Co masz dzisiaj na obiad?

Rozmowy na wszystkie tematy, niezwiązane z tematyką forum

Moderator: Beata:)

Awatar użytkownika
M_x_c
Posty: 106
Rejestracja: 2011-11-05, 12:05
Wiek: 33
Lokalizacja: Tarnów

Postautor: M_x_c » 2011-11-05, 12:31

Chilli con carne z ryżem :D

Awatar użytkownika
renia1286
Posty: 14352
Rejestracja: 2009-06-20, 09:28
Wiek: 59
Lokalizacja: Warmia

Postautor: renia1286 » 2011-11-05, 12:46

wow Mateusz nie nadążam za Tobą, przed chwilą witałam Cię a Ty już obiadem częstujesz ;-) :-P
U mnie kartacze, czy kołduny co kto woli... :-P
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.

Awatar użytkownika
M_x_c
Posty: 106
Rejestracja: 2011-11-05, 12:05
Wiek: 33
Lokalizacja: Tarnów

Postautor: M_x_c » 2011-11-05, 12:56

Akurat w kuchni to czuję się jak ryba w wodzie, choć kołdunów jeszcze nie robiłem. Musze sobie dopisać gdzieś do mojej listy, ulokuję między Lasagne, której nie robiłem z rok a Empanadas na które nigdy nie mam czasu :D

Awatar użytkownika
aisza
Posty: 7601
Rejestracja: 2008-08-09, 20:04
Wiek: 56
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Kontaktowanie:

Postautor: aisza » 2011-11-05, 16:26

M_x_c pisze:Empanadas

Możesz wyjaśnić co to jest???
Przestań mieć pretensje do innych. Bierz odpowiedzialność za każdy swój krok...

Awatar użytkownika
M_x_c
Posty: 106
Rejestracja: 2011-11-05, 12:05
Wiek: 33
Lokalizacja: Tarnów

Postautor: M_x_c » 2011-11-05, 16:52

Odrobinę podobne do kołdunów danie. To charakterystycnze dla Ameryki Płd pierogi z mięsem. Co różni je od europejskich, to ciasto z mąki, stosunkowo duzej ilosci masła i niewielkiej ilości wody. Do farszu mięsnego dodaje się rodzynki, kmin, paprykę. Ja robiłem to tylko raz. Moje empanadas wyszły duże, choć słyszałem, że niektórzy robią malutkie jak zwykłe pierogi. Ciasto w nich jest twardsze, a dobrze zrobiony farsz znacznie różni się od polskich pierogów z mięsem czy kołdunów (choć na pierwszy rzut oka można by powiedzieć, że to wszystko to samo) :) Zwykle są pieczone w piekarniku, choć obiło mi się o uszy, że można to gotować(nie jadłem takich).

P.S oczywiście nie jest podawane w rosole jak kołduny ;D

Awatar użytkownika
Beata:)

-#Administrator
Posty: 9398
Rejestracja: 2009-02-09, 14:24
Lokalizacja: Toruń

Postautor: Beata:) » 2011-11-05, 18:25

M_x_c pisze:Moje empanadas wyszły duże, choć słyszałem, że niektórzy robią malutkie

Właśnie takie powinny być, czyli duże :-)
Oj, widzę, że i w gotowaniu masz talent. Jeśli przypomnisz sobie jeszcze jakiś fajny i godny polecenia przepis, to dawaj go :arrow: tutaj. Może się przydać podczas jesienno-zimowych wieczorów ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika
rybka
Posty: 1974
Rejestracja: 2011-05-20, 18:58
Wiek: 52
Lokalizacja: OMC Kraków

Postautor: rybka » 2011-11-05, 19:12

ależ się tu światowo zrobiło, a u mnie dziś karczek w soli
Uśmiechnij się
Dorota
DK - KWC

I N E S
Posty: 126
Rejestracja: 2011-08-23, 21:27
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: I N E S » 2011-11-05, 19:30

Dziś leniwie, restauracja. Jakiś kotlet z piersi nadziewany papryką, ziemniaki opiekane i obrzydliwa surówka, ledwo ruszone bo apetyt chyba zgubił do mnie drogę, co jest pozytywnym symptomem :-)

przytulia
Posty: 2780
Rejestracja: 2007-08-16, 13:59
Lokalizacja: wiecie skąd

Postautor: przytulia » 2011-11-05, 19:52

Dziś w biegu kotlet z sera i bułka
Obrazek
miłego dnia i wielu powodów do uśmiechu [you]

Dota
Posty: 32
Rejestracja: 2011-05-10, 17:42
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: Dota » 2011-11-05, 20:27

Gołąbki ale nie takie zawijane w liście kapusty lecz z poszatkowaną kapusta wmieszaną z mielonym mięsem.

Awatar użytkownika
aisza
Posty: 7601
Rejestracja: 2008-08-09, 20:04
Wiek: 56
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Kontaktowanie:

Postautor: aisza » 2011-11-05, 21:39

Dota pisze:Gołąbki ale nie takie zawijane w liście kapusty lecz z poszatkowaną kapusta wmieszaną z mielonym mięsem.

I gotowane w sosie pomidorowym-jak tak robię i sa smakowite;)
Przestań mieć pretensje do innych. Bierz odpowiedzialność za każdy swój krok...

Awatar użytkownika
aisza
Posty: 7601
Rejestracja: 2008-08-09, 20:04
Wiek: 56
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Kontaktowanie:

Postautor: aisza » 2011-11-06, 13:04

U mnie dziś na obiad gotuje się "kompletna chińszczyzna" oczywiście z ryżem obowiązkowo:)
Przestań mieć pretensje do innych. Bierz odpowiedzialność za każdy swój krok...

zosia_cz_wa
Posty: 1010
Rejestracja: 2009-07-13, 17:51
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:

Postautor: zosia_cz_wa » 2011-11-06, 14:24

a u mnie najzwyklej ;-) żeberka ,ziemniaki surówka z buraczkami
właśnie idę kończyć i podawać bo pora obiadowa już mija ;-)
zosieńka3

niusiek84
Posty: 1430
Rejestracja: 2010-07-31, 11:13
Lokalizacja: Mazury
Kontaktowanie:

Postautor: niusiek84 » 2011-11-08, 07:46

zosia_cz_wa pisze:żeberka ,ziemniaki surówka z buraczkami
:-P :-P pyszności,

u mnie dziś pomidorówka :roll: - przynajmniej już ugotowana więc z głowy... :mrgreen:
i dla chętnych do podgrzania ryba w cieście :-P i może frytki do tego.

Ania W.
Posty: 6335
Rejestracja: 2009-07-11, 17:19
Lokalizacja: Głogów /dolnośląskie

Postautor: Ania W. » 2011-11-08, 07:59

niusiek84 pisze: podgrzania ryba w cieście :-P i może frytki do tego.


U mnie też rybka - filet z dorsza... I może brokuł do tego. :-)


Wróć do „Pogaduszki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 244 gości