Przepisy kulinarne

Rozmowy na wszystkie tematy, niezwiązane z tematyką forum

Moderator: Beata:)

ewka1
Posty: 375
Rejestracja: 2010-10-31, 20:29
Lokalizacja: pomorskie
Kontaktowanie:

Postautor: ewka1 » 2011-02-09, 14:15

dzieki jutro zrobie zaraz skocze po produkty:))pozdrawiam
"Musisz zrozumieć,czym jest motywacja,aby ciągle motywować innych"

rudezuo
Posty: 154
Rejestracja: 2010-12-11, 11:25
Lokalizacja: Brzeg

Postautor: rudezuo » 2011-02-11, 10:44

Dzisiaj zapiekanka ze szpinakiem ^^

Składniki

1 paczka mrożonego szpinaku
2 łyżki śmietany
6 ząbków czosnku
500g sera Gouda
1 paczka makaronu (najlepiej rurki)
pieprz i sól do smaku

Makaron gotujemy,odcedzamy i odstawiamy na bok.
Zamrożony szpinak wrzucamy na rozgrzana patelnie z oliwą smażymy na małym ogniu pod przykryciem czekając aż się rozpuści. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku,kostki smaku oraz odrobinę soli i pieprzu.Smażymy jeszcze chwilkę po czym dodajemy śmietanę.Przygotowany szpinak przestudzamy,
Ser żółty trzemy na tarce z dużymi oczkami.

Makaron wysypujemy na naczynie do zapiekania i zalewamy szpinakiem mieszając tak aby dokładnie się połączyły.Wsypujemy potarty ser i znowu mieszamy.
Gotowe wsadzamy do piekarnika i podgrzewamy w temp 200 stopni przez 15 min.SMACZNEGO 8-)
"it's hard to kill human soul even with chainsaw"

Annegret
Posty: 1800
Rejestracja: 2010-03-05, 16:47
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Kontaktowanie:

Postautor: Annegret » 2011-03-24, 18:36

Racuszki domowe

Składniki:
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
200 ml mleka
2 łyżki tłuszczu roślinnego
2 łyżki cukru
płatki migdałowe, wiórki kokosowe lub inne dodatki (podług uznania)
cukier puder do posypania

Przyrządzenie:
Mąkę, proszek do pieczenia, wiórki (płatki) i sól razem wymieszać w miseczce. W drugiej misce roztrzepać jajka z mlekiem, dodać 2 łyżki tłuszczu roślinnego i cukru. Następnie dodać wymieszaną z pozostałymi produktami mąkę. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto.
Odstawić na pół godziny żeby wyrosło.
Następnie wykładać na patelnię rozgrzaną razem z tłuszczem roślinnym (proporcjonalnie dodawanym) po 4 porcje ciasta. Racuszki smażyć z dwóch stron na złotobrązowy kolor. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Smacznego.

Awatar użytkownika
Zibi
Posty: 4126
Rejestracja: 2010-03-02, 08:58
Wiek: 58
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Zibi » 2011-04-13, 21:07

Znalazłem w gazecie coś takiego, wygląda na dobre, danie o dziwo rodem ze Szwecji.

Latający Jakub
składniki dla 4 osób:
1 kg piersi z kurczaka
150 g słoniny
200 g pieczarek
1 mała cebula
0,2 l śmietany
0,1 l creme fraiche (gęsta, tłusta śmietana do sosów, deserów, zup. Można przygotować samemu, mieszając ze sobą słodką śmietankę 36% i 12% w stosunku 2 do 1, podgrzewając obie do około 60 st. celsjusza. Wymieszać obie i pozostawić do ochłodzenia. Przygotowywać na min. 10 godzin przed wykorzystaniem.)
0,25 l rosołu
3 łyżki stołowe słodkiego sosu chili
2 banany
50 g słonych orzeszków
1 łyżeczka garam masala (opcjonalnie)
olej roślinny

Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Pokroić piersi kurczaka na kawałki, posolić i podsmażyć na tłuszczu roślinnym, aż będą mieć złotawy kolor. Pociąć cebulę i słoninę na cienkie plastry, krótko podsmażyć oraz zalać rosołem. Zmniejszyć temp. gotowania i dodać śmietanę i creme fraiche. Doprawić garam masalą, sosem chili, solą i pieprzem. Pokroić pieczarki na trochę grubsze talarki, podsmażyć na odrobinie oleju i odparować płyn. Następnie dodać do rondla z kurczakiem i wlać wszystko do naczynia żaroodpornego. Banany pokroić na plasterki o grubości 0,5 cm i rozłożyć w naczyniu. Zapiekać przez 20 minut, a w połowie pieczenia rozsypać na powierzchni dania warstwę słonych orzeszków. Podawać z ryżem.

