Przepisy kulinarne

Rozmowy na wszystkie tematy, niezwiązane z tematyką forum

Moderator: Beata:)

Awatar użytkownika
zosiasamosia
Posty: 5081
Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
Lokalizacja: Całkiem fajna ;)

Przepisy kulinarne

Postautor: zosiasamosia » 2016-03-25, 21:13

blanka pisze:Source of the post Samosia będzie kombinować
:śmiaćsię:
Na te Święta już nie zdążę, bo co miałam, to upiekłam :yes:, ale za rok..., kto wie :girloczko:
----------------------------
renia1286 pisze:Source of the post co robicie jajecznego
Z jajkami nie kombinuję :śmiaćsię:
Jajko to ma być jajko, solone, pieprzone owszem, poza tym z odrobiną chrzanu, albo tradycyjnie w majonezie :yes:
Można posypać jaką zieleniną, ot i wszystko :yes:
.........jest coś, co Nas łączy....... :wink:

Awatar użytkownika
rybka
Posty: 1974
Rejestracja: 2011-05-20, 18:58
Wiek: 52
Lokalizacja: OMC Kraków

Przepisy kulinarne

Postautor: rybka » 2016-03-25, 22:18

Anula, fajny pomysł. Ja też jak Zosia - już nie zdążę...chociaż... (ale z foremek mam tylko gwiazdki... :rece2: )
zosiasamosia pisze:Jajko to ma być jajko

noo...na ten przykład 5 ugotowanych jajek + chrzan polonez i wychodzi taki lajtowy szybki chrzanik...
Uśmiechnij się
Dorota
DK - KWC

Awatar użytkownika
anula;)
Posty: 6100
Rejestracja: 2010-02-11, 16:59

Przepisy kulinarne

Postautor: anula;) » 2016-03-26, 08:04

W kwestii jajek ,to w tamtym roku jadłam jajko wstrząśnięte i zmieszane,czyli całe żółciutkie :)
Z wyglądu fajne,ale w smaku brakowało mi tej różnorodności pomiędzy kęsami białka i żółtka,ale oczywiscie,też było pysiowe.
I jeszcze jajka serduszka,i w winie maczane...Fajny filmik z życzeniami od Włochów :ukłon:
.... niech nad waszym gniewem nie zachodzi słońce!... :rece2: EF 4

Awatar użytkownika
renia1286
Posty: 14352
Rejestracja: 2009-06-20, 09:28
Wiek: 59
Lokalizacja: Warmia

Przepisy kulinarne

Postautor: renia1286 » 2016-03-26, 09:26

Blanko, ja je ugotowałam wcześnie, bo potrzebne były do sałatki a że z rozpędu na zapas, więc...
Ale już zjedzone, piątek/post najlepszym dodatkiem był :wink:
Wczoraj znalazłam przepis na fajną sałatkę jaja z groszkiem i pieczarkami i salceson z jajek i warzyw ale ..
nie chce mi się już jaj gotować.
Upiekłam sernik, na kruchym na murzynku nie miałam odwagi.
Na kruchy biały spód, dałam słoik powideł z żurawiny. Mniamniuśne to wyszło. :P
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.

Awatar użytkownika
Beata:)

-#Administrator
Posty: 9398
Rejestracja: 2009-02-09, 14:24
Lokalizacja: Toruń

Przepisy kulinarne

Postautor: Beata:) » 2016-03-26, 09:33

renia1286 pisze:Source of the post nie chce mi się już jaj gotować.
:shok: Reniu, to podam przepis. Wlewamy wodę do garnuszka, gdy się zagotuje wkładamy dowolną ilość jajek - najlepiej łyżką, ustawiamy sobie timer na +/- 8 minut. Gdy zadzwoni, wyłączamy palnik, zalewamy garnek zimną wodą. Gdy jajka trochę przestygną wyjmujemy, obieramy i mamy :)
Nie było tu przepisu na gotowane jajka? No to jest :girlhaha:
Obrazek

Awatar użytkownika
renia1286
Posty: 14352
Rejestracja: 2009-06-20, 09:28
Wiek: 59
Lokalizacja: Warmia

Przepisy kulinarne

Postautor: renia1286 » 2016-03-26, 09:49

:śmiaćsię: Dobrze że jesteś, sama widzisz że Wielkanoc a nikt nie doradził jak ugotować jajka. :girlhaha:
Dzięki Beata wszystko zrobiłam jak napisałaś, tylko gotowałam +/- 5 min. nie dłużej :wink:
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 7000
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 50
Lokalizacja: tarnowskie góry

Przepisy kulinarne

Postautor: blanka » 2016-03-26, 17:42

anula;) pisze:Source of the post Fajny filmik
- :yes:

Jeszcze nafaszerowałam jajka pastą z żółtek i pieczarkami .
Blanka

Awatar użytkownika
zosiasamosia
Posty: 5081
Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
Lokalizacja: Całkiem fajna ;)

