Przepisy kulinarne
Moderator: Beata:)
nie wiem czy śledzie to na te święta,ale może się przyda
wszystko robię tak mniej więcej na oko,bo proporcji nie zdążyłam zapamiętać
wersja dla dorosłych
-rodzynki moczymy kilka dni wcześniej w dowolnym alkoholu( wódeczka,whisky co tam komu podchodzi)
-płaty śledziowe w oleju kroimy na mniejsze kawałki -(jeśli chcemy potrawę w formie sałatki -to drobniej ,jak chcemy tylko poprzekładać -to grubo)
-przygotowujemy wszystko jak do ryby po grecku ( marchew,cebula,seler ,przecier ,pietruszka i co kto lubi)
potem to wszystko mieszamy ze śledziami i rodzynkami-gotowe
wszystko robię tak mniej więcej na oko,bo proporcji nie zdążyłam zapamiętać
wersja dla dorosłych
-rodzynki moczymy kilka dni wcześniej w dowolnym alkoholu( wódeczka,whisky co tam komu podchodzi)
-płaty śledziowe w oleju kroimy na mniejsze kawałki -(jeśli chcemy potrawę w formie sałatki -to drobniej ,jak chcemy tylko poprzekładać -to grubo)
-przygotowujemy wszystko jak do ryby po grecku ( marchew,cebula,seler ,przecier ,pietruszka i co kto lubi)
potem to wszystko mieszamy ze śledziami i rodzynkami-gotowe
Badania w dziedzinie medycyny dokonały tak olbrzymiego postępu, że dziś – praktycznie biorąc – nikt już nie jest zdrowy.
Bertrand Russell
SM 1999-2012, LTT dodatnie 2013-bb ?
Bertrand Russell
SM 1999-2012, LTT dodatnie 2013-bb ?
- zosiasamosia
- Posty: 5081
- Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
- Lokalizacja: Całkiem fajna ;)
Powiem tak - ja na Święta nie szaleję . Pomaluję kilka jajek , kiełbaskę do koszyczka dostanę od specjalisty od tego typu wyrobów , jak co roku upiekę karpatkę i kupię 2 słoiczki chrzanu, który to gości u mnie tylko raz w roku - na wielkanocnym stole
Mogę Wam tylko podpowiedzieć w jakiej wersji spożywam ów chrzan
* 1 słoik chrzanu
* 5 ugotowanych jajek ( mogą być świeże pisanki )
* śmietana
* cukier
Jajka ścieramy na tarce, pozostałe składniki dodajemy w dowolnej ilości, zależy jaka zjadliwość chrzanu Was interesuje , ale generalnie śmietany kilka łyżek, cukru do smaku. Całość nie powinna być zbyt rzadka, jeśli za bardzo rozrzedzimy to można na gęstość dołożyć ze dwa jajka . U mnie w domu w takiej wersji - obowiązkowo
Poza tym, staram się nie przesadzać z wielkanocnym jadłem, coby nie czuć się nafaszerowanym jak... wielkanocne jajko , również nie stroję się jak pisanka
Mogę Wam tylko podpowiedzieć w jakiej wersji spożywam ów chrzan
* 1 słoik chrzanu
* 5 ugotowanych jajek ( mogą być świeże pisanki )
* śmietana
* cukier
Jajka ścieramy na tarce, pozostałe składniki dodajemy w dowolnej ilości, zależy jaka zjadliwość chrzanu Was interesuje , ale generalnie śmietany kilka łyżek, cukru do smaku. Całość nie powinna być zbyt rzadka, jeśli za bardzo rozrzedzimy to można na gęstość dołożyć ze dwa jajka . U mnie w domu w takiej wersji - obowiązkowo
Poza tym, staram się nie przesadzać z wielkanocnym jadłem, coby nie czuć się nafaszerowanym jak... wielkanocne jajko , również nie stroję się jak pisanka
.........jest coś, co Nas łączy.......
To właśnie mam w lodówce i smakuje wyśmienicie:
BAŁKAńSKA SAŁATKA
3 średnie buraki czerwone, 4 średnie marchewki, 40 dag. śledzi solonych albo marynowanych w occie, 1 słoiczek majonezu, 3 cebule, sól i pieprz.
Buraki i marchewkę gotujemy oddzielnie w lekko osolonej wodzie. Ostudzone ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Cebulę kroimy w piórka, filety śledziowe w wąskie paski. Składniki przekładamy w misce warstwami, kolejno: majonez, buraki, majonez, cebula, śledzie, majonez itd. Warstwy buraków z marchewką posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na 12 godzin.
A to przymierzam się zrobić na Wielkanoc:
GALARETKOWE PISANKI
Kilka jajek, bulion warzywny, żelatyna, zielony groszek i kukurydza z puszek, szynka, ugotowana ryba, ugotowana marchew, ananas z puszki.