Jakby ktoś zrobił szybciej niż ja to niech opowie jak wyszło? Smacznego
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI

nati_1978
Posty: 2484
Rejestracja: 2009-03-12, 19:59
Lokalizacja: Chorzów

Postautor: nati_1978 » 2011-04-14, 10:25

Witajcie:)Jakis czas temu obiecałam przepis na Kope i Szpajze - dostałam od tesciowe więc się dzielę:)

KOPA

30 dkg kokosu
4 białka
30 dkg cukru
Pieczemy placki
Spyrytusem nasączać placki.

Krem
1 budyń
3 łżki cukru
1 kostka margaryny
1 żółtko
Budyń ugotować na soku z ananasa.
1/2 litra kremówki
2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w małej ilości wody
1 cukier wanieliowy.

Śmietaną i cukier waniliowy ubić i dodać żelatynę.

Nasączone placki kokosowe przełożyć kremem ,dodać ile się lubi bakalii,owoców kandyzowanych,czekolady i wszystko "przykryć śmietaną ubitą....PYCHOTA!!!!



Szpajza

1/2litra kremówki
2 żółtka
1/2 szkl. cukru pudru
spyrytus do żółtek

Żółtka ucierać z cukrem,śmietanę ubić i połączyć z żółtkami

3 łyżki żelatyny rozpuścić w małej ilości wody - wymieszać ze szpajzą

1/2 czekolady mlecznej
rodzynki
orzechy pokroić
Wylać na to wszystko galaretkę ...


POLECAM bo naprawdę to same pyszności...niestety bardzo kaloryczne...Ale od czasu do czasu można się zapomnieć....hihihiii
Nadzieja umiera ostatnia ...

Awatar użytkownika
Darek-57
Posty: 1528
Rejestracja: 2008-11-22, 18:07
Wiek: 67
Lokalizacja: Radom

Postautor: Darek-57 » 2011-04-30, 21:26

Znalazłem super przepis w internecie na pieczoną karkówkę.Chociaż nigdy nie piekłem ale dzisiaj spróbowałem i wyszło rewelacyjnie.Najważniejsze że przygotownie karkówki wraz z pieczeniem zajmuje ok.3 godzin.Jest to przepis dla leniwych i smakoszy. Szczegóły w linku.
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,755 ... 2.html?v=2

Awatar użytkownika
Zibi
Posty: 4126
Rejestracja: 2010-03-02, 08:58
Wiek: 58
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Zibi » 2011-05-06, 19:45

Darek-57 pisze:Znalazłem super przepis w internecie na pieczoną karkówkę

robię jutro, dziś już sobie wszystko kupiłem co potrzebne.
W niedzielę zrobiłem "Latającego Jakuba", którego opisałem 2 posty wyżej. Przyznam,, że to absolutna rewelacja. Polecam wszystkim, tylko proszę pamiętać, że ryż jaśminowy potrzebuje ok. 1 godz. na ugotowanie się, bo ten błyskawiczny się nie nadaje (wyjdzie Wam taka pacia do mleka)
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI

Awatar użytkownika
mika36
Posty: 698
Rejestracja: 2010-08-09, 12:31
Lokalizacja: podlasie

Postautor: mika36 » 2011-05-06, 21:41

Poczytałam trochę przepisy przez was polacane.
Powiem szczerze, że wiele bym chyba nie spóbowała.
Jestem racze tradycjonalistką.
Wiem tylko, że wiele potraw które przygotowuję znika w mgniegiu oka.
Ostatnio hit to: ostra potrawa chili z czerwonej fasoli.
Kiszka ziemniaczana (bardzo pracochłonna ale pyszna), czy proste parówki w cieście. A może pasztet domowy, czt flaki.

Awatar użytkownika
Beata:)

-#Administrator
Posty: 9398
Rejestracja: 2009-02-09, 14:24
Lokalizacja: Toruń

Postautor: Beata:) » 2011-05-07, 17:46

Darku, przepis wypróbowałam i..chodzić jeszcze trudniej :mrgreen: Pyszności :-)
Zibi, napaliłam się na Twój przepis, ale..nie mogę dostać nigdzie ryżu jaśminowego :mrgreen: Co ma wisieć, nie utonie,... a będzie zjedzone. W stolycy pewnie łatwiej dostać takie frykasy ;-) Przyjdzie czas, zrobię ( lub zlecę wykonanie) na 100 pro :lol:
Obrazek

