Przepisy kulinarne

Rozmowy na wszystkie tematy, niezwiązane z tematyką forum

Moderator: Beata:)

Awatar użytkownika
malina :/
Posty: 2026
Rejestracja: 2009-05-23, 22:49
Wiek: 38
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Postautor: malina :/ » 2014-08-25, 10:30

Jadłam ostatnio podobne do Twoich Zosiu placuszki ale nazywały się "śpiące placki" i były z makiem i maślanką ale pieczone na płycie pieca - matko co to był za smak :d Taki jeszcze z dzieciństwa :D
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez malina :/, łącznie zmieniany 1 raz.
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...

Awatar użytkownika
nemezja
Posty: 1207
Rejestracja: 2014-02-26, 16:07
Lokalizacja: Polska

Postautor: nemezja » 2014-09-01, 13:03

Kurczak curry z mleczkiem kokosowym

- pierś z kurczaka
- mała puszka mleczka kokosowego
- przyprawa curry (ok.3 łyżeczki)
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki chili
- sól
- 3 łyżki oleju
- pędy bambusa marynowane lub kiełki fasoli mung ( składniki do wersji bogatszej)
- ryż
Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, dodajemy olej, curry, chili, imbir, mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny lub nawet na całą noc( kurczak będzie bardzo soczysty). Przygotować 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Przyprawionego kurczaka wkładamy do rozgrzanego woka lub wysokiej patelni i smażymy przez około 10 minut(najlepiej pod przykryciem), dodajemy czosnek i doprawiamy solą. Następnie wlewamy mleczko kokosowe dorzucamy pokrojonego bambusa lub kiełki fasoli mung. Po dodaniu mleczka nie przykrywamy aby trochę odparowało(ok. 5-10 minut). Można zagęścić dodając 1 łyżeczkę mąki rozmieszaną z odrobiną wody( ja tego nie dodaję gdyż mi odpowiada lekko płynna konsystencja - po włożeniu do talerza, ryż pięknie pije ten płyn.
Podajemy z ryżem i listkami kolendry. Smacznego :-)
Potrawa wygląda tak jak na tym zdjęciu:
Obrazek
Dopóki żyjesz nie ma takiej rzeczy na którą by było za późno.
Obrazek
Uśmiechnij się :)
Będzie dobrze!

Paulinka
Posty: 93
Rejestracja: 2013-08-03, 07:02
Lokalizacja: Wronki

Postautor: Paulinka » 2014-09-02, 12:01

nemezja pisze:Kurczak curry z mleczkiem kokosowym

- pierś z kurczaka
- mała puszka mleczka kokosowego
- przyprawa curry (ok.3 łyżeczki)
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki chili
- sól
- 3 łyżki oleju
- pędy bambusa marynowane lub kiełki fasoli mung ( składniki do wersji bogatszej)
- ryż
Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, dodajemy olej, curry, chili, imbir, mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny lub nawet na całą noc( kurczak będzie bardzo soczysty). Przygotować 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Przyprawionego kurczaka wkładamy do rozgrzanego woka lub wysokiej patelni i smażymy przez około 10 minut(najlepiej pod przykryciem), dodajemy czosnek i doprawiamy solą. Następnie wlewamy mleczko kokosowe dorzucamy pokrojonego bambusa lub kiełki fasoli mung. Po dodaniu mleczka nie przykrywamy aby trochę odparowało(ok. 5-10 minut). Można zagęścić dodając 1 łyżeczkę mąki rozmieszaną z odrobiną wody( ja tego nie dodaję gdyż mi odpowiada lekko płynna konsystencja - po włożeniu do talerza, ryż pięknie pije ten płyn.
Podajemy z ryżem i listkami kolendry. Smacznego :-)
Potrawa wygląda tak jak na tym zdjęciu:
Obrazek



Ślinka mi cieknie...uwielbiam mleczko kokosowe w sosikach :)
Paulinka

Paulinka
Posty: 93
Rejestracja: 2013-08-03, 07:02
Lokalizacja: Wronki

Postautor: Paulinka » 2014-09-02, 12:12

Pierś z kurczaka na kanapki a'la rybka po grecku


SKŁADNIKI

* 1 podwójna pierś z kurczaka

* 6 średnich marchewek

* średni por

* 2 cebule

* 4 ząbki czosnku

* koncentrat pomidorowy z ziołami 4 łyżki

* pomidory suszone w oliwie z czosnkiem (mały słoiczek, ja miałam domowej roboty)

* 1 mała papryka świeża czerwona

* pieprz,sól czosnkowa lub wegeta

* olej do smażenia


WYKONANIE:

Machewkę obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

Cebulę i por pokroić w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Na patelni z odrobiną oliwy podsmażyć na złoto cebulkę i por, dodając na końcu czosnek. Gdy już będą gotowe dodać marchewkę i podsmażać ok. 15min. dodając (jeśli trzeba) trochę wody, by nic się nie przypaliło.

