Przepisy kulinarne

Rozmowy na wszystkie tematy, niezwiązane z tematyką forum

Moderator: Beata:)

Awatar użytkownika
zosiasamosia
Posty: 4819
Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
Lokalizacja: Całkiem fajna ;)

Przepisy kulinarne

Postautor: zosiasamosia » 2016-03-04, 22:13

blanka pisze:Source of the post Wracam do tematu Gwiazd .Można zrobić fajna pizzę
Ale z jakiego ciasta?
.........jest coś, co Nas łączy....... :wink:

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 6944
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 44
Lokalizacja: tarnowskie góry

Przepisy kulinarne

Postautor: blanka » 2016-03-05, 16:42

Samosia - z takiego samego jak Gwiazdy (nutella ,mak ,ser ) :yes: Końcówek nie zlepiałam i można je było oderwać (takie "listewki" ) i maczać w sosie . Taka a'la pizza .
Blanka

Awatar użytkownika
rybka
Posty: 1916
Rejestracja: 2011-05-20, 18:58
Wiek: 46
Lokalizacja: OMC Kraków

Przepisy kulinarne

Postautor: rybka » 2016-03-05, 20:52

Blanka - zrobiłam pizzerinkę :) - warstwy jak mówiłaś - moim smakowało :) Kusi mnie jeszcze kapusta i pieczarki.
Ciasto też zrobiłam z gwiazdy, tylko: zamiast 70g cukru - 1 łyżeczka, 2 żółtek - 1 jajko, margaryny - oleju na oko :wink: No. :biggrin:
Ps.: w zamrażarce czeka na swoją kolej szpinak :biggrin:
Uśmiechnij się
Dorota
DK - KWC

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 6944
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 44
Lokalizacja: tarnowskie góry

Przepisy kulinarne

Postautor: blanka » 2016-03-05, 22:03

rybka pisze:Source of the post w zamrażarce czeka na swoją kolej szpinak
- wiesz Dorotko , u mnie następny będzie szpinak :yes: .Trzeba będzie go z czymś połączyć - tak mam podsmażone ,przyprawione mięsko mielone "na oku" :) .Proporcje to trudno zachować , tu się przypieprzy ,tu dosoli - dużo rzeczy trudno opisać tak od gwizdka do gwizdka (no chyba ,ze mój dzisiejszy filet z kaczki :szalony2: ,nic tylko gwizdać ,bo jeść to się tego nie dało :zaszokować: )
Blanka

Awatar użytkownika
rybka
Posty: 1916
Rejestracja: 2011-05-20, 18:58
Wiek: 46
Lokalizacja: OMC Kraków

Przepisy kulinarne

Postautor: rybka » 2016-03-05, 22:35

:biggrin: Szpinak i ser feta + czosnek oczywiście - zrobię gwiazdę na pewno :biggrin: ale ten który czeka na mnie to na ciasto Malinki :biggrin: ( a co zrobiłaś z tą kaczką? za twarda?)
Uśmiechnij się
Dorota
DK - KWC

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 6944
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 44
Lokalizacja: tarnowskie góry

Przepisy kulinarne

Postautor: blanka » 2016-03-06, 18:08

rybka pisze:Source of the post a co zrobiłaś z tą kaczką? za twarda?)
- szczęściem tylko to biuścik był( kończyny zjedliśmy dziś ,bez niespodzianek :wink: ) .Zdecydowanie za dużo kulinarnych programów oglądam :crazy: i zachciało mi się zrobić soczysty ,krwisty stek a'la Blana :dash1: . Tyle ,ze jakoś taki dzień bezmyślny mi się trafił ,więc mięso tak jak było walnęłam na patelke i opiekam ,opiekam ,opiekam..Tak się zawiesiłam .O rany ,jakież to było opieczone ,prawie na ciemno czarny brąz! (ale ze środka troszkę surowawe nawet ) . M cos tam ukroił :ciepło: i żuje ,a ja czekam na ten zachwyt . Taaa ,uratować się nie dało ,nawet dobrze .
Przez chwile byłam jak Znawca smaków :crazy:
Ps.Tak w ogóle nie polecam steków z kaczki :rusian:
Blanka

