Przepisy kulinarne

Rozmowy na wszystkie tematy, niezwiązane z tematyką forum

Moderator: Beata:)

Awatar użytkownika
aisza
Posty: 7601
Rejestracja: 2008-08-09, 20:04
Wiek: 56
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Kontaktowanie:

Postautor: aisza » 2013-02-21, 21:22

Ciekawy przepis Zibi;) chyba sama spróbuję coś takiego zrobić, może mi się uda;)
Czy zamiast sielawy może być każda inna ryba? Mam sporo pstrąga:)
Przestań mieć pretensje do innych. Bierz odpowiedzialność za każdy swój krok...

Awatar użytkownika
malina :/
Posty: 2026
Rejestracja: 2009-05-23, 22:49
Wiek: 38
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Postautor: malina :/ » 2013-02-21, 21:34

Zibi ta sielawa to mnie kręci :D super przepis :) a i ten drugi też jest supcio :)
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...

Awatar użytkownika
renia1286
Posty: 14352
Rejestracja: 2009-06-20, 09:28
Wiek: 59
Lokalizacja: Warmia

Postautor: renia1286 » 2013-02-22, 07:17

Dzięki wielkie, aiszko to jest ryba ze skórą czyli miruna i zrobiłam wg. przepisu Zbyszka :-P
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.

Ania W.
Posty: 6335
Rejestracja: 2009-07-11, 17:19
Lokalizacja: Głogów /dolnośląskie

Postautor: Ania W. » 2013-02-22, 11:08

Zibi super przepis zapodałeś. Skuszę się i zrobię za tydzień w/g Twojego przepisu solę. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Jukka
Posty: 2012
Rejestracja: 2012-12-15, 22:17
Lokalizacja: z miasta
Kontaktowanie:

Postautor: Jukka » 2013-03-25, 09:46

Trochę długaśny ten wątek, poczytam przy okazji, mam nadzieję, że nie powtórzę przepisu, który już jest.

Dziś na śniadanie robiłam sobie i Młodym bliny:
150 g mąki gryczanej, 150 g mąki pszennej, 300 ml mleka, 2 łyżki stopionego masła, 20 g drożdży, 2 żółtka - wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jak wyrośnie wymieszać z pianą z białek, smażyć na maśle (ja smażę na klarowanym) z obu stron na złoty kolor.

Ponieważ "tani" kawior jest farbowany a drogi jest... drogi, śmietany w domu nie używam, to bliny były na słodko-wytrawno czyli z tarniną do mięs. Taki fajny dżem, gdzie na 100 g produktu użyto (podobno) 120 g owoców.

gosc
Posty: 189
Rejestracja: 2010-02-25, 11:24
Lokalizacja: Jelenia Gora

Jakie ciasta pieczecie na Wielkanoc?

Postautor: gosc » 2013-03-26, 07:03

Czy ma ktos z was jakies fajne sprawdzone przepisy na pyszne ciasta?

Awatar użytkownika
zosiasamosia
Posty: 5081
Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
Lokalizacja: Całkiem fajna ;)

Postautor: zosiasamosia » 2013-03-26, 13:18

Czy ma ktos z was jakies fajne sprawdzone przepisy na pyszne ciasta?
Moim etatowym ciastem na Wielkanoc od lat jest karpatka :-P
.........jest coś, co Nas łączy....... :wink:

gosc
Posty: 189
Rejestracja: 2010-02-25, 11:24
Lokalizacja: Jelenia Gora

Postautor: gosc » 2013-03-26, 14:23

z waniliowym kremem czy czekoladowym? Ja uwielbiam ponad wszystko serniki takie bez ciasta tylko ser ;) duzo sera ;)

Elwi
Posty: 161
Rejestracja: 2013-02-13, 12:03
Lokalizacja: Krakow

Postautor: Elwi » 2013-03-26, 14:25

gosc pisze:Ja uwielbiam ponad wszystko serniki takie bez ciasta tylko ser duzo sera

Ja tez! Najbardziej tradycyjny sernik bez zadnych dodatkow typu rodzynki i inne atrakcje. Pyyyycha :mrgreen:

Awatar użytkownika
zosiasamosia
Posty: 5081
Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
Lokalizacja: Całkiem fajna ;)

Postautor: zosiasamosia » 2013-03-26, 14:26

gosc pisze:z waniliowym kremem czy czekoladowym?
Hmm...po prostu z budyniowym, takim tradycyjnym :-)
.........jest coś, co Nas łączy....... :wink:

Awatar użytkownika
Jukka
Posty: 2012
Rejestracja: 2012-12-15, 22:17
Lokalizacja: z miasta
Kontaktowanie:

Postautor: Jukka » 2013-03-26, 16:03

Mam przepis na babkę drożdżową.

