SAŁATKA BROKUŁOWA Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM
Składniki:
1) 2 sztuki brokuła (może być też mrożony)
2) 300 g sera żółtego
3) 3 pomidory
4) 2 ogórki kiszone
5) 4-6 łyżek ziaren słonecznika uprażonych na patelni (ja daję więcej bo je uwielbiam)
SOS:
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sól, pieprz, czosnek, koperek
Wykonanie:
Brokuły ugotować na półtwardo. Pokroić na mniejsze części. Pomidory, ogórki i ser pokroić na kostkę. Ułożyć warstwowo albo wszystko razem wymieszać.
Jogurt wymieszać z majonezem, dodać czosnek, koperek i doprawić do smaku.
Sałatkę podawać polaną sosem oraz posypaną prażonym słonecznikiem.
Przepisy kulinarne
Moderator: Beata:)
Myślę, że wszyscy lubią pączki i to oczywiście te robione samemu no ale niestety są pracochłonne ale ostatnio otrzymałam świetny i szybki przepis na "pączki". Polecam naprawdę bo są szybkie i smaczne. Myślę, że zapracowane pączkowe łakomczuchy będą szczęśliwe z tego przepisu
PĄCZKI SEROWE
1. 30 dkg sera białego
2. 30 dkg mąki
3. 3 łyżeczki proszku do pieczenia
4. 4 jajka
5. 0,5 szkl. mleka
6. 2 łyżki cukru pudru plus trochę do posypania po wierzchu
Biały ser rozkruszamy widelcem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wbijamy całe jajka, wlewamy mleko. Łączymy wszystko mieszając łyżką. Konsystencja trochę gęstsza jak śmietana. Ciasto kładziemy łyżką na gorący olej. Wcześniej aby ciasto nie kleiło się do łyżki wkładamy ją do gorącego oleju.
Smażymy w głębokim oleju, ok. 1 l.
Posypać cukrem pudrem.
PĄCZKI SEROWE
1. 30 dkg sera białego
2. 30 dkg mąki
3. 3 łyżeczki proszku do pieczenia
4. 4 jajka
5. 0,5 szkl. mleka
6. 2 łyżki cukru pudru plus trochę do posypania po wierzchu
Biały ser rozkruszamy widelcem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wbijamy całe jajka, wlewamy mleko. Łączymy wszystko mieszając łyżką. Konsystencja trochę gęstsza jak śmietana. Ciasto kładziemy łyżką na gorący olej. Wcześniej aby ciasto nie kleiło się do łyżki wkładamy ją do gorącego oleju.
Smażymy w głębokim oleju, ok. 1 l.
Posypać cukrem pudrem.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez malina :/, łącznie zmieniany 1 raz.
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...
Malinko, dzięki za przepis na sałatkę Dzięki Tobie weekend był spędzony w towarzystwie prażonego słonecznika, bo trochę przesadziłam z jego ilością , ale nie mogłam się oprzeć Mąż również wniebowzięty
Przepis na pączki wcale nie wirtualny, bo pamiętam ten smak z dzieciństwa - a przepisu nie miałam A niech idzie w boczki, jest jeszcze sporo miejsca, tak więc wykorzystam z pewnością
Przepis na pączki wcale nie wirtualny, bo pamiętam ten smak z dzieciństwa - a przepisu nie miałam A niech idzie w boczki, jest jeszcze sporo miejsca, tak więc wykorzystam z pewnością
Beata:) pisze:trochę przesadziłam z jego ilością
ja też zawsze daję jego więcej więc nie jesteś sama
Ania W. pisze:pączkowy przepis łatwy i wcale nie taki pracochłonny.
Przeczytałam mamie i będziemy myśleć
Aniu polecam bo jest bardzo szybki i smaczny, a i ja dodaję jeszcze do tej masy kieliszeczek wódki, żeby tłuszcz tak nie wpijał i oczywiście pączusie usmażone wyciągam najpierw na papierowy ręcznik Myślę, że Karolinka będzie zadowolona z takich pączusiów i pewnie nie tylko ona
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...