Awatar użytkownika
malina :/
Posty: 2024
Rejestracja: 2009-05-23, 22:49
Wiek: 32
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Przepisy kulinarne

Postautor: malina :/ » 2016-03-06, 19:30

Ostatnio robiłam i bardzo mi podeszła szybka salatka ;-)
Składniki:
Mix sałat
Szynka parmeńska lub szwardzwaldzka - opakowanie
Kilka sztuk pomidorów suszonych w oleju
Prażony słonecznik
Sos vinegret ( 1 łyżka musztardy, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu lub soku z cytryny, 1-2 łyżki wody)
Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, szynkę także wszystko wymieszać z sałatą i przed podaniem polać sosem i posypać prażonym słonecznikiem ;-)

A także bardzo wszystkim smakowała tajska zupa z kurczakiem:
Składniki:
25 g cienkiego makaronu sojowego lub makaronu ryżowego (waga przed namoczeniem)
2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego
2 łyżeczki tajskiej pasty curry (zielonej lub czerwonej) kupiłam w Lidlu jak był tydzień azjatycki ;-)
1 pojedyncza pierś kurczaka
1/2 cebuli
1/2 czerwonej papryki
1,5 litra bulionu drobiowego
150 g pieczarek
5 łyżek kukurydzy z puszki
250 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki sosu rybnego
szczypiorek
Sok z cytryny lub limonki
PRZYGOTOWANIE
Makaron włożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na 10 - 15 minut do namoczenia.W garnku na oleju podsmażyć pastę curry, dodać pokrojoną na małe kawałeczki pierś kurczaka i podsmażać co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty. Dodać drobno pokrojoną cebulę i razem podsmażać ok. 2 minuty. Dodać cienko pokrojoną paprykę i znów smażyć ok. 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki i dodać do zupy. Dodać odcedzony i pokrojony na mniejsze części makaron oraz kukurydzę i gotować całość przez ok. 5 minut. Doprawić sosem rybnym, dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać je z zupą. Odstawić z ognia, dodać posiekany szczypiorek i skropić limonką.
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...

Awatar użytkownika
zosiasamosia
Posty: 4819
Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
Lokalizacja: Całkiem fajna ;)

Przepisy kulinarne

Postautor: zosiasamosia » 2016-03-16, 15:08

blanka pisze:Source of the post nic tylko gwizdać, bo jeść to się tego nie dało
Taka to była dziwaczka :crazy:
-----------------------------
Znowu robiłam gwiazdę ( a nawet dwie :crazy: ), tym razem z makiem, maku zostało, upiekłam bułeczki :ukłon:

BUŁECZKI DROŻDŻOWE ( z dowolnym nadzieniem )


Składniki:

* 3 szklanki mąki
* 1 szklanka mleka
* 0,5 szklanki cukru
* 1-2 jajka
* 2/5 kostki margaryny ( 10 dkg )
* 3 dkg drożdży

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, mąki i połową ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość ( uwaga podwaja dość szybko, lepiej wziąć większe naczynie, żeby nie powędrowało :crazy: )
Jajka zmiksować z cukrem, połączyć z pozostałym mlekiem, mąką, zaczynem z drożdży i roztopioną, letnią margaryną. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
Następnie rozwałkować na placek, wycinać krążki, kłaść nadzienie, zlepić brzegi, poczekać aż bułeczki podrosną, posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżeczką wody. Piec 20 minut w temp 160 - 170 stopni.

Za swojego żywota robiłam już z ćwiartką brzoskwini, nutellą i makiem, można też serem. Każda wersja znika w mgnieniu oka :angel:
Smacznego :yes:
Załączniki
P3150231.JPG
.........jest coś, co Nas łączy....... :wink:

Awatar użytkownika
zosiako
Posty: 4488
Rejestracja: 2013-04-15, 12:39
Lokalizacja: Stąd

Przepisy kulinarne

Postautor: zosiako » 2016-03-16, 18:47

polecam z również z wiśniami, jabłkami i rabarbarem :) w sezonie jagodzianki :rece2:
Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. Ernest Hemingway

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 6944
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 44
Lokalizacja: tarnowskie góry

Przepisy kulinarne

Postautor: blanka » 2016-03-18, 19:48

Oj ,te bułeczki to bym pożarła na już ... .Wyglądają super :yes:

Robiłam gwiazde ze szpinakiem ,ale jakoś nie smaczna (nie mój klimat ) :girlzła: .Najlepsza była jako pizza i na słodko .

