Przepisy kulinarne

Rozmowy na wszystkie tematy, niezwiązane z tematyką forum

Moderator: Beata:)

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 7000
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 50
Lokalizacja: tarnowskie góry

Przepisy kulinarne

Postautor: blanka » 2015-08-31, 18:29

Ładnie to Zośka wygląda ,pewnie smakowite :) . Żeby nie było ,ze ja już tak całkiem się opierniczam to w tym roku dojadamy to co zostało ,poniosło mnie i dużo zostało :crazy:

Buraczki

* ok 5,5 kg ugotować i zetrzeć na grubej tarce (odsączyć ,zimny sok oczywiście do wypicia ! Ja nie pije ,bo nie lubię )
* 5 ząbków czosnku przez praskę
* 2 cebule posiekać
* 1 łyżka chrzanu
Wymieszać dokładnie warzywa .

zalewa :

*1 l wody
*1 szkl.octu
*1 szkl cukru
*3 łyżki soli
* pieprz ,ziele ang. ,liśc laur . (kulki potłuc na średnio w moździerzu-po ok 15sztk ,mniej ziela ,liść pokruszyć )
Zagotować i ostudzić .

Buraczki do słoików (średnie)ok.3/4 objetości , dopełnić zalewą . WAŻNE -pokłuć buraki widelcem do dna słoika ,żeby zalewa przeszła .Gotować ok 10 min (wrzenie).Ile wychodzi -zapomniałam ,ale dość dużo .

Sałatka obiadowa

* 2kg ogórków -w cieńkie plasterki (nie trzeba ich obierać )
* 2kg kapusty -poszatkować
* 1/2 kg marchwi potrzeć na grubej tarce
* 1/2 kg papryki (może być kolorowa ,ale czerwona daje fajny kolor)-pokroić w średnie paski-ja daję tylko po 1 czerwonej i zielonej
* 1/2 kg cebuli (we wiórkach)
Pieprz ,ziele ang ,liść laur.(kulki mielone ,liśc pokruszony ) ,gorczyca (tak ze 2łyżeczki)

*3/4 szkl cukru
*3 łyżki soli
*ocet -niepełna szkl.

Warzywa zasolić i zostawić ,aż puszczą sok .Dodać składniki pozostałe i zostawić na kilka godzin co jakiś czas przemieszujac-zrobi się ładna zalewa .Sałatkę nakładać do słoików (średnio odsączona-normalni z michy ręką )- tak +- 3/4 słoika ,zalać powstałą zalewą ,tak samo jak buraki podziobać widelcem do dna ,żeby przeszło i gotowac ok 15 min wrzenia .Ile tego wychodzi tez zapomniałam .

Tą zamierzam robić i to wkrótce ,jest b. chodliwa -nie tylko do obiadu .
Blanka

Awatar użytkownika
Zibi
Posty: 4126
Rejestracja: 2010-03-02, 08:58
Wiek: 58
Lokalizacja: Warszawa

Przepisy kulinarne

Postautor: Zibi » 2015-09-27, 09:27

Dzisiaj robiłem moje ulubione, pyszne, tanie i proste danie czyli
DUSZONE ZIEMNIAKI
Obrane ziemniaki kroję robotem na plasterki. Tak samo robię z cebulą. Proporcje wg. uznania, powiedzmy, że na 1kg. ziemniaków jedna duża cebula. Trzeba też wziąć poprawkę, że po uduszeniu ziemniaków zrobi się co najmniej 1/3 mniej (odparuje woda).
W dużym garnku roztapiam smalec, wkładam posiekane ziemniaki z cebulą. Dodaję kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego.
Garnek przykrywam, nastawiam mały ogień, siadam i pilnuję.
Żeby garnek nie stał się jednorazowy, a ja żebym jeszcze miał gdzie mieszkać, często mieszam w garnku do samego dnia (tzw. zgrabki są najsmaczniejsze).
W między czasie solę i wsypuję pieprz (pieprzę wyłącznie głupoty). Moje 3 kg. ziemniaków duszą się około 50 min. Dusimy do miękkości, aż zaczną się łączyć, maserować. Jem z zimnym mlekiem.

