Przepisy kulinarne
Moderator: Beata:)
Jadłam ostatnio podobne do Twoich Zosiu placuszki ale nazywały się "śpiące placki" i były z makiem i maślanką ale pieczone na płycie pieca - matko co to był za smak Taki jeszcze z dzieciństwa
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez malina :/, łącznie zmieniany 1 raz.
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...
Kurczak curry z mleczkiem kokosowym
- pierś z kurczaka
- mała puszka mleczka kokosowego
- przyprawa curry (ok.3 łyżeczki)
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki chili
- sól
- 3 łyżki oleju
- pędy bambusa marynowane lub kiełki fasoli mung ( składniki do wersji bogatszej)
- ryż
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, dodajemy olej, curry, chili, imbir, mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny lub nawet na całą noc( kurczak będzie bardzo soczysty). Przygotować 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Przyprawionego kurczaka wkładamy do rozgrzanego woka lub wysokiej patelni i smażymy przez około 10 minut(najlepiej pod przykryciem), dodajemy czosnek i doprawiamy solą. Następnie wlewamy mleczko kokosowe dorzucamy pokrojonego bambusa lub kiełki fasoli mung. Po dodaniu mleczka nie przykrywamy aby trochę odparowało(ok. 5-10 minut). Można zagęścić dodając 1 łyżeczkę mąki rozmieszaną z odrobiną wody( ja tego nie dodaję gdyż mi odpowiada lekko płynna konsystencja - po włożeniu do talerza, ryż pięknie pije ten płyn.
Podajemy z ryżem i listkami kolendry. Smacznego
Potrawa wygląda tak jak na tym zdjęciu:
- pierś z kurczaka
- mała puszka mleczka kokosowego
- przyprawa curry (ok.3 łyżeczki)
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki chili
- sól
- 3 łyżki oleju
- pędy bambusa marynowane lub kiełki fasoli mung ( składniki do wersji bogatszej)
- ryż
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, dodajemy olej, curry, chili, imbir, mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny lub nawet na całą noc( kurczak będzie bardzo soczysty). Przygotować 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Przyprawionego kurczaka wkładamy do rozgrzanego woka lub wysokiej patelni i smażymy przez około 10 minut(najlepiej pod przykryciem), dodajemy czosnek i doprawiamy solą. Następnie wlewamy mleczko kokosowe dorzucamy pokrojonego bambusa lub kiełki fasoli mung. Po dodaniu mleczka nie przykrywamy aby trochę odparowało(ok. 5-10 minut). Można zagęścić dodając 1 łyżeczkę mąki rozmieszaną z odrobiną wody( ja tego nie dodaję gdyż mi odpowiada lekko płynna konsystencja - po włożeniu do talerza, ryż pięknie pije ten płyn.
Podajemy z ryżem i listkami kolendry. Smacznego
Potrawa wygląda tak jak na tym zdjęciu:
Dopóki żyjesz nie ma takiej rzeczy na którą by było za późno.
Uśmiechnij się
Będzie dobrze!
Uśmiechnij się
Będzie dobrze!
nemezja pisze:Kurczak curry z mleczkiem kokosowym
- pierś z kurczaka
- mała puszka mleczka kokosowego
- przyprawa curry (ok.3 łyżeczki)
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki chili
- sól
- 3 łyżki oleju
- pędy bambusa marynowane lub kiełki fasoli mung ( składniki do wersji bogatszej)
- ryż
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, dodajemy olej, curry, chili, imbir, mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny lub nawet na całą noc( kurczak będzie bardzo soczysty). Przygotować 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Przyprawionego kurczaka wkładamy do rozgrzanego woka lub wysokiej patelni i smażymy przez około 10 minut(najlepiej pod przykryciem), dodajemy czosnek i doprawiamy solą. Następnie wlewamy mleczko kokosowe dorzucamy pokrojonego bambusa lub kiełki fasoli mung. Po dodaniu mleczka nie przykrywamy aby trochę odparowało(ok. 5-10 minut). Można zagęścić dodając 1 łyżeczkę mąki rozmieszaną z odrobiną wody( ja tego nie dodaję gdyż mi odpowiada lekko płynna konsystencja - po włożeniu do talerza, ryż pięknie pije ten płyn.
