Poratujcie mnie pliiisss .....
Otóż rozdają te nieszczęsne jabłka i mam 25kg (nie moja zasługa ,bo mnie by kilo starczyło ,ale każdy brał dla siebie i dla Blany też ) .I co ja mam z tym zrobić ??
Przepisy kulinarne
Moderator: Beata:)
Przepisy kulinarne
Blanka
Przepisy kulinarne
blanka pisze:Source of the post .I co ja mam z tym zrobić ??
Blana, umieść jabłuszka z cukrem i wodą w dużym słoju, a potem to już wg upodobań.
Zawsze możesz do bólu przyszarlotkować.
Wojtek
Przepisy kulinarne
blanka pisze:Source of the post nieszczęsne jabłka i mam 25k
( ...ha! ja w TYM kąciku ) ...Otóż...Blania - idź na całość...- Idź na całosć!... i zacznij produkcję octu jabłkowego...serio serio!
http://www.naturalna-medycyna.com.pl/oc ... lkowy.html
http://www.zajadam.pl/przetwory/domowy-ocet-jablkowy
.... niech nad waszym gniewem nie zachodzi słońce!... EF 4
Przepisy kulinarne
- nooo.. tak poczytałam i to całkiem fajna sprawa . Oczywiście nie uruchomię produkcji hurtowej ,ale na potrzeby własne .Zresztą kumpel wezmie reklamówkę ,resztę można przechować i przerażenie ustąpiło .No co ja poradzę ,że mnie tak hojnie obdarowali .Usłyszałam też dzisiaj ,że jeżeli tylko reflektuję to jutro będą rozdawać ..gruszki i marchew . Nie reflektuje ,co za dużo to niezdrowoanula;) pisze:Source of the post Idź na całosć!... i zacznij produkcję octu jabłkowego.
- i to brałam pod uwagę ,ale sprzętu nie mamhomag pisze:Source of the post Blana, umieść jabłuszka z cukrem i wodą w dużym słoju, a potem to już wg upodobań.
Dzieki Anula , Wojtek
Blanka
- zosiasamosia
- Posty: 5081
- Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
- Lokalizacja: Całkiem fajna ;)
Przepisy kulinarne
... a jabłka dalej zostanąblanka pisze:Source of the post kumpel wezmie reklamówkę
--------------------
A tak serio, to miałam/mam to samo, przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu i niektóre jeszcze dają radę - niektóre, bo są różne gatunki.
Na co dzień to wiadomo, surówki, ryż z jabłkami, racuchy... z jabłkami, przy niedzieli szarlotka, soczek z sokowirówki , a jeszcze można na drugie śniadanie i na podwieczorek
Mieliśmy też pomidory, dużo pomidorów , te jednak na dłuższą metę nie dały rady....
Marchewka..., tą też mamy, poszła w piach ( do skrzynki ), trzyma się dzielnie
.........jest coś, co Nas łączy.......
Przepisy kulinarne
... a jabłka dalej zostanązosiasamosia pisze:Source of the postblanka pisze:Source of the post kumpel wezmie reklamówkę
Samośka- dałam mu sama reklamówke ,bo jednak.. dobre jabłko nie jest złe
Blanka
Przepisy kulinarne
hmmm gdybym miała bliżej i to tez mogłabym Cię poratować z jabełkami i przylecieć z reklamówką , a tak smakiem się obejdę, a tak lubię pieczone z cynamonem, ufff ślinotoku dostałam na samą myśl, jutro lecę kupić jabłuszka
Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. Ernest Hemingway
Przepisy kulinarne
Blaaaaniu
Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. Ernest Hemingway
Przepisy kulinarne
Dziś zrobione ale jak jutro spróbuję to powiem czy warto i przyślę zdjęcie w przekroju no i przepis, ogólnie ciasto bardzoo szybkie ale dla oczu rewelacja ;-) jak dla mnie wygląda bosko :-D taki piękny zielony kolor to za sprawą szpinaku, który dodany jest do ciasta :-)
Jutro napiszę o doznaniach smakowych
Jutro napiszę o doznaniach smakowych
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...