Uprzedzam komentarze jakie to niezdrowe.
Nie prawda. Nie znam tańszego i zdrowszego dania. A doznania smakowe, hmmm ... gwarantuję, palce lizać.
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI

Awatar użytkownika
zosiako
Posty: 4565
Rejestracja: 2013-04-15, 12:39
Lokalizacja: Stąd

Przepisy kulinarne

Postautor: zosiako » 2015-09-27, 09:44

Zibi - jak już się rozpędziłeś w kąciku to się nieśmiało przypominam o przepis na pleśniak :yes:
Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. Ernest Hemingway

Awatar użytkownika
Zibi
Posty: 4126
Rejestracja: 2010-03-02, 08:58
Wiek: 58
Lokalizacja: Warszawa

Przepisy kulinarne

Postautor: Zibi » 2015-09-27, 10:14

PLEŚNIAK znany też pod nazwą KRUSZANIEC
składniki:
5 jaj
3 łyżki cukru
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
2 łyż. proszku do pieczenia
1/2 kg. mąki
1 kostka margaryny
cukier waniliowy
owoce lub ja lubię z rabarbarem

Wykonanie:
Żółtka + 3 łyżki cukru utrzeć + mąka + proszek + margaryna razem ugnieść, podzielić na 3 części.
Do jednej dodać kakao.
Białą część ułożyć na dnie, na to owoce +cukier waniliowy. Na to ciemną część (kakaową). Na to piana +szklanka cukru ubite razem. Na to pokruszyć drugą białą część.
Piec około 60 min. w 180 stopniach.
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI

Awatar użytkownika
zosiako
Posty: 4565
Rejestracja: 2013-04-15, 12:39
Lokalizacja: Stąd

Przepisy kulinarne

Postautor: zosiako » 2015-09-27, 11:03

:yahoo: :yahoo: :yahoo: dziękuję :yes:
Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. Ernest Hemingway

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 7000
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 50
Lokalizacja: tarnowskie góry

Przepisy kulinarne

Postautor: blanka » 2015-10-22, 19:49

Łopatke w musztardzie robię tak :

Mięso porządnie zbić ! Ja używam wałka do ciasta .Jak się tak uderza (z wyczuciem ) w mięso lepiej nie myśleć o wrogach - można przesadzić :biggrin: .Takie "zbicie mięsa " fajnie zrobi ,żeby łopatka (która lubi być włóknista) robi się krucha i soczysta .Tak zostawić natarte mięsko solą i czosnkiem na ok 2 h , potem umyć (żeby czosnek się nie przypalał ) i porządnie zamarynować w musztardzie (dość dobrze tej musztardy ) .Zostawić tak na 2-3 h .Rozgrzać na patelni margarynę ,na gorącej opiec łopatkę (nie usuwając oczywiście musztardy ,ona się fajnie zetnie) .Kiedy będzie już rumiana z każdej strony podpiekać na małym ogniu często przewracając .Jak będzie już taka miękkawa podlać ją troszkiem wody i przykryć . Jak już jest dobra ,pokroić na kawałki ,podusić jeszcze ok15 min. wyjąc mieso i zrobić sos .To tyle .Jest kruche ,soczyste i jak zostanie pyszne na chlebku :) .
Ochhh...A jutro jest piątek ,a mi się smaka narobiło :cry:

Ps.Przygotowanie może wydawać się długie ,ale jeżeli zacząć tak odpowiednia porą ,to w międzyczasie zrobi się cały obiad łącznie z upieczonym mięsem i sosikiem :wink:
Ps2 czasem musztardą traktuję mieso wieczorem wkładam do lodówki i rano jest idealne .
Blanka

Awatar użytkownika
zosiasamosia
Posty: 5081
Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
Lokalizacja: Całkiem fajna ;)

Przepisy kulinarne

Postautor: zosiasamosia » 2015-10-26, 11:07

Zapodaję przepis na PYZY nadziewane mięsem.

