Ładnie to Zośka wygląda ,pewnie smakowite . Żeby nie było ,ze ja już tak całkiem się opierniczam to w tym roku dojadamy to co zostało ,poniosło mnie i dużo zostało
Buraczki
* ok 5,5 kg ugotować i zetrzeć na grubej tarce (odsączyć ,zimny sok oczywiście do wypicia ! Ja nie pije ,bo nie lubię )
* 5 ząbków czosnku przez praskę
* 2 cebule posiekać
* 1 łyżka chrzanu
Wymieszać dokładnie warzywa .
zalewa :
*1 l wody
*1 szkl.octu
*1 szkl cukru
*3 łyżki soli
* pieprz ,ziele ang. ,liśc laur . (kulki potłuc na średnio w moździerzu-po ok 15sztk ,mniej ziela ,liść pokruszyć )
Zagotować i ostudzić .
Buraczki do słoików (średnie)ok.3/4 objetości , dopełnić zalewą . WAŻNE -pokłuć buraki widelcem do dna słoika ,żeby zalewa przeszła .Gotować ok 10 min (wrzenie).Ile wychodzi -zapomniałam ,ale dość dużo .
Sałatka obiadowa
* 2kg ogórków -w cieńkie plasterki (nie trzeba ich obierać )
* 2kg kapusty -poszatkować
* 1/2 kg marchwi potrzeć na grubej tarce
* 1/2 kg papryki (może być kolorowa ,ale czerwona daje fajny kolor)-pokroić w średnie paski-ja daję tylko po 1 czerwonej i zielonej
* 1/2 kg cebuli (we wiórkach)
Pieprz ,ziele ang ,liść laur.(kulki mielone ,liśc pokruszony ) ,gorczyca (tak ze 2łyżeczki)
*3/4 szkl cukru
*3 łyżki soli
*ocet -niepełna szkl.
Warzywa zasolić i zostawić ,aż puszczą sok .Dodać składniki pozostałe i zostawić na kilka godzin co jakiś czas przemieszujac-zrobi się ładna zalewa .Sałatkę nakładać do słoików (średnio odsączona-normalni z michy ręką )- tak +- 3/4 słoika ,zalać powstałą zalewą ,tak samo jak buraki podziobać widelcem do dna ,żeby przeszło i gotowac ok 15 min wrzenia .Ile tego wychodzi tez zapomniałam .
Tą zamierzam robić i to wkrótce ,jest b. chodliwa -nie tylko do obiadu .
Przepisy kulinarne
Moderator: Beata:)
Przepisy kulinarne
Blanka
Przepisy kulinarne
Dzisiaj robiłem moje ulubione, pyszne, tanie i proste danie czyli
DUSZONE ZIEMNIAKI
Obrane ziemniaki kroję robotem na plasterki. Tak samo robię z cebulą. Proporcje wg. uznania, powiedzmy, że na 1kg. ziemniaków jedna duża cebula. Trzeba też wziąć poprawkę, że po uduszeniu ziemniaków zrobi się co najmniej 1/3 mniej (odparuje woda).
W dużym garnku roztapiam smalec, wkładam posiekane ziemniaki z cebulą. Dodaję kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego.
Garnek przykrywam, nastawiam mały ogień, siadam i pilnuję.
Żeby garnek nie stał się jednorazowy, a ja żebym jeszcze miał gdzie mieszkać, często mieszam w garnku do samego dnia (tzw. zgrabki są najsmaczniejsze).
W między czasie solę i wsypuję pieprz (pieprzę wyłącznie głupoty). Moje 3 kg. ziemniaków duszą się około 50 min. Dusimy do miękkości, aż zaczną się łączyć, maserować. Jem z zimnym mlekiem.
Uprzedzam komentarze jakie to niezdrowe.
Nie prawda. Nie znam tańszego i zdrowszego dania. A doznania smakowe, hmmm ... gwarantuję, palce lizać.
DUSZONE ZIEMNIAKI
Obrane ziemniaki kroję robotem na plasterki. Tak samo robię z cebulą. Proporcje wg. uznania, powiedzmy, że na 1kg. ziemniaków jedna duża cebula. Trzeba też wziąć poprawkę, że po uduszeniu ziemniaków zrobi się co najmniej 1/3 mniej (odparuje woda).
