Prosze bardzo rem prosty smaczny przepis na pyszne Faworki!
SKLADNIKI:
2 szklanki mąki
4 żółtka
3/4 szklanki śmietany (gęstej)
1 łyżeczka octu
sól do smaku
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia
WYKONANIE:
Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę i zagnieść ciasto . Ciasto zbijać wałkiem przez kilka minut ,następnie bardzo cienko rozwałkować . Powycinać ciasto i zrobić faworki następnie zozgrzać olej w garnku , smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron . Oczywiśćie posypać cukrem pudrem , tylko jak troszke ostygna
SMACZNEGO!
Przepisy kulinarne
Moderator: Beata:)
-
- Posty: 487
- Rejestracja: 2008-06-01, 13:01
- Lokalizacja: Frankfurt am main
A ja mam przepis na szybkie ciasto, a wygląda na bardzo skomplikowane.
Pieczemy biszkopt, jak już piecze się przygotowujemy masę kokosową, czyli:
0,5 l mleka + 0,5 szklanki cukru + cukier waniliowy- zagotować, zmniejszyć ogień i wsypać 25 dkg wiórków kokosowych (im drobniejsze tym lepsze), gotować ok. 20 minut, aż mleko wyparuje, można odchylić pokrywkę, albo dolać ciutkę mleka (zależy od wiórków), jak już lekko przestygnie dodać kostkę masła, wymieszać, żeby ładnie się rozpuściło. Masę jeszcze ciepłą można wykładać na biszkopt, polać polewą czekoladową (zrobić takie mazaje czekoladowe).
Pieczemy biszkopt, jak już piecze się przygotowujemy masę kokosową, czyli:
0,5 l mleka + 0,5 szklanki cukru + cukier waniliowy- zagotować, zmniejszyć ogień i wsypać 25 dkg wiórków kokosowych (im drobniejsze tym lepsze), gotować ok. 20 minut, aż mleko wyparuje, można odchylić pokrywkę, albo dolać ciutkę mleka (zależy od wiórków), jak już lekko przestygnie dodać kostkę masła, wymieszać, żeby ładnie się rozpuściło. Masę jeszcze ciepłą można wykładać na biszkopt, polać polewą czekoladową (zrobić takie mazaje czekoladowe).
-
- Posty: 487
- Rejestracja: 2008-06-01, 13:01
- Lokalizacja: Frankfurt am main
A propo ciasta polecam blyskawiczna pianke!
SKLADNIKI:
biszkopt - gotowy lub upiec wg własnego przepisu (średnia blacha)
Można użyć 4 paczek herbatników, zamiast ciasta.
1 mleko w puszce, skondensowane, niesłodzone
2 galaretki wiśniowe
2 galaretki pomarańczowe
mandarynki lub inne owoce
MOzna uzyc galaretek i owocow jakich sie tylko chce!Polecam malinowa galaretke!
WYKONANIE:
2 galaretki rozpuścić w 1/2 litra wrzątku, ostudzić.(PAMIETAJCIE 2 w pol l wody1)
Kiedy galaretka będzie lekko tężejąca, mleko przelać do głębszej miseczki, chwilę ubijać mikserem i powoli wlać galaretki. Cały czas ubijać- pianka zrobi się puszysta i zacznie lekko gęstnieć.
2 galaretki pomarańczowe, jak wyżej, rozpuścić w 1/2 l wrzątku i ostudzić.
Piankę wyłożyć na herbatniki lub biszkopt. Ułożyć owoce i zalać
chłodnymi, tężejącymi galaretkami pomarańczowymi.
Pianka jest błyskawiczna, niedroga, niskokaloryczna, bardzo lekka i po prostu rozpływa się w ustach Polecam!
Tipp:2 galaretki w pol litra wody nie kazda w pol litra:-)
SKLADNIKI:
biszkopt - gotowy lub upiec wg własnego przepisu (średnia blacha)
Można użyć 4 paczek herbatników, zamiast ciasta.
1 mleko w puszce, skondensowane, niesłodzone
2 galaretki wiśniowe
2 galaretki pomarańczowe
mandarynki lub inne owoce
MOzna uzyc galaretek i owocow jakich sie tylko chce!Polecam malinowa galaretke!
WYKONANIE:
2 galaretki rozpuścić w 1/2 litra wrzątku, ostudzić.(PAMIETAJCIE 2 w pol l wody1)
Kiedy galaretka będzie lekko tężejąca, mleko przelać do głębszej miseczki, chwilę ubijać mikserem i powoli wlać galaretki. Cały czas ubijać- pianka zrobi się puszysta i zacznie lekko gęstnieć.