Niby proste danie, ale jak już pisałam pracochłonne, dlatego zastanów się dwa razy zanim zrobisz :biggrin:
Oprócz składników, które niby są oczywiste, podam kilka wskazówek, dzięki którym zwiększą się szanse na sukces :wink:

Porcję ziemniaków ( ok. 10 sztuk, zależnie od zapotrzebowania ), gotujemy w osolonej wodzie, powinny być ciut niedogotowane - to ważne.
Najlepiej ugotować dzień wcześniej, odstawić w chłodne miejsce, żeby dobrze wystygły i ... wyschły :yes:
Robienie w ten sam dzień może zakończyć się porażką, bo ziemniaki będą za rzadkie, może wyjść klops :biggrin:

Ugotować porcję mięsa, zależnie od upodobań ( ja gotuję porcję rosołową, oddzielam od kości ), cebulkę usmażyć na złoto, mięso zmielić z cebulką. Doprawić do smaku ( sól, pieprz ), ulepić kulki, wstawić do lodówki ( również do następnego dnia, będą zwarte i ... gotowe :biggrin: )

Dzień II :wink:

Ziemniaki zmielić, przełożyć do miski, lekko docisnąć, wyrównać, podzielić nożem/ręką ( w tej misce ) na ćwiartki, jedną ćwiartkę wyjąć, w okienko wsypać tyle samo mąki ziemniaczanej, dodać wyjętą wcześniej ćwiartkę, można lekko posolić ( albo solić już gotowe danie ), wyrobić na gładką masę.
Jeżeli się udało, bierzemy porcję ziemniaków ( niewielką, taką żeby obtoczyć mięso ), spłaszczamy w dłoni, wkładamy kulkę, toczymy większą kulkę i mamy pyzę :yes:

Pyzy łatwo utrzymać w lodówce nawet dwa/trzy dni. W tym celu po zrobieniu należy wrzucić na pół minuty na wrzątek, odsączyć, wystudzić i do lodówki. Jeżeli gotujemy na gotowo, to ok. 5 minut, polewamy masełkiem i gotowe :biggrin: ( można skwareczkami :blush: )

Połowa sukcesu to ziemniaki, czasem bywają takie, że kleją się do ręki i nijak to formować :diablo:
Jeśli chodzi o proporcje ziemniaków do mięsa to już chybił/trafił, trzeba sobie wypróbować :wink:
Z takiego przepisu PYZY nigdy nie wyjdą twarde, już szybciej się rozgotują :crazy:

Się rozpisałam, ale chciałam żeby WAM wyszło :good:
.........jest coś, co Nas łączy....... :wink:

Awatar użytkownika
rybka
Posty: 1974
Rejestracja: 2011-05-20, 18:58
Wiek: 52
Lokalizacja: OMC Kraków

Przepisy kulinarne

Postautor: rybka » 2015-10-26, 18:41

zosiasamosia pisze:Source of the post Się rozpisałam, ale chciałam żeby WAM wyszło :good:

no i bardzo dobrze :biggrin: , ja też ziemniaki dzielę na cztery - i tylko kartoflanka+ziemniaki (oczywiście bez jaj!) :biggrin:
Uśmiechnij się
Dorota
DK - KWC

Awatar użytkownika
zosiako
Posty: 4565
Rejestracja: 2013-04-15, 12:39
Lokalizacja: Stąd

Przepisy kulinarne

Postautor: zosiako » 2015-10-26, 18:49

aaale czy to taki sam przepis jak na kluski śląskie, tzn ciasto, bo jak tak to ja odpadam :blush:
Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. Ernest Hemingway

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 7000
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 50
Lokalizacja: tarnowskie góry

Przepisy kulinarne

Postautor: blanka » 2015-10-26, 19:31

rybka pisze:Source of the post ja też ziemniaki dzielę na cztery - i tylko kartoflanka+ziemniaki
- ja tak samo ,ale z jajem .
Blanka

Awatar użytkownika
zosiasamosia
Posty: 5081
Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
Lokalizacja: Całkiem fajna ;)

Przepisy kulinarne

Postautor: zosiasamosia » 2015-10-27, 08:42

zosiako pisze:Source of the post czy to taki sam przepis jak na kluski śląskie
Ja śląskich raczej nie robię, bo nie są nadziane :biggrin:, ale pamiętam, że kiedyś robiłam z tego przepisu :yes:, miętkie są po prostu :biggrin:
zosiako pisze:Source of the post ja odpadam :blush:
Zosia, dlaczego odpadasz ?
rybka pisze:Source of the post tylko kartoflanka+ziemniaki (oczywiście bez jaj!) :biggrin:
Tak jest, bez jaj :biggrin:
.........jest coś, co Nas łączy....... :wink:

