Przepisy kulinarne

Rozmowy na wszystkie tematy, niezwiązane z tematyką forum

Moderator: Beata:)

Awatar użytkownika
Zibi
Posty: 4126
Rejestracja: 2010-03-02, 08:58
Wiek: 58
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Zibi » 2011-09-16, 15:17

Jeśli na widok Wielkiej Administracji, mężowi nawet kapeć nie śmie opaść, to tylko potwierdza regułę, że dobrej gospodyni wszystko w ręku rośnie :1:
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI

Awatar użytkownika
Beata:)

-#Administrator
Posty: 9398
Rejestracja: 2009-02-09, 14:24
Lokalizacja: Toruń

Postautor: Beata:) » 2011-09-16, 15:40

Cóż, jeśli podane wg. przepisu wytrawnego kucharza, to jakżeby śmiał opaść :mrgreen:
Zibi pisze:dobrej gospodyni wszystko w ręku rośnie

Rąk to akurat mało tu używałam, bardziej na smak ten kapeć brałam :1: :lol:

miKaKa pisze: ciekawe czy mi też tak sie uda :lol:

miKaKa, trening czyni mistrza, a praktyka z każdego/ej zrobi wytrawnego znawcę tej sztuki :mrgreen: ..kulinarnej oczywiście :-P :-D
Obrazek

niusiek84
Posty: 1430
Rejestracja: 2010-07-31, 11:13
Lokalizacja: Mazury
Kontaktowanie:

Postautor: niusiek84 » 2011-09-23, 22:13

Sałatka gyros

Składniki:
pierś z kurczaka
6 ogórków konserwowych lub 1 świeży ( ja robię ze świeżym)
1 puszka kukurydzy
1 kapusta pekińska
przyprawa gros najlepiej z "kamisa"
konserwowa papryka, lub do wersji ze świeżym orgórkiem - świeża papryka
majonez

Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę wymieszać z przyprawą gyros, podsmażyć na oleju do zarumienienia. Nie solić i nie pieprzyć.
Po ostygnięciu przełożyć do miski. Ogórki pokroić w kostkę, parykę też, wrzucić kukurydzę, pokroić drobno kapustę pekińską i dodać majonez ( około 3-4 łyżek , ja używam :"kętrzyński" bo jest dobrze doprawiony) Wszystko wymieszać.
:-)

Jolcia
Posty: 3827
Rejestracja: 2010-03-28, 13:56
Wiek: 63
Lokalizacja: okolice Poznania
Kontaktowanie:

Postautor: Jolcia » 2011-09-24, 08:35

będziemy robić :-P

Iwona333
Posty: 981
Rejestracja: 2010-05-04, 19:17
Lokalizacja: Wielkopolska

Postautor: Iwona333 » 2011-09-24, 16:03

Niusiek też zawszę robię gyrosa tylko bez papryki-pychotka :lol:

Awatar użytkownika
Zibi
Posty: 4126
Rejestracja: 2010-03-02, 08:58
Wiek: 58
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Zibi » 2011-10-15, 10:07

Naleśniki z gotowanych ziemniaków

0,5 kg ziemniaków, 15 dkg mąki, 3-4 jajka, szklanka mleka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, olej

Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa, dodać mleko, jajka, sól, pieprz, szczyptę gałki, wszystko wymieszać i smażymy naleśniki. W smaku wychodzą dobre same w sobie. Można je zwinąć w ruloniki i polać sosem pomidorowym, dać jakąś surówkę.
Rada:
Nie róbcie za dużych naleśników bo może być problem z ich przewróceniem. Raczej takie jak większe placki ziemniaczane.
Następnym razem spróbuję wylać cienką masę na niewielką blaszkę i zapiec. Będzie bez przewracania a z blaszki można podzielić porcje.
Smacznego
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI

helena1957
Posty: 7
Rejestracja: 2011-10-13, 14:33
Lokalizacja: radom

sałatka obiadowa

Postautor: helena1957 » 2011-10-18, 11:37

średnia pierś z kurczaka
makaron kolorowy swiderki 250g
puszka ananasa
majonez
przyprawa curry

pierś pokroić w kostkę i obsmażyć w przyprawie curry, makaron ugotować, ananasa pokroić w kostkę. wszystkie składniki wymieszać i dodać majonez oraz pieprz i sól do smaku

smacznego!

lucja8112
Posty: 1953
Rejestracja: 2010-04-14, 19:58
Lokalizacja: podkarpackie
Kontaktowanie:

Postautor: lucja8112 » 2011-10-18, 16:05

Ja dziś upiekłam ciasto czekoladowe z cukinią jest pyszne i bardzo proste w wykonaniu :-)

Składniki:

24 dkg mąki pszennej
4 dkg kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
3/4 szkl. oleju
3 jajka
16 dkg cukru
cukier waniliowy
2 szklanki startej cukinii
łyżeczka kawy rozpuszczanej

Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Ciasto nałożyć do przygotowanych 2 foremek keksowych lub formy babkowej. Piekarnik rozgrzać do 100 stopni włożyć formy z ciastem, podkręcić temp. do 180 stopni. Piec 50 minut lub do czasu aż patyczek wkłuty do środka wyjdzie czysty .
Życzę smacznego :)
Obrazek

koczi230
Posty: 1808
Rejestracja: 2009-08-04, 21:57
Lokalizacja: Lublin

Postautor: koczi230 » 2011-10-27, 21:33

Aśta smaku narobili.
Szukam sprawdzonego przepisu na kaszankę,Wczoraj wieczorem wspomnieliśmy
czasy,gdy moja Mama piekła w brytfannie ,właśnie kaszankę.
Ale to RyszaweZoo smaka mi narobiło na zapiekankę ze szpinakiem...
PRZEPYSZNEEE to!!!
;-)
co w duszy,to i w oczach

keyara
Posty: 692
Rejestracja: 2009-11-03, 10:06
Lokalizacja: Radlin

Postautor: keyara » 2011-10-27, 21:51

koczi230 pisze:Ale to RyszaweZoo smaka mi narobiło na zapiekankę ze szpinakiem...
PRZEPYSZNEEE to!!!
;-)