Przepisy kulinarne
Leśny mech (składniki na tortownicę 25cm):
1 opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku (450g)
1 ⅓ szkl cukru
3 jajka
1⅓ szkl. oleju
2 szkl mąki krupczatki (można dodać tortowej lecz krupczatka powoduje że ciasto jest bardziej sypkie)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml śmietany 30-36%
1 serek mascarpone (250g)
1 czubata łyżka cukru pudru (do kremu)
owoce do ozdoby (jagody, maliny, borówki, pestki granata)
Przygotowanie: szpinak rozmrażamy, odsączamy na sitki, resztę wody odciskamy w rękach. W misce ucieramy mikserem jajka z cukrem, wlewamy olej dalej miksując, następnie mąkę i proszek do pieczenia miksujemy do połączenia składników. Dodajemy odsączony szpinak i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy ciasto do formy. Pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach. Ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Z wystudzonego ciasta odcinamy wierzch, kruszymy na mniejsze kawałki (najpierw skruszyłam tą cześć nie przypieczoną, a na osobnym talerzyku przypieczoną, którą wyłożyłam jako pierwszą na krem, a potem tą "ładniejszą").
W misce ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder i serek mascarpone, mieszamy do połączenia składników. Wykładamy na placek, na wierzch wysypujemy pokruszone ciasto i owoce. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na 2h. Smacznego!
1 opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku (450g)
1 ⅓ szkl cukru
3 jajka
1⅓ szkl. oleju
2 szkl mąki krupczatki (można dodać tortowej lecz krupczatka powoduje że ciasto jest bardziej sypkie)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml śmietany 30-36%
1 serek mascarpone (250g)
1 czubata łyżka cukru pudru (do kremu)
owoce do ozdoby (jagody, maliny, borówki, pestki granata)
Przygotowanie: szpinak rozmrażamy, odsączamy na sitki, resztę wody odciskamy w rękach. W misce ucieramy mikserem jajka z cukrem, wlewamy olej dalej miksując, następnie mąkę i proszek do pieczenia miksujemy do połączenia składników. Dodajemy odsączony szpinak i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy ciasto do formy. Pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach. Ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Z wystudzonego ciasta odcinamy wierzch, kruszymy na mniejsze kawałki (najpierw skruszyłam tą cześć nie przypieczoną, a na osobnym talerzyku przypieczoną, którą wyłożyłam jako pierwszą na krem, a potem tą "ładniejszą").
W misce ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder i serek mascarpone, mieszamy do połączenia składników. Wykładamy na placek, na wierzch wysypujemy pokruszone ciasto i owoce. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na 2h. Smacznego!
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...
Przepisy kulinarne
-Malinia- ten szpinak jakoś rozdrobnić trzeba? Ciasto wygląda bardzo fajnie tylko nie potrafie sobie wyobrazić szpinaku jako składnika .Chętnie bym je zrobiła tyle ,ze nie wiem jak z tym szpinakiem działać .malina :/ pisze:Source of the post Dodajemy odsączony szpinak
Blanka
Przepisy kulinarne
Blaniu kupuje się gotowy, rozdrobniony tylko po odmrożeniu go trzeba nadmiar wody odcisnąć :-) szpinak mrożony jest w formie rozdrobnionej, liści, brykietu i w kostkach z przyprawami. Więc przeszperaj dobrze sklepowa zamrażarkę i znajdziesz ;-) ja kupiłam w lidlu ale w każdym sklepie praktycznie jest mrożony rozdrobniony kwestia ceny :-P
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...
Przepisy kulinarne
Wracam do tematu Gwiazd .Można zrobić fajna pizzę .Robimy 4 blaty .1-szy smarujemy sosem pomidorowym , na 2-gi rozkładamy potarty ser , Na 3-ci coś np. wedlinowego (w plastrach najlepiej ,bo dobrze się zwija ) i robimy dalej tak jak z gwiazdą ,tylko wszystkie nacięcia ciągniemy oo końca srodkowego kółka (wyjdzie taki "wiatrak) .Upiec ,sos czosnkowy (U mnie obowiązkowo ) i.. smacznego
Blanka
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot] i 280 gości