![n :D](./images/smilies/002.gif)
Co masz dzisiaj na obiad?
Moderator: Beata:)
Odrobinę podobne do kołdunów danie. To charakterystycnze dla Ameryki Płd pierogi z mięsem. Co różni je od europejskich, to ciasto z mąki, stosunkowo duzej ilosci masła i niewielkiej ilości wody. Do farszu mięsnego dodaje się rodzynki, kmin, paprykę. Ja robiłem to tylko raz. Moje empanadas wyszły duże, choć słyszałem, że niektórzy robią malutkie jak zwykłe pierogi. Ciasto w nich jest twardsze, a dobrze zrobiony farsz znacznie różni się od polskich pierogów z mięsem czy kołdunów (choć na pierwszy rzut oka można by powiedzieć, że to wszystko to samo)
Zwykle są pieczone w piekarniku, choć obiło mi się o uszy, że można to gotować(nie jadłem takich).
P.S oczywiście nie jest podawane w rosole jak kołduny ;D
![n :)](./images/smilies/001.gif)
P.S oczywiście nie jest podawane w rosole jak kołduny ;D
M_x_c pisze:Moje empanadas wyszły duże, choć słyszałem, że niektórzy robią malutkie
Właśnie takie powinny być, czyli duże
![:-)](./images/smilies/001.gif)
Oj, widzę, że i w gotowaniu masz talent. Jeśli przypomnisz sobie jeszcze jakiś fajny i godny polecenia przepis, to dawaj go
![:arrow:](./images/smilies/icon_arrow.gif)
![;-)](./images/smilies/004.gif)
![Obrazek](http://www.forum-onkologiczne.com.pl/forum/images/smiles/roza_na.gif)
-
- Posty: 1010
- Rejestracja: 2009-07-13, 17:51
- Lokalizacja: Częstochowa
- Kontaktowanie:
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 659 gości