Przepisy kulinarne

Rozmowy na wszystkie tematy, niezwiązane z tematyką forum

Moderator: Beata:)

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 7000
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 51
Lokalizacja: tarnowskie góry

Postautor: blanka » 2013-09-29, 14:24

Kapustę czy to czerwoną, czy białą solę zawsze po ugotowaniu. Białą, na surówkę warto posolić przed przygotowaniem i odcisnąć. Pozbędzie się wtedy takiego nieprzyjemnego posmaku.
A szczypta - to po prostu...szczypta. :-)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez blanka, łącznie zmieniany 1 raz.
Blanka

Awatar użytkownika
zosiako
Posty: 4565
Rejestracja: 2013-04-15, 12:39
Lokalizacja: Stąd

Postautor: zosiako » 2013-09-29, 16:39

Blana - podaj prosze przepis na kluch z dziurką bo moimi ostatnio mozna było okna tłuc, a jakby spadły na nogę toby zmiażdzyły i dziura w podłodze murowana :mrgreen:
ja robię tak - ziemniaki ugoowane przez praskę w michę, dziele na 4 i 1 część wyciągam, w to miejsce dodaję mąkę ziemniaczaną, dodaję wyciagnietą część ziemniaków, troszkę soli, 1 jajco zagniatam i gotuję. Ale coś robię źle skoro mogą smiało służyc jako narzędzie zbrodni.....
Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. Ernest Hemingway

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 7000
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 51
Lokalizacja: tarnowskie góry

Postautor: blanka » 2013-09-29, 17:24

Zosia-skoro kluski zrobiły Ci się twarde -dałaś za dużo mąki ziemniaczanej .
Przepisu jako takiego nie mam ,napisze Ci jak ja robię-"tak na oko".
Ugotuj ziemniaki ile potrzebujesz ,przeciśnij przez praskę . Jest niby zasada ,że czwarta część klusek to mąka ,ale ja sobie robię tak : tę jedna czwarta oddzielam + - ,wsypuję mąki ziemniaczanej (lepiej mniej niz za dużo) .Troszkę sole ,dodaje jajko i wyrabiam ciasto (ciepłe) ,tak żeby od reki odeszło i można było zrobić zwarta kluskę .W czasie wyrabiania dodaję w razie potrzeby mąki kartof. .No i kluchy rzucam na wrzątek-któtko powrą ,potem na małym ogniu dojdą i na talerz :-)
Żeby były inne ,dosypuje czasem do ciasta drobno posiekanego koperku lub pietruszki .Są takie "zielone"-witaminowe :-D .
Blanka

joanka
Posty: 560
Rejestracja: 2012-07-08, 20:55

Postautor: joanka » 2013-09-29, 20:35

jako, że sezon grzybowy -podaję przepis na sos mojej prababci
-grzyby - jakie tam mamy zebrane umyć, pokroić, obgotować
-na maśle zaszklić cebulkę
-do cebuli dodajemy grzyby, zalewamy wszystko mlekiem
-gotujemy, aż grzyby zmiękną
polecam sos jako, że nie ma mąki ani śmietany, jest bardzo lekki
smacznego
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez joanka, łącznie zmieniany 1 raz.
Badania w dziedzinie medycyny dokonały tak olbrzymiego postępu, że dziś – praktycznie biorąc – nikt już nie jest zdrowy.
Bertrand Russell
SM 1999-2012, LTT dodatnie 2013-bb ?

