Przepisy kulinarne

Rozmowy na wszystkie tematy, niezwiązane z tematyką forum

Moderator: Beata:)

Awatar użytkownika
zosiasamosia
Posty: 5081
Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
Lokalizacja: Całkiem fajna ;)

Postautor: zosiasamosia » 2014-03-26, 10:28

aisza pisze:Zamiast piersi z kurczaka daję szynkę konserwową pokrojoną w kostkę
Jeżeli w grę wchodzi szynka to łączę ją z ananasem i serem żółtym, ale konfiguracja oczywiście dowolna, według gustu ;-)
Mira pisze:zosiasamosia, wyborna sałatka, wypróbowałam dziś
Cieszę się, że smakowała :-), ja generalnie jestem zwolennikiem minimalizmu w sałatkach, dlatego zazwyczaj robi się je szybko i mniejsze prawdopodobieństwo, że się o czymś zapomni ;-)

Co do zup to ja zbytnio nie szaleję, oprócz tych podstawowych to robiłam niedawno z serków topionych.
Podsmażyłam dużą cebulę ( ważne aby cebula usmażyła się na złoto, bo potem ładnie łączy się w zupie i nie jest gorzka ), 2 ząbki czosnku - ( dodać pod koniec smażenia cebuli - czosnek smażymy krótko ) i ( nie miksując ) połączyłam z wcześniej przygotowanym bulionem ( ja zawsze gotuję na pozostałościach domowego rosołu ).
Do wszystkiego dodałam 2 serki topione ( 200 g ), doprawiłam solą i pieprzem. Do zupy przygotowałam domowe grzanki - chleb w kostkę, do piekarnika, pod koniec suszenia posypałam drobno startym, żółtym serem.
.........jest coś, co Nas łączy....... :wink:

Awatar użytkownika
zosiako
Posty: 4565
Rejestracja: 2013-04-15, 12:39
Lokalizacja: Stąd

Postautor: zosiako » 2014-03-26, 19:11

Zupka cebulowa na jutro, potem poszaleję z musztardową :mrgreen: tak sobie myślę, że dla mnie wrzucę groszek ptysiowy, a dzieciom dorzucę grzanki i zapiekę z żółtym serem.

Zupa porowa jest zbliżona do mojego schematu brokułowej, ale zmiana warzywa jest ciekawa więc też przetestuję

Krupnik według dzieci bleeeee :13: , zupy owocowe robię tylko latem i to na deser

Dziękuję Kochane :588: :588: :588:

A i rzucam się na sałatki z selerami, porami i innym w/w. o efektach postaram się informować na bieżąco :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zosiako, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
nemezja
Posty: 1207
Rejestracja: 2014-02-26, 16:07
Lokalizacja: Polska

Postautor: nemezja » 2014-03-28, 16:00

Przy piątku polecam

Śledzie w majeranku:

- 6 płatów śledziowych małosolnych
- 3 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sok z 1 cytryny
- olej rzepakowy lub pół na pół z lnianym
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego lub czarnego

Śledzie wymoczyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kawałki o szerokości ok.3 cm.
Cebulę pokroić w drobną kostkę (można przelać wrzątkiem to będzie lżejsza na wątrobę), czosnek drobno posiekać. Wszystko wymieszać dodając pozostałe składniki.
Ilości oleju nie podaję, gdyż wychodzi w trakcie ile potrzeba. Część oleju dodać mieszając, następnie przełożyć do słoika i lekko docisnąć, ewentualnie dodać oleju aby śledź był pokryty.
Polecam zrobienie z 1/2 oleju rzepakowego i 1/2 oleju lnianego, mają wtedy fajny smak i kolor. Oczywiście śledzik lubi postać 1-2 dni w lodówce, ale są dobre nawet już po 2 godzinach.
Smacznego! :-)
Dopóki żyjesz nie ma takiej rzeczy na którą by było za późno.
Obrazek
Uśmiechnij się :)
Będzie dobrze!

