Przepisy kulinarne

Rozmowy na wszystkie tematy, niezwiązane z tematyką forum

Moderator: Beata:)

Wiesia
Posty: 2429
Rejestracja: 2008-05-22, 12:09
Lokalizacja: Chojnice

Postautor: Wiesia » 2008-08-22, 20:57

naleśniki,farsze a ja królicze jedzonko.A farsz do naleśników dla moich facetów :pieczarki kroimy ,odgotujemy,odcedzimy.W czasie gotowania pieczarek na patelni szklimy pokrojoną cebulkę,potem wrzucamy pieczarki,sól,pieprz,trochę papryki ostrej do smaku.Zawinąć naleśniki ,polać pokantnym keczupem.Smacznego.Szybko i prosto i dobre.
Wiesia żyj w zgodzie z sm

Adria
Posty: 586
Rejestracja: 2007-07-12, 23:28
Lokalizacja: :)

Postautor: Adria » 2008-08-23, 11:15

Krążki cebulowe
**************
3 duże cebule, 1/2 szkl mąki, 3/4 ł-czki soli, 1/8ł-czki pieprzu, 1/2 l-czki proszku do pieczenia, 1 jajo, 1/2 szkl mleka,
olej

Cebule umyć, obrać i pokroić w 2 cm plastry. Odzielić każdy krążek od siebie.

W misce połączyć mąkę, sól, pieprz i proszek do pieczenia.

W innym naczyniu wymieszać jajko i mleko

Mleczną miksture dodać do suchych skladników.

Zanurzać krążki cebuli w cieście.
Rozgrzać olej w glebokiej patelni lub we frytkownicy
Smażyć aż będą złoto brązowe.
Wyciagnąć gotowe krążki cebulowe a nastepnie osączyć na ręczniku papierowym
Posypać odrobina soli.

Sałatka pieczarkowa.
******************

1 kg pieczarek zetrzeć na tarce o dużych oczkach i udusić pieczarki .Do tego dodajemy 4 marchewki ugotowane i pokrojone w drobną kostkę, 1 cebulę, natkę pietruszki. Pieczarki dusimy na maśle lub na margarynie. Do tego dodajemy majonez kielecki. Polecam sałatka jest pyszna prosta i znakomia :mrgreen:
Każdy dzień jest zaproszeniem do szczęścia...
Obrazek

Acroprincess
Posty: 487
Rejestracja: 2008-06-01, 13:01
Lokalizacja: Frankfurt am main

Postautor: Acroprincess » 2008-08-31, 22:54

dzisial polecam racuszki drozdzowe :mrgreen: skladniki mleko ok 250ml,jajko,drozdze oo 2-3g,maka ok 200ml,,cukier lyzka dwie jak kto woli,aromat do ciast(jakie kto lubi)olej no i oczywiscie szczypta soli(ale malutka).najpierw robimy rozczyn z cieplego mleka rozpuszczamy drozdze,i dodajemy odrobine maki tak by rozczyn mial konsystecje jogurtu,po czm przykrywamy scciereczka i odstawiamy w cieple miejsce na okolo 15 min az rozczyn zwiekrzy swoja struktore dwukrotnie,po czm dodajemy jajo,reszte maki,aromat szczypte soli cukier,oraz lyzke oleju ,mieszamy i na rozgrzany tluszcz kladziemy lyszka male porcje!smazymy z obu stron na zloty kolor,uwaga nie nalezy smazyc za szybko na srednim ogniu lub stopniu,wtedy nasze racuszki wyrosna pulchne,wiem ze wydaje sie to skomplikowane powiem dlaczego ta metoda,poniewasz w ten sposob wychodza zawsze pulchne racuszni o niepowtazalnym smaku,pozniej nalezy posypac cukrem pudrem,lub przekroic i posmarowac dzemem,jak kto lubi!smacznego! :mrgreen: sorrki za taki opis ale sama to wymyslilam i zawsze robie z glowy wszystko,mam latwiej bo jestem z zawodu cukiernikiem i piekarzem,wiec czasami kombinuje rozne cudenka :mrgreen:
Hardware
Ta część komputera, którą można kopnąć kiedy software przestanie funkcjonowac.

Awatar użytkownika
haniutek
Posty: 1429
Rejestracja: 2008-04-07, 08:43
Lokalizacja: spod dachu nieba

Postautor: haniutek » 2008-09-01, 11:25

Podrzucę przepis na pyszną sałatką:
2filety z kurczaka-pokroić w kostkę, posypać Przyprawą Staropolską Kamisa, dodać 1-2 łyżki oliwy-wymieszać i odstawić do lodówki na 1godz. Po tym czasie usmażyć.
Najlepiej w przezroczystym naczyniu ułożyć warstwowo w następującej kolejności:
-usmażone mięso z kurczaka
-2 cebule pokrojone w kostkę-proponuję położyć na jeszcze gorących filetach, a po ostudzeniu kolejne warstwy
-4 ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
-majonez
-ketchup
-1 puszka odsączonej kukurydzy
-majonez
-ketchup
-drobno poszatkowana kapusta pekinska
-2-3 pomidory pokrojone w kostkę
<center> <i>"Idź dalej niezłomnie,(...)Nic nie jest stracone, skończone też nie "</i> </center>

Awatar użytkownika
haniutek
Posty: 1429
Rejestracja: 2008-04-07, 08:43
Lokalizacja: spod dachu nieba