Podajemy z ryżem i listkami kolendry. Smacznego
Potrawa wygląda tak jak na tym zdjęciu:
Obrazek
Ślinka mi cieknie...uwielbiam mleczko kokosowe w sosikach
Paulinka
Pierś z kurczaka na kanapki a'la rybka po grecku
SKŁADNIKI
* 1 podwójna pierś z kurczaka
* 6 średnich marchewek
* średni por
* 2 cebule
* 4 ząbki czosnku
* koncentrat pomidorowy z ziołami 4 łyżki
* pomidory suszone w oliwie z czosnkiem (mały słoiczek, ja miałam domowej roboty)
* 1 mała papryka świeża czerwona
* pieprz,sól czosnkowa lub wegeta
* olej do smażenia
WYKONANIE:
Machewkę obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Cebulę i por pokroić w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni z odrobiną oliwy podsmażyć na złoto cebulkę i por, dodając na końcu czosnek. Gdy już będą gotowe dodać marchewkę i podsmażać ok. 15min. dodając (jeśli trzeba) trochę wody, by nic się nie przypaliło.
Pomidory odsączyć z oliwy (nie wylewając jej!) pokroić w paseczki,paprykę pokroić w kostkę. Pomidory (wraz z czosnkiem)i paprykę wrzucić na ok. 5min. do marchewki z porem i cebulką.
Dodać koncentrat, pieprz,wegetę, dokładnie zamieszać gotując jeszcze chwilkę.
Na oliwie o aromacie pomidorów i czosnku podsmażyć pokrojonego wcześniej kurczaka.
Kurczaka wymieszać z bazą warzywną. Jeśli trzeba dodać jeszcze trochę koncentratu lub przypraw. Zostawić na noc w lodówce żeby smaki się połączyły.
Podawać na zimno jako a'la sałatkę lub na chlebku.
SKŁADNIKI
* 1 podwójna pierś z kurczaka
* 6 średnich marchewek
* średni por
* 2 cebule
* 4 ząbki czosnku
* koncentrat pomidorowy z ziołami 4 łyżki
* pomidory suszone w oliwie z czosnkiem (mały słoiczek, ja miałam domowej roboty)
* 1 mała papryka świeża czerwona
* pieprz,sól czosnkowa lub wegeta
* olej do smażenia
WYKONANIE:
Machewkę obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Cebulę i por pokroić w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni z odrobiną oliwy podsmażyć na złoto cebulkę i por, dodając na końcu czosnek. Gdy już będą gotowe dodać marchewkę i podsmażać ok. 15min. dodając (jeśli trzeba) trochę wody, by nic się nie przypaliło.
Pomidory odsączyć z oliwy (nie wylewając jej!) pokroić w paseczki,paprykę pokroić w kostkę. Pomidory (wraz z czosnkiem)i paprykę wrzucić na ok. 5min. do marchewki z porem i cebulką.
Dodać koncentrat, pieprz,wegetę, dokładnie zamieszać gotując jeszcze chwilkę.
Na oliwie o aromacie pomidorów i czosnku podsmażyć pokrojonego wcześniej kurczaka.
Kurczaka wymieszać z bazą warzywną. Jeśli trzeba dodać jeszcze trochę koncentratu lub przypraw. Zostawić na noc w lodówce żeby smaki się połączyły.
Podawać na zimno jako a'la sałatkę lub na chlebku.
Paulinka
Przepisy ze stron na pieczenie chleba (podaję na prośbę aiszki)
smakowity chleb
przepis na chleb
moja piekarnia
pieczenie chleba i inne przepisy
gotuj skutecznie.tv
moje wypieki
smakowity chleb
przepis na chleb
moja piekarnia
pieczenie chleba i inne przepisy
gotuj skutecznie.tv
moje wypieki
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI
ZIBI
Szybkie ,bez zbytniego nakładu pracy.
Szarlotka sypana
* 1 szklanka kaszy mannej
* 1szklanka cukru
* 1 szklanka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
połowa "Kasi"
1kg jabłek startych ,dosmakowanych , lekko odciśniętych z soku (jeżeli są bardzo soczyste)
Sypkie składniki dokładnie wymieszać.Przygotować tortownicę (najlepiej posmarować margaryna i wysypać bułką tartą) .
