Co masz dzisiaj na obiad?

Rozmowy na wszystkie tematy, niezwiązane z tematyką forum

Moderator: Beata:)

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 7000
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 50
Lokalizacja: tarnowskie góry

Postautor: blanka » 2014-09-25, 09:53

U mnie dziś schabowy :-D ,surówka ,ziemniaki oraz wczorajsza zupa :-D .Fool wypasik -może jeszcze jakiś kompot zrobię ,i deser.. i ciasto na poobiedzie..ops :lol: zapedziłam sie myślami :lol: . Będzie tylko drugie danie . :!:
Blanka

Awatar użytkownika
aisza
Posty: 7601
Rejestracja: 2008-08-09, 20:04
Wiek: 56
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Kontaktowanie:

Postautor: aisza » 2014-09-25, 12:48

No blanko mamy podobny obiad:) u mnie też dziś schabowy z ziemniakami i surówka na dodatek. A kompot to niech se z piwnicy przyniosą(i tak nie będą go pili;))
Przestań mieć pretensje do innych. Bierz odpowiedzialność za każdy swój krok...

Awatar użytkownika
zosiasamosia
Posty: 5081
Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
Lokalizacja: Całkiem fajna ;)

Postautor: zosiasamosia » 2014-09-25, 12:53

Zupa plus racuszki z jabłkami ( i cukrem pudrem - to najistotniejsze :lol: , bynajmniej dla moich dzieci, a i ja nie pogardzę :oops: :lol: )
.........jest coś, co Nas łączy....... :wink:

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 7000
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 50
Lokalizacja: tarnowskie góry

Postautor: blanka » 2014-09-26, 16:55

Dzis miałam gzik .Całkiem smaczne :-) .Warto popróbować nowej kuchni :-)
Blanka

Awatar użytkownika
sylseb
Posty: 1412
Rejestracja: 2012-02-16, 13:27
Wiek: 54
Lokalizacja: Łódź

Postautor: sylseb » 2014-09-26, 19:01

A ja miałam gołąbki, sama po nie pojechałam (do Mamy), sama odgrzałam, mniam mniam. Na jutro też zostały :) No i mały zapasik w zamrażarce, bo moja Mama jak robi, to już robi :) Dla siebie, dla siostry no i dla mnie, pychotka
Pozdrawiam
SylwiU

Awatar użytkownika
Zibi
Posty: 4126
Rejestracja: 2010-03-02, 08:58
Wiek: 58
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Zibi » 2014-09-26, 20:11

Były racuchy z dyni z sosem włoskim (dla mnie jarski obiad nie jest obiadem ;-) no ale cóż, piątek to piątek :568:)
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI

amnezja
Posty: 108
Rejestracja: 2014-09-16, 18:28
Lokalizacja: nie pamiętam

Postautor: amnezja » 2014-09-26, 22:15

blanka co to jest gzik ? :13: :13: :13:
"Łagodząc ból drugiego człowieka zapominamy o własnym".
(A. Lincoln)

Jolcia
Posty: 3827
Rejestracja: 2010-03-28, 13:56
Wiek: 63
Lokalizacja: okolice Poznania
Kontaktowanie:

Postautor: Jolcia » 2014-09-27, 08:05

dla mnie gzik ,,,to biały ser ze śmietaną ,przyprawy według gustu,,jak się myle poprawcie ;-)

Awatar użytkownika
aisza
Posty: 7601
Rejestracja: 2008-08-09, 20:04
Wiek: 56
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Kontaktowanie:

Postautor: aisza » 2014-09-27, 09:24

[quote="Jolcia"]dla mnie gzik ,,,to biały ser ze śmietaną ,przyprawy według gustu,,jak się myle poprawcie
Dokładnie tak Jolcia:) dodatki do sera najprzeróżniejsze, Może być:koperek, szczypiorek, rzodkiewka, cebulka i to na co ma się ochotę;)
A u mnie co dziś na obiad? Nie wiem. Zostałam sama z synem a czy dla 2 osób warto gotować;)???
Przestań mieć pretensje do innych. Bierz odpowiedzialność za każdy swój krok...

