Przepisy kulinarne

Rozmowy na wszystkie tematy, niezwiązane z tematyką forum

Moderator: Beata:)

Izulka5555
Posty: 147
Rejestracja: 2013-11-23, 11:11
Lokalizacja: Lublin

Blok czekoladowy rodem z PRL.

Postautor: Izulka5555 » 2014-05-16, 13:54

Zgodnie z obietnicą, przepis na blok jak z PRLu. Oraz wersja odchudzona, w moim przypadku podana w formie uroczych kuleczek obtoczonych w wiórkach kokosowych i zmielonych migdałach. :-)


Blok:
400 g pełnego mleka w proszku
kostka margaryny lub masła
300g herbatników
szklanka cukru
pół szklanki wody albo mleka
kakao (ile kto lubi) około 4 łyżek
w wersji na bogatości można dorzucić rodzynki albo inne bakalie

Zagotować wodę (mleko) z cukrem, margaryną (masłem), kakao. Lekko przestudzić, po czym dodać mleko w proszku, mieszać do uzyskania "bezgrudkowej" konsystencji i dodać pokruszone na niewielkie kawałki herbatniki. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia albo opakowaniami po maśle i schłodzić.

A potem jeść i nie szukać w Internecie ile ma kalorii! Broń Boże. :D
Wersja light:

Składniki:
* 250g mleka odtłuszczonego granulowanego
* 0,5 szkl mleka (lub trochę więcej niż pół szklanki)
* słodzidło do smaku (dałam miód)
* serek homogenizowany (opakowanie 125g)
* kakao - ile kto lubi, ja daję 4-5 łyżek
* 80g ryżu preparowanego
* orzechy, bakalie, żurawina - ile kto lubi, co kto lubi, zazwyczaj daję "po garści"
* coś do obtoczenia pralinek

Najpierw mieszam serek homogenizowany z mlekiem w garnuszku i podgrzewam, potem dodaję miód, mleko i czekam aż masa się zagotuje. Odstawiam do lekkiego przestygnięcia, po czym mieszam z mlekiem granulowanym, dodaję ryż, bakalie i z masy robię kuleczki

W przybliżeniu, jeśli wyjdzie 40 kuleczek tak jak mi, a masa została osłodzona miodem (łyżka), wtedy jedna pralinka ma +/- 50kcal, 3,2g białka, zaledwie 0,8g tłuszczu i 7,8g węglowodanów.

Awatar użytkownika
Beata:)

-#Administrator
Posty: 9398
Rejestracja: 2009-02-09, 14:24
Lokalizacja: Toruń

Postautor: Beata:) » 2014-05-16, 14:04

Tak, to jest ten blok, który pamiętam z dzieciństwa ;-) Wówczas moja Mama wykorzystywała do tego mleko w proszku tzw. niebieskie. Czas wrócić do korzeni i oczywistym jest, że będę to robić :mrgreen: Jedno jak i drugie.
Dzięki Izulka :-)
Obrazek

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 7000
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 51
Lokalizacja: tarnowskie góry

Postautor: blanka » 2014-05-16, 15:55

Dorzucę prozdrowotnie :-D :-P

Ciasteczka owsiane

*20dag masła/Kasi
*szklanka cukru
*2 jajka
*szczypta soli
*aromat migdałowy do smaku

Składniki utrzeć , dodać

*1/2 kg płatków owsianych

Wyrobić ciasto .Łyżką nabierać masę ,formować kulki. Układać na posmarowanej blaszce i piec na złoty kolor .
Blanka

Izulka5555
Posty: 147
Rejestracja: 2013-11-23, 11:11
Lokalizacja: Lublin

Postautor: Izulka5555 » 2014-05-18, 16:19

Podzielę się przepisem na "leniwą drożdżówkę".

Do miski wsypujemy (kolejno):

3/4 kostki pokruszonych świeżych drożdży
szklankę cukru
szklankę letniego mleka
4 duże lub 5 małych jaj
3/4 szklanki oleju
5 szklanek mąki pszennej.