W dużym garnku roztapiam smalec, wkładam posiekane ziemniaki z cebulą. Dodaję kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego.
Garnek przykrywam, nastawiam mały ogień, siadam i pilnuję.
Żeby garnek nie stał się jednorazowy, a ja żebym jeszcze miał gdzie mieszkać, często mieszam w garnku do samego dnia (tzw. zgrabki są najsmaczniejsze).
W między czasie solę i wsypuję pieprz (pieprzę wyłącznie głupoty). Moje 3 kg. ziemniaków duszą się około 50 min. Dusimy do miękkości, aż zaczną się łączyć, maserować. Jem z zimnym mlekiem.
Uprzedzam komentarze jakie to niezdrowe.
Nie prawda. Nie znam tańszego i zdrowszego dania. A doznania smakowe, hmmm ... gwarantuję, palce lizać.
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI
ZIBI
Przepisy kulinarne
Zibi - jak już się rozpędziłeś w kąciku to się nieśmiało przypominam o przepis na pleśniak
Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. Ernest Hemingway
Przepisy kulinarne
PLEŚNIAK znany też pod nazwą KRUSZANIEC
składniki:
5 jaj
3 łyżki cukru
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
2 łyż. proszku do pieczenia
1/2 kg. mąki
1 kostka margaryny
cukier waniliowy
owoce lub ja lubię z rabarbarem
Wykonanie:
Żółtka + 3 łyżki cukru utrzeć + mąka + proszek + margaryna razem ugnieść, podzielić na 3 części.
Do jednej dodać kakao.
Białą część ułożyć na dnie, na to owoce +cukier waniliowy. Na to ciemną część (kakaową). Na to piana +szklanka cukru ubite razem. Na to pokruszyć drugą białą część.
Piec około 60 min. w 180 stopniach.
składniki:
5 jaj
3 łyżki cukru
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
2 łyż. proszku do pieczenia
1/2 kg. mąki
1 kostka margaryny
cukier waniliowy
owoce lub ja lubię z rabarbarem
Wykonanie:
Żółtka + 3 łyżki cukru utrzeć + mąka + proszek + margaryna razem ugnieść, podzielić na 3 części.
Do jednej dodać kakao.
Białą część ułożyć na dnie, na to owoce +cukier waniliowy. Na to ciemną część (kakaową). Na to piana +szklanka cukru ubite razem. Na to pokruszyć drugą białą część.
Piec około 60 min. w 180 stopniach.
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI
ZIBI
Przepisy kulinarne
dziękuję
Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. Ernest Hemingway
Przepisy kulinarne
Łopatke w musztardzie robię tak :
Mięso porządnie zbić ! Ja używam wałka do ciasta .Jak się tak uderza (z wyczuciem ) w mięso lepiej nie myśleć o wrogach - można przesadzić .Takie "zbicie mięsa " fajnie zrobi ,żeby łopatka (która lubi być włóknista) robi się krucha i soczysta .Tak zostawić natarte mięsko solą i czosnkiem na ok 2 h , potem umyć (żeby czosnek się nie przypalał ) i porządnie zamarynować w musztardzie (dość dobrze tej musztardy ) .Zostawić tak na 2-3 h .Rozgrzać na patelni margarynę ,na gorącej opiec łopatkę (nie usuwając oczywiście musztardy ,ona się fajnie zetnie) .Kiedy będzie już rumiana z każdej strony podpiekać na małym ogniu często przewracając .Jak będzie już taka miękkawa podlać ją troszkiem wody i przykryć . Jak już jest dobra ,pokroić na kawałki ,podusić jeszcze ok15 min. wyjąc mieso i zrobić sos .To tyle .Jest kruche ,soczyste i jak zostanie pyszne na chlebku .
Ochhh...A jutro jest piątek ,a mi się smaka narobiło
Ps.Przygotowanie może wydawać się długie ,ale jeżeli zacząć tak odpowiednia porą ,to w międzyczasie zrobi się cały obiad łącznie z upieczonym mięsem i sosikiem
Ps2 czasem musztardą traktuję mieso wieczorem wkładam do lodówki i rano jest idealne .
