Zgodnie z obietnicą, przepis na blok jak z PRLu. Oraz wersja odchudzona, w moim przypadku podana w formie uroczych kuleczek obtoczonych w wiórkach kokosowych i zmielonych migdałach.
Blok:
400 g pełnego mleka w proszku
kostka margaryny lub masła
300g herbatników
szklanka cukru
pół szklanki wody albo mleka
kakao (ile kto lubi) około 4 łyżek
w wersji na bogatości można dorzucić rodzynki albo inne bakalie
Zagotować wodę (mleko) z cukrem, margaryną (masłem), kakao. Lekko przestudzić, po czym dodać mleko w proszku, mieszać do uzyskania "bezgrudkowej" konsystencji i dodać pokruszone na niewielkie kawałki herbatniki. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia albo opakowaniami po maśle i schłodzić.
A potem jeść i nie szukać w Internecie ile ma kalorii! Broń Boże.
Wersja light:
Składniki:
* 250g mleka odtłuszczonego granulowanego
* 0,5 szkl mleka (lub trochę więcej niż pół szklanki)
* słodzidło do smaku (dałam miód)
* serek homogenizowany (opakowanie 125g)
* kakao - ile kto lubi, ja daję 4-5 łyżek
* 80g ryżu preparowanego
* orzechy, bakalie, żurawina - ile kto lubi, co kto lubi, zazwyczaj daję "po garści"
* coś do obtoczenia pralinek
Najpierw mieszam serek homogenizowany z mlekiem w garnuszku i podgrzewam, potem dodaję miód, mleko i czekam aż masa się zagotuje. Odstawiam do lekkiego przestygnięcia, po czym mieszam z mlekiem granulowanym, dodaję ryż, bakalie i z masy robię kuleczki
W przybliżeniu, jeśli wyjdzie 40 kuleczek tak jak mi, a masa została osłodzona miodem (łyżka), wtedy jedna pralinka ma +/- 50kcal, 3,2g białka, zaledwie 0,8g tłuszczu i 7,8g węglowodanów.
Przepisy kulinarne
Moderator: Beata:)
-
- Posty: 147
- Rejestracja: 2013-11-23, 11:11
- Lokalizacja: Lublin
-
- Posty: 147
- Rejestracja: 2013-11-23, 11:11
- Lokalizacja: Lublin
Podzielę się przepisem na "leniwą drożdżówkę".
Do miski wsypujemy (kolejno):
3/4 kostki pokruszonych świeżych drożdży
szklankę cukru
szklankę letniego mleka
4 duże lub 5 małych jaj
3/4 szklanki oleju
5 szklanek mąki pszennej.
Wszystko przykrywamy ścierką i czekamy około godziny aż na powierzchni mąki pojawią się rosnące drożdże. Po tym czasie mieszamy łyżką do połączenia składników, przekładamy do blachy, na wierzch układamy wybrane owoce (polecam rabarbar) i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 15-20 minut do podrośnięcia, pieczemy w 180 stopniach.
Do miski wsypujemy (kolejno):
3/4 kostki pokruszonych świeżych drożdży
szklankę cukru
szklankę letniego mleka
4 duże lub 5 małych jaj
3/4 szklanki oleju
5 szklanek mąki pszennej.
Wszystko przykrywamy ścierką i czekamy około godziny aż na powierzchni mąki pojawią się rosnące drożdże. Po tym czasie mieszamy łyżką do połączenia składników, przekładamy do blachy, na wierzch układamy wybrane owoce (polecam rabarbar) i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 15-20 minut do podrośnięcia, pieczemy w 180 stopniach.
renia1286 pisze: Jak wrócisz, to może przepis daj
Przywołany do porządku przez Renię - daję:
Weź wstań o 3 rano, włóż kalosze, dołóż do tego 10 kg. sprzętu i pół litra robaków i ... łów
A więc ryby już mamy, które po sprawieniu solę i obtoczone w mące smażę w tym samym czasie co i gotuję zalewę. Według zasady, że albo letni wsad zalewa się letnią zalewą albo gorące, gorącą zalewą.
Zalewa:
W stosunku woda - ocet 5:1 (marynuje się dłużej - tak po 5 dniach można otwierać słoik, ale zalewa jest przyjaźniejsza dla żołądka.
Dodatki do zalewy : co najmniej 1 duża cebula cięta w półksiężyce, duża łyżka cukru, listki laurowe, ziele angielskie, kolorowy pieprz i ja dodaję plasterki surowej marchewki.
Ryby po usmażeniu wykładam na papierowy ręcznik żeby odsączyć nadmiar tłuszczu, układam w słoiki i zalewam zalewą.
I gotowe - za 5 dni
Na cięższe czasy można słoiki zapasteryzować, ale u mnie schodzą na bieżąco, więc nie muszę. Łakomczuchom podpowiem, że jak ryby mają być zjedzone zaraz jak się zamarynują to można je zrobić bezpośrednio w wazie, a nie w słoikach. Ja robię w słoikach, bo w lodówce wolę mieć miejsce na samodzielnie robione kiełbachy, szynki i schaby
Życzę smacznego
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI
ZIBI
blanka pisze:Dajcie jakieś przepisy na sałatki (szybkie ,bez zbędnego badziania ).