Awatar użytkownika
aisza
Posty: 7601
Rejestracja: 2008-08-09, 20:04
Wiek: 56
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Kontaktowanie:

Postautor: aisza » 2014-03-28, 20:10

Brzmi ciekawie:)
Przestań mieć pretensje do innych. Bierz odpowiedzialność za każdy swój krok...

Awatar użytkownika
Zibi
Posty: 4126
Rejestracja: 2010-03-02, 08:58
Wiek: 58
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Zibi » 2014-03-29, 19:31

aisza pisze:Brzmi ciekawie:)

A smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Zrobiliśmy sobie takiego śledzika na dzisiejsze śniadanko. Mniam, mniam.
A jako łowca i smakosz ryb trafił mi się dzisiaj świeżutko uwędzony halibucik (55zł/kg. :shock:) , ale nie mogłem sobie odmówić. Aha i jeszcze jako niespodziankę smaku wziąłem na próbę pasztet z łososia ze śliwką :mrgreen:
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI

joanka
Posty: 560
Rejestracja: 2012-07-08, 20:55

Postautor: joanka » 2014-03-29, 20:25

zosiako
a propos zup
Zupa Minestrone

Składniki na 4 porcje:
1 cebula średniej wielkości, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, posiekany
1 łodyżka selera naciowego
1 marchewka
400 g obranych, nieosolonych pomidorów z puszki
2 litry wody
1 łyżeczka suszonego oregano
½ łyżeczki suszonej bazylii
szczypta suszonego majeranku oraz słodkiej mielonej papryki
2 łyżeczki posiekanej świeżej natki pietruszki
80 g makaronu conchigliette - małe muszelki
¼ średniej wielkości kapusty białej
150 g zielonego groszku
200 g piersi z kurczaka
oliwa lub olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek oczyścić a następnie posiekać na drobno. Seler naciowy i marchew pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać niewielką ilość oleju, po czym podsmażyć cebulę i czosnek aż się zarumienią.
Dodać pokrojony seler i marchew, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez około 2 minuty ciągle mieszając.
Kapustę poszatkować najlepiej za pomocą maszynki. Pomidory pokroić i razem z sokiem przelać do garnka. Powoli mieszając dodawać wodę, pieprz, oregano, resztę przypraw oraz posiekaną natkę pietruszki. Następnie doprowadzić do wrzenia, dodać kapustę, groszek i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 10 minut.
Na sam koniec dodać makaron, po czym gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
Zupę można serwować ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
Badania w dziedzinie medycyny dokonały tak olbrzymiego postępu, że dziś – praktycznie biorąc – nikt już nie jest zdrowy.
Bertrand Russell
SM 1999-2012, LTT dodatnie 2013-bb ?

Awatar użytkownika
zosiako
Posty: 4565
Rejestracja: 2013-04-15, 12:39
Lokalizacja: Stąd

Postautor: zosiako » 2014-03-29, 20:37

Dziękuję joanka :588: wypróbuję
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zosiako, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
aisza
Posty: 7601
Rejestracja: 2008-08-09, 20:04
Wiek: 56
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Kontaktowanie:

Postautor: aisza » 2014-03-29, 22:41

Zibi pisze:Aha i jeszcze jako niespodziankę smaku wziąłem na próbę pasztet z łososia ze śliwką

Mam nadzieję, że smakowała Ci Zbyszku niespodzianka;) jadłam kiedyś pasztet z łososia ze śliwką i mi smakował:)
Przestań mieć pretensje do innych. Bierz odpowiedzialność za każdy swój krok...

joanka
Posty: 560
Rejestracja: 2012-07-08, 20:55

Postautor: joanka » 2014-03-29, 23:06

zosiako,
Zosiu ,ja robiłam ściśle wg przepisu -tylko kapusty dałam mniej i pominęłam kurczaka -też wyszło dobre :-D
Badania w dziedzinie medycyny dokonały tak olbrzymiego postępu, że dziś – praktycznie biorąc – nikt już nie jest zdrowy.
Bertrand Russell
SM 1999-2012, LTT dodatnie 2013-bb ?