Mięso porządnie zbić ! Ja używam wałka do ciasta .Jak się tak uderza (z wyczuciem ) w mięso lepiej nie myśleć o wrogach - można przesadzić .Takie "zbicie mięsa " fajnie zrobi ,żeby łopatka (która lubi być włóknista) robi się krucha i soczysta .Tak zostawić natarte mięsko solą i czosnkiem na ok 2 h , potem umyć (żeby czosnek się nie przypalał ) i porządnie zamarynować w musztardzie (dość dobrze tej musztardy ) .Zostawić tak na 2-3 h .Rozgrzać na patelni margarynę ,na gorącej opiec łopatkę (nie usuwając oczywiście musztardy ,ona się fajnie zetnie) .Kiedy będzie już rumiana z każdej strony podpiekać na małym ogniu często przewracając .Jak będzie już taka miękkawa podlać ją troszkiem wody i przykryć . Jak już jest dobra ,pokroić na kawałki ,podusić jeszcze ok15 min. wyjąc mieso i zrobić sos .To tyle .Jest kruche ,soczyste i jak zostanie pyszne na chlebku .
Ochhh...A jutro jest piątek ,a mi się smaka narobiło
Ps.Przygotowanie może wydawać się długie ,ale jeżeli zacząć tak odpowiednia porą ,to w międzyczasie zrobi się cały obiad łącznie z upieczonym mięsem i sosikiem
Ps2 czasem musztardą traktuję mieso wieczorem wkładam do lodówki i rano jest idealne .
Blanka
- zosiasamosia
- Posty: 5081
- Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
- Lokalizacja: Całkiem fajna ;)
Przepisy kulinarne
Zapodaję przepis na PYZY nadziewane mięsem.
Niby proste danie, ale jak już pisałam pracochłonne, dlatego zastanów się dwa razy zanim zrobisz
Oprócz składników, które niby są oczywiste, podam kilka wskazówek, dzięki którym zwiększą się szanse na sukces
Porcję ziemniaków ( ok. 10 sztuk, zależnie od zapotrzebowania ), gotujemy w osolonej wodzie, powinny być ciut niedogotowane - to ważne.
Najlepiej ugotować dzień wcześniej, odstawić w chłodne miejsce, żeby dobrze wystygły i ... wyschły
Robienie w ten sam dzień może zakończyć się porażką, bo ziemniaki będą za rzadkie, może wyjść klops
Ugotować porcję mięsa, zależnie od upodobań ( ja gotuję porcję rosołową, oddzielam od kości ), cebulkę usmażyć na złoto, mięso zmielić z cebulką. Doprawić do smaku ( sól, pieprz ), ulepić kulki, wstawić do lodówki ( również do następnego dnia, będą zwarte i ... gotowe )
Dzień II
Ziemniaki zmielić, przełożyć do miski, lekko docisnąć, wyrównać, podzielić nożem/ręką ( w tej misce ) na ćwiartki, jedną ćwiartkę wyjąć, w okienko wsypać tyle samo mąki ziemniaczanej, dodać wyjętą wcześniej ćwiartkę, można lekko posolić ( albo solić już gotowe danie ), wyrobić na gładką masę.
Jeżeli się udało, bierzemy porcję ziemniaków ( niewielką, taką żeby obtoczyć mięso ), spłaszczamy w dłoni, wkładamy kulkę, toczymy większą kulkę i mamy pyzę
Pyzy łatwo utrzymać w lodówce nawet dwa/trzy dni. W tym celu po zrobieniu należy wrzucić na pół minuty na wrzątek, odsączyć, wystudzić i do lodówki. Jeżeli gotujemy na gotowo, to ok. 5 minut, polewamy masełkiem i gotowe ( można skwareczkami )
Połowa sukcesu to ziemniaki, czasem bywają takie, że kleją się do ręki i nijak to formować
Jeśli chodzi o proporcje ziemniaków do mięsa to już chybił/trafił, trzeba sobie wypróbować
Z takiego przepisu PYZY nigdy nie wyjdą twarde, już szybciej się rozgotują
Się rozpisałam, ale chciałam żeby WAM wyszło
Niby proste danie, ale jak już pisałam pracochłonne, dlatego zastanów się dwa razy zanim zrobisz
Oprócz składników, które niby są oczywiste, podam kilka wskazówek, dzięki którym zwiększą się szanse na sukces
Porcję ziemniaków ( ok. 10 sztuk, zależnie od zapotrzebowania ), gotujemy w osolonej wodzie, powinny być ciut niedogotowane - to ważne.