Zapiekankę wypróbowałam - pychotka - nawet moje dziecko zjadło ,a brzydzi się wszzystkim co rośnie na grządkach :7:
"...nie piję wody ,bo rybki się w niej piep..ą..." ;-)

"Każdy problem ma rozwiązanie, jeśli rozwiązanie nie istnieje, nie istnieje też problem" Obrazek

koczi230
Posty: 1808
Rejestracja: 2009-08-04, 21:57
Lokalizacja: Lublin

Postautor: koczi230 » 2011-10-27, 22:14

nie wie co traci... a ile ja straciłem... ;-)
co w duszy,to i w oczach

krowa
Posty: 74
Rejestracja: 2011-05-07, 13:51
Lokalizacja: wodzislaw

Postautor: krowa » 2011-10-28, 23:07

Słuchajcie, ja trochę dzisiaj pospammuję, wiem, przyznaję się. Ale to mi wyszło po prostu WYŚMIENITE! Muszę się pochwalić gdzie tylko się da :)
http://wyszukanysmak.blogspot.com/2011/ ... no-mi.html
Obrazek

niusiek84
Posty: 1430
Rejestracja: 2010-07-31, 11:13
Lokalizacja: Mazury
Kontaktowanie:

Postautor: niusiek84 » 2011-10-28, 23:22

nalya, i masz rację, chwal gdzie się da,
ja robiłam raz i było mega pychotka... :-P
a zapierałam się rękoma i nogami.. jak to orzechy i makaron :roll: ?
polecam naprawdę pyszne ;-)

Awatar użytkownika
Beata:)

-#Administrator
Posty: 9398
Rejestracja: 2009-02-09, 14:24
Lokalizacja: Toruń

Postautor: Beata:) » 2011-10-28, 23:39

nalya pisze:Słuchajcie, ja trochę dzisiaj pospammuję, wiem, przyznaję się

Dobrze, że oprócz talentu do permanentnego reklamowania swojej strony, masz tego świadomość i talent do gotowania. Przyzwoitość ( nie wspomnę o regulaminie forum) zobowiązuje. Identyczny post w innym temacie usunęłam. Czy reklamujesz też stronę naszego forum?? :1: ;-)
To było pytanie czysto retoryczne, a z przepisu (i w tym temacie je podawaj, jeśli chcesz się nimi z nami podzielić) skorzystam :-D
Pozdrawiam.
Obrazek

Awatar użytkownika
M_x_c
Posty: 106
Rejestracja: 2011-11-05, 12:05
Wiek: 33
Lokalizacja: Tarnów

Postautor: M_x_c » 2011-11-05, 18:45

Skoro zostałem tu zaproszony, to pochwale się jednym z lepszych dań jakie udało mi się zrobić, a jestem dość wybredny gdy sam gotuję(jedząc obiady mamy, babci czy potencjalnej teściowej nie wybrzydzam*). Przepis znaleziony w sieci, nie jest oryginalnie mój.
Cannelloni z mięsem mielonym z sosem beszamelowym

ok. 500 g mięsa mielonego (np. ja kupiłem łopatkę mieloną, szczerze odradzam te flaki gotowe w workach, to bardziej tłuszcz niż mięso)
18 rurek makaronu cannelloni
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 mozzarella (ja dałem 2 bo lubię :D)
kilka plastrów żółtego sera
sos beszamelowy**
sól, pieprz, oliwa z oliwek, bazylia, koncentrat pomidorowy


Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy aż przestanie być surowe. Dodajemy koncentrat pomidorowy i łączymy z mięsem.

Odstawiamy patelnie z ognia, dodajemy bazylię oraz drobno pokrojoną mozzarelle. Tak przygotowany farsz nakładamy do rurek. Nadziane rurki układamy w żaroodpornym naczyniu.

Całość zalewamy sosem beszamelowym (wersja łatwiejsza – mleko zmieszane z gęstą śmietana i mąką - nie polecam). Na wierzchu układamy ser żółty (wersja ekskluzywna – tarty parmezan). Uwaga! każdy kawałek makaronu nie przykryty sosem i wystający nie zmięknie! Pamiętajcie żeby KAŻDA rurka była przykryta.

Pieczemy cannelloni 30 minut w temperaturze 200 stopni.



* nie dotyczy rosołu, którego nie jem, chyba że sytuacja jest wyjątkowa (patrz: rosół potencjalnej teściowej)

** 50 g mąki (ok. 1/3 szklanki – pół szklanki to 65 g)
50 g masła (10 płaskich łyżeczek)
600 ml mleka
jajko (opcjonalnie)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

W pierwszej kolejności roztapiamy masło, do którego dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż składniki się połączą. Chwile podsmażamy masę a następnie małymi porcjami dodajemy ciepłe mleko i mieszamy aż powstanie gładka, płynna masa. Do lekko przestudzonej masy dodajemy przyprawy, jajko i dokładnie mieszamy. Ja ową masę mieszałem blenderem podrecznym, zero grudek :D Sos musi być konsystencji trochę gęstszej niż ciasto naleśnikowe, jeżeli wyszła jedna wielka klucha to dodajemy mleka i miksujemy, jak za rzadki to redukujemy trzymając na wolnym ogniu.


Wróć do „Pogaduszki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 87 gości