1/3 sypkiej mieszaniny wysypać na dno ,położyć na to połowe jabłek. połowę pozostałych składników sypkich wysypać na jabłka .Na to położyc troskę wiórków "kasi" ok 1,4 .Znowu przełozyć jabłkami .Na górę reszta sypkich składników oraz resztę "Kasi" rozłozyć równo we wiórkach .
Wstawić do niezbyt gorącego piekarnika i piec ok.45-50 min. Po wyjeciu posypać pudrem .
Szarlotka sypana
* 1 szklanka kaszy mannej
* 1szklanka cukru
* 1 szklanka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
połowa "Kasi"
1kg jabłek startych ,dosmakowanych , lekko odciśniętych z soku (jeżeli są bardzo soczyste)
Sypkie składniki dokładnie wymieszać.Przygotować tortownicę (najlepiej posmarować margaryna i wysypać bułką tartą) .
1/3 sypkiej mieszaniny wysypać na dno ,położyć na to połowe jabłek. połowę pozostałych składników sypkich wysypać na jabłka .Na to położyc troskę wiórków "kasi" ok 1,4 .Znowu przełozyć jabłkami .Na górę reszta sypkich składników oraz resztę "Kasi" rozłozyć równo we wiórkach .
Wstawić do niezbyt gorącego piekarnika i piec ok.45-50 min. Po wyjeciu posypać pudrem .
Blanka
NADZIEWANE ZIEMNIAKI
Na farsz do 4 dużych ziemniaków potrzebujemy:
1/4 kostki sera feta
2 ząbki czosnku
pół cukinii
koperek
4 łyżki oliwy z oliwek
4 plastry boczku lub szynki
pieprz
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie fetę mieszamy z czosnkiem, koperkiem, pokrojoną szynką i startą cukinią. Całość doprawiamy pieprzem. (nie dodaję soli do farszu, ponieważ feta jest odpowiednio słona). Dodajemy oliwę.
Ugotowane ziemniaki przekrajamy na pół. Wydrążamy środek ubijamy go na pure i dodajemy do farszu. Całość mieszamy i wkładamy w łódeczki z ziemniaków. Zapiekamy w piekarniku około 15-20 minut w 180 stopniach.
Oczywiście całość dopełnił sos czosnkowy
Sałatka Waldorf
Składniki:
pęczek selera naciowego
garść orzechów włoskich
1 winne jabłko
pół piersi z kurczaka
garść mieszanki sałat
majonez plus jogurt gracki
ew.sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Pierś kurczaka ugotować na kostce rosołowej. Ostudzić, pokroić w dużą kostkę podobnie jak pozostałe składniki sałatki. Wszystko wymieszać z majonezem połączonym z jogurtem grackim, doprawić - jeśli jest potrzeba solą do smaku.
Po raz pierwszy robiłam te dania i idealnie trafiły w mój gust sałatka lekka, świeża, a ziemniaki także boskie znajomi się zachwycali
Na farsz do 4 dużych ziemniaków potrzebujemy:
1/4 kostki sera feta
2 ząbki czosnku
pół cukinii
koperek
4 łyżki oliwy z oliwek
4 plastry boczku lub szynki
pieprz
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie fetę mieszamy z czosnkiem, koperkiem, pokrojoną szynką i startą cukinią. Całość doprawiamy pieprzem. (nie dodaję soli do farszu, ponieważ feta jest odpowiednio słona). Dodajemy oliwę.
Ugotowane ziemniaki przekrajamy na pół. Wydrążamy środek ubijamy go na pure i dodajemy do farszu. Całość mieszamy i wkładamy w łódeczki z ziemniaków. Zapiekamy w piekarniku około 15-20 minut w 180 stopniach.
Oczywiście całość dopełnił sos czosnkowy
Sałatka Waldorf
Składniki:
pęczek selera naciowego
garść orzechów włoskich
1 winne jabłko
pół piersi z kurczaka
garść mieszanki sałat
majonez plus jogurt gracki
ew.sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Pierś kurczaka ugotować na kostce rosołowej. Ostudzić, pokroić w dużą kostkę podobnie jak pozostałe składniki sałatki. Wszystko wymieszać z majonezem połączonym z jogurtem grackim, doprawić - jeśli jest potrzeba solą do smaku.