Najlepiej ugotować dzień wcześniej, odstawić w chłodne miejsce, żeby dobrze wystygły i ... wyschły
Robienie w ten sam dzień może zakończyć się porażką, bo ziemniaki będą za rzadkie, może wyjść klops
Ugotować porcję mięsa, zależnie od upodobań ( ja gotuję porcję rosołową, oddzielam od kości ), cebulkę usmażyć na złoto, mięso zmielić z cebulką. Doprawić do smaku ( sól, pieprz ), ulepić kulki, wstawić do lodówki ( również do następnego dnia, będą zwarte i ... gotowe )
Dzień II
Ziemniaki zmielić, przełożyć do miski, lekko docisnąć, wyrównać, podzielić nożem/ręką ( w tej misce ) na ćwiartki, jedną ćwiartkę wyjąć, w okienko wsypać tyle samo mąki ziemniaczanej, dodać wyjętą wcześniej ćwiartkę, można lekko posolić ( albo solić już gotowe danie ), wyrobić na gładką masę.
Jeżeli się udało, bierzemy porcję ziemniaków ( niewielką, taką żeby obtoczyć mięso ), spłaszczamy w dłoni, wkładamy kulkę, toczymy większą kulkę i mamy pyzę
Pyzy łatwo utrzymać w lodówce nawet dwa/trzy dni. W tym celu po zrobieniu należy wrzucić na pół minuty na wrzątek, odsączyć, wystudzić i do lodówki. Jeżeli gotujemy na gotowo, to ok. 5 minut, polewamy masełkiem i gotowe ( można skwareczkami )
Połowa sukcesu to ziemniaki, czasem bywają takie, że kleją się do ręki i nijak to formować
Jeśli chodzi o proporcje ziemniaków do mięsa to już chybił/trafił, trzeba sobie wypróbować
Z takiego przepisu PYZY nigdy nie wyjdą twarde, już szybciej się rozgotują
Się rozpisałam, ale chciałam żeby WAM wyszło
.........jest coś, co Nas łączy.......
Przepisy kulinarne
zosiasamosia pisze:Source of the post Się rozpisałam, ale chciałam żeby WAM wyszło
no i bardzo dobrze , ja też ziemniaki dzielę na cztery - i tylko kartoflanka+ziemniaki (oczywiście bez jaj!)
Uśmiechnij się
Dorota
DK - KWC
Dorota
DK - KWC
Przepisy kulinarne
aaale czy to taki sam przepis jak na kluski śląskie, tzn ciasto, bo jak tak to ja odpadam
Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. Ernest Hemingway
Przepisy kulinarne
- ja tak samo ,ale z jajem .rybka pisze:Source of the post ja też ziemniaki dzielę na cztery - i tylko kartoflanka+ziemniaki
Blanka
- zosiasamosia
- Posty: 5081
- Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
- Lokalizacja: Całkiem fajna ;)
Przepisy kulinarne
Ja śląskich raczej nie robię, bo nie są nadziane , ale pamiętam, że kiedyś robiłam z tego przepisu , miętkie są po prostuzosiako pisze:Source of the post czy to taki sam przepis jak na kluski śląskie
Zosia, dlaczego odpadasz ?zosiako pisze:Source of the post ja odpadam
Tak jest, bez jajrybka pisze:Source of the post tylko kartoflanka+ziemniaki (oczywiście bez jaj!)
.........jest coś, co Nas łączy.......
