Przepisy kulinarne
Moderator: Beata:)
Ciasto na Pizzę
(jak z pizzerii )
Składniki:
- 1 kg mąki tortowej ( najlepsza jest z biedronki)
- 1 jajko
- jogurt naturalny lub kefir (duży)
- 2 szklanki wody gazowanej
- 3/4 szkalnki oleju
- 1/3 kostki drożdży
- 1/2 szklanki soli
- 3/4 szklanki cukru
Wszystko razem dobrze "wyrobić" i odstawić na 10 min.
Uformować 4 kulki , posmarować je olejem i zamrozić (najlepiej w folii aluminiowej)
Jedna kulka starcza na dużą pizzę, i ważna uwaga :
- układamy tą kulkę na talerzu opruszonym mąką ( ciasto krótko się rozmraża)
- a jeśli wyjmiemy je np. rano i chcemy zrobić popłudniu - trzeba je wsadzić koniecznie do lodówki
Kolejność składników, aby pizza nie wyszła "sucha":
1. sos pomidorowy ( koncentrat, sól, cukier,pieprz,oregano,woda)
2. ser
3. pieczarki (jeśli oczywiście akurat dajemy)
4. wędlina
5. oliwki, cebula, papryka (w occie dobrze smakuje)
6. ser
(jak z pizzerii )
Składniki:
- 1 kg mąki tortowej ( najlepsza jest z biedronki)
- 1 jajko
- jogurt naturalny lub kefir (duży)
- 2 szklanki wody gazowanej
- 3/4 szkalnki oleju
- 1/3 kostki drożdży
- 1/2 szklanki soli
- 3/4 szklanki cukru
Wszystko razem dobrze "wyrobić" i odstawić na 10 min.
Uformować 4 kulki , posmarować je olejem i zamrozić (najlepiej w folii aluminiowej)
Jedna kulka starcza na dużą pizzę, i ważna uwaga :
- układamy tą kulkę na talerzu opruszonym mąką ( ciasto krótko się rozmraża)
- a jeśli wyjmiemy je np. rano i chcemy zrobić popłudniu - trzeba je wsadzić koniecznie do lodówki
Kolejność składników, aby pizza nie wyszła "sucha":
1. sos pomidorowy ( koncentrat, sól, cukier,pieprz,oregano,woda)
2. ser
3. pieczarki (jeśli oczywiście akurat dajemy)
4. wędlina
5. oliwki, cebula, papryka (w occie dobrze smakuje)
6. ser
RAFAELLO
Składniki :
1 litr mleka
2 szklanki cukru ( bardzo słodkie ja daje mniej)
wanilia (1/3 laski)
1,5 kostki masła – roślinne np.
200 g wiórków kokosowych
4 żółtka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
3 opakowania krakersów
kakao do posypania
Odlać szklankę mleka i wymieszać z mąką i żółtkami. Zagotować mleko z cukrem i wanilią. Jak się zagotuje wlewać wymieszaną mąkę stale mieszając. Gotować około 2 minut ciągle mieszając. Zostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu zmiksować z masłem i na koniec dać wiórki kokosowe i wymieszać.
Ułożyć krakersy i smarować masą warstwami.
Na sam wierzch posypać kakao ( na warstwie z masy)
Proste, szybkie, i nie trzeba piec.
Składniki :
1 litr mleka
2 szklanki cukru ( bardzo słodkie ja daje mniej)
wanilia (1/3 laski)
1,5 kostki masła – roślinne np.
200 g wiórków kokosowych
4 żółtka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
3 opakowania krakersów
kakao do posypania
Odlać szklankę mleka i wymieszać z mąką i żółtkami. Zagotować mleko z cukrem i wanilią. Jak się zagotuje wlewać wymieszaną mąkę stale mieszając. Gotować około 2 minut ciągle mieszając. Zostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu zmiksować z masłem i na koniec dać wiórki kokosowe i wymieszać.
Ułożyć krakersy i smarować masą warstwami.
Na sam wierzch posypać kakao ( na warstwie z masy)
Proste, szybkie, i nie trzeba piec.