Co pieczecie na Święta ? (jak oczywiście pieczecie ).
Blanka

Awatar użytkownika
nemezja
Posty: 1207
Rejestracja: 2014-02-26, 16:07
Lokalizacja: Polska

Przepisy kulinarne

Postautor: nemezja » 2016-03-19, 13:00

U mnie obowiązkowo musi być sernik, w tym roku będzie z masą krówkową (jest bardzo smaczny), o taki:

Obrazek
http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/03/sernik-z-masa-krowkowa-kajmak.html
Dopóki żyjesz nie ma takiej rzeczy na którą by było za późno.
Obrazek
Uśmiechnij się :)
Będzie dobrze!

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 6944
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 44
Lokalizacja: tarnowskie góry

Przepisy kulinarne

Postautor: blanka » 2016-03-19, 19:22

Smakowicie wygląda :yes: .W tym roku jednak odstępuje od standardu i nie będzie nigdzie krówki ,tak pod różnymi "postaciami była u mnie ładnych kilka razy ..więc - sernik będzie ( sernik z rosą - pianka zapiekana na górze )- szybki,smaczny ,nie ma szans się nie udać i jeszcze jakiś mazurek (?) -chyba kruche -masa -biszkopt -krem (to jeszcze może się zmienić .
Blanka

Awatar użytkownika
zosiasamosia
Posty: 4819
Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
Lokalizacja: Całkiem fajna ;)

Przepisy kulinarne

Postautor: zosiasamosia » 2016-03-19, 19:27

nemezja pisze:Source of the post w tym roku będzie z masą krówkową
Właśnie miałam pytać, czy któraś piekła taki sernik krówkowy, bo szukałam w necie sprawdzonego przepisu :yes:, ale każdy z autorów zapewniał, że to właśnie jego przepis jest najlepszy :śmiaćsię:
blanka pisze:Source of the post Co pieczecie na Święta ?
U mnie będzie sernik z brzoskwiniami i takie jedno cudo typu - biszkopt, masa krówkowa, prażone migdały, bita śmietana ( biała ), biszkopty i bita śmietana ( z dodatkiem kakao ) :crazy:
Miała być jeszcze tradycyjnie karpatka, ale odpuszczam w tym roku.
blanka pisze:Source of the post W tym roku jednak odstępuje od standardu i nie będzie nigdzie krówki
A u mnie właśnie będzie, bo przez inne lata jakoś jej nie było :yes:
.........jest coś, co Nas łączy....... :wink:

Awatar użytkownika
Jukka
Posty: 2011
Rejestracja: 2012-12-15, 22:17
Lokalizacja: z miasta
Kontaktowanie:

Przepisy kulinarne

Postautor: Jukka » 2016-03-19, 20:55

Niepiekę mazurka. Niepiekę czyli robię taki mazurek, który nie wymaga pieczenia: na daktylowo-orzechowym spodzie ze słonym karmelem na wierzchu.
Baby drożdżowe - te same od wielu lat, taki przepis, żeby się nie przepracować, a wyrastają pięknie i w dodatku są smaczne.
Sernik - najpewniej taki zupełnie bezglutenowy bez żadnego spodu kruchego, bez zdobień na górze.
I może jakieś ciastka, ale to chyba wedle tego, co sobie Młodzież wymyśli...

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 6944
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 44
Lokalizacja: tarnowskie góry

Przepisy kulinarne

Postautor: blanka » 2016-03-19, 21:42

Jak zrobisz słony karmel? Ze skondensowanego bez dodatku smakowego? Ciekawe zestawienie .
Blanka


Wróć do „Pogaduszki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot] i 10 gości