Przepisy kulinarne

Rozmowy na wszystkie tematy, niezwiązane z tematyką forum

Moderator: Beata:)

Awatar użytkownika
Zibi
Posty: 4126
Rejestracja: 2010-03-02, 08:58
Wiek: 58
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Zibi » 2011-11-13, 20:07

Wszystko się zgadza, co kuchnia to trochę inne doświadczenia. Żona rozpropagowała pieczenie chleba wśród wielu jej znajomych i wszyscy pieką, każdy trochę inaczej ale jak sami twierdzą wszystkim wychodzi i chwalą.
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI

homag
Posty: 9019
Rejestracja: 2010-02-10, 17:44
Wiek: 61
Lokalizacja: Podkarpacie

Postautor: homag » 2011-11-13, 20:13

Zibi pisze:wszystkim wychodzi i chwalą

Tak samo moi znajomi. Przepisy się trochę różnią, ale pogląd, że chlebek jest pyszny i zdrowy mają taki sam.
Wojtek

Awatar użytkownika
Zibi
Posty: 4126
Rejestracja: 2010-03-02, 08:58
Wiek: 58
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Zibi » 2011-11-13, 20:19

nam wychodzi np. taki (z dzisiaj)

Obrazek
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI

przytulia
Posty: 2780
Rejestracja: 2007-08-16, 13:59
Lokalizacja: wiecie skąd

Postautor: przytulia » 2011-11-14, 08:53

Sumienia nie masz. Jeszcze śniadania nie jadłam.
Daj kromkę :)
Obrazek
miłego dnia i wielu powodów do uśmiechu [you]

niusiek84
Posty: 1430
Rejestracja: 2010-07-31, 11:13
Lokalizacja: Mazury
Kontaktowanie:

Postautor: niusiek84 » 2012-01-21, 10:38

Ciasto na Pizzę
(jak z pizzerii :-D )

Składniki:
- 1 kg mąki tortowej ( najlepsza jest z biedronki)
- 1 jajko
- jogurt naturalny lub kefir (duży)
- 2 szklanki wody gazowanej
- 3/4 szkalnki oleju
- 1/3 kostki drożdży
- 1/2 szklanki soli
- 3/4 szklanki cukru

Wszystko razem dobrze "wyrobić" i odstawić na 10 min.
Uformować 4 kulki , posmarować je olejem i zamrozić (najlepiej w folii aluminiowej)

Jedna kulka starcza na dużą pizzę, i ważna uwaga :
- układamy tą kulkę na talerzu opruszonym mąką ( ciasto krótko się rozmraża)
- a jeśli wyjmiemy je np. rano i chcemy zrobić popłudniu - trzeba je wsadzić koniecznie do lodówki :lol:

Kolejność składników, aby pizza nie wyszła "sucha":
1. sos pomidorowy ( koncentrat, sól, cukier,pieprz,oregano,woda)
2. ser
3. pieczarki (jeśli oczywiście akurat dajemy)
4. wędlina
5. oliwki, cebula, papryka (w occie dobrze smakuje)
6. ser

niusiek84
Posty: 1430
Rejestracja: 2010-07-31, 11:13
Lokalizacja: Mazury
Kontaktowanie:

Postautor: niusiek84 » 2012-03-08, 13:04

RAFAELLO

Składniki :

1 litr mleka
2 szklanki cukru ( bardzo słodkie ja daje mniej)
wanilia (1/3 laski)
1,5 kostki masła – roślinne np.
200 g wiórków kokosowych
4 żółtka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
3 opakowania krakersów
kakao do posypania

Odlać szklankę mleka i wymieszać z mąką i żółtkami. Zagotować mleko z cukrem i wanilią. Jak się zagotuje wlewać wymieszaną mąkę stale mieszając. Gotować około 2 minut ciągle mieszając. Zostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu zmiksować z masłem i na koniec dać wiórki kokosowe i wymieszać.
Ułożyć krakersy i smarować masą warstwami.
Na sam wierzch posypać kakao ( na warstwie z masy)

Proste, szybkie, i nie trzeba piec.

Awatar użytkownika
aisza
Posty: 7601
Rejestracja: 2008-08-09, 20:04
Wiek: 56
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Kontaktowanie:

Postautor: aisza » 2012-03-08, 14:15

Heh i chyba dobre:). dzięki za przepis-kiedyś wypróbuję:)
Przestań mieć pretensje do innych. Bierz odpowiedzialność za każdy swój krok...