Przepisy kulinarne
a u mnie dziś SCHAB W KAPUŚCIE
ok 70 dkg schabu pokroić na kotlety i delikatnie rozbić, oprószyć solą
1 dużą cebulę pokroić w piórka
Kotlety lekko oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na smalcu. Pod koniec smażenia posypać 1 łyżeczką czerwonej słodkiej papryki. Dodać cebulę i zrumienić. Kiedy cebula będzie rumiana podlać całość szklanką wody bądź delikatnego bulionu. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Po tym czasie wyjąć mięso i dodać kapustę kiszoną (ok 0,5 kg oczywiście wcześniej lekko przepłukaną) z 3-4 ząbkami roztartego czosnku. Całość chwilę poddusić. Do naczynia żaroodpornego dać połowę kapusty na to kotlety i kapusta. Przykryć przykrywką i zapiec w piekarniku ok 35 min w średniej temperaturze. Pod koniec zapiekania wlać do kapusty odrobinę słodkiej śmietanki i ponownie posypać odrobiną słodkiej papryki w proszku. Chwilkę podpiec już bez przykrycia i można jeść Mięso nie jest suche, a kapusta ma boski smak - moja familia uwielbia z ziemniaczkami takie jedzonko
ok 70 dkg schabu pokroić na kotlety i delikatnie rozbić, oprószyć solą
1 dużą cebulę pokroić w piórka
Kotlety lekko oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na smalcu. Pod koniec smażenia posypać 1 łyżeczką czerwonej słodkiej papryki. Dodać cebulę i zrumienić. Kiedy cebula będzie rumiana podlać całość szklanką wody bądź delikatnego bulionu. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Po tym czasie wyjąć mięso i dodać kapustę kiszoną (ok 0,5 kg oczywiście wcześniej lekko przepłukaną) z 3-4 ząbkami roztartego czosnku. Całość chwilę poddusić. Do naczynia żaroodpornego dać połowę kapusty na to kotlety i kapusta. Przykryć przykrywką i zapiec w piekarniku ok 35 min w średniej temperaturze. Pod koniec zapiekania wlać do kapusty odrobinę słodkiej śmietanki i ponownie posypać odrobiną słodkiej papryki w proszku. Chwilkę podpiec już bez przykrycia i można jeść Mięso nie jest suche, a kapusta ma boski smak - moja familia uwielbia z ziemniaczkami takie jedzonko
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...
Przepisy kulinarne
zosiasamosia pisze:Source of the post Zosia, dlaczego odpadasz ?
no bo moimi śląskim z takiego przepisu można było szyby tłuc
Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. Ernest Hemingway
- zosiasamosia
- Posty: 5081
- Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
- Lokalizacja: Całkiem fajna ;)
Przepisy kulinarne
Zosia jakim cudem?zosiako pisze:Source of the post z takiego przepisu można było szyby tłuc
Gdyby w przepisie była mąka pszenna i jajka, jest realna szansa na twarde ciasto, ale kartoflanka plus ziemniaki to nijak mi się to nie widzi, bo załóżmy, że dodasz za dużo ziemniaczanej to się po prostu nie sklei, ale twarde nigdy nie będzie. Zosiako ja wierzę, że jeszcze raz krok po kroki wg przepisu i w najbliższym czasie, przeczytamy że miałaś na obiad pyzy..., udane pyzy
-----------------------
Malina, według podobnego przepisu robiłam karkówkę. Mięso marynowałam dzień wcześniej, później w tą kapuchę, a pod koniec zapiekania, dorzuciłam małe ziemniaczki. Jak się zapiekły w tych kapuścianych klimatach, to się ani kęs nie ostał
Zatem polecam przepis Maliny, róbcie Ludki, bo warto
.........jest coś, co Nas łączy.......
Przepisy kulinarne
Nie wiem jak tam u Was, ale z tego co widzę, u mnie za winklem inaczej. Pyzy robi się podobnie jak szare kluski, tzn. połowę ziemniaków się gotuje a połowę zostawia surowe i trze na tarce, jak na placki. Potem się ziemniaki starte łączy z ugotowanymi i lepi pyzy. Na koniec się to gotuje i można szamać. Najlepiej wchodzą polane tłuszczykiem z cebulką i skwareczkami
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 307 gości