Chleb domowyTe różowe warkoczyki mnie przekonały..
Beatko pachnie naprawdę miodzio
Wszystkim polecam. Można się pozbyć paru zbędnych kilogramów, a walory smakowe i zdrowotne bezcenne.
Z tej ilości składników robię 3 chleby. Oczywiście główny składnik to mąka. Mąka pszenna pełnoziarnista "Lubella ". Próbowałem wielu mąk, jednak wg. mnie ta jest bardzo dobra.
Ważne jest to,że musi to być mąka pszenna,koniecznie pełnoziarnista lub razowa o przemiale nie mniejszym niż 1850 (może być 2000 )
1kg mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka maki żytniej
3/4 szklanki siemienia lnianego
3/4 szklanki płatków owsianych
1 łyżka mąki pszennej zwykłej ( ja nie daję )
3/4 szklanki otrąb pszennych
3/4 szklanki pestek słonecznika lub pół na pół z pestkami dyni
1 łyżka soli
1,5 litra letniej wody
pół słoiczka zakwasu (taki słoiczek po dżemie )
kminek na wierzch lub do środka do smaku
Zakwas :
Wsypać do niedużego słoiczka3-4 łyżki mąki żytniej i wymieszać to z letnią wodą.
Po wymieszaniu ma to mniej więcej mieć konsystencję gęstej śmietany. Trzeba zrobić około pół słoika takiego zakwasu. Zostawić to na dwa dni np. blisko kuchenki gazowej,żeby stało w cieple. Po dwóch dniach się skwasi i schować do lodówki.Sam zakwas nie może stać w lodówce dłużej niż pięć dni.
Wszystkie składniki wymieszać.Foremki na chleb ( kupiłem aluminiowe i można je używać wielokrotnie ) wysmarować masłem i posypać bułką tartą ( ja posypuję płatkami owsianymi ), wypełnić do połowy ciastem i wstawić do piekarnika np. na noc. Po jakichś dwunastu godzinach wyjąć je i nagrzać piekarnik do 200 stopni. Włożyć chleb i piec godzinę. Piekarnik elektryczny ustawiam na grzanie z góry i z dołu. Przed wyjęciem (jakieś 10 minut ) można posmarować za pomocą pędzelka skórkę chleba wodą. Będzie bardziej chrupiąca. Po godzinie wyciągnąć chleb i w miarę szybko wyjąć go z foremek, kładąc do góry dnem.Moim zdaniem lepiej schnie i nie robi się mokry.
A zakwas na nowy chleb trzeba pobrać z urobionego ciasta przed włożeniem go do foremek. Niech wtedy stoi 1 dzień w cieple i do lodówki. Zakwas w cieple urośnie i wypełni cały słoik, jednak po włożeniu do lodówki opadnie
![;-)](./images/smilies/004.gif)
To wszystko. Niewiele.
Życzę smacznego.
![:-)](./images/smilies/001.gif)
Ps. Mój chleb jest z przepisu od osoby leczącej boreliozę.