Szaszłyki z piekarnika
( około 10 szt)
- pireś z kurczaka, kawałek boczku ( około 40 dkg)
- papryka ( najlepiej jedna czaerwona, druga zielona)
- pieczarki ( 5 szt większych)
- cebula ( 5 szt malutkich, lub 2 duże)
Mięso z piersi kurczaka kroimy w dużą kostkę, polewamy olejem i przyprawiamy (nie żałujemy przypraw - mięso musi być dobrze przyprawione), odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki ( w najgorszym wypadku 0,5 godz)
Boczek i cebulę kroimy w plasterki (nie za cienkie), paprykę w kwadraty, pieczarki w zależności od wielkości (zazwyczaj na pół) ,
nabijamy je na patyczki do szaszłyków np. wg. kolejności :
papryka zielona, mięso, boczek, cebula, pieczarka, papryka czerwona, mięso, boczek, cebula, pieczarka, papryka, mięso. Oczywiście jeśli mamy większe patyczki możemy dołożyć składnków.
Szaszłyki smarujemy z obu stron olejem i posypujemy przyprawą do grilla. Możemy je odłożyć jeszcze na ok. 1h do lodówki, wtedy są jeszcze lepsze.
Składniki powinny być pokrojone w dość duże kawałki, wtedy są soczyste, a nie spieczone.
Żeby cebula zdążyła zmięknąć - nie nabijamy grubych kawałków
.
Aha pieczemy na nagrzanym ruszcie w piekarniku około 40 min.
Ja serwuję z frytkami i sosem tzatziki.
sos tzatziki:Zetrzeć na tarce świeżego ogórka ,na drobnych otworach . Posolić i poczekać, aż puści sok. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek ( 2 ząbki), pieprz, oliwę ,jogurt naturalny, łyżeczkę majoonezu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Pozostawić w chłodnym miejscu na ok 1/2 godz.