enzo2
Posty: 1
Rejestracja: 2014-03-31, 14:26
Lokalizacja: Bstok

Postautor: enzo2 » 2014-03-31, 14:29

Pominęłaś najważniejsza i najsmaczniejszą część przepisu czym jest kurczaczek:) Bez Kuraczka to już nie danie dla faceta. :13:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez enzo2, łącznie zmieniany 1 raz.

joanka
Posty: 560
Rejestracja: 2012-07-08, 20:55

Postautor: joanka » 2014-03-31, 23:44

enzo2,

Bo bez kurczaczka to jest wersja dla bab...a baby jak ogólnie wiadomo są permanentnie na diecie :-D
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez joanka, łącznie zmieniany 1 raz.
Badania w dziedzinie medycyny dokonały tak olbrzymiego postępu, że dziś – praktycznie biorąc – nikt już nie jest zdrowy.
Bertrand Russell
SM 1999-2012, LTT dodatnie 2013-bb ?

Awatar użytkownika
Beata:)

-#Administrator
Posty: 9398
Rejestracja: 2009-02-09, 14:24
Lokalizacja: Toruń

Postautor: Beata:) » 2014-04-05, 19:04

OK, seler przetestowany w każdą stronę, łącznie z tą konserwową. Śledzie w majeranku stoją w lodówce i dochodzą (proszę mnie tu nie łapać za słówka :14: ), to teraz czas na potrawy świąteczne. Te oprócz faszerowanych jajek i jajek z majonezem i wszystkich innych jajek :-D
Macie może jakieś sprawdzone przepisy wielkanocne?
Obrazek

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 7000
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 50
Lokalizacja: tarnowskie góry

Postautor: blanka » 2014-04-05, 19:11

Na święta zawsze robie roladę serową .To tak sie juz przyjęło u nas :-) .Przepis podałam gdzieś wyżej . Skomplikowanie to wszystko wygląda ,ale w "praniu" szybko idzie :-) .Zachęcam do spróbowania ,bo i wygląda oryginalnie i smakuje extra .
Aaaa. Tylko też musi dojść :lol: w lodówce :5: około doby :8: .
Sorry za emoty -no sama nie wiem co z nimi :13:
Blanka

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 7000
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 50
Lokalizacja: tarnowskie góry

Postautor: blanka » 2014-04-06, 18:56

Będę piekła tez Ciasto Kubuś -może znacie . Z wielkanocą to one ma raczej niewiele wspólnego ,ale szybkie i przyjemne .
1. Biszkopt z 6 jaj na blaszce prostokątnej (standardowe wymiary ) .
2 .masa Kubuś :
Duży napój Kubuś ,Pysio ,tp. o dowolnym smaku . Gotujemy na nim 2 budynie-dobrać smaki .Będzie to dosyć gęste . Do "budyniu" wsypać 2 galaretki (w proszku ),dobrze mieszamy . Powstała masę można dosłodzić ,dodać rodzynki , pokrojone owoce , owoce z puszki - odsączone i również pokrojone . Nie dajemy tego jednak nazbyt dużo , bo masa sie nie zsiądzie porządnie .
Gorące wylewamy na biszkopt . Kiedy wystygnie na górę kładziemy herbatniki (np. petitki) .Całość polewamy lukrem cytrynowym ,wiśniowym -dobieramy smak i kolor .
Całość ładnie się "złapie" . Aaaa- lukier można udekorować - np . kolorowy groszek .
Blanka

Awatar użytkownika
renia1286
Posty: 14352
Rejestracja: 2009-06-20, 09:28
Wiek: 59
Lokalizacja: Warmia

Postautor: renia1286 » 2014-04-06, 19:18

blanka pisze:Będę piekła tez Ciasto Kubuś -może znacie .

Szukałam go tyle razy i w końcu jest. Blaniu :588:
W planie mam śledzie w majeranku. Piszecie, że dobrze smakują i spokojnie "dochodzą"
więc, aż grzech nie spróbować. :-D
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.


Wróć do „Pogaduszki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 427 gości