Przepisy kulinarne

Rozmowy na wszystkie tematy, niezwiązane z tematyką forum

Moderator: Beata:)

Awatar użytkownika
aisza
Posty: 7601
Rejestracja: 2008-08-09, 20:04
Wiek: 56
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Kontaktowanie:

Postautor: aisza » 2012-12-17, 11:02

Reniu mam podobny przepis z tym,że zamiast wody dodaję ocet:) i też jest dobry biszkopt
Przestań mieć pretensje do innych. Bierz odpowiedzialność za każdy swój krok...

Awatar użytkownika
renia1286
Posty: 14352
Rejestracja: 2009-06-20, 09:28
Wiek: 59
Lokalizacja: Warmia

Postautor: renia1286 » 2012-12-17, 11:09

aisza pisze:zamiast wody dodaję ocet

Aiszko, na pewno wypróbuję a co mi...tak, jak ten "rzucany" :-)
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.

keyara
Posty: 692
Rejestracja: 2009-11-03, 10:06
Lokalizacja: Radlin

Postautor: keyara » 2012-12-17, 11:16

Obrazek

A to ostatnie "paskudy" niewiele zostało do zjedzenia na święta ;)
"...nie piję wody ,bo rybki się w niej piep..ą..." ;-)

"Każdy problem ma rozwiązanie, jeśli rozwiązanie nie istnieje, nie istnieje też problem" Obrazek

przytulia
Posty: 2780
Rejestracja: 2007-08-16, 13:59
Lokalizacja: wiecie skąd

Postautor: przytulia » 2012-12-18, 07:26

Reniu :588:
Jak przeglądałam fora, dlaczego mi opada...biszkopt, to tez znalazłam sposób z tym "rzucaniem" ale pomyślałam, że to może trzeba najpierw splunąć przez lewe ramie 3 razy, stanąć na lewej nodze i wypowiedzieć zaklęcie :-P
Ale skoro tak trzeba - to trza ;-) W czwartek mieszam, piekę i rzucam.
Obrazek
miłego dnia i wielu powodów do uśmiechu [you]

Awatar użytkownika
renia1286
Posty: 14352
Rejestracja: 2009-06-20, 09:28
Wiek: 59
Lokalizacja: Warmia

Postautor: renia1286 » 2012-12-18, 10:19

przytulia, biszkopt opada głównie i tylko z dwóch powodów.
1. Zbyt długo mieszany albo co gorsza miksowany na koniec jak dodasz mąkę.
2. Za dużo proszku do pieczenia (płaska łyżeczka na 1 szkl. mąki)
Do tego rzucanego, przepis od Ani , co bez oleju i wody nie daję wcale proszku ....
( 3/4 szklanki mąki tortowej i do pełna, czyli 1/4 ziemniaczanej)
reszta tak samo 5 jajek, ubić pianę na sztywno ze szkl. cukru, na koniec mąki i to wszystko, oprócz rzucenia. ;-)
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.

Awatar użytkownika
malina :/
Posty: 2026
Rejestracja: 2009-05-23, 22:49
Wiek: 38
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Postautor: malina :/ » 2012-12-18, 18:12

Przytulio spróbuj zrobić biszkopt z tego przepisu :) mi nigdy nie udało się aby on nie wyszedł, zawsze jest wielki, puszysty i idealny w smaku :) trochę się przechwalam nio ale jak dookoła chwalą jedzący nio to nie będę skromna, a i może Tobie wyjdzie tak samo idealny jak mój :P (Malinusia skromnisia :-P )

6 jaj
1,5 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu

Białko zlewamy do miski i dodajemy cukier po czym ubijamy.
Żółtka wlać do naczynia dodać proszek do pieczenia, ocet i wymieszać.
Do ubitego białka dodać wcześniej przygotowane żółtka, mąkę i całość delikatnie wymieszać.
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...

Awatar użytkownika
rybka
Posty: 1974
Rejestracja: 2011-05-20, 18:58
Wiek: 52
Lokalizacja: OMC Kraków

Postautor: rybka » 2012-12-18, 18:48

ha, szok, tyle przepisów na zwykły biszkopt, ale przytulia koniecznie musisz spróbować mój:

6 jaj
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

wg mnie sekret dobrego biszkoptu jest w ubiciu białek (odkąd moja siostra powiedziała mi: jak ci się wydaje że białka masz już ubite to znaczy że jeszcze ubite nie są i to prawda - biszkopty zaczęły mi wychodzić), najpierw ubijam białka ze szczyptą soli, kiedyś robiłam to trzepaczką, dziś mikserem, ale trzeba je naprawdę dobrze ubić, potem dodaję cukier i ubijam z cukrem, potem żółtka, chwilkę z żółtkami, na koniec dodaje mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszam łyżką, daję na blachę, wkładam do piekarnika, niekoniecznie nagrzanego na około 20 minut. Jest bardzo delikatny, a jak jeszcze zrobisz z wiejskich jaj...
obawiam się że jak zaczniesz próbować wszystkie polecone przez nas przepisy to wyjdzie niezła impra :3: <mikolaj>
Uśmiechnij się
Dorota
DK - KWC

przytulia
Posty: 2780
Rejestracja: 2007-08-16, 13:59
Lokalizacja: wiecie skąd

Postautor: przytulia » 2012-12-19, 09:00

Wow!
Super!
rybka pisze:jak zaczniesz próbować wszystkie polecone przez nas przepisy to