Proszę bardzo:
opakowanie rukoli lub świeżego szpinaku (listki rwiemy na kawałki albo nie rwiemy)
ogórek pokrojony w kostkę
opakowanie pomidorków cherry pokrojonych na połówki
winogrona - na połówki (albo bez winogron)
kawałki podsmażonego kurczaka lub szynka parmeńska lub ser pleśniowy
sos winegret.
Układamy jak nam się podoba (rukola na spód), można posypać orzechami, pestkami słonecznika itp.
Smacznego
W takie upały robiłam szybkie lody
Lody truskawkowe
- 0,5 kg truskawek
- 200 ml śmietany 30% ( ja robiłam z taką do zupy lub z gęstym jogurtem naturalnym )
- ok. 3-4 łyżki cukru trzcinowego lub pudru ( próbować kto jak bardzo słodkie lubi)
- łyżka wódki lub spirytusu
- ok. 2 łyżek soku z cytryny (można bez też dobre)
1)Truskawki zmiksować mikserem lub blenderem z pozostałymi składnikami do rozpuszczenia się cukru.
2) Wstawić do zamrażarki.
3)Po ok. 30 -40 minutach wyjąć i znów miksować. Tą czynność powtarzać, aż będzie gęste i nie będzie się dawało miksować.
Miksowanie jest potrzebne by nie było dużych płatków lodu wyczuwalnych podczas jedzenia.
4) Po około 3 godz. można smakować.
Jeśli ktoś ma maszynę do robienia lodów to miksowanie pominąć.
Smacznego!
Słabe zdjęcie i nie mam dobrej łyżki do nakładania lodów, ale zapewniam smak jest wyśmienity.
Lody truskawkowe
- 0,5 kg truskawek
- 200 ml śmietany 30% ( ja robiłam z taką do zupy lub z gęstym jogurtem naturalnym )
- ok. 3-4 łyżki cukru trzcinowego lub pudru ( próbować kto jak bardzo słodkie lubi)
- łyżka wódki lub spirytusu
- ok. 2 łyżek soku z cytryny (można bez też dobre)
1)Truskawki zmiksować mikserem lub blenderem z pozostałymi składnikami do rozpuszczenia się cukru.
2) Wstawić do zamrażarki.
3)Po ok. 30 -40 minutach wyjąć i znów miksować. Tą czynność powtarzać, aż będzie gęste i nie będzie się dawało miksować.
Miksowanie jest potrzebne by nie było dużych płatków lodu wyczuwalnych podczas jedzenia.
4) Po około 3 godz. można smakować.
Jeśli ktoś ma maszynę do robienia lodów to miksowanie pominąć.
Smacznego!
Słabe zdjęcie i nie mam dobrej łyżki do nakładania lodów, ale zapewniam smak jest wyśmienity.
Dopóki żyjesz nie ma takiej rzeczy na którą by było za późno.
Uśmiechnij się
Będzie dobrze!
Uśmiechnij się
Będzie dobrze!
-
- Posty: 802
- Rejestracja: 2014-04-21, 06:46
- Lokalizacja: Łódź
- Kontaktowanie:
- zosiasamosia
- Posty: 5081
- Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
- Lokalizacja: Całkiem fajna ;)
blanka pisze:Dajcie jakieś przepisy na sałatki (szybkie, bez zbędnego badziania ).
Daję przepis, ale nie daję gwarancji na szybkość
[center]SAŁATKA Z KURCZAKIEM ( na czasie )[/center]
[center][/center]
[center]* 1 podwójna pierś z kurczaka, przyprawa Curry
* pęczek rzodkiewki
* pęczek natki pietruszki
* 15 dkg twardego sera żółtego
* 5 plastrów ananasa
* 1 puszka kukurydzy
* 1 słoik selera
* sos włoski Knorr
[/center]
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć Curry i smażyć do miękkości, natkę pietruszki drobno posiekać, rzodkiewkę i ser pokroić w drobną kostkę, ananasa pokroić dowolnie, dodać kukurydzę i selera. Sos włoski przygotować według przepisu i połączyć z sałatką.
Lekka i na czasie, polecam
.........jest coś, co Nas łączy.......
-
- Posty: 802
- Rejestracja: 2014-04-21, 06:46
- Lokalizacja: Łódź
- Kontaktowanie:
Sałatka na szybko robiona
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- puszka kukurydzy
- 1/2 kapusty pekińskiej (średniej)
- 2 łyżki majonezu
- pieprz, sól do smaku
Dla cierpliwych i mniej głodnych, można ugotować 1 torebkę ryżu ( wystudzić) i wtedy należy dodać więcej majonezu i więcej tuńczyka.
Proporcje można dowolnie zmieniać kto co lubi.
Oczywiście wszystko wymieszać i nie zapomnieć zjeść
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- puszka kukurydzy
- 1/2 kapusty pekińskiej (średniej)
- 2 łyżki majonezu
- pieprz, sól do smaku
Dla cierpliwych i mniej głodnych, można ugotować 1 torebkę ryżu ( wystudzić) i wtedy należy dodać więcej majonezu i więcej tuńczyka.
Proporcje można dowolnie zmieniać kto co lubi.
Oczywiście wszystko wymieszać i nie zapomnieć zjeść
Dopóki żyjesz nie ma takiej rzeczy na którą by było za późno.
Uśmiechnij się
Będzie dobrze!
Uśmiechnij się
Będzie dobrze!
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 208 gości