Przepisy kulinarne

Postautor: zosiasamosia » 2016-03-26, 18:56

renia1286 pisze:Source of the post gotowałam +/- 5 min. nie dłużej
To nie wyszły na miętko? :umnik2:
Beata:) pisze:Source of the post gdy się zagotuje wkładamy dowolną ilość jajek
Ja wkładam od razu :yes:
.........jest coś, co Nas łączy....... :wink:

Awatar użytkownika
roma
Posty: 2782
Rejestracja: 2015-09-15, 21:59

Przepisy kulinarne

Postautor: roma » 2016-03-26, 21:15

Jajka w Szlafroczkach

Jajko wybić ostrożnie na spodek
Zagotować lekko zakwaszoną wodę
Delikatnie przelać jajko ze spodka na gotującą się zakwaszoną wodę.

Żółtko otuli się białkiem ( szlafroczek )
żółtko pozostaje płynne.

Pyszne z sosem koperkowym

Smacznego !

Awatar użytkownika
renia1286
Posty: 14352
Rejestracja: 2009-06-20, 09:28
Wiek: 59
Lokalizacja: Warmia

Przepisy kulinarne

Postautor: renia1286 » 2016-03-27, 08:50

zosiasamosia pisze:Source of the post To nie wyszły na miętko?

Nie wyszły za miętko. Nie lubię jak są za bardzo z siną obwódką dookoła żółtaka.
Jaja (kurze) wkładam do zimnej wody , od zagotowania 5 min są we wrzątku, odlewam wodę i zostawiam do wystudzenia. Jak bym je od razu zalała zimną wodą, to były by miętkie.
Muszę wypróbować sposób romy, ale już po Świętach.
Pozdrówka zostawiam :)
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.

Awatar użytkownika
zosiako
Posty: 4565
Rejestracja: 2013-04-15, 12:39
Lokalizacja: Stąd

Przepisy kulinarne

Postautor: zosiako » 2016-08-19, 16:30

sezon przetwórczy w pełni :ciepło: no a ja jak zwykle jakiś przepis zgubię - szukam przepisu na zalewę do buraczków gotowanych tartych na jarzynkę do obiadu (bez octu) - do zamknięcia w słoiki- ktoś ma może sprawdzony???
dzisiaj kończę sezon ogórkowy - kiszone -są, sałatkę i ogórki z chilli właśnie kończę :yes:
Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. Ernest Hemingway

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 7000
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 50
Lokalizacja: tarnowskie góry

Przepisy kulinarne

Postautor: blanka » 2016-08-20, 14:21

Zosia- jakoś w zeszłym roku podawałam na tej stronie jak ja robie buraczki ( z octem ,ale można dodać sok z cytryny lub w ogóle nic ) - może Ci podejdzie :) . Ja wczoraj zakończyłam ogóry sałatką z pieprzem ziołowym , także na ogórki na razie nie mogę patrzeć .3 dni się "bawiłam w sałatkowanie " różne :crazy: .
Blanka

Awatar użytkownika
Jukka
Posty: 2012
Rejestracja: 2012-12-15, 22:17
Lokalizacja: z miasta
Kontaktowanie:

Przepisy kulinarne

Postautor: Jukka » 2016-08-21, 00:07

Ja dopiero zaczęłam ogórki. Wcześniej nie miałam siły na upychanie w słoikach, więc tylko małosolne w dużym słoju... Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu zrobię jeszcze parę słoików. I zdążę jeszcze co najmniej raz małosolne zrobić. Miałam zamiar robić konserwowe, bo nawet przepis mam dobry ale dla samej siebie to już wolę raz na czas sobie kupić
Poza tym to tylko soki: malinowy i aroniowy muszę zrobić - aronia już czeka w zamrażarce. No i konfiturę z żurawin. Resztę robi świekra i to całkiem nieźle, ale nie pytałam jej o przepis na buraczki tarte. W każdym razie nawet, jeśli daje ocet to niewiele. O przepis nie zapytam, bo obawiam się, że skończy się na: znajdź sobie w internecie. Zresztą, przywykłam, że to ona mnie prosi o przepisy a nie ja ją :wink: I wolę, żeby tak zostało :girlhaha:

Awatar użytkownika
Jukka
Posty: 2012
Rejestracja: 2012-12-15, 22:17
Lokalizacja: z miasta
Kontaktowanie:

Przepisy kulinarne

Postautor: Jukka » 2016-08-21, 00:07

[...]

Awatar użytkownika
malina :/
Posty: 2026
Rejestracja: 2009-05-23, 22:49
Wiek: 38
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Przepisy kulinarne

Postautor: malina :/ » 2016-08-21, 11:29

ja tylko sałatkę z ogórków z papryką i cebulą oraz kurkumą zrobiłam, trochę ogórków kiszonych i coś co być musi ogórki na ostro z chilli i czosnkiem :) ale nie za dużo bo po co się męczyć :P może jeszcze paprykę zrobię ale to już kwestia chęci hehe
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...


Wróć do „Pogaduszki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 171 gości