;-)
Bedę na stare lata "miszczynią"

A jaja mają być z temp. pokojowej, czy mogą być wprost z lodówki?
Obrazek
miłego dnia i wielu powodów do uśmiechu [you]

Awatar użytkownika
renia1286
Posty: 14352
Rejestracja: 2009-06-20, 09:28
Wiek: 59
Lokalizacja: Warmia

Postautor: renia1286 » 2012-12-19, 09:43

przytulia pisze:A jaja mają być z temp. pokojowej,

:lol: mają być kurze .... :lol:
W temperaturze pokojowej, łatwiej i szybciej dają się ubić i oddzielić od żołtek.
ale to wg mnie, to szczegół :-)
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.

przytulia
Posty: 2780
Rejestracja: 2007-08-16, 13:59
Lokalizacja: wiecie skąd

Postautor: przytulia » 2012-12-19, 19:56

renia1286 pisze::lol: mają być kurze .... :lol:

;-) ha ha ...... :-P
i proszę o skupienie. "przystempuje" do prac ręcznych :mrgreen:
Obrazek
miłego dnia i wielu powodów do uśmiechu [you]

przytulia
Posty: 2780
Rejestracja: 2007-08-16, 13:59
Lokalizacja: wiecie skąd

Postautor: przytulia » 2012-12-20, 08:59

No i......"miszczostwo" to jeszcze nie jest, bo jak postawiłam na szklankach to 2 zsunęły się do środka. Jak poprawiłam to wpadły następne. Góra biszkoptu jest nieco karpatkowa w związku z tym, ale nadrobi się kremem i posypie migdałami w płatkach.
Rzucany oczywiście był. Najfajniejsza sprawa, teraz będę piekła dla tego rzucania.

To teraz dajcie jakieś przepisy na kremy do tortu.
Mam swój ale jak się rozpiekę.............. :23:
Obrazek
miłego dnia i wielu powodów do uśmiechu [you]

Awatar użytkownika
Zibi
Posty: 4126
Rejestracja: 2010-03-02, 08:58
Wiek: 58
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Zibi » 2012-12-20, 18:53

A ja znalazłem coś takiego i bawię się przy tym świetnie

Obrazek


albo coś takiego dla drugiej połówki, całkiem bez okazji


Obrazek

o kanapkach to już nawet nie wspomnę

Obrazek
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI

przytulia
Posty: 2780
Rejestracja: 2007-08-16, 13:59
Lokalizacja: wiecie skąd

Postautor: przytulia » 2012-12-21, 04:37

Fajne. Chcę takie jajko! :23:
Obrazek
miłego dnia i wielu powodów do uśmiechu [you]

Awatar użytkownika
renia1286
Posty: 14352
Rejestracja: 2009-06-20, 09:28
Wiek: 59
Lokalizacja: Warmia

Postautor: renia1286 » 2012-12-21, 07:27

przytulia pisze:To teraz dajcie jakieś przepisy na kremy do tortu

przytulia, jak nie masz z tym wprawy, kup krem do karpatki i ugotuj wg. przepisu. Wystudzony zmiksuj dokładnie z masłem roślinnym, pod koniec miksowania dodaj odrobinkę kwasku i kieliszek wódki.
Zamiast karpatki krem można ugotować budyń( najlepszy "duży budyń" tak się nazywa) smak wybierz sama i tak samo ...Najpierw masło miksuję i dodaję po łyżce wystudzonego budyniu, czy karpatkowego kremu.
Po kolei...
Ugotruj budyń, wystudź.
Włóż masło do miski, dodaj łyżkę cukru pudru i miksuj chwilę.
Dodawaj po łyżce budyniu, pod koniec trochę kwasku i wódki.
Czasami krem się warzy, wtedy nie panikuj tylko...
Czysta miska, trochę masła czy margaryny, mikser w garść ...
i jedziemy od nowa z tym kosem.
Dodawaj do masła ten zwarzony krem, i będzie oki. :-P
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez renia1286, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.

przytulia
Posty: 2780
Rejestracja: 2007-08-16, 13:59
Lokalizacja: wiecie skąd

Postautor: przytulia » 2012-12-28, 09:29

Renia dzięki. Ja robie "pijany" krem.
Zółtko z cukrem i masłem ucieram na pulchno, potem dodaję kakao i po łyżeczce ale dużo spirytusu i odrobinę koniaku dla zapachu, albo rumu.
Wszystko na oko. Też dobre :10:
Obrazek
miłego dnia i wielu powodów do uśmiechu [you]


Wróć do „Pogaduszki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 393 gości