Po raz pierwszy robiłam te dania i idealnie trafiły w mój gust sałatka lekka, świeża, a ziemniaki także boskie znajomi się zachwycali
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...
- zosiasamosia
- Posty: 5081
- Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
- Lokalizacja: Całkiem fajna ;)
Zosiako - pierniczkami jadę w/g przepisu
* 25 dag miodu
* 30 dag masła
* 25dag cukru-pudru
Rozpuścić w rondelku .
* kg mąki
* 1 łyżeczka sody
* 1,5 łyżeczki amoniaku
* łyżka kakao
* łyżka kawy rozpuszczalnej (trzeba ją rozdrobnić ,żeby granulki porządnie sie
rozmieszały )
* przyprawa do piernika -zależy od firmy -trzeba tyle ,żeby ilość odpowiadała porcji z 1
kg mąki
Składniki dokładnie wymieszać w misce .
* jajka
* 2 żółtka
Rozmieszać mikserem .
Połączyć sypkie z płynnymi ,potem jajka ,wyrobić ciasto .Ciasto musi "odpocząć " ok 2-3 h ,ręce krócej ) .Rozwałkować na ok 0,5 cm (tak na oko ) ,wycinać różne tam takie gwiazdochoinkobałwany .Piec w 160 st. ok. 10 do 15 min. LUBIĄ SIę PRZYPALAć .
Ważne- z jednej porcji wychodzą pierniczki ,jeżeli z więcej -są to już pier(dol)niczki .Można się wściec .(wyjątkiem jest moja Mama -Ona lubi pierniczyć )
Smacznego
* 25 dag miodu
* 30 dag masła
* 25dag cukru-pudru
Rozpuścić w rondelku .
* kg mąki
* 1 łyżeczka sody
* 1,5 łyżeczki amoniaku
* łyżka kakao
* łyżka kawy rozpuszczalnej (trzeba ją rozdrobnić ,żeby granulki porządnie sie
rozmieszały )
* przyprawa do piernika -zależy od firmy -trzeba tyle ,żeby ilość odpowiadała porcji z 1
kg mąki
Składniki dokładnie wymieszać w misce .
* jajka
* 2 żółtka
Rozmieszać mikserem .
Połączyć sypkie z płynnymi ,potem jajka ,wyrobić ciasto .Ciasto musi "odpocząć " ok 2-3 h ,ręce krócej ) .Rozwałkować na ok 0,5 cm (tak na oko ) ,wycinać różne tam takie gwiazdochoinkobałwany .Piec w 160 st. ok. 10 do 15 min. LUBIĄ SIę PRZYPALAć .
Ważne- z jednej porcji wychodzą pierniczki ,jeżeli z więcej -są to już pier(dol)niczki .Można się wściec .(wyjątkiem jest moja Mama -Ona lubi pierniczyć )
Smacznego
Blanka
Miodownik
Mąka 2,5 szkl.
1 szkl. cukru
1 szkl. miodu
1 łyżka masła
4 żółtka
Utrzeć do białości
Dodać 1 szkl. miodu
1 łyżeczka sody
1 kieliszek rumu
korzenie , orzechy , skórka pomarańczowa
Wsypać mąkę i ubitą z 4 białek pianę
Wymieszać , żeby nie było za gęste dodać 2-3 łyżek mleka słodkiego.
Dać ciasto do wysmarowanej formy
Piec w nie bardzo gorącym piecu około 1 godziny.
Smacznego
Mąka 2,5 szkl.
1 szkl. cukru
1 szkl. miodu
1 łyżka masła
4 żółtka
Utrzeć do białości
Dodać 1 szkl. miodu
1 łyżeczka sody
1 kieliszek rumu
korzenie , orzechy , skórka pomarańczowa
Wsypać mąkę i ubitą z 4 białek pianę
Wymieszać , żeby nie było za gęste dodać 2-3 łyżek mleka słodkiego.
Dać ciasto do wysmarowanej formy
Piec w nie bardzo gorącym piecu około 1 godziny.
Smacznego
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 211 gości