Przepisy kulinarne

Rozmowy na wszystkie tematy, niezwiązane z tematyką forum

Moderator: Beata:)

Iwona71
Posty: 19
Rejestracja: 2009-09-28, 23:40
Lokalizacja: mazowieckie
Kontaktowanie:

Postautor: Iwona71 » 2009-10-10, 12:22

Ja też pragnę coś tu dodać. Przepis na łatwe do wykonania szybkie napoleonki

Składniki:
5 szklanek mleka
Torebka budyniu śmietankowego
4 żółtka
Szklanka cukru
Szklanka mąki
Kostka masła
Cukier waniliowy
2 opakowania herbatników lub krakersów

Sposób przyrządzania:
1. Cztery szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym i masłem
2. Żółtka utrzeć z cukrem do kogel mogel, dodać mleko, budyń i mąkę- zmiksować
3. Wlać jajeczną masę do mleka. Gotować, mieszając, aż krem zgęstnieje.
4. Połowę krakersów ułożyć na blasze, przykryć gęstym kremem i resztą krakersów.
5. Odstawić, by napoleonki wystygły.


Smacznego :-)
Iwona

Ania W.
Posty: 6335
Rejestracja: 2009-07-11, 17:19
Lokalizacja: Głogów /dolnośląskie

Postautor: Ania W. » 2009-10-10, 12:26

No widzę, że dziewczyny z Mazur, to niezłe gosposie. :-)

Pozdrawiam serdecznie.

PS>A przepis na napoleonki, wydrukuje sobie. U mnie w domu są same łasuchy. :mrgreen:

Awatar użytkownika
renia1286
Posty: 14352
Rejestracja: 2009-06-20, 09:28
Wiek: 59
Lokalizacja: Warmia

Postautor: renia1286 » 2009-10-16, 10:17

Aniu cwaniara z ciebie ja nie mam drukarki [bieda] nawet gdyby była to psu na bude nic nie umiem jeszcze przy komputerze .Masz racje baby z Mazur to niezłe kucharki za godz odwale wam pychote kokosowa z krakersami
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.

Ania
Posty: 209
Rejestracja: 2007-11-28, 11:43
Lokalizacja: Wielkopolska
Kontaktowanie:

Postautor: Ania » 2009-10-16, 10:30

witam wszystkich :!:
Od rana czytam i drukuje przepisy. Najchętniej urwałabym się z pracy ale nie mogę.
Pozostaje mi tylko udawać, że nie ściska mnie w żołądku i zająć się pracą :lol:

Awatar użytkownika
renia1286
Posty: 14352
Rejestracja: 2009-06-20, 09:28
Wiek: 59
Lokalizacja: Warmia

Postautor: renia1286 » 2009-10-16, 10:59

Awiec tak
ciasto kokosowe z krakersami.
gotujemy budyn troche mniej mleka niz w przepisie o smaku wanil. lub smitank .
jak wystygnie robimy mase z masłem roslinnym[uceramy masło i dodajemy budyn cukier do smaku i kwasku troche .,na koniec cała paczka wiórków kokos.
rozkładamy warswe krakersów na blasze ,smarujemy masa [ja robie to na desce najgorszy pierwszy rząd ] i tak 3-4 warstwy im wiecej tym lepej .
smarujemy boki masa ,na wierzch polewa czekoladowa .Najlepsze na drugi dzien [tylko rzadko kiedy jest jeszcze]
smacznego :-P
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.

Iwona71
Posty: 19
Rejestracja: 2009-09-28, 23:40
Lokalizacja: mazowieckie
Kontaktowanie:

Postautor: Iwona71 » 2009-10-16, 11:20

Witam wszystkich :!:
Teraz pragnę podzielić się przepisem na "Rafaello" na krakersach
Składniki:
0,5 l. mleka
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3 żółtka
3 paczki krakersów
2 paczki wiórków kokosowych
2,5 kostki masła

Wykonanie

zagotować razem 1 szkl. mleka + szkl. cukru + cukier waniliowy.
Następnie 1szkl. mleka + obie mąki + roztrzepane żółtka wymieszać i dodać do gotującego się mleka. Tak powstały budyń ostudzić.
Zrobić krem kokosowy: Zmiksować masło. Do masła dodać wystudzony budyń i wiórki kokosowe (1,5 paczki).
Układać: krakersy, krem, krakersy, krem, krakersy, krem, krakersy, krem, pozostałe wiórki kokosowe.