2 galaretki pomarańczowe, jak wyżej, rozpuścić w 1/2 l wrzątku i ostudzić.
Piankę wyłożyć na herbatniki lub biszkopt. Ułożyć owoce i zalać
chłodnymi, tężejącymi galaretkami pomarańczowymi.
Pianka jest błyskawiczna, niedroga, niskokaloryczna, bardzo lekka i po prostu rozpływa się w ustach Polecam!
Tipp:2 galaretki w pol litra wody nie kazda w pol litra:-)
Hardware
Ta część komputera, którą można kopnąć kiedy software przestanie funkcjonowac.
Ta część komputera, którą można kopnąć kiedy software przestanie funkcjonowac.
Ten przepis jest naprawdę dobry.
Ja miksuje w wysokim garnku , żeby tak nie pryskało, podczas miksowania. A garnek wcześniej wkładam do lodówki na godz , żeby był schłodzony. Miksuje sie szybko .
I naprawdę dużo tego wychodzi, jest czym dzielić.
Wypróbuje przepis na ciasto z masą kokosową. Przez weekend mam gości.
Ja miksuje w wysokim garnku , żeby tak nie pryskało, podczas miksowania. A garnek wcześniej wkładam do lodówki na godz , żeby był schłodzony. Miksuje sie szybko .
I naprawdę dużo tego wychodzi, jest czym dzielić.
Wypróbuje przepis na ciasto z masą kokosową. Przez weekend mam gości.
-
- Posty: 487
- Rejestracja: 2008-06-01, 13:01
- Lokalizacja: Frankfurt am main
Pyszne PASZTECIKI DROZDZOWE:
CIASTO DROŻDŻOWE:
1 kg mąki (ja używam tortowej)
kostka drożdży (50g -100g)
4 jajka
szczypta soli
ok.szklanki mleka
kostka margaryny
1 lyzeczka cukru
Przepis:
FARSZ:
ok.1 kg karkówki bez kości
2-3 cebule
sól, pieprz
sucha bułka
Najpierw pokroić karkówkę na drobne kawałki(szybciej się piecze) Podsmażyć na oleju z cebulką.Później podlać wodą i dusić aż zmięknie.Co jakiś czas podlewać.Gdy już będzie miękka -odstawić żeby wystygła.Zmielić w maszynce do mięsa,bułkę namoczyć w zimnej wodzie i też zmielić z mięsem oraz cebulką.Wszystko doprawić solą i pieprzem.Gdyby farsz był za suchy dodajemy tłuszczyk z duszenia.
Wyrabiamy ciasto drożdżowe:
Wsypać mąkę do miski.Drożdże (można dać 50 g, ja czasem daję 3/4 ze 100 g kostki )rozpuścić w letnim mleku + cukier (nie gorącym- bo zaparzą się drożdże i nie wyrośnie.)Mąkę mieszać najpierw z jajami ,powoli dolać rozczyn z drożdży,i dalej mieszać ,wyrabiać(najlepiej ręcznie)do tego wlać rozpuszczoną ostudzoną margarynę ,zawsze do każdego ciasta dodaję szczyptę soli.I wszyściutko tak wyrobione leciutko podsypuję z wierzchu mąką,przykrywam ściereczką i rośnie jak szalone ( Ja odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia ) .Następnie wałkuję podłużne nie za cienkie paski ,nakładam wzdłuż farsz i zawijam w rulonik ( tak jak na kopytka) i kroję w prostokąciki o długości 5-6-cm. Wszystkie smaruję rozbełtanym jajkiem i piekę w piekarniku ok.30 minut.W temperaturze 180C . Podawać z czerwonym barszczem.Zamiast farszu mięsnego może być farsz z kapustą i grzybami ( jak kto woli)
tem przepis kiedys wyszukalam w necie,sprawdzony!PYCHA!!!!Smacznego!
CIASTO DROŻDŻOWE:
1 kg mąki (ja używam tortowej)
kostka drożdży (50g -100g)
4 jajka
szczypta soli
ok.szklanki mleka
kostka margaryny
1 lyzeczka cukru
Przepis:
FARSZ:
ok.1 kg karkówki bez kości
2-3 cebule
sól, pieprz
sucha bułka
Najpierw pokroić karkówkę na drobne kawałki(szybciej się piecze) Podsmażyć na oleju z cebulką.Później podlać wodą i dusić aż zmięknie.Co jakiś czas podlewać.Gdy już będzie miękka -odstawić żeby wystygła.Zmielić w maszynce do mięsa,bułkę namoczyć w zimnej wodzie i też zmielić z mięsem oraz cebulką.Wszystko doprawić solą i pieprzem.Gdyby farsz był za suchy dodajemy tłuszczyk z duszenia.