Wszystko przykrywamy ścierką i czekamy około godziny aż na powierzchni mąki pojawią się rosnące drożdże. Po tym czasie mieszamy łyżką do połączenia składników, przekładamy do blachy, na wierzch układamy wybrane owoce (polecam rabarbar) i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 15-20 minut do podrośnięcia, pieczemy w 180 stopniach. :4:

Awatar użytkownika
Zibi
Posty: 4126
Rejestracja: 2010-03-02, 08:58
Wiek: 59
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Zibi » 2014-05-18, 16:34

Moje własne , łowione o świcie :-D - krasnopiórki w zalewie :-P

Obrazek
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI

Awatar użytkownika
renia1286
Posty: 14352
Rejestracja: 2009-06-20, 09:28
Wiek: 59
Lokalizacja: Warmia

Postautor: renia1286 » 2014-05-20, 10:38

(Jak wrócę znad stawu, to pogadamy)

Jak wrócisz, to może przepis daj :-D
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.

Awatar użytkownika
Zibi
Posty: 4126
Rejestracja: 2010-03-02, 08:58
Wiek: 59
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Zibi » 2014-05-20, 20:27

renia1286 pisze: Jak wrócisz, to może przepis daj :-D

Przywołany do porządku przez Renię - daję:

Weź wstań o 3 rano, włóż kalosze, dołóż do tego 10 kg. sprzętu i pół litra robaków i ... łów :1:
A więc ryby już mamy, które po sprawieniu solę i obtoczone w mące smażę w tym samym czasie co i gotuję zalewę. Według zasady, że albo letni wsad zalewa się letnią zalewą albo gorące, gorącą zalewą.
Zalewa:
W stosunku woda - ocet 5:1 (marynuje się dłużej - tak po 5 dniach można otwierać słoik, ale zalewa jest przyjaźniejsza dla żołądka.
Dodatki do zalewy : co najmniej 1 duża cebula cięta w półksiężyce, duża łyżka cukru, listki laurowe, ziele angielskie, kolorowy pieprz i ja dodaję plasterki surowej marchewki.
Ryby po usmażeniu wykładam na papierowy ręcznik żeby odsączyć nadmiar tłuszczu, układam w słoiki i zalewam zalewą.
I gotowe - za 5 dni :-P
Na cięższe czasy można słoiki zapasteryzować, ale u mnie schodzą na bieżąco, więc nie muszę. Łakomczuchom podpowiem, że jak ryby mają być zjedzone zaraz jak się zamarynują to można je zrobić bezpośrednio w wazie, a nie w słoikach. Ja robię w słoikach, bo w lodówce wolę mieć miejsce na samodzielnie robione kiełbachy, szynki i schaby ;-)
Życzę smacznego 8-)
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 7000
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 51
Lokalizacja: tarnowskie góry

Postautor: blanka » 2014-05-23, 15:35

Dajcie jakieś przepisy na sałatki (szybkie ,bez zbędnego badziania ).
Blanka

aanaa
Posty: 86
Rejestracja: 2014-02-22, 15:08
Lokalizacja: wlkp

Postautor: aanaa » 2014-05-23, 17:39

blanka pisze:Dajcie jakieś przepisy na sałatki (szybkie ,bez zbędnego badziania ).

Proszę bardzo:
opakowanie rukoli lub świeżego szpinaku (listki rwiemy na kawałki albo nie rwiemy)
ogórek pokrojony w kostkę
opakowanie pomidorków cherry pokrojonych na połówki
winogrona - na połówki (albo bez winogron)
kawałki podsmażonego kurczaka lub szynka parmeńska lub ser pleśniowy
sos winegret.
Układamy jak nam się podoba (rukola na spód), można posypać orzechami, pestkami słonecznika itp.