Candy apples (przepis pochodzi ze strony Doroty Świątkowskiej)
Halloween po amerykańsku
Candy apples - cudownie czerwone, kojarzone z jesiennymi świętami i halloween. Ich historia sięga początków XX wieku w USA. 'Wynalazł' je William W. Kolb, który pracując nad świątecznym przepisem na czerwone cukierki cynamonowe, zanurzył w tym karmelu jabłka i położył na wystawie swojego sklepu.. Jabłka w chrupiącej powłoczce z cukru i cynamonu stały się bardzo szybko popularne. Nie zastanawialiście się może jak je jeść? Są twarde, ale bardziej chrupiąco - twarde niż połamię-sobie-zęby - twarde;-). Ostrożniejsi, mogą je nożem pokroić na cząstki. Et voilà!
Składniki na 4 candy apples:
4 zielone jabłka np. Granny Smith
4 drewniane patyki
250 g cukru
50 ml wody
1 łyżka (20 g) miodu lub golden syrupu
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta zmielonych goździków
odrobina czerwonego barwnika
Jabłka umyć, osuszyć, oderwać ogonki. Wbić w nie patyki.
Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i wysmarować go cienką warstwą oleju.
Do niedużego garnuszka wsypać cukier. Dodać wodę, miód, ekstrakt z wanilii, przyprawy i barwnik. Wszystko wymieszać i zagotować.
W garnuszku z gotującym się karmelem umieścić termometr i gotować na średniej mocy palnika, nie mieszając, aż termometr osiągnie 280ºF (137ºC), tzw. soft crack stage (jeśli nie posiadasz termometru cukierniczego - obejrzyj film). Zanurzyć w karmelu przygotowane pierwsze jabłko i ostrożnie w nim obtoczyć, strząsając nadmiar karmelu. Odłożyć na papier. W ten sam sposób postąpić z pozostałymi jabłkami.
Moje wyszły takie:
Zewnątrz twarde jak lizaki, ale pyyyycha
Halloween po amerykańsku
Candy apples - cudownie czerwone, kojarzone z jesiennymi świętami i halloween. Ich historia sięga początków XX wieku w USA. 'Wynalazł' je William W. Kolb, który pracując nad świątecznym przepisem na czerwone cukierki cynamonowe, zanurzył w tym karmelu jabłka i położył na wystawie swojego sklepu.. Jabłka w chrupiącej powłoczce z cukru i cynamonu stały się bardzo szybko popularne. Nie zastanawialiście się może jak je jeść? Są twarde, ale bardziej chrupiąco - twarde niż połamię-sobie-zęby - twarde;-). Ostrożniejsi, mogą je nożem pokroić na cząstki. Et voilà!
Składniki na 4 candy apples:
4 zielone jabłka np. Granny Smith
4 drewniane patyki
250 g cukru
50 ml wody
1 łyżka (20 g) miodu lub golden syrupu
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta zmielonych goździków
odrobina czerwonego barwnika
Jabłka umyć, osuszyć, oderwać ogonki. Wbić w nie patyki.
Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i wysmarować go cienką warstwą oleju.
Do niedużego garnuszka wsypać cukier. Dodać wodę, miód, ekstrakt z wanilii, przyprawy i barwnik. Wszystko wymieszać i zagotować.
W garnuszku z gotującym się karmelem umieścić termometr i gotować na średniej mocy palnika, nie mieszając, aż termometr osiągnie 280ºF (137ºC), tzw. soft crack stage (jeśli nie posiadasz termometru cukierniczego - obejrzyj film). Zanurzyć w karmelu przygotowane pierwsze jabłko i ostrożnie w nim obtoczyć, strząsając nadmiar karmelu. Odłożyć na papier. W ten sam sposób postąpić z pozostałymi jabłkami.
Moje wyszły takie:
Zewnątrz twarde jak lizaki, ale pyyyycha
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI
ZIBI
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
CIASTO KRUCHE
- 3 szklanki maki pszennej
- 250g margaryny albo masla
- 5 zoltek (bialka do wykorzystania na koncu)
- 5 lyzek cukru
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
Skladniki polaczyc, zagniesc ciasto. 3/4 ciasta rozwalkowac, wylozyc na natluszczona blache. Pozostale ciasto wlozyc do zamrazalnika.
MASA SEROWA
- 800g bialego poltlustego sera
- 5 jajek
- 1 op. budyniu smietankowego
- 1 szkl. cukru pudru
- 100g masla
Ser zemlec. Twarog, jajka, budyn, cukier oraz maslo dokladnie utrzec.
POZOSTALE SKLADNIKI
- 1 puszka brzoskwin
- 5 bialek
- 1 szkl. cukru
Brzoskwinie odsaczyc, pokroic. Bialka ubic z cukrem.
