiu oka.
Ostatnio hit to: ostra potrawa chili z czerwonej fasoli.
Kiszka ziemniaczana (bardzo pracochłonna ale pyszna), czy proste parówki w cieście. A może pasztet domowy, czt flaki.
Powiem szczerze, że wiele bym chyba nie spóbowała.
Jestem racze tradycjonalistką.
Wiem tylko, że wiele potraw które przygotowuję znika w mgniegiu oka.
Ostatnio hit to: ostra potrawa chili z czerwonej fasoli.
Kiszka ziemniaczana (bardzo pracochłonna ale pyszna), czy proste parówki w cieście. A może pasztet domowy, czt flaki.
ja też dziś zrobiłem Darka karkówkę - danie proste jak futerał od cepa a niebo w gębie. Dorobiłem do tego jeszcze sałatę z pieczarek, oliwek, cebulki i liści szczawiu w oliwie z oliwek, lampeczka wina i cud miód tylko to czekanie na mięsko tzn. 1,80 kg. karkówki robiło mi się (piekłem powoli) prawie 2,5 godz.
Polecam wszystkim słomianym wdowcom, tylko zmieńcie chłopaki proporcje - mniejszy kawałek karkówy ale cała flacha winka
tujeczko ryż kup jakikolwiek, byle nie błyskawiczny w torebkach. No i dziki ryż też się średnio nadaje, inne ok. A creme fraiche znajdziesz w necie. To nic innego jak redukowana śmietana i wcale nie trzeba jej przygotowywać 10 godz. wcześniej. Namawiam Cię w dalszym ciągu. To extra exclusiv danko. Na chłopa działa lepiej niż sexi bielizna
Polecam wszystkim słomianym wdowcom, tylko zmieńcie chłopaki proporcje - mniejszy kawałek karkówy ale cała flacha winka
tujeczko ryż kup jakikolwiek, byle nie błyskawiczny w torebkach. No i dziki ryż też się średnio nadaje, inne ok. A creme fraiche znajdziesz w necie. To nic innego jak redukowana śmietana i wcale nie trzeba jej przygotowywać 10 godz. wcześniej. Namawiam Cię w dalszym ciągu. To extra exclusiv danko. Na chłopa działa lepiej niż sexi bielizna
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI
ZIBI
aiszko spróbuj skopiować ten link i wklej/otwórz w osobnym oknie
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,755 ... 2.html?v=2
jeśli nie działa to daj znać, napiszę ci na pw w dwóch słowach co i jak zrobić z karkóweczką.
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,755 ... 2.html?v=2
jeśli nie działa to daj znać, napiszę ci na pw w dwóch słowach co i jak zrobić z karkóweczką.
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI
ZIBI
Annegret pisze:Odstawić na pół godziny żeby wyrosło.
Następnie wykładać na patelnię rozgrzaną razem z tłuszczem roślinnym (proporcjonalnie dodawanym) po 4 porcje ciasta. Racuszki smażyć z dwóch stron na złotobrązowy kolor. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Aniu nie wiem co ze mną jest nie tak, ale tego ni groma nie rozumiem
pomóż plisss
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.
-
- Posty: 41
- Rejestracja: 2011-02-12, 13:51
- Lokalizacja: Kraków
Sałatka z kozim serem
Wiosna dotarła już do kuchni.
Składniki:
120 g serka koziego (rolady pleśniowej)
garść suszonej żurawiny
1 pomarańcza
pęczek rukoli
1/2 główki sałaty radicchio
1/2 główki sałaty lodowej lub 1 opakowanie gotowej mieszanki sałat
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
sól (opcjonalnie)
Pomarańczę obierz i pokrój na cząstki. Sałaty umyj i osusz. Wymieszaj ocet z olejem, oliwą i miodem, ewentualnie doprawić do smaku solą. Sałaty wyłóż na talerz, dodaj pokrojoną pomarańczę, pokrojony w plasterki ser kozi, posyp żurawiną i polej sosem.
Smacznego
Wiosna dotarła już do kuchni.
Składniki:
120 g serka koziego (rolady pleśniowej)
garść suszonej żurawiny
1 pomarańcza
pęczek rukoli
1/2 główki sałaty radicchio
1/2 główki sałaty lodowej lub 1 opakowanie gotowej mieszanki sałat
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
sól (opcjonalnie)
Pomarańczę obierz i pokrój na cząstki. Sałaty umyj i osusz. Wymieszaj ocet z olejem, oliwą i miodem, ewentualnie doprawić do smaku solą. Sałaty wyłóż na talerz, dodaj pokrojoną pomarańczę, pokrojony w plasterki ser kozi, posyp żurawiną i polej sosem.
Smacznego
Nie trzeba być bogaczem,by ofiarować coś cennego
drugiemu człowiekowi.
(Dorothy Green)
drugiemu człowiekowi.
(Dorothy Green)
Dziekuje wam moi kochani za odpowiedzi w temacie <Jedzenie>:) ktory juz zostal zamkniety No ja na razie to tylko właśnie zauważyłam ,ze źle się czuje po zjedzeniu pizzy z papryka chili od razu mam pieczenia na pupie ktore trwaja naszczescie tylko 1 dzien Pozdrawiam
Życie jest ciągłym pytaniem o sens istnienia.. Życzę miłego dnia [you]:-)
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 208 gości