Awatar użytkownika
malina :/
Posty: 2026
Rejestracja: 2009-05-23, 22:49
Wiek: 38
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Postautor: malina :/ » 2012-03-08, 15:03

PRZEDSZKOLACZEK słodkie jest bardzo ale dzieci je uwielbiają 
Na dużą blachę.
SKŁADNIKI:
• 2 duże paczki herbatników
• gotowa masa karpatkowa
• kostka margaryny
• puszka masy krówkowej
• 1 galaretka
• 0,5 l śmietany 30% ubić z 2 śmietanfixami
• czekolada do dekoracji (zatrzeć na tarce)
PRZYGOTOWANIE:
• wyłożyć pierwszą warstwę herbatników na nią wylać krem przygotowany z masy karpatkowej i margaryny (ugotowana masa karpatkowa musi ostygnąć następnie ucieramy margarynę dodając po łyżce ostudzonej masy karpatkowej)
• druga warstwa herbatników wylać na nie masę krówkową (po otwarciu puszki aby łatwiej rozsmarować masę na herbatnikach można ją podgrzać przez chwilę w wodzie- do garnka wlać wodę aby sięgała do połowy puszki i przez chwilę podgrzewac na gazie mieszając, aż masa stanie się płynna)
• przykryć trzecią warstwą herbatników i wylać na nie wcześniej rozpuszczoną i dobrze zgęstniałą galaretkę. Włożyć całość na trochę do lodówki.
• Ubić śmietanę 30% z śmietanfixami i niewielką ilością cukru pudru ok. 1 łyżki - wylać na galaretkę
• Na całość zetrzeć czekoladę

NAJLEPSZE NA DRUGI DZIEń. CIASTO TRZYMAC W CHŁODNYM MIEJSCU.

Smacznego ;)
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...

Awatar użytkownika
malina :/
Posty: 2026
Rejestracja: 2009-05-23, 22:49
Wiek: 38
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Postautor: malina :/ » 2012-03-08, 15:04

FILADELFIA

• 1,5 – 2 paczki ciastek owsianych (kupuję z Lidla Sasanki i daję 2 paczki)
• nutella (3/4 słoika ale tego średniego nie największego)
• 2 serki mascarpone
• Łyżka cukru pudru
• Cukier waniliowy
• 0,4 – 0,5 śmietany 30 – 36%
• Płatki migdałowe
• Wiśnie
• 2 galaretki wiśniowe (rozpuszczony w mniejszej ilości wody)
• 2 śmietanfixy (ewentualnie żelatyna rozpuszczona)

Ciasta pokruszyć i wymieszać z nutella. Wyłożyć na spód tortownicy (mała blaszka). Serki mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wyłożyć na spód z nutelli i ciastek. Posypać płatkami migdałowymi. Następnie ubić na sztywno śmietanę z odrobiną cukru pudru i 2 śmietanfixami. Wylać na płatki migdałowe. Na śmietanie ułożyć wiśnie i całość zalać tężejącą już galaretką wiśniową.
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...

Awatar użytkownika
malina :/
Posty: 2026
Rejestracja: 2009-05-23, 22:49
Wiek: 38
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Postautor: malina :/ » 2012-03-08, 15:04

TIRAMISU
Ciasto na małą blaszkę.
SKŁADNIKI:
• 3 jaja
• 4 – 5 łyżek cukru pudru
• 300 ml śmietany 30 – 36%
• 500 g serka mascarpone
• Około ¾ szklanki mocnej kawy (na ¾ szklanki wrzątku 4 – 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
• 2 paczki podłużnych biszkoptów z cukrem
• Gorzkie kakao do posypania
• Trochę alkoholu (brandy, wódka itp.)

• Ja dodaję również trochę żelatyny około 1 – 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącego mleka

Przygotować kawę i ostudzić. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem na puch dodać serek mascarpone i wymieszać. Dodać ubitą śmietanę – dokładnie wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek. Wszystko delikatnie połączyć. (W tym momencie dodaję rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszam).
Alkohol połączyć z zimną kawą. Szybko zanurzać biszkopty w kawie (stroną z cukrem). Układać pojedynczą warstwę na blaszce wylać połowę masy, posypać gorzkim kakao. Następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów tak samo maczanych jak pierwsza warstwa i przykryć pozostałym kremem, posypać ciemnym kakao. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego ;)
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...