Awatar użytkownika
rybka
Posty: 1974
Rejestracja: 2011-05-20, 18:58
Wiek: 52
Lokalizacja: OMC Kraków

Postautor: rybka » 2013-09-29, 20:52

Sos grzybowy...mniam mniam, zwłaszcza do tych klusek... a ja kluski robię podobnie, znaczy ugotowane ziemniaki dzielę na cztery, jedną część wyciągam, w to miejsce daję mąki ziemniaczanej i to wszystko. NIE DAJę JAJKA, wtedy są mięciutkie, tylko ziemniaki i kartoflanka. Na wrzątek i ze dwie minuty gotowania (przepis mam od teściowej która dosyć długo na Śląsku mieszkała) :-D
Uśmiechnij się
Dorota
DK - KWC

Awatar użytkownika
zosiako
Posty: 4565
Rejestracja: 2013-04-15, 12:39
Lokalizacja: Stąd

Postautor: zosiako » 2013-09-29, 21:20

czyli jak zwykle wszystkiemu winne jajka :14:

sos grzybowy - ślinka cieknie ale w tym roku odpuszczam :13:
Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. Ernest Hemingway

Inez
Posty: 180
Rejestracja: 2013-10-01, 17:30
Lokalizacja: Lubsko

Postautor: Inez » 2013-10-10, 10:47

Obiecany przepis (gdzieś tam) na innego kurczaka. Jest przy nim trochę roboty ale efekt końcowy palce lizać

Produkty:
Kurczak świeży (najlepiej do dwóch kilo taki 1,5 lub 1,7 jest idealny)
Pieczarki do 400g
2 cebule
Żółty ser 300g ( ale ja daje więcej w zależności ile mam pieczarek)
Przyprawy; kucharek (może być sól jak kto lubi), papryka ostra mielona, przyprawa do kurczaka, pieprz.

Kurczaka (najlepiej przygotować dzień wcześniej) czyścimy w środku z ewentualnych pozostałości. Kładziemy go grzbietem do góry, bierzemy ostry nóż i nacinamy wzdłuż grzbietu tak by dojść do kości. Wyciągamy wszystkie kości ; korpus, nogi (skrzydełka zawsze zostawiam bo leniwa jestem ale piesek ma co poobgryzać) Uważamy tylko by nie naruszyć skórki. Jeżeli chodzi o wyciąganie z nóżek to zawsze obcinam „ stópki” wtedy łatwiej wychodzą. Po uporaniu się z kurczakiem posypuje go mieszanką przypraw ; kucharek (sól), papryka ostra i przyprawa do kurczaka. I w środku też. Układam go w naczyniu żaroodpornym i chowam na całą noc do lodówki - UF.
Pieczarki kroję w kostkę i podsmażam na patelni do wypuszczenia pierwszych soków. Cebulę również w kostkę i dodaję do pieczarek, można podsmażyć cebulkę na osobnej patelni ale ja staram się unikać dodawania oleju. Dusimy na małym ogniu do miękkości cebulki, przyprawiamy kucharkiem i pieprzem. Żeby tylko nie przypalić pieczarek. Odstawiamy z ognia żeby ostygło. Ser ścieramy na tarce z grubym oczkiem lub kroimy w drobną kostkę jak kto woli. Mieszamy z pieczarkami i cebulką. Nagrzewamy piekarnik – 180c. Wyciągniętego z lodówki wcześniej kurczaka napełniamy farszem, calutkiego nóżki też i zszywamy skórkę. Grzbietem do góry wkładamy do naczynia, polewamy odrobiną oleju i wlewamy szklankę wody do naczynia. I do piekarnika na około dwie godzinki. W międzyczasie obracamy i tylko staramy się nie rozerwać skórki, dolewamy wody w razie potrzeby. Po godzinie zawsze zmniejszam ogień i niech dochodzi. Po upływie czasu wyciągamy kurczaka, nie zapominamy o usunięciu nitki i podajemy.
Smacznego
Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, z warzywami, z ryżem.
"Ile dróg musi przejść człowiek zanim zrozumie, że się zgubił"

Awatar użytkownika
rybka
Posty: 1974
Rejestracja: 2011-05-20, 18:58
Wiek: 52
Lokalizacja: OMC Kraków