Na ciasto wylozyc mase serowa, brzoskwinie oraz ubita piane. Na wierzch zetrzec na tarce o grubych oczkach schlodzone ciasto. Piec w temp. 180°C ok godziny.
CIASTO KRUCHE
- 3 szklanki maki pszennej
- 250g margaryny albo masla
- 5 zoltek (bialka do wykorzystania na koncu)
- 5 lyzek cukru
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
Skladniki polaczyc, zagniesc ciasto. 3/4 ciasta rozwalkowac, wylozyc na natluszczona blache. Pozostale ciasto wlozyc do zamrazalnika.
MASA SEROWA
- 800g bialego poltlustego sera
- 5 jajek
- 1 op. budyniu smietankowego
- 1 szkl. cukru pudru
- 100g masla
Ser zemlec. Twarog, jajka, budyn, cukier oraz maslo dokladnie utrzec.
POZOSTALE SKLADNIKI
- 1 puszka brzoskwin
- 5 bialek
- 1 szkl. cukru
Brzoskwinie odsaczyc, pokroic. Bialka ubic z cukrem.
Na ciasto wylozyc mase serowa, brzoskwinie oraz ubita piane. Na wierzch zetrzec na tarce o grubych oczkach schlodzone ciasto. Piec w temp. 180°C ok godziny.
Przeszukałam i nie znalazłam. Jeśli przegapiłam to sorki. Ale pokażcie mi palcem- slepocie jednej
Potrzebny mi przepis na NIEOPADAJĄCY BEZZAKALCOWY biszkopt. SPRAWDZONY!
Co jakiś przepis dopadnę, to albo ciasto ciężkawe - bardziej babkowe niż biszkoptowe albo nie wyrasta albo opada.
A może ręce mam dwie ale lewe
Potrzebny mi przepis na NIEOPADAJĄCY BEZZAKALCOWY biszkopt. SPRAWDZONY!
Co jakiś przepis dopadnę, to albo ciasto ciężkawe - bardziej babkowe niż biszkoptowe albo nie wyrasta albo opada.
A może ręce mam dwie ale lewe
miłego dnia i wielu powodów do uśmiechu [you]
przytulia pisze:Potrzebny mi przepis na NIEOPADAJĄCY BEZZAKALCOWY biszkopt. SPRAWDZONY!
Przytulia -pewnie ktoś napisze lepszy, ale ja zawsze robię taki biszkopt -nie opada i jest lekki.
5 jajek i na kazde jajko łyżka cukru i łyzka mąki - z tym ,ze w tej ilości to 3 łyzki pełne kopiaste mąki pszennej i 2 łyzki mąki ziemniaczanej .Daję jeszcze 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia/
Zeby nie opadł biszkopt - po upieczeniu odwracam go jeszcze w blaszce "do góry nogami" i tak stygnie./znajomy piekarz mi podpowiedzial/
przytulia, tym biszkoptem od Ani, po upieczeniu trzeba uderzyć ( ja puszczam go z rąk np. na podłogę) i wsadzam dalej do uchylonego pieca żeby tam przestygł.
Sprawdziłam, nie bój się nim walnąć Jak dla mnie ten jest trochę suchy ale do ciast z kremem, nasączony jest ok. Ja swój biszkopt robię tak...
5 jajek .
1 szkl mąki,
1 (niepełna szklanka cukru),
4 łyżki wody,
4 łyżki oleju,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.
Dodać wodę z olejem , wymieszać i teraz jak dodacie mąkę nie wolno długo mieszać. Drewniana łyżka , mieszamy dokładnie i szybko.
Do pieca na 30 min i gotowe.
Po wyjęciu z pieca, odwracam do góry dnem.
Smaczneko
Sprawdziłam, nie bój się nim walnąć Jak dla mnie ten jest trochę suchy ale do ciast z kremem, nasączony jest ok. Ja swój biszkopt robię tak...
5 jajek .
1 szkl mąki,
1 (niepełna szklanka cukru),
4 łyżki wody,
4 łyżki oleju,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.
Dodać wodę z olejem , wymieszać i teraz jak dodacie mąkę nie wolno długo mieszać. Drewniana łyżka , mieszamy dokładnie i szybko.
Do pieca na 30 min i gotowe.
Po wyjęciu z pieca, odwracam do góry dnem.
Smaczneko
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 463 gości