Pomidory odsączyć z oliwy (nie wylewając jej!) pokroić w paseczki,paprykę pokroić w kostkę. Pomidory (wraz z czosnkiem)i paprykę wrzucić na ok. 5min. do marchewki z porem i cebulką.

Dodać koncentrat, pieprz,wegetę, dokładnie zamieszać gotując jeszcze chwilkę.

Na oliwie o aromacie pomidorów i czosnku podsmażyć pokrojonego wcześniej kurczaka.

Kurczaka wymieszać z bazą warzywną. Jeśli trzeba dodać jeszcze trochę koncentratu lub przypraw. Zostawić na noc w lodówce żeby smaki się połączyły.

Podawać na zimno jako a'la sałatkę lub na chlebku.

Obrazek
Paulinka

Awatar użytkownika
Zibi
Posty: 4126
Rejestracja: 2010-03-02, 08:58
Wiek: 59
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Zibi » 2014-09-24, 19:43

Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI

Awatar użytkownika
aisza
Posty: 7601
Rejestracja: 2008-08-09, 20:04
Wiek: 56
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Kontaktowanie:

Postautor: aisza » 2014-09-24, 19:49

Dziękuję Zbyszku:)
Przestań mieć pretensje do innych. Bierz odpowiedzialność za każdy swój krok...

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 7000
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 51
Lokalizacja: tarnowskie góry

Postautor: blanka » 2014-10-24, 19:08

Szybkie ,bez zbytniego nakładu pracy.

Szarlotka sypana

* 1 szklanka kaszy mannej
* 1szklanka cukru
* 1 szklanka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
połowa "Kasi"
1kg jabłek startych ,dosmakowanych , lekko odciśniętych z soku (jeżeli są bardzo soczyste)

Sypkie składniki dokładnie wymieszać.Przygotować tortownicę (najlepiej posmarować margaryna i wysypać bułką tartą) .
1/3 sypkiej mieszaniny wysypać na dno ,położyć na to połowe jabłek. połowę pozostałych składników sypkich wysypać na jabłka .Na to położyc troskę wiórków "kasi" ok 1,4 .Znowu przełozyć jabłkami .Na górę reszta sypkich składników oraz resztę "Kasi" rozłozyć równo we wiórkach .

Wstawić do niezbyt gorącego piekarnika i piec ok.45-50 min. Po wyjeciu posypać pudrem .
Blanka

Awatar użytkownika
malina :/
Posty: 2026
Rejestracja: 2009-05-23, 22:49
Wiek: 38
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Postautor: malina :/ » 2014-11-27, 22:43

NADZIEWANE ZIEMNIAKI
Na farsz do 4 dużych ziemniaków potrzebujemy:
1/4 kostki sera feta
2 ząbki czosnku
pół cukinii
koperek
4 łyżki oliwy z oliwek
4 plastry boczku lub szynki
pieprz

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie fetę mieszamy z czosnkiem, koperkiem, pokrojoną szynką i startą cukinią. Całość doprawiamy pieprzem. (nie dodaję soli do farszu, ponieważ feta jest odpowiednio słona). Dodajemy oliwę.
Ugotowane ziemniaki przekrajamy na pół. Wydrążamy środek ubijamy go na pure i dodajemy do farszu. Całość mieszamy i wkładamy w łódeczki z ziemniaków. Zapiekamy w piekarniku około 15-20 minut w 180 stopniach.
Oczywiście całość dopełnił sos czosnkowy :) :22:

Sałatka Waldorf
Składniki:
pęczek selera naciowego
garść orzechów włoskich
1 winne jabłko
pół piersi z kurczaka
garść mieszanki sałat
majonez plus jogurt gracki
ew.sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Pierś kurczaka ugotować na kostce rosołowej. Ostudzić, pokroić w dużą kostkę podobnie jak pozostałe składniki sałatki. Wszystko wymieszać z majonezem połączonym z jogurtem grackim, doprawić - jeśli jest potrzeba solą do smaku.

