Przepisy kulinarne

Rozmowy na wszystkie tematy, niezwiązane z tematyką forum

Moderator: Beata:)

Awatar użytkownika
Beata:)

-#Administrator
Posty: 9398
Rejestracja: 2009-02-09, 14:24
Lokalizacja: Toruń

Postautor: Beata:) » 2011-06-17, 13:46

darisa pisze: ktory juz zostal zamkniety ;-)


....i podany właściwy do kontynuacji tematu "Jedzenie" ;-) To może dla szukających jeszcze raz, o diecie piszemy :arrow: TUTAJ

Pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
haniutek
Posty: 1429
Rejestracja: 2008-04-07, 08:43
Lokalizacja: spod dachu nieba

Postautor: haniutek » 2011-06-17, 19:46

ObrazekOto przepis na :

[center]PANNA COTTA[/center]

Składniki, 4 większe porcje (lub 6 mniejszych):

• 3 łyżeczki żelatyny w proszku
• 1 cukier waniliowy
• 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
• 250 ml pełnego mleka
• 70-80 g cukru
• 1 łyżka rumu (niekoniecznie)

Do podania: świeże owoce jagodowe, mus lub sos owocowy

Przygotowanie:
• Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut.
• Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, cukier waniliowy. Mieszając podgrzewać aż wszystko się rozpuści.
• Dodać rum , doprowadzić do zagotowania i odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
• Mieszankę wlać do 4 filiżanek (każda po 125 ml) lub 6 mniejszych naczynek. Odstawić do wystudzenia . Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub najlepiej na całą noc.
• Aby ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek, można je włożyć na sekundę do gorącej wody. Deser wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Można posypać orzechami lub czekoladą.

Mój sposób podania na załączonym zdjęciu :).

Smacznego!
<center> <i>"Idź dalej niezłomnie,(...)Nic nie jest stracone, skończone też nie "</i> </center>

mirmit
Posty: 46
Rejestracja: 2009-05-09, 21:29
Lokalizacja: Bruksela

Postautor: mirmit » 2011-07-01, 14:13

Potrzebuje cukru (mam w kostkach ale to nie to). Moze ktos ma fajnyt przepis na ciachopychote? Wiem, ze w necie jest sporo przepisow ale ... to nie to samo co z Waszej kuchni :)

Awatar użytkownika
róża
Posty: 1924
Rejestracja: 2010-06-07, 20:08
Lokalizacja: woj.śląskie

Postautor: róża » 2011-07-03, 12:40

Polecam przepis na pyszne ciasto nie dosyć że smakuje wyśmienicie to jeszcze pięknie wygląda.

Łabędzi puszek.

składniki:
7 jajek
1.5 szklanki cukru (ja daje szklanke żeby nie było za słodkie)
1.5 szklanki mąki
kisiel cytrynowy
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
2 czerstwe kajzerki
2 szklanki mleka
cukier waniliowy
pół szklanki cukru
kostka margaryny
pół kostki masła
10 dag.wiórków kokosowych

kruszonka:
łyżka masła
2 łyżki cukru
5 dag. wiórków kokosowych
Dodatkowo:dżem z czarnej porzeczki
wykonanie:
Z jajek,cukru,mąki,kisielu ,proszku do piecz.i 6 łyżek letniej wody zrób ciasto biszkoptowe,piecz 45 minut w temp.180stopni.
Bułki namocz w szklance mleka,odciśnij
szklankę mleka zagotuj z wiórkami,cukrem i cukrem waniliowym-gotuj 5 minut,ostudź
Utrzyj w misce namoczone bułki,masło i margarynę na końcu dodaj zimne mleko z wiórkami.
Składniki kruszonki wymieszaj na patelni i upraż na brązowo.
Biszkopt przekrój ,nasącz według uznania (ja nasączam wodą z cukrem i kwaskiem cytrynowym).
Pierwszą część ciasta posmaruj dżemem,wyłóż na to 2/3 masy i przykryj drugą częścią ciasta,na górę wyłóż resztę kremu i posyp kruszonką tj.uprażonym kokosem.

SMACZNEGO

mirmit
Posty: 46
Rejestracja: 2009-05-09, 21:29
Lokalizacja: Bruksela

Postautor: mirmit » 2011-07-03, 18:26

Super, przepis bardzo mi sie podoba. Jutro, ciagle na cukrowym glodzie, zastosuje sie do w.w. Mam tylko problem z kajzerkami a wlasciwie to ich nie mam. Myslisz , ze moge je zastapic maka, ewentualnie bulka tarta?

Awatar użytkownika
róża
Posty: 1924
Rejestracja: 2010-06-07, 20:08
Lokalizacja: woj.śląskie

Postautor: róża » 2011-07-03, 20:37

Mirku bardzo mi przykro ale mąka i bułka tarta się do tego nie nadają jak nie masz kajzerek to może być jakaś inna bułka lub coś bułko podobnego.

keyara
Posty: 692
Rejestracja: 2009-11-03, 10:06
Lokalizacja: Radlin

Postautor: keyara » 2011-07-03, 21:21

Ciasto ratunek - szybkie na godzinę przed przyjściem gości

30 dkg mąki
15 dkg cukru
15 dkg masła
1 jajko
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
i do wyboru owoce lub ratunkowo powidła

składniki razem zagnieść (czasem daję dodatkowe jajko jeśli są małe )
ciasto podzielić na pół - jedną część wyłożyć na spód blaszki (raczej mniejsza mam takĄ OK 30 CM NA 20 ) na to owoce i przykryć drugą częścią - ja robię w dłoniach małe placuszki i tak przykrywam
piecze się ok 30 min na 180 st. (tylko orientacyjnie bo sprawdzam jak się zazłoci)

po upieczeniu polewam tylko roztopionym masłem jak jest jeszcze gorące.

