Przepisy kulinarne
Moderator: Beata:)
Reniu
Jak przeglądałam fora, dlaczego mi opada...biszkopt, to tez znalazłam sposób z tym "rzucaniem" ale pomyślałam, że to może trzeba najpierw splunąć przez lewe ramie 3 razy, stanąć na lewej nodze i wypowiedzieć zaklęcie
Ale skoro tak trzeba - to trza W czwartek mieszam, piekę i rzucam.
Jak przeglądałam fora, dlaczego mi opada...biszkopt, to tez znalazłam sposób z tym "rzucaniem" ale pomyślałam, że to może trzeba najpierw splunąć przez lewe ramie 3 razy, stanąć na lewej nodze i wypowiedzieć zaklęcie
Ale skoro tak trzeba - to trza W czwartek mieszam, piekę i rzucam.
miłego dnia i wielu powodów do uśmiechu [you]
przytulia, biszkopt opada głównie i tylko z dwóch powodów.
1. Zbyt długo mieszany albo co gorsza miksowany na koniec jak dodasz mąkę.
2. Za dużo proszku do pieczenia (płaska łyżeczka na 1 szkl. mąki)
Do tego rzucanego, przepis od Ani , co bez oleju i wody nie daję wcale proszku ....
( 3/4 szklanki mąki tortowej i do pełna, czyli 1/4 ziemniaczanej)
reszta tak samo 5 jajek, ubić pianę na sztywno ze szkl. cukru, na koniec mąki i to wszystko, oprócz rzucenia.
1. Zbyt długo mieszany albo co gorsza miksowany na koniec jak dodasz mąkę.
2. Za dużo proszku do pieczenia (płaska łyżeczka na 1 szkl. mąki)
Do tego rzucanego, przepis od Ani , co bez oleju i wody nie daję wcale proszku ....
( 3/4 szklanki mąki tortowej i do pełna, czyli 1/4 ziemniaczanej)
reszta tak samo 5 jajek, ubić pianę na sztywno ze szkl. cukru, na koniec mąki i to wszystko, oprócz rzucenia.
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.
Przytulio spróbuj zrobić biszkopt z tego przepisu mi nigdy nie udało się aby on nie wyszedł, zawsze jest wielki, puszysty i idealny w smaku trochę się przechwalam nio ale jak dookoła chwalą jedzący nio to nie będę skromna, a i może Tobie wyjdzie tak samo idealny jak mój (Malinusia skromnisia )
6 jaj
1,5 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu
Białko zlewamy do miski i dodajemy cukier po czym ubijamy.
Żółtka wlać do naczynia dodać proszek do pieczenia, ocet i wymieszać.
Do ubitego białka dodać wcześniej przygotowane żółtka, mąkę i całość delikatnie wymieszać.
6 jaj
1,5 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu
Białko zlewamy do miski i dodajemy cukier po czym ubijamy.
Żółtka wlać do naczynia dodać proszek do pieczenia, ocet i wymieszać.
Do ubitego białka dodać wcześniej przygotowane żółtka, mąkę i całość delikatnie wymieszać.
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...
ha, szok, tyle przepisów na zwykły biszkopt, ale przytulia koniecznie musisz spróbować mój:
6 jaj
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
wg mnie sekret dobrego biszkoptu jest w ubiciu białek (odkąd moja siostra powiedziała mi: jak ci się wydaje że białka masz już ubite to znaczy że jeszcze ubite nie są i to prawda - biszkopty zaczęły mi wychodzić), najpierw ubijam białka ze szczyptą soli, kiedyś robiłam to trzepaczką, dziś mikserem, ale trzeba je naprawdę dobrze ubić, potem dodaję cukier i ubijam z cukrem, potem żółtka, chwilkę z żółtkami, na koniec dodaje mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszam łyżką, daję na blachę, wkładam do piekarnika, niekoniecznie nagrzanego na około 20 minut. Jest bardzo delikatny, a jak jeszcze zrobisz z wiejskich jaj...
obawiam się że jak zaczniesz próbować wszystkie polecone przez nas przepisy to wyjdzie niezła impra
6 jaj
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
wg mnie sekret dobrego biszkoptu jest w ubiciu białek (odkąd moja siostra powiedziała mi: jak ci się wydaje że białka masz już ubite to znaczy że jeszcze ubite nie są i to prawda - biszkopty zaczęły mi wychodzić), najpierw ubijam białka ze szczyptą soli, kiedyś robiłam to trzepaczką, dziś mikserem, ale trzeba je naprawdę dobrze ubić, potem dodaję cukier i ubijam z cukrem, potem żółtka, chwilkę z żółtkami, na koniec dodaje mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszam łyżką, daję na blachę, wkładam do piekarnika, niekoniecznie nagrzanego na około 20 minut. Jest bardzo delikatny, a jak jeszcze zrobisz z wiejskich jaj...
obawiam się że jak zaczniesz próbować wszystkie polecone przez nas przepisy to wyjdzie niezła impra
Uśmiechnij się
Dorota
DK - KWC
Dorota
DK - KWC
No i......"miszczostwo" to jeszcze nie jest, bo jak postawiłam na szklankach to 2 zsunęły się do środka. Jak poprawiłam to wpadły następne. Góra biszkoptu jest nieco karpatkowa w związku z tym, ale nadrobi się kremem i posypie migdałami w płatkach.
Rzucany oczywiście był. Najfajniejsza sprawa, teraz będę piekła dla tego rzucania.
To teraz dajcie jakieś przepisy na kremy do tortu.
Mam swój ale jak się rozpiekę..............
Rzucany oczywiście był. Najfajniejsza sprawa, teraz będę piekła dla tego rzucania.
To teraz dajcie jakieś przepisy na kremy do tortu.
Mam swój ale jak się rozpiekę..............
miłego dnia i wielu powodów do uśmiechu [you]
przytulia pisze:To teraz dajcie jakieś przepisy na kremy do tortu
przytulia, jak nie masz z tym wprawy, kup krem do karpatki i ugotuj wg. przepisu. Wystudzony zmiksuj dokładnie z masłem roślinnym, pod koniec miksowania dodaj odrobinkę kwasku i kieliszek wódki.
Zamiast karpatki krem można ugotować budyń( najlepszy "duży budyń" tak się nazywa) smak wybierz sama i tak samo ...Najpierw masło miksuję i dodaję po łyżce wystudzonego budyniu, czy karpatkowego kremu.
Po kolei...
Ugotruj budyń, wystudź.
Włóż masło do miski, dodaj łyżkę cukru pudru i miksuj chwilę.
Dodawaj po łyżce budyniu, pod koniec trochę kwasku i wódki.
Czasami krem się warzy, wtedy nie panikuj tylko...
Czysta miska, trochę masła czy margaryny, mikser w garść ...
i jedziemy od nowa z tym kosem.
Dodawaj do masła ten zwarzony krem, i będzie oki.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez renia1286, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 393 gości