Wyrabiamy ciasto drożdżowe:
Wsypać mąkę do miski.Drożdże (można dać 50 g, ja czasem daję 3/4 ze 100 g kostki )rozpuścić w letnim mleku + cukier (nie gorącym- bo zaparzą się drożdże i nie wyrośnie.)Mąkę mieszać najpierw z jajami ,powoli dolać rozczyn z drożdży,i dalej mieszać ,wyrabiać(najlepiej ręcznie)do tego wlać rozpuszczoną ostudzoną margarynę ,zawsze do każdego ciasta dodaję szczyptę soli.I wszyściutko tak wyrobione leciutko podsypuję z wierzchu mąką,przykrywam ściereczką i rośnie jak szalone ( Ja odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia ) .Następnie wałkuję podłużne nie za cienkie paski ,nakładam wzdłuż farsz i zawijam w rulonik ( tak jak na kopytka) i kroję w prostokąciki o długości 5-6-cm. Wszystkie smaruję rozbełtanym jajkiem i piekę w piekarniku ok.30 minut.W temperaturze 180C . Podawać z czerwonym barszczem.Zamiast farszu mięsnego może być farsz z kapustą i grzybami ( jak kto woli)
tem przepis kiedys wyszukalam w necie,sprawdzony!PYCHA!!!!Smacznego!
Hardware
Ta część komputera, którą można kopnąć kiedy software przestanie funkcjonowac.
Ta część komputera, którą można kopnąć kiedy software przestanie funkcjonowac.
-
- Posty: 487
- Rejestracja: 2008-06-01, 13:01
- Lokalizacja: Frankfurt am main
OPONKI SEROWE :500:
Składniki:
• dwie szklanki mąki pszennej tortowej
• szklanka cukru
• dwa małe jajka
• kostka twarogu półtłustego (200 g)
• dwie łyżeczki proszku do pieczenia
• olej do smażenia
Wykonanie
1. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem, dodać jajka i twaróg.
2. Wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać odrobinę mąki.
3. Rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 1 cm, wykrawać kółka np. kieliszkiem do wina. Zrobić dziurkę w środku każdej oponki np. kieliszkiem do wódki.
4. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu można posypać cukrem pudrem.
pozostaje mi tylk zyczyc SMACZNEGO
Składniki:
• dwie szklanki mąki pszennej tortowej
• szklanka cukru
• dwa małe jajka
• kostka twarogu półtłustego (200 g)
• dwie łyżeczki proszku do pieczenia
• olej do smażenia
Wykonanie
1. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem, dodać jajka i twaróg.
2. Wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać odrobinę mąki.
3. Rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 1 cm, wykrawać kółka np. kieliszkiem do wina. Zrobić dziurkę w środku każdej oponki np. kieliszkiem do wódki.
4. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu można posypać cukrem pudrem.
pozostaje mi tylk zyczyc SMACZNEGO
Hardware
Ta część komputera, którą można kopnąć kiedy software przestanie funkcjonowac.
Ta część komputera, którą można kopnąć kiedy software przestanie funkcjonowac.
Przepis znaleziony gdzieś w sieci, pyszna ochłoda na upalne dni . Polecam!
Składniki:
jeden duży lub dwa mniejsze pęczki botwinki z młodymi buraczkami
dwa średnie zielone ogórki lub ogórki małosolne
4-6 rzodkiewek
2-3 ząbki czosnku -bez czosnku również można przygotować
litr kefiru, jogurtu naturalnego a najlepiej dobrego zsiadłego mleka
pół pęczka koperku
pęczek szczypiorku
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, łyżeczka cukru
jajka (pół albo całe na talerz)- przygotowuję bez jajka
Botwinkę kroimy razem z buraczkami najdrobniej jak się da. Wrzucamy ją do garnka, zalewamy wodą, tak żeby całość była zalana ale wody nie było zbyt dużo, solimy (niezbyt dużo bo będzie można później dosolić), dodajemy łyżeczkę cukru i gotujemy około kwadransa aż kawałki buraków będą miękkie. Gdy się wywar ugotuje dodajemy do niego sok z cytryny. W czasie gdy botwinka się gotuje ścieramy na tarce o dużych oczkach ogórki i rzodkiewkę, siekamy szczypiorek i koperek, mieszamy z kefirem/jogurtem/zsiadłym mlekiem i dodajemy rozgnieciony czosnek. Wywar z botwinki chłodzimy i wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem po czym wstawiamy do lodówki żeby zrobił się zimny. Przed podaniem wrzucamy do niego jajka podzielone na ćwiarki lub połówki i dodajemy świeży koperek i szczypior.
Smacznego !
