Wypróbowane przepisy na chałwę i marcepan.
DOMOWY MARCEPAN:
nie będę przepisu tworzyć, bo w ten sposób robiłam i jest dobry, link
tutaj Ja używałam amaretto, można jako płyn wykorzystać także zwykłą wodę.
Można sobie uformować kuleczki, batoniki co kto chce, obtoczyć w kakao lub rozpuszczonej czekoladzie. Można oczywiście wykorzystać do robienia marcepanowych dekoracji.
DOMOWA CHAŁWA (wersja 100% chałwy w chałwie)
Sezam (w ilości takiej jaką potem zjemy
![;-)](./images/smilies/004.gif)
) podprażyć na suchej patelni, do momentu aż zacznie zmieniać kolor, jeśli będzie za długo prażony chałwa będzie gorzka. Poczekać aż ostygnie, przełożyć do blendera, rozdrabniacza czy młynka (ja używam rozdrabniacza z ostrzami) i zmiksować, zacznie się robić pasta. Dodać do smaku miód, ewentualnie cukier puder oraz ulubione bakalie (fajnie jak coś orzechowego chrupie). Można także dodać do całości lub części masy kakao. Wymieszać, przełożyć do pojemniczków, miseczek itp., silikonowa forma na małe muffinki też zdaje egzamin. Schłodzić w lodówce aż stężeje i wcinać.
W sieci są też przepisy na chałwę bez sezamu, ale jakoś mnie nie przekonują, to jak kawa bezkofeinowa. Tyle że taka chałwa 100% sezamowa jest dość ciężka i zastanawiam się czym ją jednak trochę "rozrzedzić" w smaku. Jak ktoś ma takowy przepis to poproszę.