A ja polecam muffinki - nie za słodkie jak dla mnie idealne
zdjęć nie posiadam tak szybko zniknęły :P
Składniki:
2 szkl. mąki
2/3 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. mleka
100 g masła
1 jajo
1 czekolada deserowa - pokroić na mniejsze kawałeczki
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać składniki such: mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce wymieszać składniki mokre - rozpuszcozne masło, jajko, mleko. Wszystko razem połączyć, dodać pokrojoną czekoladę. Do foremek silikonowych (2/3 wysokości) nakładać ciasto i piec ok 20 min w 200 st. C góra-dół.
Jak już mamy deser to polecam również coś na obiad. Można nawet i powiedzieć na "świąteczny obiad" bo danie wygląda rewelacyjnie jak i również smakuje bosko
Polędwiczki ze szpinakiem:
-jedna polędwiczka wieprzowa
MARYNATA: 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów, 3 ząbki czosnku, po 0,5 łyżeczki soli ziołowej i pieprzu chilli cayenne
NADZIENIE: 20 dkg mrożonego szpinaku (liście), 6 suszonych pomidorów, 2 łyżki oleju, półtorej łyżki masła, 2 ząbki czosnku, mąka, 80 ml białego półwytrawnego wina, 100 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, 250 ml śmietany kremówki, łyżka posiekanej natki pietruszki
WYKONANIE:
Składniki marynaty wymieszać. Polędwiczki rozkroić wzdłuż ale nie do końca, rozbić formując prostokąt. Posmarować marynatą z obu stron i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Farsz: Szpinak rozmrozić, odparować na patelni nadmiar wody, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić solą, pieprzem.
Na polędwiczkę dodać szpinak i pokrojone w kostkę pomidory suszone. Zwinąć w roladę, spiąć wykałaczkami, oprószyć mąką. W rondlu rozgrzać masło i olej i obsmażyć roladę ze wszystkich stron. Podlać winem, odparować. Następnie wlać bulion i dusić ok 20 min., wlać śmietankę i dusić do miękkości, obracając. Sos doprawić solą, pieprzem i posypać natką pietruszki
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...