Postautor: rybka » 2013-10-30, 16:49

CIASTO KRAKERSOWE

3 paczki krakersów – duże ( byle nie cebulowe)
1 litr mleka
1 mleko krówkowe (lub zagęszczone słodzone, ale wtedy trzeba je gotować)
¾ szklanki cukru
1 żółtko
1 szklanka mąki
1 budyń waniliowy
1 kostka masła
1 cukier waniliowy
1 opakowanie płatków migdałowych
½ litra śmietany kremówki 36%
2 sztuki śmietan FIX
1 opakowanie kokosu

W szklance mleka rozmieszać: budyń, żółtko, mąkę. Pozostałe mleko z cukrem, cukrem waniliowym zagotować. Wlać rozmieszane składnki – zagotować. Do gorącego budynia dodać masło – zmiksować.
Na blachę wyłożyć krakersy, na to wylać gorący budyń, przyłożyc drugą warstwą krakersów, dalej mleko krówkowe (można go podgrzać – będzie się lepiej smarowało), trzecia warstwa krakersów. Na krakersy śmietana ubita z fixami, na wierzch kokos i uprażone migdały (oczywiście kokos można sobie darować – migdały w zupełnosci wystarczą :-D )

Renia przypomniała mi o tym cieście, które się robi w try miga i w dodatku jest bardzo smaczne, a przynajmniej u mnie w domu szybko znika :-)
Renia jak masz inny przepis to go oczywiście zapodaj :-)
Uśmiechnij się
Dorota
DK - KWC

kolekcjonerka
Posty: 449
Rejestracja: 2013-08-12, 14:17
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Postautor: kolekcjonerka » 2013-11-09, 13:49

Wypróbowane przepisy na chałwę i marcepan.

DOMOWY MARCEPAN:

nie będę przepisu tworzyć, bo w ten sposób robiłam i jest dobry, link tutaj
Ja używałam amaretto, można jako płyn wykorzystać także zwykłą wodę.
Można sobie uformować kuleczki, batoniki co kto chce, obtoczyć w kakao lub rozpuszczonej czekoladzie. Można oczywiście wykorzystać do robienia marcepanowych dekoracji.

DOMOWA CHAŁWA (wersja 100% chałwy w chałwie)

Sezam (w ilości takiej jaką potem zjemy ;-) ) podprażyć na suchej patelni, do momentu aż zacznie zmieniać kolor, jeśli będzie za długo prażony chałwa będzie gorzka. Poczekać aż ostygnie, przełożyć do blendera, rozdrabniacza czy młynka (ja używam rozdrabniacza z ostrzami) i zmiksować, zacznie się robić pasta. Dodać do smaku miód, ewentualnie cukier puder oraz ulubione bakalie (fajnie jak coś orzechowego chrupie). Można także dodać do całości lub części masy kakao. Wymieszać, przełożyć do pojemniczków, miseczek itp., silikonowa forma na małe muffinki też zdaje egzamin. Schłodzić w lodówce aż stężeje i wcinać.
W sieci są też przepisy na chałwę bez sezamu, ale jakoś mnie nie przekonują, to jak kawa bezkofeinowa. Tyle że taka chałwa 100% sezamowa jest dość ciężka i zastanawiam się czym ją jednak trochę "rozrzedzić" w smaku. Jak ktoś ma takowy przepis to poproszę.
„Nie trzeba odwagi, kiedy i tak nie ma wyboru.”

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 7000
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 51
Lokalizacja: tarnowskie góry

Postautor: blanka » 2013-11-09, 14:04

Na marcepan mam taki przepis ,również wypróbowany :-)

30 dag cukru pudru
6 łyżek mleka w proszku
5 dag masła
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki wódki
olejek migdałowy-w/g uznania

Jezeli dodamy mniej pszennej a troszkę kakao będzie ciemny.

Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę (w malakserze) i o ile masa jest za gęsta ,rozrzedzić wodą (po troszku,zeby nie przesadzić) .
Używam marcepanu rozwałkowanego jako przykrycie na tort lub ciasto rumowe ,ale można formować ozdoby ,zrobić kuleczki ,itp.
Blanka

Awatar użytkownika
anula;)
Posty: 6100
Rejestracja: 2010-02-11, 16:59

Postautor: anula;) » 2013-11-09, 14:54

:lol: Sorki ,ale od wczoraj mam fazę... prosiłam o kilka liści jarmużu ..dostałam....trochę więcej :1: - i co ja mam z tym draństwem zrobić,a? :shock:

Dobra dobra-żeby nie było- jestem totalnym laikiem kuchennym,i nie mam bladego pojecia o gotowaniu... Póki co,wrzuciłam 10 liści (tzn poobrywałam tylko te gufrowane końce,a łykowate newry pooooszły w.. rjod :lol: ) na oliwę z masełkiem klarowanym,dodałam zioła prowansalskie ,sól ziołową i odrobinkę ocetu balsamicznego i poczekałam aż toto skruszeje .. Taki anuli sposób na wszystko ...

Ooołki-niezłe to jest,ale.. z wora (70 X 40 cm) nic nie ubyło ,coś muszę wymyślić bo nie mam miejsca w mojej chłodziarce -zresztą-to draństwo pewnie zwiędnie niedługo tak czy tak :13:

Dodam jeszcze,że może i jestem koza ,ale taaakich mocy przerobowych nie mam.. hodowli królików,chomików itp też nie mam :1:

Help! :8:
.... niech nad waszym gniewem nie zachodzi słońce!... :rece2: EF 4

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 7000
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 51
Lokalizacja: tarnowskie góry

Postautor: blanka » 2013-11-09, 15:07

Anula-wez posiekaj zielenine drobniutko .Część możesz sobie zamrozić (posiekane zajmuje mało miejsca ) , część porozkładaj i wysusz .Jak Ci sie nie chce do suszenia siekać to porozdzielaj tylko listki i wysusz w całości i potem pokruszysz .

Nooo ,jarmuż to podstawa :23:
Blanka

kolekcjonerka
Posty: 449
Rejestracja: 2013-08-12, 14:17
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Postautor: kolekcjonerka » 2013-11-09, 15:25

Ja coś nie mogę się przekonać do takich "sztucznych" składnikowo rzeczy (marcepan bez migdałów). Taki to mogę kupić bez roboty ;-) Ale nie próbowałam, więc nie wiem jak w smaku, pewnie dobry.
A ten jarmuż to smakuje jak co? Jak jarmuż tylko? :-D Tego jeszcze nie zaliczyłam w moich eksperymentach kulinarnych.
„Nie trzeba odwagi, kiedy i tak nie ma wyboru.”

Awatar użytkownika
anula;)
Posty: 6100
Rejestracja: 2010-02-11, 16:59

Postautor: anula;) » 2013-11-09, 16:03

Kolekcjoneruś :lol: ( się mie uczepiło no :-P ) jarmuż,to ponoć król /owa? wszelkiej zieleniny ;-) Fajnie na tym blogu jest toto opisane http://zdrowieznatury.blox.pl/2012/10/JARMUZ.html
Hmmm... dr Terry Wahls bardzo poleca( wręcz zaleca) jarmuż jako dodatek do codziennej diety w naszym choróbsku ..

Blania :-D -no dzięki dobra kobieto ! :lol:
.... niech nad waszym gniewem nie zachodzi słońce!... :rece2: EF 4

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 7000
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 51
Lokalizacja: tarnowskie góry

Postautor: blanka » 2013-11-09, 17:49

kolekcjonerka pisze:Ja coś nie mogę się przekonać do takich "sztucznych" składnikowo rzeczy
-taka aż bardzo prozdrowotna nie jestem ;-) ,mój tez smaczny .Jak mamy ochotę zjeść sobie ,bo..tak-to kupuję .Natomiast na tort ,czy do innych wypieków jest bardziej plastyczny lepiej da się go uformować :-) .

Anulcia-siekaj-będziesz wielka :mrgreen: (teraz to Anula= dynia i..jarmuż :lol: )
Blanka


Wróć do „Pogaduszki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 665 gości