Po raz pierwszy robiłam te dania i idealnie trafiły w mój gust :) sałatka lekka, świeża, a ziemniaki także boskie :) znajomi się zachwycali :)
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...

Awatar użytkownika
zosiasamosia
Posty: 5081
Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
Lokalizacja: Całkiem fajna ;)

Postautor: zosiasamosia » 2014-11-28, 10:28

Nadziewane ziemniaki hmm... interesujące ze względu na składniki farszu, bo wszystko w nim zawarte jest takie przyjazne podniebieniu Zośki :oops: :-P
Jak tylko znajdę chwilę to... nadziewam :-P
.........jest coś, co Nas łączy....... :wink:

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 7000
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 51
Lokalizacja: tarnowskie góry

Postautor: blanka » 2014-12-07, 16:45

:569: Zosiako - pierniczkami jadę w/g przepisu

* 25 dag miodu
* 30 dag masła
* 25dag cukru-pudru
Rozpuścić w rondelku .

* kg mąki
* 1 łyżeczka sody
* 1,5 łyżeczki amoniaku
* łyżka kakao
* łyżka kawy rozpuszczalnej (trzeba ją rozdrobnić ,żeby granulki porządnie sie
rozmieszały )
* przyprawa do piernika -zależy od firmy -trzeba tyle ,żeby ilość odpowiadała porcji z 1
kg mąki
Składniki dokładnie wymieszać w misce .

* jajka
* 2 żółtka
Rozmieszać mikserem .

Połączyć sypkie z płynnymi ,potem jajka ,wyrobić ciasto .Ciasto musi "odpocząć " ok 2-3 h ,ręce krócej :-P ) .Rozwałkować na ok 0,5 cm (tak na oko ) ,wycinać różne tam takie gwiazdochoinkobałwany .Piec w 160 st. ok. 10 do 15 min. LUBIĄ SIę PRZYPALAć :7: .

Ważne- z jednej porcji wychodzą pierniczki ,jeżeli z więcej -są to już pier(dol)niczki :7: .Można się wściec .(wyjątkiem jest moja Mama :lol:-Ona lubi pierniczyć :lol: )

Smacznego :21:
Blanka

Awatar użytkownika
zosiako
Posty: 4565
Rejestracja: 2013-04-15, 12:39
Lokalizacja: Stąd

Postautor: zosiako » 2014-12-07, 18:39

Blania - dzięki, będę pierniczyć jak nic :-D
Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. Ernest Hemingway

Awatar użytkownika
roma1134
Posty: 4829
Rejestracja: 2011-01-30, 22:15
Lokalizacja: polska

Postautor: roma1134 » 2014-12-08, 22:40

Miodownik

Mąka 2,5 szkl.
1 szkl. cukru
1 szkl. miodu
1 łyżka masła
4 żółtka

Utrzeć do białości

Dodać 1 szkl. miodu
1 łyżeczka sody
1 kieliszek rumu
korzenie , orzechy , skórka pomarańczowa

Wsypać mąkę i ubitą z 4 białek pianę
Wymieszać , żeby nie było za gęste dodać 2-3 łyżek mleka słodkiego.

Dać ciasto do wysmarowanej formy
Piec w nie bardzo gorącym piecu około 1 godziny.


Smacznego

Jolcia
Posty: 3827
Rejestracja: 2010-03-28, 13:56
Wiek: 63
Lokalizacja: okolice Poznania
Kontaktowanie:

Postautor: Jolcia » 2014-12-09, 07:54

Proszę o przepis na sernik ,wysoki i puszysty :mrgreen:

xDeDex
Posty: 31
Rejestracja: 2014-11-14, 19:01
Lokalizacja: Poznań

Postautor: xDeDex » 2014-12-09, 15:46

O sernik taaaak, tylko żeby nie taki "suchy" nie wiem czy ktoś wie o co mi chodzi :)

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 7000
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 51
Lokalizacja: tarnowskie góry

Postautor: blanka » 2014-12-17, 18:57

xDeDex -przejrzyj sobie przepisy .Tam gdzieś są serniki :-) .W tym roku tez piekę sernik :-)
Blanka


Wróć do „Pogaduszki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 211 gości