Smacznego
Iwona

Awatar użytkownika
renia1286
Posty: 14352
Rejestracja: 2009-06-20, 09:28
Wiek: 59
Lokalizacja: Warmia

Postautor: renia1286 » 2009-10-16, 12:05

Macie moze pomysł na kalafiora?
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.

Ania W.
Posty: 6335
Rejestracja: 2009-07-11, 17:19
Lokalizacja: Głogów /dolnośląskie

Postautor: Ania W. » 2009-10-16, 13:38

Renia, a Ty miałas napisać przepis na pyszną golonkę. :lol:

Awatar użytkownika
renia1286
Posty: 14352
Rejestracja: 2009-06-20, 09:28
Wiek: 59
Lokalizacja: Warmia

Postautor: renia1286 » 2009-10-16, 13:42

Aniu napisze pozniej
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.

Ania W.
Posty: 6335
Rejestracja: 2009-07-11, 17:19
Lokalizacja: Głogów /dolnośląskie

Postautor: Ania W. » 2009-10-16, 13:44

Ok.poczekam ;-) Ale trzymam za słowo, bo mąż coś chciałby. Może zrobię :-)

Awatar użytkownika
renia1286
Posty: 14352
Rejestracja: 2009-06-20, 09:28
Wiek: 59
Lokalizacja: Warmia

Postautor: renia1286 » 2009-10-16, 14:12

No dobra wiec tak ja to robie
Golonke przyprawiam wg smaku ,tzn posypuje czym mam i albo zapiekam ,a najczesciej obsmazam w wysokiej patelni z cebula .
Jak jest obsmazona dodaje kwasna kapuste razem na ten tłuszcz i chwile podsmazam.
podlewam woda ok 1 szkl przyprawiam do smaku ,przykrywam i dusze czy tusze az bedzie miekka ,mozna dodac grzybka suszonego . Surówki nie trzeba ,bo do tego jest własnie kapusta duszona .
Dobra jest tez golonka zapieczona ,przełozona do garczka ,podlac woda dodac jarzyn ,jak miekkie mieso zagescic sos zasmazką :-P smacznego
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.

Ania W.
Posty: 6335
Rejestracja: 2009-07-11, 17:19
Lokalizacja: Głogów /dolnośląskie

Postautor: Ania W. » 2009-10-16, 14:37

Renia dzięki..... Na pewno przepis się przyda. Może za tydzień zrobie i napisze jak wyszło. :-D

izun
Posty: 155
Rejestracja: 2009-10-13, 18:53
Lokalizacja: Śląsk

Postautor: izun » 2009-10-19, 18:45

Reniu1286-nie wiem czy u ciebie ten pomysł na kalafiora przejdzie,ale u mnie to uwielbiają;lekko podgotowanego kalafira dzielę na średniej wielkości różyczki,układam w naczyniu żaroodpornym,zalewam ciastem naleśnikowym(ciutkę gęściejszym) i na ok 10-15 min. do piekarnika.Zajadają się,że szok!
kto pyta,nie błądzi...tylko czasem drogi nadkłada...

maria_xx
Posty: 776
Rejestracja: 2008-02-21, 14:46
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: maria_xx » 2009-10-19, 19:27

A ja układam w żarooodpornym naczyniu kalafir, brokuły, pokrojoną w plasterki marchewkę (wszystko podgotowane), posypuję 2 małymi pokrojonymi w plasterki (obsmażonymi) parówkami (w oryginale szynka pokrojona w kostkę), i zalewam sosem beszamelowym, do którego dodaję sporo startego zółtego sera i doprawiam gałką muszkatołową. Niezłe.

izun
Posty: 155
Rejestracja: 2009-10-13, 18:53
Lokalizacja: Śląsk

Postautor: izun » 2009-10-19, 19:39

Hmmm...brzmi smacznie...
kto pyta,nie błądzi...tylko czasem drogi nadkłada...


Wróć do „Pogaduszki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 193 gości