PRZEDSZKOLACZEK słodkie jest bardzo ale dzieci je uwielbiają
Na dużą blachę.
SKŁADNIKI:
• 2 duże paczki herbatników
• gotowa masa karpatkowa
• kostka margaryny
• puszka masy krówkowej
• 1 galaretka
• 0,5 l śmietany 30% ubić z 2 śmietanfixami
• czekolada do dekoracji (zatrzeć na tarce)
PRZYGOTOWANIE:
• wyłożyć pierwszą warstwę herbatników na nią wylać krem przygotowany z masy karpatkowej i margaryny (ugotowana masa karpatkowa musi ostygnąć następnie ucieramy margarynę dodając po łyżce ostudzonej masy karpatkowej)
• druga warstwa herbatników wylać na nie masę krówkową (po otwarciu puszki aby łatwiej rozsmarować masę na herbatnikach można ją podgrzać przez chwilę w wodzie- do garnka wlać wodę aby sięgała do połowy puszki i przez chwilę podgrzewac na gazie mieszając, aż masa stanie się płynna)
• przykryć trzecią warstwą herbatników i wylać na nie wcześniej rozpuszczoną i dobrze zgęstniałą galaretkę. Włożyć całość na trochę do lodówki.
• Ubić śmietanę 30% z śmietanfixami i niewielką ilością cukru pudru ok. 1 łyżki - wylać na galaretkę
• Na całość zetrzeć czekoladę
NAJLEPSZE NA DRUGI DZIEń. CIASTO TRZYMAC W CHŁODNYM MIEJSCU.
Smacznego
Na dużą blachę.
SKŁADNIKI:
• 2 duże paczki herbatników
• gotowa masa karpatkowa
• kostka margaryny
• puszka masy krówkowej
• 1 galaretka
• 0,5 l śmietany 30% ubić z 2 śmietanfixami
• czekolada do dekoracji (zatrzeć na tarce)
PRZYGOTOWANIE:
• wyłożyć pierwszą warstwę herbatników na nią wylać krem przygotowany z masy karpatkowej i margaryny (ugotowana masa karpatkowa musi ostygnąć następnie ucieramy margarynę dodając po łyżce ostudzonej masy karpatkowej)
• druga warstwa herbatników wylać na nie masę krówkową (po otwarciu puszki aby łatwiej rozsmarować masę na herbatnikach można ją podgrzać przez chwilę w wodzie- do garnka wlać wodę aby sięgała do połowy puszki i przez chwilę podgrzewac na gazie mieszając, aż masa stanie się płynna)
• przykryć trzecią warstwą herbatników i wylać na nie wcześniej rozpuszczoną i dobrze zgęstniałą galaretkę. Włożyć całość na trochę do lodówki.
• Ubić śmietanę 30% z śmietanfixami i niewielką ilością cukru pudru ok. 1 łyżki - wylać na galaretkę
• Na całość zetrzeć czekoladę
NAJLEPSZE NA DRUGI DZIEń. CIASTO TRZYMAC W CHŁODNYM MIEJSCU.
Smacznego
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...
FILADELFIA
• 1,5 – 2 paczki ciastek owsianych (kupuję z Lidla Sasanki i daję 2 paczki)
• nutella (3/4 słoika ale tego średniego nie największego)
• 2 serki mascarpone
• Łyżka cukru pudru
• Cukier waniliowy
• 0,4 – 0,5 śmietany 30 – 36%
• Płatki migdałowe
• Wiśnie
• 2 galaretki wiśniowe (rozpuszczony w mniejszej ilości wody)
• 2 śmietanfixy (ewentualnie żelatyna rozpuszczona)
Ciasta pokruszyć i wymieszać z nutella. Wyłożyć na spód tortownicy (mała blaszka). Serki mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wyłożyć na spód z nutelli i ciastek. Posypać płatkami migdałowymi. Następnie ubić na sztywno śmietanę z odrobiną cukru pudru i 2 śmietanfixami. Wylać na płatki migdałowe. Na śmietanie ułożyć wiśnie i całość zalać tężejącą już galaretką wiśniową.