Postautor: haniutek » 2008-09-01, 11:38

A kolejny jest pomysłem znajomej-szybkim i dobrym :). Z pomidorów ściąć wierzchołki tak, by móc wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne. Nadziać serem feta, na wierzch rozgnieciony czosnek, przyprawa oregano,bądź tymianek lub jak kto lubi.Nie solić! Skropić oliwą z oliwek i jazda do nagrzanego piekarnika. Zapiec i można przystąpić do pałaszowania :-D
<center> <i>"Idź dalej niezłomnie,(...)Nic nie jest stracone, skończone też nie "</i> </center>

Acroprincess
Posty: 487
Rejestracja: 2008-06-01, 13:01
Lokalizacja: Frankfurt am main

Postautor: Acroprincess » 2008-09-08, 21:31

a ja gdzies w necie wyszperalam ten przepis :mrgreen: sprobowalam i superr smakuje! :mrgreen: Bułeczki z jajkami
Składniki

Kajzerki 4 szt.
Jajka 8 szt.
Masło 3 łyżki
Cebulki dymki 3 szt.
Mąka 4 łyżki
Mleko 1,5 szklanki
Starty ser żółty 1/3 szklanki
Sól pieprz, słodka papryka do smaku
Kajzerki przekroić na połówki i wybrać z nich troszkę miąższu i podpiec w piekarniku na złocisty kolor. Jajka ugotować na twardo i posiekać. W garnuszku rozpuścić masło, dodać posiekaną dymkę i dusić pod przykryciem ok. 3 - 4 minut, posypać mąką i dusić kolejną minutkę, wlać mleko, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką i gotować ok. 5 minut. Dodać ser żółty i dalej gotować na malutkim ogniu, aż ser się rozpuści.
W bułeczkach ułożyć posiekane jajka, zalać sosem i zapiekać w żaroodpornej formie ok. 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika można sobie posypać świeżą zieleninką. Można też do sosu dodać suszonych ziół.
Hardware
Ta część komputera, którą można kopnąć kiedy software przestanie funkcjonowac.

Acroprincess
Posty: 487
Rejestracja: 2008-06-01, 13:01
Lokalizacja: Frankfurt am main

Postautor: Acroprincess » 2008-09-08, 21:32

o malo bym zapomniala!SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!! :mrgreen:
Hardware
Ta część komputera, którą można kopnąć kiedy software przestanie funkcjonowac.

Wiesia
Posty: 2429
Rejestracja: 2008-05-22, 12:09
Lokalizacja: Chojnice

Postautor: Wiesia » 2008-09-10, 14:16

mniam,dziękuję.Ciekawe kiedy to zjem.
Wiesia żyj w zgodzie z sm

inka
Posty: 742
Rejestracja: 2008-03-31, 15:11
Lokalizacja: Krk
Kontaktowanie:

Postautor: inka » 2008-12-05, 13:40

Acroprincess, ale mi apetytu narobiłaś :) Teraz muszę lecieć do sklepu po jajka :mrgreen:

sakura7
Posty: 75
Rejestracja: 2008-06-03, 21:50
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Postautor: sakura7 » 2008-12-05, 13:50

A ja polecam karkówkę na słodko :-)
Karkówkę kroimy na grubsze plastry (jak na kotlety). Delikatnie ją rozbijamy, przyprawiamy delikatnie jarzynką (Vegeta lub pochodne). Smarzymy i wkładamy do dużedo naczynia żaroodpornedo. Pprzykrywamy kotlety grubą warstwą cebuli (pokrojonej w plasty i surowej) i pieczarek (obrane/umyte, pokrojone w plastry, też surowe). Teraz robimy zalewę.. A to składniki na nią:
- 5 łyżek wody
- 5 łyżek octu
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek maggi (przyprawy do zup)
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
Mieszamy składniki zalewy w jakimś garnuszki i polewamy karkówkę po całości. Zamykamy naczynie. Wstawiamy żaroodporne naczynie do piekarnika i pieczemy 1 godzinę w 180 st. Celcjusza. Podawać z ziemniakami i surówką :-P Naprawdę polecam. Karkówka rozpływa się ustach a nie w dłoni :mrgreen:
Co złego- to nie ja ;-)

Rem
Posty: 1629
Rejestracja: 2008-08-05, 11:21
Lokalizacja: PL

Postautor: Rem » 2009-02-27, 10:17

Czy zna ktoś przepis na delikatne i pulchne faworki ?
Jeśli tak to bardzo bym prosił bo z tych przepisów które posiadam wychodzą twarde. :-(

Wiesia
Posty: 2429
Rejestracja: 2008-05-22, 12:09
Lokalizacja: Chojnice

Postautor: Wiesia » 2009-02-27, 10:25

ja robię,o ile teraz je robię, na "babkowym" cieście, tylko gęściejszym.Są miękkie i puszyste. ;-)
Wiesia żyj w zgodzie z sm

pchla
Posty: 803
Rejestracja: 2008-07-28, 21:44
Kontaktowanie:

Postautor: pchla » 2009-02-27, 14:09

Rem- juz post, troszke spozniony jestes z tym przepisem :mrgreen:

ale z drugiej strony faworki moge jesc caly rok, zarowno w piatek, niedziele jak i w srode :-P

Rem
Posty: 1629
Rejestracja: 2008-08-05, 11:21
Lokalizacja: PL

Postautor: Rem » 2009-02-27, 14:52

Pchełko po prostu daj mi ten przepis jeśli go znasz. Bardzo proszę.

pchla
Posty: 803
Rejestracja: 2008-07-28, 21:44
Kontaktowanie:

Postautor: pchla » 2009-02-27, 14:57

Nie znam. Jesli chodzi o faworki to jestem swietnym.... konsumentem :-P


Wróć do „Pogaduszki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 245 gości