Smacznego :-)

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 7000
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 51
Lokalizacja: tarnowskie góry

Postautor: blanka » 2014-05-24, 10:48

Fajne :-) .Dzieki :-)
Blanka

Awatar użytkownika
nemezja
Posty: 1207
Rejestracja: 2014-02-26, 16:07
Lokalizacja: Polska

Postautor: nemezja » 2014-05-25, 20:04

W takie upały robiłam szybkie lody :-)

Lody truskawkowe

- 0,5 kg truskawek
- 200 ml śmietany 30% ( ja robiłam z taką do zupy lub z gęstym jogurtem naturalnym )
- ok. 3-4 łyżki cukru trzcinowego lub pudru ( próbować kto jak bardzo słodkie lubi)
- łyżka wódki lub spirytusu
- ok. 2 łyżek soku z cytryny (można bez też dobre)

1)Truskawki zmiksować mikserem lub blenderem z pozostałymi składnikami do rozpuszczenia się cukru.
2) Wstawić do zamrażarki.
3)Po ok. 30 -40 minutach wyjąć i znów miksować. Tą czynność powtarzać, aż będzie gęste i nie będzie się dawało miksować.
Miksowanie jest potrzebne by nie było dużych płatków lodu wyczuwalnych podczas jedzenia.
4) Po około 3 godz. można smakować.
Jeśli ktoś ma maszynę do robienia lodów to miksowanie pominąć.
Smacznego!

Obrazek

Słabe zdjęcie i nie mam dobrej łyżki do nakładania lodów, ale zapewniam smak jest wyśmienity.
Dopóki żyjesz nie ma takiej rzeczy na którą by było za późno.
Obrazek
Uśmiechnij się :)
Będzie dobrze!

Karolci1990
Posty: 802
Rejestracja: 2014-04-21, 06:46
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: Karolci1990 » 2014-05-25, 20:52

nemezja, Bardzo smacznie wyglądają te Twoje lody. Chyba się pokuszę na nie.

Awatar użytkownika
zosiasamosia
Posty: 5081
Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
Lokalizacja: Całkiem fajna ;)

Postautor: zosiasamosia » 2014-05-26, 09:54

blanka pisze:Dajcie jakieś przepisy na sałatki (szybkie, bez zbędnego badziania ).

Daję przepis, ale nie daję gwarancji na szybkość :-P

[center]SAŁATKA Z KURCZAKIEM ( na czasie ;-) )[/center]

[center]Obrazek[/center]

[center]* 1 podwójna pierś z kurczaka, przyprawa Curry
* pęczek rzodkiewki
* pęczek natki pietruszki
* 15 dkg twardego sera żółtego
* 5 plastrów ananasa
* 1 puszka kukurydzy
* 1 słoik selera
* sos włoski Knorr
[/center]

Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć Curry i smażyć do miękkości, natkę pietruszki drobno posiekać, rzodkiewkę i ser pokroić w drobną kostkę, ananasa pokroić dowolnie, dodać kukurydzę i selera. Sos włoski przygotować według przepisu i połączyć z sałatką.

Lekka i na czasie, polecam :-P ;-)
.........jest coś, co Nas łączy....... :wink:

Karolci1990
Posty: 802
Rejestracja: 2014-04-21, 06:46
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: Karolci1990 » 2014-05-26, 16:41

Smakowita ta sałatka :-)

Awatar użytkownika
nemezja
Posty: 1207
Rejestracja: 2014-02-26, 16:07
Lokalizacja: Polska

Postautor: nemezja » 2014-05-27, 11:28

Sałatka na szybko robiona

- puszka tuńczyka w sosie własnym
- puszka kukurydzy
- 1/2 kapusty pekińskiej (średniej)
- 2 łyżki majonezu
- pieprz, sól do smaku
Dla cierpliwych i mniej głodnych, można ugotować 1 torebkę ryżu ( wystudzić) i wtedy należy dodać więcej majonezu i więcej tuńczyka.
Proporcje można dowolnie zmieniać kto co lubi.
Oczywiście wszystko wymieszać i nie zapomnieć zjeść :-)
Dopóki żyjesz nie ma takiej rzeczy na którą by było za późno.
Obrazek
Uśmiechnij się :)
Będzie dobrze!


Wróć do „Pogaduszki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 208 gości