Jajka sparzamy wrzątkiem. Na spodzie jajek robimy mały otwór przy pomocy ostrego nożyka i małych nożyczek. Wylewamy białko z żółtkiem (wykorzystujemy do innych celów). Skorupkę wypłukujemy i osuszamy.
Do środka wydmuszki wkładamy zielony groszek, kostkę z ugotowanej marchewki, szynkę w kawałeczkach itp., lub wariant rybny: groszek, kukurydza, kawałki ugotowanej ryby, ananasa.
Zalewamy bulionem warzywnym z żelatyną. Wkładamy do lodówki. Po stężeniu obieramy ze skorupek.
BAŁKAńSKA SAŁATKA
3 średnie buraki czerwone, 4 średnie marchewki, 40 dag. śledzi solonych albo marynowanych w occie, 1 słoiczek majonezu, 3 cebule, sól i pieprz.
Buraki i marchewkę gotujemy oddzielnie w lekko osolonej wodzie. Ostudzone ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Cebulę kroimy w piórka, filety śledziowe w wąskie paski. Składniki przekładamy w misce warstwami, kolejno: majonez, buraki, majonez, cebula, śledzie, majonez itd. Warstwy buraków z marchewką posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na 12 godzin.
A to przymierzam się zrobić na Wielkanoc:
GALARETKOWE PISANKI
Kilka jajek, bulion warzywny, żelatyna, zielony groszek i kukurydza z puszek, szynka, ugotowana ryba, ugotowana marchew, ananas z puszki.
Jajka sparzamy wrzątkiem. Na spodzie jajek robimy mały otwór przy pomocy ostrego nożyka i małych nożyczek. Wylewamy białko z żółtkiem (wykorzystujemy do innych celów). Skorupkę wypłukujemy i osuszamy.
Do środka wydmuszki wkładamy zielony groszek, kostkę z ugotowanej marchewki, szynkę w kawałeczkach itp., lub wariant rybny: groszek, kukurydza, kawałki ugotowanej ryby, ananasa.
Zalewamy bulionem warzywnym z żelatyną. Wkładamy do lodówki. Po stężeniu obieramy ze skorupek.
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI
ZIBI
Robię jeszcze schab ze śliwkami .
Kawałek schabu (ile się chce /potrzebuje) cienkim ,długim nożem przedziurawić na wylot (wzdłuż ,przez środek ) .Śliwki suszone powpychać w powstałą dziurę -palcem ,tak aby widać je było z drugiej strony . Schab oprószyć Kucharkiem ,czosnkiem granulowanym ,majerankiem i odstawić na kilka godzin . Pózniej upiec w piekarniku ,w rękawie do pieczenia . Podaję na zimno .
Kawałek schabu (ile się chce /potrzebuje) cienkim ,długim nożem przedziurawić na wylot (wzdłuż ,przez środek ) .Śliwki suszone powpychać w powstałą dziurę -palcem ,tak aby widać je było z drugiej strony . Schab oprószyć Kucharkiem ,czosnkiem granulowanym ,majerankiem i odstawić na kilka godzin . Pózniej upiec w piekarniku ,w rękawie do pieczenia . Podaję na zimno .
Blanka
-
- Posty: 449
- Rejestracja: 2013-08-12, 14:17
- Lokalizacja: Śląsk
- Kontaktowanie:
Schabik ze śliwkami, pychotka!
Moja wersja korzenna z sosem śliwkowym na ciepło:
Nafaszerować śliwkami jak wyżej, do tego marynata korzenna prymat (żadnych kucharków i innych glutaminianów ), odstawiamy na noc. Na drugi dzień pieczemy w rękawie. Sosik zlewamy do garnuszka, dodajemy do smaku konfiturę śliwkową i dopieszczamy kubki smakowe
A jak zostanie z obiadu to oczywiście na zimno też dobre.
Moja wersja korzenna z sosem śliwkowym na ciepło:
Nafaszerować śliwkami jak wyżej, do tego marynata korzenna prymat (żadnych kucharków i innych glutaminianów ), odstawiamy na noc. Na drugi dzień pieczemy w rękawie. Sosik zlewamy do garnuszka, dodajemy do smaku konfiturę śliwkową i dopieszczamy kubki smakowe
A jak zostanie z obiadu to oczywiście na zimno też dobre.
„Nie trzeba odwagi, kiedy i tak nie ma wyboru.”
Sałatka: Ogórki z imbirem
- 2 duże ogórki świeże
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki świeżego imbiru ( posiekać lub ztarkować )
- 80 ml octu ryżowego (dodałam jabłkowego też było dobre)
- 1 łyżeczka soli
Ogórki umyć, można obrać lub bez obierania, pokroić w plasterki.
Posypać solą i odstawić do puszczenia soku. Sok zlać.
Pozostałe składniki wymieszać do rozpuszczenia cukru.
Ogórki polać powstałym sosem i odstawić na ok. 1 godzinę.
Polecam na święta do wszelkich mięs.
Smacznego!
