Co masz dzisiaj na obiad?
Moderator: Beata:)
Odrobinę podobne do kołdunów danie. To charakterystycnze dla Ameryki Płd pierogi z mięsem. Co różni je od europejskich, to ciasto z mąki, stosunkowo duzej ilosci masła i niewielkiej ilości wody. Do farszu mięsnego dodaje się rodzynki, kmin, paprykę. Ja robiłem to tylko raz. Moje empanadas wyszły duże, choć słyszałem, że niektórzy robią malutkie jak zwykłe pierogi. Ciasto w nich jest twardsze, a dobrze zrobiony farsz znacznie różni się od polskich pierogów z mięsem czy kołdunów (choć na pierwszy rzut oka można by powiedzieć, że to wszystko to samo) Zwykle są pieczone w piekarniku, choć obiło mi się o uszy, że można to gotować(nie jadłem takich).
P.S oczywiście nie jest podawane w rosole jak kołduny ;D
P.S oczywiście nie jest podawane w rosole jak kołduny ;D
M_x_c pisze:Moje empanadas wyszły duże, choć słyszałem, że niektórzy robią malutkie
Właśnie takie powinny być, czyli duże
Oj, widzę, że i w gotowaniu masz talent. Jeśli przypomnisz sobie jeszcze jakiś fajny i godny polecenia przepis, to dawaj go tutaj. Może się przydać podczas jesienno-zimowych wieczorów
-
- Posty: 1010
- Rejestracja: 2009-07-13, 17:51
- Lokalizacja: Częstochowa
- Kontaktowanie:
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 244 gości