• 1,5 – 2 paczki ciastek owsianych (kupuję z Lidla Sasanki i daję 2 paczki)
• nutella (3/4 słoika ale tego średniego nie największego)
• 2 serki mascarpone
• Łyżka cukru pudru
• Cukier waniliowy
• 0,4 – 0,5 śmietany 30 – 36%
• Płatki migdałowe
• Wiśnie
• 2 galaretki wiśniowe (rozpuszczony w mniejszej ilości wody)
• 2 śmietanfixy (ewentualnie żelatyna rozpuszczona)
Ciasta pokruszyć i wymieszać z nutella. Wyłożyć na spód tortownicy (mała blaszka). Serki mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wyłożyć na spód z nutelli i ciastek. Posypać płatkami migdałowymi. Następnie ubić na sztywno śmietanę z odrobiną cukru pudru i 2 śmietanfixami. Wylać na płatki migdałowe. Na śmietanie ułożyć wiśnie i całość zalać tężejącą już galaretką wiśniową.
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...
TIRAMISU
Ciasto na małą blaszkę.
SKŁADNIKI:
• 3 jaja
• 4 – 5 łyżek cukru pudru
• 300 ml śmietany 30 – 36%
• 500 g serka mascarpone
• Około ¾ szklanki mocnej kawy (na ¾ szklanki wrzątku 4 – 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
• 2 paczki podłużnych biszkoptów z cukrem
• Gorzkie kakao do posypania
• Trochę alkoholu (brandy, wódka itp.)
• Ja dodaję również trochę żelatyny około 1 – 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącego mleka
Przygotować kawę i ostudzić. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem na puch dodać serek mascarpone i wymieszać. Dodać ubitą śmietanę – dokładnie wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek. Wszystko delikatnie połączyć. (W tym momencie dodaję rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszam).
Alkohol połączyć z zimną kawą. Szybko zanurzać biszkopty w kawie (stroną z cukrem). Układać pojedynczą warstwę na blaszce wylać połowę masy, posypać gorzkim kakao. Następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów tak samo maczanych jak pierwsza warstwa i przykryć pozostałym kremem, posypać ciemnym kakao. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego
Ciasto na małą blaszkę.
SKŁADNIKI:
• 3 jaja
• 4 – 5 łyżek cukru pudru
• 300 ml śmietany 30 – 36%
• 500 g serka mascarpone
• Około ¾ szklanki mocnej kawy (na ¾ szklanki wrzątku 4 – 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
• 2 paczki podłużnych biszkoptów z cukrem
• Gorzkie kakao do posypania
• Trochę alkoholu (brandy, wódka itp.)
• Ja dodaję również trochę żelatyny około 1 – 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącego mleka
Przygotować kawę i ostudzić. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem na puch dodać serek mascarpone i wymieszać. Dodać ubitą śmietanę – dokładnie wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek. Wszystko delikatnie połączyć. (W tym momencie dodaję rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszam).
Alkohol połączyć z zimną kawą. Szybko zanurzać biszkopty w kawie (stroną z cukrem). Układać pojedynczą warstwę na blaszce wylać połowę masy, posypać gorzkim kakao. Następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów tak samo maczanych jak pierwsza warstwa i przykryć pozostałym kremem, posypać ciemnym kakao. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...
MULTIWITAMINA
Biszkopt upiec na spód – każdy ma swój ulubiony przepis więc nie podaję.
MASA: ¾ l soku multiwitamina
2 budynie bez cukru (waniliowe lub śmietankowe)
Na soku ugotować budyń. Przestudzić. Dodać 2 żółtka i ubite 2 białka. Wylać masę na biszkopt.
BITA ŚMIETANA: ½ l śmietany 30% lub 36%
1 cukier waniliowy
1 śmietanfix
Wszystko ubić. I wylać bitą śmietanę na masę.
Na bitą śmietanę wyłożyć 250g herbatników. Całość wysmarować glazurą.