Składniki:
jeden duży lub dwa mniejsze pęczki botwinki z młodymi buraczkami
dwa średnie zielone ogórki lub ogórki małosolne
4-6 rzodkiewek
2-3 ząbki czosnku -bez czosnku również można przygotować
litr kefiru, jogurtu naturalnego a najlepiej dobrego zsiadłego mleka
pół pęczka koperku
pęczek szczypiorku
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, łyżeczka cukru
jajka (pół albo całe na talerz)- przygotowuję bez jajka
Botwinkę kroimy razem z buraczkami najdrobniej jak się da. Wrzucamy ją do garnka, zalewamy wodą, tak żeby całość była zalana ale wody nie było zbyt dużo, solimy (niezbyt dużo bo będzie można później dosolić), dodajemy łyżeczkę cukru i gotujemy około kwadransa aż kawałki buraków będą miękkie. Gdy się wywar ugotuje dodajemy do niego sok z cytryny. W czasie gdy botwinka się gotuje ścieramy na tarce o dużych oczkach ogórki i rzodkiewkę, siekamy szczypiorek i koperek, mieszamy z kefirem/jogurtem/zsiadłym mlekiem i dodajemy rozgnieciony czosnek. Wywar z botwinki chłodzimy i wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem po czym wstawiamy do lodówki żeby zrobił się zimny. Przed podaniem wrzucamy do niego jajka podzielone na ćwiarki lub połówki i dodajemy świeży koperek i szczypior.
Smacznego !
<center> <i>"Idź dalej niezłomnie,(...)Nic nie jest stracone, skończone też nie "</i> </center>
-
- Posty: 487
- Rejestracja: 2008-06-01, 13:01
- Lokalizacja: Frankfurt am main
jesli chodzi o karpatke robie ja z tego przepisu zawsze wychodzi swietnie!
1 szklanka wody
½ kostki margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
Krem:
budyń śmietankowy
1 ½ kostki masła lub margaryny
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
Ponadto:
cukier pude
Sposób wykonania:
Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut.
Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka (wbijać po jednym) i ucierać. Podzielić na 2 części i rozsmarować cieniutko na mocno wysmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 °C. Upiec dwa placki.
Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu. Masło lub margarynę ucierać. Dodać żółtka i cukier puder. Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. Dwa placki ciasta przełożyć kremem. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i schłodzić w lodówce.
Smacznego.
1 szklanka wody
½ kostki margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
Krem:
budyń śmietankowy
1 ½ kostki masła lub margaryny
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
Ponadto:
cukier pude
Sposób wykonania:
Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut.
Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka (wbijać po jednym) i ucierać. Podzielić na 2 części i rozsmarować cieniutko na mocno wysmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 °C. Upiec dwa placki.
Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu. Masło lub margarynę ucierać. Dodać żółtka i cukier puder. Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. Dwa placki ciasta przełożyć kremem. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i schłodzić w lodówce.
Smacznego.
Hardware
Ta część komputera, którą można kopnąć kiedy software przestanie funkcjonowac.
Ta część komputera, którą można kopnąć kiedy software przestanie funkcjonowac.
-
- Posty: 122
- Rejestracja: 2009-07-30, 18:22
- Lokalizacja: Mazowsze
Ja także chciałabym coś dorzucić.Mogę wam powiedzieć jak robimy wafelki,zajada się nimi cała rodzina.Robi się je szybko i bardzo prosto:
Paczka albo dwie suchych wafli,puszka mleka skondensowanego słodzonego.Mleko w garnku zalewamy wodą tak ,żeby puszka była przykryta i gotujemy 3 godziny,Zdejmujemy z ognia ,czekamy aż trochę przestygnie,otwieramy puszkę (tylko ostrożnie,bo może wystrzelić i poparzyć) i smarujemy po stronie z mniejszą kratką .Przyciskamy i zostawiamy na noc.Następnego dnia kroimy wafelki ,parzymy kawkę i się delektujemy.
Smacznego!
Paczka albo dwie suchych wafli,puszka mleka skondensowanego słodzonego.Mleko w garnku zalewamy wodą tak ,żeby puszka była przykryta i gotujemy 3 godziny,Zdejmujemy z ognia ,czekamy aż trochę przestygnie,otwieramy puszkę (tylko ostrożnie,bo może wystrzelić i poparzyć) i smarujemy po stronie z mniejszą kratką .Przyciskamy i zostawiamy na noc.Następnego dnia kroimy wafelki ,parzymy kawkę i się delektujemy.
Smacznego!
-
- Posty: 122
- Rejestracja: 2009-07-30, 18:22
- Lokalizacja: Mazowsze
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot] i 434 gości