Awatar użytkownika
Zibi
Posty: 4126
Rejestracja: 2010-03-02, 08:58
Wiek: 58
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Zibi » 2011-05-07, 20:25

ja też dziś zrobiłem Darka karkówkę - danie proste jak futerał od cepa a niebo w gębie. Dorobiłem do tego jeszcze sałatę z pieczarek, oliwek, cebulki i liści szczawiu w oliwie z oliwek, lampeczka wina i cud miód tylko to czekanie na mięsko tzn. 1,80 kg. karkówki robiło mi się (piekłem powoli) prawie 2,5 godz.
Polecam wszystkim słomianym wdowcom, tylko zmieńcie chłopaki proporcje - mniejszy kawałek karkówy ale cała flacha winka :lol:
tujeczko ryż kup jakikolwiek, byle nie błyskawiczny w torebkach. No i dziki ryż też się średnio nadaje, inne ok. A creme fraiche znajdziesz w necie. To nic innego jak redukowana śmietana i wcale nie trzeba jej przygotowywać 10 godz. wcześniej. Namawiam Cię w dalszym ciągu. To extra exclusiv danko. Na chłopa działa lepiej niż sexi bielizna ;-)
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI

Awatar użytkownika
aisza
Posty: 7601
Rejestracja: 2008-08-09, 20:04
Wiek: 56
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Kontaktowanie:

Postautor: aisza » 2011-05-07, 21:58

Zibi pisze:ja też dziś zrobiłem Darka karkówkę

A ja nie mogę otworzyc tego linka i nie wiem co to za przepis
Inne linki sie otwieraja ,a ten jeden nie :-/
Przestań mieć pretensje do innych. Bierz odpowiedzialność za każdy swój krok...

Awatar użytkownika
Zibi
Posty: 4126
Rejestracja: 2010-03-02, 08:58
Wiek: 58
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Zibi » 2011-05-08, 07:57

aiszko spróbuj skopiować ten link i wklej/otwórz w osobnym oknie

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,755 ... 2.html?v=2

jeśli nie działa to daj znać, napiszę ci na pw w dwóch słowach co i jak zrobić z karkóweczką.
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI

Awatar użytkownika
renia1286
Posty: 14352
Rejestracja: 2009-06-20, 09:28
Wiek: 59
Lokalizacja: Warmia

Postautor: renia1286 » 2011-05-12, 08:45

Annegret pisze:Odstawić na pół godziny żeby wyrosło.
Następnie wykładać na patelnię rozgrzaną razem z tłuszczem roślinnym (proporcjonalnie dodawanym) po 4 porcje ciasta. Racuszki smażyć z dwóch stron na złotobrązowy kolor. Gotowe posypać cukrem pudrem.


Aniu nie wiem co ze mną jest nie tak, ale tego ni groma nie rozumiem :-D
pomóż plisss :-)
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.

ewelinac2006
Posty: 41
Rejestracja: 2011-02-12, 13:51
Lokalizacja: Kraków

Postautor: ewelinac2006 » 2011-05-12, 11:16

Sałatka z kozim serem


Wiosna dotarła już do kuchni.

Składniki:

120 g serka koziego (rolady pleśniowej)

garść suszonej żurawiny

1 pomarańcza

pęczek rukoli

1/2 główki sałaty radicchio

1/2 główki sałaty lodowej lub 1 opakowanie gotowej mieszanki sałat

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżka oleju słonecznikowego

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka miodu

sól (opcjonalnie)

Pomarańczę obierz i pokrój na cząstki. Sałaty umyj i osusz. Wymieszaj ocet z olejem, oliwą i miodem, ewentualnie doprawić do smaku solą. Sałaty wyłóż na talerz, dodaj pokrojoną pomarańczę, pokrojony w plasterki ser kozi, posyp żurawiną i polej sosem.

Smacznego :-)
Nie trzeba być bogaczem,by ofiarować coś cennego
drugiemu człowiekowi.
(Dorothy Green)

darisa
Posty: 394
Rejestracja: 2010-03-20, 12:51
Lokalizacja: Londyn,Ruda Slaska
Kontaktowanie:

Postautor: darisa » 2011-06-17, 13:34

Dziekuje wam moi kochani za odpowiedzi w temacie <Jedzenie>:) ktory juz zostal zamkniety ;-) No ja na razie to tylko właśnie zauważyłam ,ze źle się czuje po zjedzeniu pizzy z papryka chili :16: od razu mam pieczenia na pupie ktore trwaja naszczescie tylko 1 dzien :DPozdrawiam
Życie jest ciągłym pytaniem o sens istnienia.. Życzę miłego dnia [you]:-)


Wróć do „Pogaduszki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 478 gości