Awatar użytkownika
Jukka
Posty: 2012
Rejestracja: 2012-12-15, 22:17
Lokalizacja: z miasta
Kontaktowanie:

Postautor: Jukka » 2014-09-27, 10:36

aisza pisze:Zostałam sama z synem a czy dla 2 osób warto gotować;)???

Ja uważam że nawet dla jednej warto. Przynajmniej jak mam tylko siebie do nakarmienia. Ale chyba z okazji, że Toruń jest za pół ceny to dziś i jutro gotowanie obiadu sobie daruję. To dobrze bo się zaczytałam :-)

Awatar użytkownika
malina :/
Posty: 2026
Rejestracja: 2009-05-23, 22:49
Wiek: 38
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Postautor: malina :/ » 2014-09-27, 10:38

aisza pisze:A u mnie co dziś na obiad? Nie wiem. Zostałam sama z synem a czy dla 2 osób warto gotować;)???
pewnie, że warto :)

a ja dziś mam zupkę serową moją ulubioną :)
podam Wam przepis może ktoś skorzysta :)

0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej chudszego np. z szynki)
2 duże pory
0,5 kg pieczarek
marchewka
pietruszka
3 serki topione gouda, tylżycki itp
dla zaostrzenia smaku lubię dodać jeszcze torebkę sosu serowego :)

Mięso mielone podsmażyć chwilę. Przesypać do garnka z wodą, liściem laurowym i zielem angielskim. Do tego dodać pokrojoną drobno porę, pieczarki, starkowaną na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę. Całość gotować do miękkości. W odrobinie gorącej wody rozpuścić serki topione i wlać do zupy. Przyprawić solą, pieprzem, maggi :) i jak ktoś lubi intensywniejszy smak dodać sos serowy :)
P.S. Warzywa przed włożeniem ich do zupy można chwileczkę posmażyć na patelni mają wówczas fajniejszy aromat :)

i już można się zajadać :D zupka jest sycąca pyszna :)
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 7000
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 50
Lokalizacja: tarnowskie góry

Postautor: blanka » 2014-09-27, 10:59

Wygląda na to ,ze zupełnie niechcący stworzyłam nowe danie :lol: .Otóż myślałam ,ze gzik to nie tylko ser ale i ziemniaki pod nim .Na to wyszło ,ze zamiast dania "gzik" zrobiłam ziemniaki z serem :mrgreen: .Ser twarogowy z dodatkami to do chleba podaję ,a do ziemniaków..gzik :lol: :lol:

A dziś wątróbka :-)
Blanka

Awatar użytkownika
zosiasamosia
Posty: 5081
Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
Lokalizacja: Całkiem fajna ;)

Postautor: zosiasamosia » 2014-09-27, 12:47

blanka pisze:A dziś wątróbka :-)
Pewnikiem moja, wczorajsza :-P
.........jest coś, co Nas łączy....... :wink:

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 7000
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 50
Lokalizacja: tarnowskie góry

Postautor: blanka » 2014-09-27, 13:08

zosiasamosia pisze:Pewnikiem moja
:shock: drobiowa :-D
Blanka

Awatar użytkownika
anula;)
Posty: 6100
Rejestracja: 2010-02-11, 16:59

Postautor: anula;) » 2014-09-27, 13:30

...Ja to Wam mogę powiedzieć co u sąsiadów na obiad :lol:
W ramach rehebu zaiwaniam sobie po schodach piętro 7-11 ...i tak :
Na siódmym u sąsiadki z naprzeciwka -młoda kapusta ...mmm- cudny zapach ,idziemy dalej.
Ósme - coś strasznie śmierdzi,jakby sie fasola przypaliła :lol:
Dziewiąte- tradycja-odgłos tłuczonych schabowych i rosół ..
Dziesiąte..No -tutaj coś wykwintnego będzie - na nosa nie mam pojęcia co,ale masa przypraw-to jedne drzwi -spod drugich drzwi -sok malinowy :mrgreen:
Jedenaste- przypalone mleko i kapucha ale taka skisła..bleee :-/ ...

A ja w ramach obiadu zrobię sobie kromala ze srem i midoporkiem i też będzie :lol:
Smacznego wsjem :-)
.... niech nad waszym gniewem nie zachodzi słońce!... :rece2: EF 4


Wróć do „Pogaduszki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 203 gości