Awatar użytkownika
malina :/
Posty: 2026
Rejestracja: 2009-05-23, 22:49
Wiek: 38
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Przepisy kulinarne

Postautor: malina :/ » 2015-10-27, 17:50

a u mnie dziś SCHAB W KAPUŚCIE

ok 70 dkg schabu pokroić na kotlety i delikatnie rozbić, oprószyć solą
1 dużą cebulę pokroić w piórka

Kotlety lekko oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na smalcu. Pod koniec smażenia posypać 1 łyżeczką czerwonej słodkiej papryki. Dodać cebulę i zrumienić. Kiedy cebula będzie rumiana podlać całość szklanką wody bądź delikatnego bulionu. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Po tym czasie wyjąć mięso i dodać kapustę kiszoną (ok 0,5 kg oczywiście wcześniej lekko przepłukaną) z 3-4 ząbkami roztartego czosnku. Całość chwilę poddusić. Do naczynia żaroodpornego dać połowę kapusty na to kotlety i kapusta. Przykryć przykrywką i zapiec w piekarniku ok 35 min w średniej temperaturze. Pod koniec zapiekania wlać do kapusty odrobinę słodkiej śmietanki i ponownie posypać odrobiną słodkiej papryki w proszku. Chwilkę podpiec już bez przykrycia i można jeść :) Mięso nie jest suche, a kapusta ma boski smak - moja familia uwielbia z ziemniaczkami takie jedzonko :)
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...

Awatar użytkownika
zosiako
Posty: 4565
Rejestracja: 2013-04-15, 12:39
Lokalizacja: Stąd

Przepisy kulinarne

Postautor: zosiako » 2015-10-27, 21:24

zosiasamosia pisze:Source of the post Zosia, dlaczego odpadasz ?

no :blush: bo :blush: moimi śląskim :blush: z takiego przepisu można było szyby tłuc :blush:
Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. Ernest Hemingway

Awatar użytkownika
zosiasamosia
Posty: 5081
Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
Lokalizacja: Całkiem fajna ;)

Przepisy kulinarne

Postautor: zosiasamosia » 2015-10-27, 21:52

zosiako pisze:Source of the post z takiego przepisu można było szyby tłuc
Zosia jakim cudem? :boast:
Gdyby w przepisie była mąka pszenna i jajka, jest realna szansa na twarde ciasto, ale kartoflanka plus ziemniaki to nijak mi się to nie widzi, bo załóżmy, że dodasz za dużo ziemniaczanej to się po prostu nie sklei, ale twarde nigdy nie będzie. Zosiako ja wierzę, że jeszcze raz krok po kroki wg przepisu i w najbliższym czasie, przeczytamy że miałaś na obiad pyzy..., udane pyzy :yes: :good:
-----------------------
Malina, według podobnego przepisu robiłam karkówkę. Mięso marynowałam dzień wcześniej, później w tą kapuchę, a pod koniec zapiekania, dorzuciłam małe ziemniaczki. Jak się zapiekły w tych kapuścianych klimatach, to się ani kęs nie ostał :blush:
Zatem polecam przepis Maliny, róbcie Ludki, bo warto :yes:
.........jest coś, co Nas łączy....... :wink:

Awatar użytkownika
Bynik
Posty: 5714
Rejestracja: 2008-04-20, 20:49
Wiek: 59
Lokalizacja: zza winkla

Przepisy kulinarne

Postautor: Bynik » 2015-10-28, 04:55

Nie wiem jak tam u Was, ale z tego co widzę, u mnie za winklem inaczej. Pyzy robi się podobnie jak szare kluski, tzn. połowę ziemniaków się gotuje a połowę zostawia surowe i trze na tarce, jak na placki. Potem się ziemniaki starte łączy z ugotowanymi i lepi pyzy. Na koniec się to gotuje i można szamać. Najlepiej wchodzą polane tłuszczykiem z cebulką i skwareczkami :boss:
Obrazek


Wróć do „Pogaduszki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 307 gości