Strona 4 z 50

: 2009-10-10, 12:22
autor: Iwona71
Ja też pragnę coś tu dodać. Przepis na łatwe do wykonania szybkie napoleonki

Składniki:
5 szklanek mleka
Torebka budyniu śmietankowego
4 żółtka
Szklanka cukru
Szklanka mąki
Kostka masła
Cukier waniliowy
2 opakowania herbatników lub krakersów

Sposób przyrządzania:
1. Cztery szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym i masłem
2. Żółtka utrzeć z cukrem do kogel mogel, dodać mleko, budyń i mąkę- zmiksować
3. Wlać jajeczną masę do mleka. Gotować, mieszając, aż krem zgęstnieje.
4. Połowę krakersów ułożyć na blasze, przykryć gęstym kremem i resztą krakersów.
5. Odstawić, by napoleonki wystygły.


Smacznego :-)

: 2009-10-10, 12:26
autor: Ania W.
No widzę, że dziewczyny z Mazur, to niezłe gosposie. :-)

Pozdrawiam serdecznie.

PS>A przepis na napoleonki, wydrukuje sobie. U mnie w domu są same łasuchy. :mrgreen:

: 2009-10-16, 10:17
autor: renia1286
Aniu cwaniara z ciebie ja nie mam drukarki [bieda] nawet gdyby była to psu na bude nic nie umiem jeszcze przy komputerze .Masz racje baby z Mazur to niezłe kucharki za godz odwale wam pychote kokosowa z krakersami

: 2009-10-16, 10:30
autor: Ania
witam wszystkich :!:
Od rana czytam i drukuje przepisy. Najchętniej urwałabym się z pracy ale nie mogę.
Pozostaje mi tylko udawać, że nie ściska mnie w żołądku i zająć się pracą :lol:

: 2009-10-16, 10:59
autor: renia1286
Awiec tak
ciasto kokosowe z krakersami.
gotujemy budyn troche mniej mleka niz w przepisie o smaku wanil. lub smitank .
jak wystygnie robimy mase z masłem roslinnym[uceramy masło i dodajemy budyn cukier do smaku i kwasku troche .,na koniec cała paczka wiórków kokos.
rozkładamy warswe krakersów na blasze ,smarujemy masa [ja robie to na desce najgorszy pierwszy rząd ] i tak 3-4 warstwy im wiecej tym lepej .
smarujemy boki masa ,na wierzch polewa czekoladowa .Najlepsze na drugi dzien [tylko rzadko kiedy jest jeszcze]
smacznego :-P

: 2009-10-16, 11:20
autor: Iwona71
Witam wszystkich :!:
Teraz pragnę podzielić się przepisem na "Rafaello" na krakersach
Składniki:
0,5 l. mleka
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3 żółtka
3 paczki krakersów
2 paczki wiórków kokosowych
2,5 kostki masła

Wykonanie

zagotować razem 1 szkl. mleka + szkl. cukru + cukier waniliowy.
Następnie 1szkl. mleka + obie mąki + roztrzepane żółtka wymieszać i dodać do gotującego się mleka. Tak powstały budyń ostudzić.
Zrobić krem kokosowy: Zmiksować masło. Do masła dodać wystudzony budyń i wiórki kokosowe (1,5 paczki).
Układać: krakersy, krem, krakersy, krem, krakersy, krem, krakersy, krem, pozostałe wiórki kokosowe.

Smacznego

: 2009-10-16, 12:05
autor: renia1286
Macie moze pomysł na kalafiora?

: 2009-10-16, 13:38
autor: Ania W.
Renia, a Ty miałas napisać przepis na pyszną golonkę. :lol:

: 2009-10-16, 13:42
autor: renia1286
Aniu napisze pozniej

: 2009-10-16, 13:44
autor: Ania W.
Ok.poczekam ;-) Ale trzymam za słowo, bo mąż coś chciałby. Może zrobię :-)

: 2009-10-16, 14:12
autor: renia1286
No dobra wiec tak ja to robie
Golonke przyprawiam wg smaku ,tzn posypuje czym mam i albo zapiekam ,a najczesciej obsmazam w wysokiej patelni z cebula .
Jak jest obsmazona dodaje kwasna kapuste razem na ten tłuszcz i chwile podsmazam.
podlewam woda ok 1 szkl przyprawiam do smaku ,przykrywam i dusze czy tusze az bedzie miekka ,mozna dodac grzybka suszonego . Surówki nie trzeba ,bo do tego jest własnie kapusta duszona .
Dobra jest tez golonka zapieczona ,przełozona do garczka ,podlac woda dodac jarzyn ,jak miekkie mieso zagescic sos zasmazką :-P smacznego

: 2009-10-16, 14:37
autor: Ania W.
Renia dzięki..... Na pewno przepis się przyda. Może za tydzień zrobie i napisze jak wyszło. :-D

: 2009-10-19, 18:45
autor: izun
Reniu1286-nie wiem czy u ciebie ten pomysł na kalafiora przejdzie,ale u mnie to uwielbiają;lekko podgotowanego kalafira dzielę na średniej wielkości różyczki,układam w naczyniu żaroodpornym,zalewam ciastem naleśnikowym(ciutkę gęściejszym) i na ok 10-15 min. do piekarnika.Zajadają się,że szok!

: 2009-10-19, 19:27
autor: maria_xx
A ja układam w żarooodpornym naczyniu kalafir, brokuły, pokrojoną w plasterki marchewkę (wszystko podgotowane), posypuję 2 małymi pokrojonymi w plasterki (obsmażonymi) parówkami (w oryginale szynka pokrojona w kostkę), i zalewam sosem beszamelowym, do którego dodaję sporo startego zółtego sera i doprawiam gałką muszkatołową. Niezłe.

: 2009-10-19, 19:39
autor: izun
Hmmm...brzmi smacznie...