GLAZURA: 250g cukru pudru
Sok z 1 lub 1,5 cytryny.
Utrzeć na jednolitą masę.
Biszkopt upiec na spód – każdy ma swój ulubiony przepis więc nie podaję.
MASA: ¾ l soku multiwitamina
2 budynie bez cukru (waniliowe lub śmietankowe)
Na soku ugotować budyń. Przestudzić. Dodać 2 żółtka i ubite 2 białka. Wylać masę na biszkopt.
BITA ŚMIETANA: ½ l śmietany 30% lub 36%
1 cukier waniliowy
1 śmietanfix
Wszystko ubić. I wylać bitą śmietanę na masę.
Na bitą śmietanę wyłożyć 250g herbatników. Całość wysmarować glazurą.
GLAZURA: 250g cukru pudru
Sok z 1 lub 1,5 cytryny.
Utrzeć na jednolitą masę.
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...
Poratujcie proszę
Kot urządził sobie nocne wędrówki po kuchennym stole i wywalił całą wytłaczanke świeżutkich jajek prosto od kury
I teraz mamy problem -to co udało się uratować jest w szklance ilość raczej nieokreślona -a my kombinujemy nad jakimś ciastem z większą ilością jajek -bez oddzielania żółtek i białek -Może ktoś ma ciekawy przepis
Kot urządził sobie nocne wędrówki po kuchennym stole i wywalił całą wytłaczanke świeżutkich jajek prosto od kury
I teraz mamy problem -to co udało się uratować jest w szklance ilość raczej nieokreślona -a my kombinujemy nad jakimś ciastem z większą ilością jajek -bez oddzielania żółtek i białek -Może ktoś ma ciekawy przepis
keyara pisze:mamy problem -to co udało się uratować jest w szklance ilość raczej nieokreślona -a my kombinujemy nad jakimś ciastem z większą ilością jajek -bez oddzielania żółtek i białek -Może ktoś ma ciekawy przepis
Aniu ja bym to zmiksowała z cukrem [pół szklanki] do białości. Dodała 4 łyżki oleju i tyle samo wody , szklankę mąki z łyżeczką proszku i biszkopt gotowy. Uruchom wyobraźnię i przekładaj jak chcesz i czym chcesz
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.
deser sezonowy (dziś sam zrobiłem )
PROCENTOWE TRUSKAWKI
potrzebujemy:
0,5 kg. truskawek
0,5 l. półwytrawnego wina
cukier waniliowy
aromat waniliowy
10 łyżeczek cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
pieprz
i do dzieła:
Truskawki umyć, odszypułkować, przeciąć na 4 części i układać w pucharkach. Posypać je cukrem pudrem, cynamonem i świeżo zmielonym pieprzem. Aromat waniliowy wlać do wina i podgrzać (mieszając, aby nie zawrzało). Truskawki zalać winem. Wystudzić i wstawić do lodówki. Przed podaniem do każdego pucharku wrzucić kilka kostek lodu i kilka listków świeżej mięty (jak ktoś ma i lubi). W przepisie zamiast lodu proponowano mrożone truskawki.
SMACZNEGO !!!
PROCENTOWE TRUSKAWKI
potrzebujemy:
0,5 kg. truskawek
0,5 l. półwytrawnego wina
cukier waniliowy
aromat waniliowy
10 łyżeczek cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
pieprz
i do dzieła:
Truskawki umyć, odszypułkować, przeciąć na 4 części i układać w pucharkach. Posypać je cukrem pudrem, cynamonem i świeżo zmielonym pieprzem. Aromat waniliowy wlać do wina i podgrzać (mieszając, aby nie zawrzało). Truskawki zalać winem. Wystudzić i wstawić do lodówki. Przed podaniem do każdego pucharku wrzucić kilka kostek lodu i kilka listków świeżej mięty (jak ktoś ma i lubi). W przepisie zamiast lodu proponowano mrożone truskawki.
SMACZNEGO !!!
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI
ZIBI
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 505 gości