BABKA DROŻDŻOWA
50 dkg mąki
15 dkg cukru
4 dkg drożdży
7 dkg tłuszczu
skórka cytrynowa
wanilia
ok. 1/4 l mleka
1 jajo
2 żółtka
sól
1-2 dkg rodzynków
tłuszcz do formy

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić ciepłym mlekiem, połączyć z ubitymi z cukrem jajami, mąką i dodatkami aromatycznymi. Wyrabiać starannie ręka aż składniki ciasta utworzą jednolitą masę, dodać stopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać nadal aż będzie gładki i będzie odstawać od ręki. Pod koniec ubijania dodać opłukane i odsączone rodzynki. Ciasto powinno być wolne, gdyby było za gęste można dodać odrobinę mleka lub wody. Od razu po wyrobieniu wykładać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy, do 1/3 wysokości. Zostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie posmarować rozmąconym jajem lub białkiem, włożyć do średnio gorącego piekarnika, piec ok. 40 min. Po upieczeniu lekko schłodzić, wyjąć z formy. Gorące posypać cukrem z wanilią lub polukrować. Z porcji tej otrzymuje się 2 nieduże babki.

Mnie to zawsze wychodzi. No ale ja z tych, co to biszkopt nigdy nie wyjdzie, sernik na ciepło takoż, ale drożdżowe - zawsze.

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 7000
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 51
Lokalizacja: tarnowskie góry

Postautor: blanka » 2013-03-26, 18:48

Piekę takie dość mało "świąteczne" ciasta .W tym roku biszkopt z masą "KUBUŚ" ,a drugie-"KRÓWKA".Pierwsze Święto w tym roku spędzamy u moich rodziców-kawa +kolacja ,więc na kolację przygotowuje takie szybkie "ciasteczka" mięsne tzn. filet z kurczaka w cieście .Nie pisze na razie przepisów ,bo może nie będziecie zainteresowane.
Myślę też czym "błysną" bratowe :-P .
Blanka

Awatar użytkownika
Beata:)

-#Administrator
Posty: 9398
Rejestracja: 2009-02-09, 14:24
Lokalizacja: Toruń

Postautor: Beata:) » 2013-03-26, 19:17

blanka pisze:,bo może nie będziecie zainteresowane.

A co to za tajemnice i co to znaczy nie zainteresowane, hę? :mrgreen: Poproszę o przepis na ciasteczka mięsne i to najlepiej jeszcze przed świętami ;-) :-P
Obrazek

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 7000
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 51
Lokalizacja: tarnowskie góry

Postautor: blanka » 2013-03-26, 19:35

Mówisz masz:

1/2 kg filetu kroimy na niezbyt duże kawałki( 3 na 5 cm.-ok.)
ciasto:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajo
2 łyżki oliwy/oleju
1 łyżka vegety
1 łyzka curry
1 cebulka w kosteczkę
2 ząbki czosnku przez praske
maggi
Wszystkie składniki zmiksować-lekko /konsyst.ciasta ,wrzucic filet ,wymieszać.Zostawić na ok.6-8 h-ja zostawiam na noc w lodów.
wymieszać ,kłaść łyżką na głę boki olej ,piec do zrumienienia ,przewrócić

Dodatek do sałatki ryżowej lub tak sobie z ziemniakami. :-)

Smacznego :-)
Blanka

Awatar użytkownika
Beata:)

-#Administrator
Posty: 9398
Rejestracja: 2009-02-09, 14:24
Lokalizacja: Toruń

Postautor: Beata:) » 2013-03-26, 19:56

blanka pisze:do sałatki ryżowej

A jaki masz patent na sałatkę ryżową? Każdy ma inną i tak, po prostu, jestem ciekawa ;-)
Obrazek


Wróć do „Pogaduszki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 206 gości