Przepisy kulinarne

Rozmowy na wszystkie tematy, niezwiązane z tematyką forum

Moderator: Beata:)

Awatar użytkownika
Jukka
Posty: 2011
Rejestracja: 2012-12-15, 22:17
Lokalizacja: z miasta
Kontaktowanie:

Przepisy kulinarne

Postautor: Jukka » 2016-03-19, 22:14

Nie, słony karmel to ja robię od podstaw. Bo ja z tych, co to na ciuchach oszczędzą, ale na jedzeniu - jeśli ma być zdrowe - to już nie. Czyli jeść słodkie - tak, ale truć się słodyczami - NIE.
Tak robię ów słony, łamany gorzką czekoladą karmel/kajmak:
https://jukkasarasti.wordpress.com/2015 ... iadaniach/

Awatar użytkownika
zosiako
Posty: 4488
Rejestracja: 2013-04-15, 12:39
Lokalizacja: Stąd

Przepisy kulinarne

Postautor: zosiako » 2016-03-20, 09:28

nie wiem jak robi słony karmel Jukka, ale ja po prostu kupuję karmel w puszce i po wylaniu go na ciacho posypuję po wierzchu różową solą himalajską . super złamany smak słodkiego, przynajmniej wg moich...
plany pieczeniowe na święta - zgodnie z upodobaniami panów może być szarlotka, jeżeli nie - to ewentualnie szarlotka, a już w ramach totalnej inwencji twórczej może być szarlotka :crazy:
Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. Ernest Hemingway

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 6949
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 45
Lokalizacja: tarnowskie góry

Przepisy kulinarne

Postautor: blanka » 2016-03-20, 14:01

Szarlotka jest dobra na wszystko :yes: :firends:
(posiadam jeszcze "trochę" jabłek.. ale już nam w przełyku stoją więc nie ryzykuje :śmiaćsię: )
Blanka

Awatar użytkownika
zosiasamosia
Posty: 4829
Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
Lokalizacja: Całkiem fajna ;)

Przepisy kulinarne

Postautor: zosiasamosia » 2016-03-20, 16:45

zosiako pisze:Source of the post może być szarlotka
zosiako pisze:Source of the post ewentualnie szarlotka
zosiako pisze:Source of the post może być szarlotka
Skąd ja to znam :śmiaćsię:, moje towarzystwo też zawsze wybiera takie mało ekskluzywne i mało świąteczne wypieki :śmiaćsię:
Czasem spełniam prośbę, ale jak przeginają, to piekę co uważam :beee: :biggrin:
.........jest coś, co Nas łączy....... :wink:

Awatar użytkownika
renia1286
Posty: 14043
Rejestracja: 2009-06-20, 09:28
Wiek: 53
Lokalizacja: Warmia

Przepisy kulinarne

Postautor: renia1286 » 2016-03-21, 09:34

Wstyd się przyznać ale nie umiem zrobić dobrego murzynka. Robiłam wiele razy i nigdy nie był taki jak trzeba. Zrobiła bym na nim sernik, ale tylko wtedy jak mi pomożecie. Wszystkie sugestie mile widziane :)
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.

Awatar użytkownika
Jukka
Posty: 2011
Rejestracja: 2012-12-15, 22:17
Lokalizacja: z miasta
Kontaktowanie:

Przepisy kulinarne

Postautor: Jukka » 2016-03-21, 13:10

@Renia - ja przestałam robić murzynki od kiedy zaczęłam robić brownie - lepsze, bo bardziej czekoladowe... Więc co do murzynka to nie pomogę, natomiast jakieś inne przepisy na czekoladowe ciasta, o ile sobie życzysz - zapodam :-)

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 6949
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 45
Lokalizacja: tarnowskie góry

Przepisy kulinarne

Postautor: blanka » 2016-03-21, 17:48

Renia- mój przepis na Murzynka

*2 szkl cukru
*1/2 szkl wody
*kostka "kasi"
Zagotować i przestudzić .Potem dodać :
*2 szkl maki
*3 łyżki kakao
* niepełną łyżkę proszku do pieczenia
Sypkie przed dodaniem wymieszać w misce ,potem z płynnymi mikserem .Dodać do masy
*4 żółtka
przemiksować jeszcze , a na koniec dodac
* pianę z białek
Wymieszać drewnianą łyżką i piec 40 min na 180 st z termoobiegiem .

Tylko jak na tym zapieczesz masę serową (ciasto na prostokątnej blaszce ,na to ser ? Czy ciasto się nie przypali ? )

Sernik ciemny robie na cieście :
*15 dag mąki
*10 dag pudru
*+- 10 dag masła
* 1 łyżka kakao

Robię półtorej porcji ciasta ,wykładam dół blaszki i na to masa serowa .Ciasto zrobi się takie wilgotne od sera i smakuje czekoladowo . W wersji innej można część wyłozyc na dno ,a część pokruszyć na górę sera (ale takie twarde grudki się z tego robią :girlzła: ) .
Ser robisz wg swojej wersji i pieczesz tak jak sernik na kruchym .
Ciasto się b. ciężko wyrabia . Na początku można spiralnymi łapami miksera ,ale i tak przychodzi moment kiedy trzeba ręką . Jak już to pieke to miącha M .
Blanka

Awatar użytkownika
rybka
Posty: 1921
Rejestracja: 2011-05-20, 18:58
Wiek: 46
Lokalizacja: OMC Kraków

