Ja w zeszłym roku (i w tym) będę robić z tego przepisu:
PIERNIKI1 kg mąki
3 łyżki kakao
25 dkg cukru pudru
25 dkg miodu
3 jajka
20 dkg masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki oleju
2 przyprawy do piernika
1 paczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka amoniaku (dobre z amoniakiem, ale jak przychodzi do pieczenia to zwykle się okazuje że zwietrzał i go nie ma
- wtedy zamiast 1 łyżeczki sody dać 1,5)
słoik dżemu np. truskawkowego albo marmolady
Cukier, miód, masło, dżem - zagotować, dodać resztę składników, zarobić ciasto, odstawić w lodówce (albo na balkonie) do stężenia. Może stać nawet tydzień. Wałkować, wykrawać ciastka, piec ok 10 min.
gdzieś tu był też przepis Blani na pierniczki, tylko mi umknął