Awatar użytkownika
malina :/
Posty: 2026
Rejestracja: 2009-05-23, 22:49
Wiek: 38
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Postautor: malina :/ » 2012-03-08, 15:06

MULTIWITAMINA
Biszkopt upiec na spód – każdy ma swój ulubiony przepis więc nie podaję.
MASA: ¾ l soku multiwitamina
2 budynie bez cukru (waniliowe lub śmietankowe)

Na soku ugotować budyń. Przestudzić. Dodać 2 żółtka i ubite 2 białka. Wylać masę na biszkopt.

BITA ŚMIETANA: ½ l śmietany 30% lub 36%
1 cukier waniliowy
1 śmietanfix
Wszystko ubić. I wylać bitą śmietanę na masę.

Na bitą śmietanę wyłożyć 250g herbatników. Całość wysmarować glazurą.

GLAZURA: 250g cukru pudru
Sok z 1 lub 1,5 cytryny.
Utrzeć na jednolitą masę.
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...

Awatar użytkownika
malina :/
Posty: 2026
Rejestracja: 2009-05-23, 22:49
Wiek: 38
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Postautor: malina :/ » 2012-03-08, 15:07

No to poszalałam ze słodkościami :) moi współpracownicy i rodzina uwielbiają filadelfię i tiramisu w mym wykonaniu więc polecam wszystkim łasuchom te 2 szybkie i proste ciasta :)
:21:
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...

keyara
Posty: 692
Rejestracja: 2009-11-03, 10:06
Lokalizacja: Radlin

Postautor: keyara » 2012-04-29, 13:59

:569: Poratujcie proszę :14:

Kot urządził sobie nocne wędrówki po kuchennym stole i wywalił całą wytłaczanke świeżutkich jajek prosto od kury :roll:

I teraz mamy problem -to co udało się uratować jest w szklance ilość raczej nieokreślona -a my kombinujemy nad jakimś ciastem z większą ilością jajek -bez oddzielania żółtek i białek -Może ktoś ma ciekawy przepis :-?
"...nie piję wody ,bo rybki się w niej piep..ą..." ;-)

"Każdy problem ma rozwiązanie, jeśli rozwiązanie nie istnieje, nie istnieje też problem" Obrazek

Awatar użytkownika
renia1286
Posty: 14352
Rejestracja: 2009-06-20, 09:28
Wiek: 59
Lokalizacja: Warmia

Postautor: renia1286 » 2012-04-29, 14:45

keyara pisze:mamy problem -to co udało się uratować jest w szklance ilość raczej nieokreślona -a my kombinujemy nad jakimś ciastem z większą ilością jajek -bez oddzielania żółtek i białek -Może ktoś ma ciekawy przepis

Aniu ja bym to zmiksowała z cukrem [pół szklanki] do białości. Dodała 4 łyżki oleju i tyle samo wody , szklankę mąki z łyżeczką proszku i biszkopt gotowy. Uruchom wyobraźnię i przekładaj jak chcesz i czym chcesz :-P
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.

Awatar użytkownika
Zibi
Posty: 4126
Rejestracja: 2010-03-02, 08:58
Wiek: 58
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Zibi » 2012-06-03, 15:41

deser sezonowy (dziś sam zrobiłem :-D )

PROCENTOWE TRUSKAWKI

potrzebujemy:
0,5 kg. truskawek
0,5 l. półwytrawnego wina
cukier waniliowy
aromat waniliowy
10 łyżeczek cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
pieprz

i do dzieła:
Truskawki umyć, odszypułkować, przeciąć na 4 części i układać w pucharkach. Posypać je cukrem pudrem, cynamonem i świeżo zmielonym pieprzem. Aromat waniliowy wlać do wina i podgrzać (mieszając, aby nie zawrzało). Truskawki zalać winem. Wystudzić i wstawić do lodówki. Przed podaniem do każdego pucharku wrzucić kilka kostek lodu i kilka listków świeżej mięty (jak ktoś ma i lubi). W przepisie zamiast lodu proponowano mrożone truskawki.

SMACZNEGO !!!
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI


Wróć do „Pogaduszki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 505 gości