Przepisy kulinarne
Moderator: Beata:)
Cóż, jeśli podane wg. przepisu wytrawnego kucharza, to jakżeby śmiał opaść
Rąk to akurat mało tu używałam, bardziej na smak ten kapeć brałam
miKaKa, trening czyni mistrza, a praktyka z każdego/ej zrobi wytrawnego znawcę tej sztuki ..kulinarnej oczywiście
Zibi pisze:dobrej gospodyni wszystko w ręku rośnie
Rąk to akurat mało tu używałam, bardziej na smak ten kapeć brałam
miKaKa pisze: ciekawe czy mi też tak sie uda
miKaKa, trening czyni mistrza, a praktyka z każdego/ej zrobi wytrawnego znawcę tej sztuki ..kulinarnej oczywiście
Sałatka gyros
Składniki:
pierś z kurczaka
6 ogórków konserwowych lub 1 świeży ( ja robię ze świeżym)
1 puszka kukurydzy
1 kapusta pekińska
przyprawa gros najlepiej z "kamisa"
konserwowa papryka, lub do wersji ze świeżym orgórkiem - świeża papryka
majonez
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę wymieszać z przyprawą gyros, podsmażyć na oleju do zarumienienia. Nie solić i nie pieprzyć.
Po ostygnięciu przełożyć do miski. Ogórki pokroić w kostkę, parykę też, wrzucić kukurydzę, pokroić drobno kapustę pekińską i dodać majonez ( około 3-4 łyżek , ja używam :"kętrzyński" bo jest dobrze doprawiony) Wszystko wymieszać.
Składniki:
pierś z kurczaka
6 ogórków konserwowych lub 1 świeży ( ja robię ze świeżym)
1 puszka kukurydzy
1 kapusta pekińska
przyprawa gros najlepiej z "kamisa"
konserwowa papryka, lub do wersji ze świeżym orgórkiem - świeża papryka
majonez
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę wymieszać z przyprawą gyros, podsmażyć na oleju do zarumienienia. Nie solić i nie pieprzyć.
Po ostygnięciu przełożyć do miski. Ogórki pokroić w kostkę, parykę też, wrzucić kukurydzę, pokroić drobno kapustę pekińską i dodać majonez ( około 3-4 łyżek , ja używam :"kętrzyński" bo jest dobrze doprawiony) Wszystko wymieszać.
Naleśniki z gotowanych ziemniaków
0,5 kg ziemniaków, 15 dkg mąki, 3-4 jajka, szklanka mleka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, olej
Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa, dodać mleko, jajka, sól, pieprz, szczyptę gałki, wszystko wymieszać i smażymy naleśniki. W smaku wychodzą dobre same w sobie. Można je zwinąć w ruloniki i polać sosem pomidorowym, dać jakąś surówkę.
Rada:
Nie róbcie za dużych naleśników bo może być problem z ich przewróceniem. Raczej takie jak większe placki ziemniaczane.
Następnym razem spróbuję wylać cienką masę na niewielką blaszkę i zapiec. Będzie bez przewracania a z blaszki można podzielić porcje.
Smacznego
0,5 kg ziemniaków, 15 dkg mąki, 3-4 jajka, szklanka mleka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, olej
Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa, dodać mleko, jajka, sól, pieprz, szczyptę gałki, wszystko wymieszać i smażymy naleśniki. W smaku wychodzą dobre same w sobie. Można je zwinąć w ruloniki i polać sosem pomidorowym, dać jakąś surówkę.
Rada:
Nie róbcie za dużych naleśników bo może być problem z ich przewróceniem. Raczej takie jak większe placki ziemniaczane.
Następnym razem spróbuję wylać cienką masę na niewielką blaszkę i zapiec. Będzie bez przewracania a z blaszki można podzielić porcje.
Smacznego
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI
ZIBI
-
- Posty: 7
- Rejestracja: 2011-10-13, 14:33
- Lokalizacja: radom
sałatka obiadowa
średnia pierś z kurczaka
makaron kolorowy swiderki 250g
puszka ananasa
majonez
przyprawa curry
pierś pokroić w kostkę i obsmażyć w przyprawie curry, makaron ugotować, ananasa pokroić w kostkę. wszystkie składniki wymieszać i dodać majonez oraz pieprz i sól do smaku
smacznego!
makaron kolorowy swiderki 250g
puszka ananasa
majonez
przyprawa curry
pierś pokroić w kostkę i obsmażyć w przyprawie curry, makaron ugotować, ananasa pokroić w kostkę. wszystkie składniki wymieszać i dodać majonez oraz pieprz i sól do smaku
smacznego!
Ja dziś upiekłam ciasto czekoladowe z cukinią jest pyszne i bardzo proste w wykonaniu
Składniki:
24 dkg mąki pszennej
4 dkg kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
3/4 szkl. oleju
3 jajka
16 dkg cukru
cukier waniliowy
2 szklanki startej cukinii
łyżeczka kawy rozpuszczanej
Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Ciasto nałożyć do przygotowanych 2 foremek keksowych lub formy babkowej. Piekarnik rozgrzać do 100 stopni włożyć formy z ciastem, podkręcić temp. do 180 stopni. Piec 50 minut lub do czasu aż patyczek wkłuty do środka wyjdzie czysty .
Życzę smacznego
Składniki:
24 dkg mąki pszennej
4 dkg kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
3/4 szkl. oleju
3 jajka
16 dkg cukru
cukier waniliowy
2 szklanki startej cukinii
łyżeczka kawy rozpuszczanej
Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Ciasto nałożyć do przygotowanych 2 foremek keksowych lub formy babkowej. Piekarnik rozgrzać do 100 stopni włożyć formy z ciastem, podkręcić temp. do 180 stopni. Piec 50 minut lub do czasu aż patyczek wkłuty do środka wyjdzie czysty .
Życzę smacznego
Słuchajcie, ja trochę dzisiaj pospammuję, wiem, przyznaję się. Ale to mi wyszło po prostu WYŚMIENITE! Muszę się pochwalić gdzie tylko się da
http://wyszukanysmak.blogspot.com/2011/ ... no-mi.html
http://wyszukanysmak.blogspot.com/2011/ ... no-mi.html
nalya pisze:Słuchajcie, ja trochę dzisiaj pospammuję, wiem, przyznaję się
Dobrze, że oprócz talentu do permanentnego reklamowania swojej strony, masz tego świadomość i talent do gotowania. Przyzwoitość ( nie wspomnę o regulaminie forum) zobowiązuje. Identyczny post w innym temacie usunęłam. Czy reklamujesz też stronę naszego forum??
To było pytanie czysto retoryczne, a z przepisu (i w tym temacie je podawaj, jeśli chcesz się nimi z nami podzielić) skorzystam
Pozdrawiam.
Skoro zostałem tu zaproszony, to pochwale się jednym z lepszych dań jakie udało mi się zrobić, a jestem dość wybredny gdy sam gotuję(jedząc obiady mamy, babci czy potencjalnej teściowej nie wybrzydzam*). Przepis znaleziony w sieci, nie jest oryginalnie mój.
Cannelloni z mięsem mielonym z sosem beszamelowym
ok. 500 g mięsa mielonego (np. ja kupiłem łopatkę mieloną, szczerze odradzam te flaki gotowe w workach, to bardziej tłuszcz niż mięso)
18 rurek makaronu cannelloni
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 mozzarella (ja dałem 2 bo lubię )
kilka plastrów żółtego sera
sos beszamelowy**
sól, pieprz, oliwa z oliwek, bazylia, koncentrat pomidorowy
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy aż przestanie być surowe. Dodajemy koncentrat pomidorowy i łączymy z mięsem.
Odstawiamy patelnie z ognia, dodajemy bazylię oraz drobno pokrojoną mozzarelle. Tak przygotowany farsz nakładamy do rurek. Nadziane rurki układamy w żaroodpornym naczyniu.
Całość zalewamy sosem beszamelowym (wersja łatwiejsza – mleko zmieszane z gęstą śmietana i mąką - nie polecam). Na wierzchu układamy ser żółty (wersja ekskluzywna – tarty parmezan). Uwaga! każdy kawałek makaronu nie przykryty sosem i wystający nie zmięknie! Pamiętajcie żeby KAŻDA rurka była przykryta.
Pieczemy cannelloni 30 minut w temperaturze 200 stopni.
* nie dotyczy rosołu, którego nie jem, chyba że sytuacja jest wyjątkowa (patrz: rosół potencjalnej teściowej)
** 50 g mąki (ok. 1/3 szklanki – pół szklanki to 65 g)
50 g masła (10 płaskich łyżeczek)
600 ml mleka
jajko (opcjonalnie)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
W pierwszej kolejności roztapiamy masło, do którego dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż składniki się połączą. Chwile podsmażamy masę a następnie małymi porcjami dodajemy ciepłe mleko i mieszamy aż powstanie gładka, płynna masa. Do lekko przestudzonej masy dodajemy przyprawy, jajko i dokładnie mieszamy. Ja ową masę mieszałem blenderem podrecznym, zero grudek Sos musi być konsystencji trochę gęstszej niż ciasto naleśnikowe, jeżeli wyszła jedna wielka klucha to dodajemy mleka i miksujemy, jak za rzadki to redukujemy trzymając na wolnym ogniu.
Cannelloni z mięsem mielonym z sosem beszamelowym
ok. 500 g mięsa mielonego (np. ja kupiłem łopatkę mieloną, szczerze odradzam te flaki gotowe w workach, to bardziej tłuszcz niż mięso)
18 rurek makaronu cannelloni
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 mozzarella (ja dałem 2 bo lubię )
kilka plastrów żółtego sera
sos beszamelowy**
sól, pieprz, oliwa z oliwek, bazylia, koncentrat pomidorowy
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy aż przestanie być surowe. Dodajemy koncentrat pomidorowy i łączymy z mięsem.
Odstawiamy patelnie z ognia, dodajemy bazylię oraz drobno pokrojoną mozzarelle. Tak przygotowany farsz nakładamy do rurek. Nadziane rurki układamy w żaroodpornym naczyniu.
Całość zalewamy sosem beszamelowym (wersja łatwiejsza – mleko zmieszane z gęstą śmietana i mąką - nie polecam). Na wierzchu układamy ser żółty (wersja ekskluzywna – tarty parmezan). Uwaga! każdy kawałek makaronu nie przykryty sosem i wystający nie zmięknie! Pamiętajcie żeby KAŻDA rurka była przykryta.
Pieczemy cannelloni 30 minut w temperaturze 200 stopni.
* nie dotyczy rosołu, którego nie jem, chyba że sytuacja jest wyjątkowa (patrz: rosół potencjalnej teściowej)
** 50 g mąki (ok. 1/3 szklanki – pół szklanki to 65 g)
50 g masła (10 płaskich łyżeczek)
600 ml mleka
jajko (opcjonalnie)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
W pierwszej kolejności roztapiamy masło, do którego dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż składniki się połączą. Chwile podsmażamy masę a następnie małymi porcjami dodajemy ciepłe mleko i mieszamy aż powstanie gładka, płynna masa. Do lekko przestudzonej masy dodajemy przyprawy, jajko i dokładnie mieszamy. Ja ową masę mieszałem blenderem podrecznym, zero grudek Sos musi być konsystencji trochę gęstszej niż ciasto naleśnikowe, jeżeli wyszła jedna wielka klucha to dodajemy mleka i miksujemy, jak za rzadki to redukujemy trzymając na wolnym ogniu.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 173 gości