Przepisy kulinarne

Postautor: rybka » 2016-03-21, 19:30

Z murzynkiem nie pomogę :biggrin: , kusi mnie ten sernik Ani z masą krówkową (po bułeczkach Zosi i zielonym Malinki zostało wspomnienie :biggrin: ) Ja na pewno zrobię babkę na stół i do koszyka

Babka na oleju (przepis z ciast siostry Anastazji 103, str. 42.) kto nie ma podaję:
8 jaj
30 dkg mąki
35 dkg cukru
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, potem żółtka, olej i mąkę z pr. do piecz.. Wylać do foremki, piec ok. 50 min w temp. 180st.
Ja robię z połowy i wtedy mam dużą babę na stół, drugi raz też robię z połowy i mam mniejszą foremkę i jeszcze sporo takich muffinkowych :biggrin: - ozdobić wedle uznania.
Karmelu nie robię, biorę gotowca z puszki i na słono z krakersami, bitą śmietaną, budyniem mam takie ciasto karmelowe - istna bomba kaloryczna :blush:
U niektórych może być szarlotka, a u mnie może być ambasador :biggrin:
Uśmiechnij się
Dorota
DK - KWC

Awatar użytkownika
malina :/
Posty: 2024
Rejestracja: 2009-05-23, 22:49
Wiek: 32
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Przepisy kulinarne

Postautor: malina :/ » 2016-03-21, 20:37

Z babek to uwielbiam tę ;-)
Babka cytrynowa
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
sok z 2 cytryn
200 g masła
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny (ile zabierze)

Wykonanie
Masło roztopić, dodać sok z cytryn i przestudzić.
Jajka ubić z cukrem, dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, lekko zamieszać. Dodać roztopione masło, całość połączyć mikserem na małych obrotach.
Foremkę (tortownica 22-25 cm) dobrze nasmarować, posypać bułka tartą, wlać ciasto i piec około 45 minut. Po upieczeniu babkę wystudzić, powinna być zimna.
Cukier puder połączyć z sokiem z cytryny,(sok dodawać stopniowo). Polać babkę lukrem ;-)

W tym roku mazurkow nie piekę coś nie mam na nie ochoty ale na święta piekę jeszcze tort (mama ma urodziny więc tort z truskawkami, mascarpone i bitą śmietaną będzie dobrym pomysłem), oczywiście zielone ciasto też sobie zazyczyli no i jeszcze kokosowca ;-) ot szaleństwo ciastkowe - będziemy tyć hehe
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...

Awatar użytkownika
renia1286
Posty: 14043
Rejestracja: 2009-06-20, 09:28
Wiek: 53
Lokalizacja: Warmia

Przepisy kulinarne

Postautor: renia1286 » 2016-03-22, 07:12

Jukka pisze:Source of the post zaczęłam robić brownie

Ja jeszcze tego nie robiłam i muszę wypróbować. Dzięki za pomysł :kiss:
blanka pisze:Source of the post jak na tym zapieczesz masę serową (ciasto na prostokątnej blaszce, na to ser?

Blanko bez zapiekania, znajoma robiła, murzynek wyrastał ponad masę serową i fajnie to wyglądało.
O takie coś...
Obrazek
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.

Awatar użytkownika
renia1286
Posty: 14043
Rejestracja: 2009-06-20, 09:28
Wiek: 53
Lokalizacja: Warmia

Przepisy kulinarne

Postautor: renia1286 » 2016-03-25, 07:54

3X Renia , normalnie czad :)
Mam jaja :yes: ugotowane na twardo i poproszę Was o pomoc.
Sałatkę z jajek czy może w sosie, co robicie jajecznego.
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.

Awatar użytkownika
zosiako
Posty: 4488
Rejestracja: 2013-04-15, 12:39
Lokalizacja: Stąd

Przepisy kulinarne

Postautor: zosiako » 2016-03-25, 08:41

Reniu :kiss: my jedziemy standardem - jajka faszerowane, z sosem jogurtowym i szczypiorkiem, pasta jajeczna z pietruszką i koperkiem, także za bardzo Ci nie pomogę, na pewno dziewczyny jak wpadną podpowiedzą więcej możliwości :rece2:
Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. Ernest Hemingway

Awatar użytkownika
anula;)
Posty: 6100
Rejestracja: 2010-02-11, 16:59

Przepisy kulinarne

Postautor: anula;) » 2016-03-25, 17:28

Qrczak w potrawce no ... Tzn.,nie żebym ja coś sama.. cokolwiek,no bo wiecie rozumiecie :blush: :wink: ,ale...znalazłam takie coś na stronie,i jest to tak ślicznie ( czy smaczne- nie mam pojecia!) - że musiałam tu przywlec :) ... Może kogoś zainspiruje ..

Obrazek
http://smaker.pl/przepis-wielkanocna-ni ... 10278.html
.... niech nad waszym gniewem nie zachodzi słońce!... :rece2: EF 4

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 6949
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 45
Lokalizacja: tarnowskie góry

Przepisy kulinarne

Postautor: blanka » 2016-03-25, 19:43

Nooo.. Piękne :yes: ,Samosia będzie kombinować :yes:

Renia- pewnie już sobie dałaś rade z jajkami (napisz jak) ,tylko jakoś wcześnie je gotowałaś :)
Blanka

Awatar użytkownika
Jukka
Posty: 2011
Rejestracja: 2012-12-15, 22:17
Lokalizacja: z miasta
Kontaktowanie:

Przepisy kulinarne

Postautor: Jukka » 2016-03-25, 20:57

Jaja to ja najchętniej - ze smakiem. I z solą. Poza tym z sosem tatarskim ew. musztardowym.


Wróć do „Pogaduszki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości