Strona 1 z 50

Przepisy kulinarne

: 2008-08-19, 22:30
autor: Acroprincess
Kazdy z was ma na pewno kilka sprawdzonych przepisow,dzieki ktorym od razu poprawia sie nastroj :mrgreen: zapraszam wszystkich do wymiany doswiadczen kulinarnych! :-D

: 2008-08-20, 06:27
autor: przytulia
bardzo fajnie, pomyślę...i coś wklikam. Najlepiej żeby to było szybciutkie do wykonania :-D

: 2008-08-20, 07:13
autor: Iffonka
ja najbardziej lubię przepisy, gdzie nie ma fikuśnych składników. najfajniejsze to takie, do których składniki znajdą się w każdej lodówce. Jutro coś tu wpiszę, nie chce tak "z głowy" po coś pomieszam.

: 2008-08-20, 11:12
autor: Rem
2 szklanki mąki, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 1 szklanka - do wyboru (coco-coli, pepsi, piwa lub wody gazowanej), sól, kropla aromatu arakowego, łyżka oleju. Oto przepis na super naleśniki. Można je jeść z dżemem wiśniowym, jagodami i z bitą śmietaną. Polecam i smacznego. :-D

: 2008-08-20, 12:46
autor: Rem
Aha ! Ciasto musi mieć konsystencję śmietany, gdyby było za gęste rozcieńczyć wodą. Jako farsz może być biały serek z cukrem i rodzynkami. :-D

: 2008-08-20, 13:43
autor: Adria
Nowy temat - ale jaki - smaczny :mrgreen: (przepis z mojej strony pojawi się w późniejszym terminie).

: 2008-08-20, 15:17
autor: maria_xx
A jakieś farsze do naleśników ? ale na słono, proszę.

: 2008-08-20, 17:50
autor: zgredek
na słono to może posolić albo ze śledzikiem, i już sam się śmieje z głupot które wypisuję i też dobry pomysł na poprawę humoru. hihihi Śmiech to zdrowie!!!

: 2008-08-20, 18:50
autor: maria_xx
Na poprawę humoru to nie ten wątek. Przepis poproszę :-) .

: 2008-08-20, 22:08
autor: Acroprincess
na slono polecam farsz do nalesnikow, potrzebne sa tylko pieczarki,szynka i smietana kwasna sol,pieprz,najpierw kroimy szynke w cieniutkie paseczki przysmazamy na patelni dodajac pokrojone (jak kto lubi moze byc w trojkaty :lol: )pieczarki.wszystko razem dusimy przez pare minut dodajac na koniec smietany tak z 2-3 lyzkii pycha farsz gotowy! :mrgreen: (do urozmaicenia polecam takze cebulke)smacznego! :-D

: 2008-08-20, 22:15
autor: maria_xx
Acroprincess, dzieki. Głód mnie dopadł po przeczytaniu tego przepisu - ale nie wypóbuję dzisiaj, bo jestem poza domem . A poza tym - chyba późno sie zrobiło ....

: 2008-08-20, 22:23
autor: Acroprincess
nie ma za co :mrgreen:

: 2008-08-21, 07:30
autor: Iffonka
Ja uwielbiam naleśniki po meksykańsku. Naleśnik jak naleśnik, a farsz to:
25dkg mięsa mielonego- podsmażyć, dodać 2 pokrojone w cienkie paseczki papryki i 25 dkg pieczarek (pokrojonych na plasterki) wszystko dusić, aż zmięknie. Dodać kilka kropelek sosu tabasco (ostrrrrrry- jak ktoś nie lubi ostrych dań, to można z tabasco zrezygnować) posolić i ew. doprawić pieprzem (zależy jak ostre papu się lubi) Można zagęścić mąką. Ładować w naleśniki i gotowe. Szybko się robi. Co do papryki, w zimie jest droga, więc pod koniec lata kupuję na targu worek 5kg, kroję na paseczki, kostkę, kawałki i mrożę sobie porcje. Z biedą wystarcza mi do kolejnego lata, tak lubię paprykę :-P

: 2008-08-21, 12:51
autor: maria_xx
Jeśli juz zahaczyliśmy o Meksyk, to gorąco polecam indyka po meksykańsku:
60 dkg piersi z indyka (czasem robię z piersi kurczaka)
3 papryki (różnokolorowe)
4-6 pomidorów (w zimie 1 puszka pomidorów + ew. troche przecieru)
1-2 puszki kukurydzy
oregano
chili (uzywam w proszku)
sól
olej
Piers kroje w paski, trochę je rozbijam, skrapiam cytryną, sole. Obsmażam (do zrumienienia) na oleju, odkładam na bok. Dodaje jeszcze lyżke oleju i na tej samej patelni (rondlu; to musi być spore naczynie) obsmażam papryke pokrojona w paski, dodaje kukurydzę, jeszce chwile obsmażam, dokładam indyka i pokrojone w ćwiartki (i tak sie rozleca), obrane ze skórki pomidory. Doprawiam chili, troche orgeano, które jeszcze raz dosypuje na koncu. Sol jest juz raczej niepotrzebna, podobnie nie uzywam do tej potrawy pieprzu. Jest gotowe, kiedy indyk jest miękki. Podaję z ryżem, do tego pasuje surówka na bazie kapusty (ew. kapusty pekińskiej) z kwaśnymi dodatkami. Dobrze popic piwem meksykanskim.
Jak już to już - jeszcze moja ulubiona surówka (do tego indyka własnie)
kapusta pekinska (jak duza, to 1/2)
biała czesć pora
5-6 ogórków kiszonych
1 kwasne jablko
2-3 średnie marchewki
majonez
pieprz

Szatkuję kapustę, ścieram na tarce z grubymi otworami ogórki i jabłko, na tej z mniejszymi - marchewkę, kroję na drobno por. (Tak napawdę - od dawna używam maszynki elektrycznej z nakładkami - zawsze nienawidziłam tarcia marchewki i ogórków. Teraz nienawidzę mycia maszynki). Dodaję majonez, pieprzę i mieszam.
Smacznego :-) :-) .

: 2008-08-21, 13:26
autor: zgredek
Po co ja to przeczytałem uśliniłem siuę tylko i nic z tego nie mam ale szybciutko z żonką wyprubóję Twojego przepisu Mario i jak tylko zrobimy opowiem wrażenia.