Nie, słony karmel to ja robię od podstaw. Bo ja z tych, co to na ciuchach oszczędzą, ale na jedzeniu - jeśli ma być zdrowe - to już nie. Czyli jeść słodkie - tak, ale truć się słodyczami - NIE.
Tak robię ów słony, łamany gorzką czekoladą karmel/kajmak:
https://jukkasarasti.wordpress.com/2015 ... iadaniach/
Przepisy kulinarne
Moderator: Beata:)
Przepisy kulinarne
nie wiem jak robi słony karmel Jukka, ale ja po prostu kupuję karmel w puszce i po wylaniu go na ciacho posypuję po wierzchu różową solą himalajską . super złamany smak słodkiego, przynajmniej wg moich...
plany pieczeniowe na święta - zgodnie z upodobaniami panów może być szarlotka, jeżeli nie - to ewentualnie szarlotka, a już w ramach totalnej inwencji twórczej może być szarlotka
plany pieczeniowe na święta - zgodnie z upodobaniami panów może być szarlotka, jeżeli nie - to ewentualnie szarlotka, a już w ramach totalnej inwencji twórczej może być szarlotka
Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. Ernest Hemingway
Przepisy kulinarne
Szarlotka jest dobra na wszystko
(posiadam jeszcze "trochę" jabłek.. ale już nam w przełyku stoją więc nie ryzykuje )
(posiadam jeszcze "trochę" jabłek.. ale już nam w przełyku stoją więc nie ryzykuje )
Blanka
- zosiasamosia
- Posty: 5081
- Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
- Lokalizacja: Całkiem fajna ;)
Przepisy kulinarne
zosiako pisze:Source of the post może być szarlotka
zosiako pisze:Source of the post ewentualnie szarlotka
Skąd ja to znam , moje towarzystwo też zawsze wybiera takie mało ekskluzywne i mało świąteczne wypiekizosiako pisze:Source of the post może być szarlotka
Czasem spełniam prośbę, ale jak przeginają, to piekę co uważam
.........jest coś, co Nas łączy.......
Przepisy kulinarne
Wstyd się przyznać ale nie umiem zrobić dobrego murzynka. Robiłam wiele razy i nigdy nie był taki jak trzeba. Zrobiła bym na nim sernik, ale tylko wtedy jak mi pomożecie. Wszystkie sugestie mile widziane
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.
Przepisy kulinarne
@Renia - ja przestałam robić murzynki od kiedy zaczęłam robić brownie - lepsze, bo bardziej czekoladowe... Więc co do murzynka to nie pomogę, natomiast jakieś inne przepisy na czekoladowe ciasta, o ile sobie życzysz - zapodam :-)
Przepisy kulinarne
Renia- mój przepis na Murzynka
*2 szkl cukru
*1/2 szkl wody
*kostka "kasi"
Zagotować i przestudzić .Potem dodać :
*2 szkl maki
*3 łyżki kakao
* niepełną łyżkę proszku do pieczenia
Sypkie przed dodaniem wymieszać w misce ,potem z płynnymi mikserem .Dodać do masy
*4 żółtka
przemiksować jeszcze , a na koniec dodac
* pianę z białek
Wymieszać drewnianą łyżką i piec 40 min na 180 st z termoobiegiem .
Tylko jak na tym zapieczesz masę serową (ciasto na prostokątnej blaszce ,na to ser ? Czy ciasto się nie przypali ? )
Sernik ciemny robie na cieście :
*15 dag mąki
*10 dag pudru
*+- 10 dag masła
* 1 łyżka kakao
Robię półtorej porcji ciasta ,wykładam dół blaszki i na to masa serowa .Ciasto zrobi się takie wilgotne od sera i smakuje czekoladowo . W wersji innej można część wyłozyc na dno ,a część pokruszyć na górę sera (ale takie twarde grudki się z tego robią ) .
Ser robisz wg swojej wersji i pieczesz tak jak sernik na kruchym .
Ciasto się b. ciężko wyrabia . Na początku można spiralnymi łapami miksera ,ale i tak przychodzi moment kiedy trzeba ręką . Jak już to pieke to miącha M .
*2 szkl cukru
*1/2 szkl wody
*kostka "kasi"
Zagotować i przestudzić .Potem dodać :
*2 szkl maki
*3 łyżki kakao
* niepełną łyżkę proszku do pieczenia
Sypkie przed dodaniem wymieszać w misce ,potem z płynnymi mikserem .Dodać do masy
*4 żółtka
przemiksować jeszcze , a na koniec dodac
* pianę z białek
Wymieszać drewnianą łyżką i piec 40 min na 180 st z termoobiegiem .
Tylko jak na tym zapieczesz masę serową (ciasto na prostokątnej blaszce ,na to ser ? Czy ciasto się nie przypali ? )
Sernik ciemny robie na cieście :
*15 dag mąki
*10 dag pudru
*+- 10 dag masła
* 1 łyżka kakao
Robię półtorej porcji ciasta ,wykładam dół blaszki i na to masa serowa .Ciasto zrobi się takie wilgotne od sera i smakuje czekoladowo . W wersji innej można część wyłozyc na dno ,a część pokruszyć na górę sera (ale takie twarde grudki się z tego robią ) .
Ser robisz wg swojej wersji i pieczesz tak jak sernik na kruchym .
Ciasto się b. ciężko wyrabia . Na początku można spiralnymi łapami miksera ,ale i tak przychodzi moment kiedy trzeba ręką . Jak już to pieke to miącha M .
Blanka
Przepisy kulinarne
Z murzynkiem nie pomogę , kusi mnie ten sernik Ani z masą krówkową (po bułeczkach Zosi i zielonym Malinki zostało wspomnienie ) Ja na pewno zrobię babkę na stół i do koszyka
Babka na oleju (przepis z ciast siostry Anastazji 103, str. 42.) kto nie ma podaję:
8 jaj
30 dkg mąki
35 dkg cukru
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, potem żółtka, olej i mąkę z pr. do piecz.. Wylać do foremki, piec ok. 50 min w temp. 180st.
Ja robię z połowy i wtedy mam dużą babę na stół, drugi raz też robię z połowy i mam mniejszą foremkę i jeszcze sporo takich muffinkowych - ozdobić wedle uznania.
Karmelu nie robię, biorę gotowca z puszki i na słono z krakersami, bitą śmietaną, budyniem mam takie ciasto karmelowe - istna bomba kaloryczna
U niektórych może być szarlotka, a u mnie może być ambasador
Babka na oleju (przepis z ciast siostry Anastazji 103, str. 42.) kto nie ma podaję:
8 jaj
30 dkg mąki
35 dkg cukru
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, potem żółtka, olej i mąkę z pr. do piecz.. Wylać do foremki, piec ok. 50 min w temp. 180st.
Ja robię z połowy i wtedy mam dużą babę na stół, drugi raz też robię z połowy i mam mniejszą foremkę i jeszcze sporo takich muffinkowych - ozdobić wedle uznania.
Karmelu nie robię, biorę gotowca z puszki i na słono z krakersami, bitą śmietaną, budyniem mam takie ciasto karmelowe - istna bomba kaloryczna
U niektórych może być szarlotka, a u mnie może być ambasador
Uśmiechnij się
Dorota
DK - KWC
Dorota
DK - KWC
Przepisy kulinarne
Z babek to uwielbiam tę ;-)
Babka cytrynowa
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
sok z 2 cytryn
200 g masła
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny (ile zabierze)
Wykonanie
Masło roztopić, dodać sok z cytryn i przestudzić.
Jajka ubić z cukrem, dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, lekko zamieszać. Dodać roztopione masło, całość połączyć mikserem na małych obrotach.
Foremkę (tortownica 22-25 cm) dobrze nasmarować, posypać bułka tartą, wlać ciasto i piec około 45 minut. Po upieczeniu babkę wystudzić, powinna być zimna.
Cukier puder połączyć z sokiem z cytryny,(sok dodawać stopniowo). Polać babkę lukrem ;-)
W tym roku mazurkow nie piekę coś nie mam na nie ochoty ale na święta piekę jeszcze tort (mama ma urodziny więc tort z truskawkami, mascarpone i bitą śmietaną będzie dobrym pomysłem), oczywiście zielone ciasto też sobie zazyczyli no i jeszcze kokosowca ;-) ot szaleństwo ciastkowe - będziemy tyć hehe
Babka cytrynowa
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
sok z 2 cytryn
200 g masła
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny (ile zabierze)
Wykonanie
Masło roztopić, dodać sok z cytryn i przestudzić.
Jajka ubić z cukrem, dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, lekko zamieszać. Dodać roztopione masło, całość połączyć mikserem na małych obrotach.
Foremkę (tortownica 22-25 cm) dobrze nasmarować, posypać bułka tartą, wlać ciasto i piec około 45 minut. Po upieczeniu babkę wystudzić, powinna być zimna.
Cukier puder połączyć z sokiem z cytryny,(sok dodawać stopniowo). Polać babkę lukrem ;-)
W tym roku mazurkow nie piekę coś nie mam na nie ochoty ale na święta piekę jeszcze tort (mama ma urodziny więc tort z truskawkami, mascarpone i bitą śmietaną będzie dobrym pomysłem), oczywiście zielone ciasto też sobie zazyczyli no i jeszcze kokosowca ;-) ot szaleństwo ciastkowe - będziemy tyć hehe
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...
Przepisy kulinarne
Jukka pisze:Source of the post zaczęłam robić brownie
Ja jeszcze tego nie robiłam i muszę wypróbować. Dzięki za pomysł
blanka pisze:Source of the post jak na tym zapieczesz masę serową (ciasto na prostokątnej blaszce, na to ser?
Blanko bez zapiekania, znajoma robiła, murzynek wyrastał ponad masę serową i fajnie to wyglądało.
O takie coś...
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.
Przepisy kulinarne
3X Renia , normalnie czad
Mam jaja ugotowane na twardo i poproszę Was o pomoc.
Sałatkę z jajek czy może w sosie, co robicie jajecznego.
Mam jaja ugotowane na twardo i poproszę Was o pomoc.
Sałatkę z jajek czy może w sosie, co robicie jajecznego.
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.
Przepisy kulinarne
Reniu my jedziemy standardem - jajka faszerowane, z sosem jogurtowym i szczypiorkiem, pasta jajeczna z pietruszką i koperkiem, także za bardzo Ci nie pomogę, na pewno dziewczyny jak wpadną podpowiedzą więcej możliwości
Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. Ernest Hemingway
Przepisy kulinarne
Qrczak w potrawce no ... Tzn.,nie żebym ja coś sama.. cokolwiek,no bo wiecie rozumiecie ,ale...znalazłam takie coś na stronie,i jest to tak ślicznie ( czy smaczne- nie mam pojecia!) - że musiałam tu przywlec ... Może kogoś zainspiruje ..
http://smaker.pl/przepis-wielkanocna-ni ... 10278.html
http://smaker.pl/przepis-wielkanocna-ni ... 10278.html
.... niech nad waszym gniewem nie zachodzi słońce!... EF 4
Przepisy kulinarne
Nooo.. Piękne ,Samosia będzie kombinować
Renia- pewnie już sobie dałaś rade z jajkami (napisz jak) ,tylko jakoś wcześnie je gotowałaś
Renia- pewnie już sobie dałaś rade z jajkami (napisz jak) ,tylko jakoś wcześnie je gotowałaś
Blanka
Przepisy kulinarne
Jaja to ja najchętniej - ze smakiem. I z solą. Poza tym z sosem tatarskim ew. musztardowym.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot] i 276 gości