- 2 duże ogórki świeże
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki świeżego imbiru ( posiekać lub ztarkować )
- 80 ml octu ryżowego (dodałam jabłkowego też było dobre)
- 1 łyżeczka soli
Ogórki umyć, można obrać lub bez obierania, pokroić w plasterki.
Posypać solą i odstawić do puszczenia soku. Sok zlać.
Pozostałe składniki wymieszać do rozpuszczenia cukru.
Ogórki polać powstałym sosem i odstawić na ok. 1 godzinę.
Polecam na święta do wszelkich mięs.
Smacznego!
Dopóki żyjesz nie ma takiej rzeczy na którą by było za późno.
Uśmiechnij się
Będzie dobrze!
Uśmiechnij się
Będzie dobrze!
- aisza
- Posty: 7601
- Rejestracja: 2008-08-09, 20:04 Wiek: 56
- Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
- Kontaktowanie:
renia1286 pisze:Muszę zrobić golonkę-obiecałam. Podpowiedzcie jak robicie to cudo
Nie wiem bo nie robię:)
Żartowałam;)
Kupuję golonki peklowane, moczę je ze 2 godz w wodzie albo wstawiam od razu do gara i trochę gotuję(okgodz.) po czym zdejmuję z nich siateczkę, wkładam do naczynia do zapiekania i zalewam piwem. Całość do piekarnika i piec do miękkości;)
Jeśli świeża golonka to smaruję ją wszelkimi możliwymi przyprawami i obsmażam na smalcu+ cebula w piórka i całość do gara. Jak jest pół miękka dodaję kapustę kiszoną i całość gotuję do miękkiego;)
To tyle.......ale ja jestem mało doświadczoną kulinarnie dziewuszką;)
SMACZNEGO:)
Przestań mieć pretensje do innych. Bierz odpowiedzialność za każdy swój krok...
ostatnio moja familida prosi tylko o roladę, a i wszyscy znajomi się nią zajadają i robią w swych domach prosta, szybka i smaczna
40 dkg sera żółtego
2 łyżki majonezu
2 jaja
Ser zetrzeć na tace o dużych oczkach dodać jajka i majonez, Wymieszać. Na papierze do pieczenia rozsmarować warstwę serową w kształcie prostokąta. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C ok 15-20 min aż lekko się zarumieni.
2 piersi kurczaka pojedyncze bądź jedna podwójna - rozbić i przyprawić. Ja dodaję trochę przyprawy do kurczaka, czosnku, tymianku, pieprzu.
40 dkg pieczarek
2 cebule
pęczek natki pietruszki
Pieczarki pokroić, pokroić też cebulę wszystko podsmażyć aż woda wyparuje. Doprawiam natką pieprzem, czosnkiem i odrobiną soli.
Z solą należy uważać bo ser i majonez jest słony.
I teraz tak pieczemy ten placek serowy, Po jego upieczeniu wyciągamy go i czekamy ok 5 min aż przestygnie następnie kładziemy na niego surowe przyprawione piersi z kurczaka i przesmażone pieczarki. Zwijamy jak roladę i całość zawijamy w papier do pieczenia. Ponownie wkładamy do piekarnika temp. 180 st. C czas ok 30 min. Wyciągamy, odwijamy z papieru kroimy w plastry
Podaję roladę z kopytkami albo kluskami śląskimi z sosem pieczeniowym
POLECAM PYSZOTKA I z 2 piersi wychodzi konkretna rolada
Jest dobra na gorąca ale na zimno także
40 dkg sera żółtego
2 łyżki majonezu
2 jaja
Ser zetrzeć na tace o dużych oczkach dodać jajka i majonez, Wymieszać. Na papierze do pieczenia rozsmarować warstwę serową w kształcie prostokąta. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C ok 15-20 min aż lekko się zarumieni.
2 piersi kurczaka pojedyncze bądź jedna podwójna - rozbić i przyprawić. Ja dodaję trochę przyprawy do kurczaka, czosnku, tymianku, pieprzu.
40 dkg pieczarek
2 cebule
pęczek natki pietruszki
Pieczarki pokroić, pokroić też cebulę wszystko podsmażyć aż woda wyparuje. Doprawiam natką pieprzem, czosnkiem i odrobiną soli.
Z solą należy uważać bo ser i majonez jest słony.
I teraz tak pieczemy ten placek serowy, Po jego upieczeniu wyciągamy go i czekamy ok 5 min aż przestygnie następnie kładziemy na niego surowe przyprawione piersi z kurczaka i przesmażone pieczarki. Zwijamy jak roladę i całość zawijamy w papier do pieczenia. Ponownie wkładamy do piekarnika temp. 180 st. C czas ok 30 min. Wyciągamy, odwijamy z papieru kroimy w plastry
Podaję roladę z kopytkami albo kluskami śląskimi z sosem pieczeniowym
POLECAM PYSZOTKA I z 2 piersi wychodzi konkretna rolada
Jest dobra na gorąca ale na zimno także
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 368 gości