Z jabłkami i na ciepło i z lodami waniliowymi - pychota
:lol:
"...nie piję wody ,bo rybki się w niej piep..ą..." ;-)

"Każdy problem ma rozwiązanie, jeśli rozwiązanie nie istnieje, nie istnieje też problem" Obrazek

aura
Posty: 1185
Rejestracja: 2008-01-11, 05:35
Lokalizacja: Koszalinskie
Kontaktowanie:

Postautor: aura » 2011-07-04, 06:07

To mi sie podoba ,trzeba spróbować

Obrazek

oj czuję że będzie szybka pychotka
Głównym źródłem cierpienia są wspomnienia. - Sigmund Frend

Jolcia
Posty: 3827
Rejestracja: 2010-03-28, 13:56
Wiek: 63
Lokalizacja: okolice Poznania
Kontaktowanie:

Postautor: Jolcia » 2011-07-04, 18:51

auro placuszek jest :?: :?: :?: :-P

niusiek84
Posty: 1430
Rejestracja: 2010-07-31, 11:13
Lokalizacja: Mazury
Kontaktowanie:

Postautor: niusiek84 » 2011-09-15, 08:15

Szaszłyki z piekarnika :-D ( około 10 szt)

- pireś z kurczaka, kawałek boczku ( około 40 dkg)
- papryka ( najlepiej jedna czaerwona, druga zielona)
- pieczarki ( 5 szt większych)
- cebula ( 5 szt malutkich, lub 2 duże)

Mięso z piersi kurczaka kroimy w dużą kostkę, polewamy olejem i przyprawiamy (nie żałujemy przypraw - mięso musi być dobrze przyprawione), odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki ( w najgorszym wypadku 0,5 godz)

Boczek i cebulę kroimy w plasterki (nie za cienkie), paprykę w kwadraty, pieczarki w zależności od wielkości (zazwyczaj na pół) ,
nabijamy je na patyczki do szaszłyków np. wg. kolejności :
papryka zielona, mięso, boczek, cebula, pieczarka, papryka czerwona, mięso, boczek, cebula, pieczarka, papryka, mięso. Oczywiście jeśli mamy większe patyczki możemy dołożyć składnków.
Szaszłyki smarujemy z obu stron olejem i posypujemy przyprawą do grilla. Możemy je odłożyć jeszcze na ok. 1h do lodówki, wtedy są jeszcze lepsze.
Składniki powinny być pokrojone w dość duże kawałki, wtedy są soczyste, a nie spieczone.
Żeby cebula zdążyła zmięknąć - nie nabijamy grubych kawałków :-) .


Aha pieczemy na nagrzanym ruszcie w piekarniku około 40 min.
Ja serwuję z frytkami i sosem tzatziki.


sos tzatziki:

Zetrzeć na tarce świeżego ogórka ,na drobnych otworach . Posolić i poczekać, aż puści sok. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek ( 2 ząbki), pieprz, oliwę ,jogurt naturalny, łyżeczkę majoonezu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Pozostawić w chłodnym miejscu na ok 1/2 godz.

Awatar użytkownika
Zibi
Posty: 4126
Rejestracja: 2010-03-02, 08:58
Wiek: 58
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Zibi » 2011-09-15, 18:27

KAPEć

duża cebula, 4 czubate łyżki mąki pszennej, 2 jajka, smalec

Mąkę jak najdokładniej utrzeć z żółtkami jaj, dolać tyle wody żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Osolić. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z ciastem. Na dużej patelni podsmażyć na smalcu pokrajaną w plastry cebulę. Jak mam to smażę razem z cebulą drobne krojone mięsko. Wylać na to ciasto i piec w średnio nagrzanym piekarniku do 15 min. Wyłożyć na półmisek stroną ze zrumienioną cebulką do góry. Podawać gorący i jeść od razu, żeby nie opadł.
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI

Awatar użytkownika
aisza
Posty: 7601
Rejestracja: 2008-08-09, 20:04
Wiek: 56
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Kontaktowanie:

Postautor: aisza » 2011-09-15, 18:38

Zibi pisze:KAPEć

brzmi apetycznie a ja jestem "fanką" smazonej cebuli:). Muszę to kiedys wypróbować :)
Przestań mieć pretensje do innych. Bierz odpowiedzialność za każdy swój krok...

miKaKa
Posty: 246
Rejestracja: 2009-03-17, 11:01
Lokalizacja: lubelskie

Postautor: miKaKa » 2011-09-16, 14:30

aisza pisze:brzmi apetycznie

trzeba będzie wypróbować upichcić takiego kapcia :mrgreen:

Awatar użytkownika
Beata:)

-#Administrator
Posty: 9398
Rejestracja: 2009-02-09, 14:24
Lokalizacja: Toruń

Postautor: Beata:) » 2011-09-16, 14:43

Hm.. wprawdzie nic nie pisałam, ale wczoraj zaaplikowałam ślubnemu :lol:
Zibi pisze: Podawać gorący i jeść od razu, żeby nie opadł.

Mąż zadowolony i ..nie opadł :mrgreen:
Obrazek

miKaKa
Posty: 246
Rejestracja: 2009-03-17, 11:01
Lokalizacja: lubelskie

Postautor: miKaKa » 2011-09-16, 15:08

Beata:) pisze: i..nie opadł

:23:
nic dodać nic ująć
niezła z Ciebie kucharka :-) ciekawe czy mi też tak sie uda :lol:


Wróć do „Pogaduszki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 202 gości