Ciekawy przepis Zibi;) chyba sama spróbuję coś takiego zrobić, może mi się uda;)
Czy zamiast sielawy może być każda inna ryba? Mam sporo pstrąga:)
Przepisy kulinarne
Moderator: Beata:)
Trochę długaśny ten wątek, poczytam przy okazji, mam nadzieję, że nie powtórzę przepisu, który już jest.
Dziś na śniadanie robiłam sobie i Młodym bliny:
150 g mąki gryczanej, 150 g mąki pszennej, 300 ml mleka, 2 łyżki stopionego masła, 20 g drożdży, 2 żółtka - wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jak wyrośnie wymieszać z pianą z białek, smażyć na maśle (ja smażę na klarowanym) z obu stron na złoty kolor.
Ponieważ "tani" kawior jest farbowany a drogi jest... drogi, śmietany w domu nie używam, to bliny były na słodko-wytrawno czyli z tarniną do mięs. Taki fajny dżem, gdzie na 100 g produktu użyto (podobno) 120 g owoców.
Dziś na śniadanie robiłam sobie i Młodym bliny:
150 g mąki gryczanej, 150 g mąki pszennej, 300 ml mleka, 2 łyżki stopionego masła, 20 g drożdży, 2 żółtka - wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jak wyrośnie wymieszać z pianą z białek, smażyć na maśle (ja smażę na klarowanym) z obu stron na złoty kolor.
Ponieważ "tani" kawior jest farbowany a drogi jest... drogi, śmietany w domu nie używam, to bliny były na słodko-wytrawno czyli z tarniną do mięs. Taki fajny dżem, gdzie na 100 g produktu użyto (podobno) 120 g owoców.
Jakie ciasta pieczecie na Wielkanoc?
Czy ma ktos z was jakies fajne sprawdzone przepisy na pyszne ciasta?
- zosiasamosia
- Posty: 5081
- Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
- Lokalizacja: Całkiem fajna ;)
- zosiasamosia
- Posty: 5081
- Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
- Lokalizacja: Całkiem fajna ;)
Mam przepis na babkę drożdżową.
BABKA DROŻDŻOWA
50 dkg mąki
15 dkg cukru
4 dkg drożdży
7 dkg tłuszczu
skórka cytrynowa
wanilia
ok. 1/4 l mleka
1 jajo
2 żółtka
sól
1-2 dkg rodzynków
tłuszcz do formy
Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić ciepłym mlekiem, połączyć z ubitymi z cukrem jajami, mąką i dodatkami aromatycznymi. Wyrabiać starannie ręka aż składniki ciasta utworzą jednolitą masę, dodać stopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać nadal aż będzie gładki i będzie odstawać od ręki. Pod koniec ubijania dodać opłukane i odsączone rodzynki. Ciasto powinno być wolne, gdyby było za gęste można dodać odrobinę mleka lub wody. Od razu po wyrobieniu wykładać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy, do 1/3 wysokości. Zostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie posmarować rozmąconym jajem lub białkiem, włożyć do średnio gorącego piekarnika, piec ok. 40 min. Po upieczeniu lekko schłodzić, wyjąć z formy. Gorące posypać cukrem z wanilią lub polukrować. Z porcji tej otrzymuje się 2 nieduże babki.
Mnie to zawsze wychodzi. No ale ja z tych, co to biszkopt nigdy nie wyjdzie, sernik na ciepło takoż, ale drożdżowe - zawsze.
BABKA DROŻDŻOWA
50 dkg mąki
15 dkg cukru
4 dkg drożdży
7 dkg tłuszczu
skórka cytrynowa
wanilia
ok. 1/4 l mleka
1 jajo
2 żółtka
sól
1-2 dkg rodzynków
tłuszcz do formy
Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić ciepłym mlekiem, połączyć z ubitymi z cukrem jajami, mąką i dodatkami aromatycznymi. Wyrabiać starannie ręka aż składniki ciasta utworzą jednolitą masę, dodać stopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać nadal aż będzie gładki i będzie odstawać od ręki. Pod koniec ubijania dodać opłukane i odsączone rodzynki. Ciasto powinno być wolne, gdyby było za gęste można dodać odrobinę mleka lub wody. Od razu po wyrobieniu wykładać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy, do 1/3 wysokości. Zostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie posmarować rozmąconym jajem lub białkiem, włożyć do średnio gorącego piekarnika, piec ok. 40 min. Po upieczeniu lekko schłodzić, wyjąć z formy. Gorące posypać cukrem z wanilią lub polukrować. Z porcji tej otrzymuje się 2 nieduże babki.
Mnie to zawsze wychodzi. No ale ja z tych, co to biszkopt nigdy nie wyjdzie, sernik na ciepło takoż, ale drożdżowe - zawsze.
Piekę takie dość mało "świąteczne" ciasta .W tym roku biszkopt z masą "KUBUŚ" ,a drugie-"KRÓWKA".Pierwsze Święto w tym roku spędzamy u moich rodziców-kawa +kolacja ,więc na kolację przygotowuje takie szybkie "ciasteczka" mięsne tzn. filet z kurczaka w cieście .Nie pisze na razie przepisów ,bo może nie będziecie zainteresowane.
Myślę też czym "błysną" bratowe .
Myślę też czym "błysną" bratowe .
Blanka
Mówisz masz:
1/2 kg filetu kroimy na niezbyt duże kawałki( 3 na 5 cm.-ok.)
ciasto:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajo
2 łyżki oliwy/oleju
1 łyżka vegety
1 łyzka curry
1 cebulka w kosteczkę
2 ząbki czosnku przez praske
maggi
Wszystkie składniki zmiksować-lekko /konsyst.ciasta ,wrzucic filet ,wymieszać.Zostawić na ok.6-8 h-ja zostawiam na noc w lodów.
wymieszać ,kłaść łyżką na głę boki olej ,piec do zrumienienia ,przewrócić
Dodatek do sałatki ryżowej lub tak sobie z ziemniakami.
Smacznego
1/2 kg filetu kroimy na niezbyt duże kawałki( 3 na 5 cm.-ok.)
ciasto:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajo
2 łyżki oliwy/oleju
1 łyżka vegety
1 łyzka curry
1 cebulka w kosteczkę
2 ząbki czosnku przez praske
maggi
Wszystkie składniki zmiksować-lekko /konsyst.ciasta ,wrzucic filet ,wymieszać.Zostawić na ok.6-8 h-ja zostawiam na noc w lodów.
wymieszać ,kłaść łyżką na głę boki olej ,piec do zrumienienia ,przewrócić
Dodatek do sałatki ryżowej lub tak sobie z ziemniakami.
Smacznego
Blanka
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 206 gości