Dieta

Medycyna niekonwencjonalna, dieta, suplementy itp.

Moderator: Beata:)

pijaq
Posty: 6
Rejestracja: 2014-03-18, 21:12
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: pijaq » 2014-11-27, 11:47

Znalazłam na stronie fundacji ogłoszenie o wykładzie:

"Temat najbliższego bezpłatnego wykładu w cyklu "ZDROWIE NIE W PIGUŁCE": zespół jelita nieszczelnego i nowa perspektywa terapii chorób autoimmunologicznych.

Ponad 70% układu immunologicznego człowieka znajduje się w układzie pokarmowym. Najnowsze dane wskazują na nieznaną do tej pory rolę jelita, które to stanowi również barierę kontrolującą ruch cząsteczek pomiędzy światem zewnętrznym a wnętrzem organizmu. Bariera ta decyduje o tym, jakie substancje nasz układ odpornościowy uznaje za ‘wroga’, a jakie za ‘przyjaciela’. Zaburzenie tej bariery u osób z predyspozycją genetyczną może prowadzić do chorób autoimmunologicznych oraz innych schorzeń.
Teza ta, po raz pierwszy postawiona przez zespół Dr Alessio Fasano z Harvard Medical School, odrzuca dotychczasowe teorie na temat etiologii chorób z autoagresji i sugeruje, że choroby autoimmunologiczne mogą zostać zatrzymane po przywróceniu szczelności bariery jelitowej.

Szczegółowa tematyka wykładu:
 Co to jest zespół jelita nieszczelnego (ZJN)
 Choroby, które mogą być skutkiem ZJN (m.in. choroby autoimmunologiczne, w tym MS, RZS, choroba Hashimoto, ZZSK, cukrzyca typu 1; ale też zespół chronicznego zmęczenia, astma, schizofrenia, atopowe zapalenie skóry, itp.)
 Najnowsze możliwości diagnostyki ZJN
 Wpływ diety na rozwój ZJN
 Rola bakterii, wirusów oraz jelitowej flory bakteryjnej w ZJN
 Możliwości leczenia dietą ZJN
 Kliniczne przypadki remisji chorób autoimmunologicznych u pacjentów Małgorzaty Desmond po zastosowaniu terapii dietą ZJN

Termin wykładu: środa, 17 grudnia 2014, godz. 19.00
Miejsce wykładu: Tower Service, ul. Chałubińskiego 8 (przystanek Dworzec Centralny), Warszawa
Potwierdzenie uczestnictwa w wykładzie należy wysłać na adres e-mail: konferencje@cmgamma.pl

Wstęp wolny! Liczy się kolejność zgłoszeń.

Wykład poprowadzi Małgorzata Desmond, współzałożycielka Fundacji WIEMY CO JEMY, specjalista medycyny żywienia, dietetyk; ukończyła Medycynę Żywienia na University of West London w Wielkiej Brytanii, studia magisterskie na kierunku Dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, kurs Epidemiologii Żywienia w Imperial College London oraz kurs zdrowia publicznego w Harvard School of Public Health; prowadzi konsultacje dietetyczne oraz programy terapii żywieniowej w Centrum Medycyny Żywienia i Stylu Życia w CM Gamma w Warszawie, a także – w ramach pracy doktorskiej w Institute of Child Health University College London – bada wpływ diety na czynniki ryzyka chorób krążenia u dzieci w Klinice Pediatrii Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”.

Wykład współorganizowany jest przez Centrum Medyczne Gamma: Przychodnia - Szpital - Rehabilitacja oraz firmę "Jarmuż - dieta na receptę" oferującą specjalistyczny catering dietetyczny: dieta autoimmune protocol, dieta dr Dąbrowskiej, dieta bezmleczna i bezglutenowa oraz niskotłuszczowa dieta roślinna."

Ja już byłam na wykładzie Pani Desmond i bardzo sobie chwalę, od tego czasu przestałam jeść gluten, mleko i jajka i nic mi nie dolega. Ogólnie SM-owych dolegliwości jako takich i tak nie miałam, ale przed dietą miałam dwa rzuty (i tylko tyle w całej mojej historii) w odstępie pół roku. Teraz od stycznia nie miałam rzutu i wierzę w to, że jest to kwestia ścisłej diety. Jedynie i tak nie zbyt duże ilości alkoholu w soboty powinnam wyeliminować, ale no ta póki co brakuje mi motywacji ;)
"Don't be sad because of people, they'll all die"

agaciszon
Posty: 474
Rejestracja: 2008-11-14, 18:54
Lokalizacja: gdzieś koło Warszawy

Postautor: agaciszon » 2014-11-27, 23:17

Dziewczyny dzięki wielkie. Muszę przestudiować te diety.
I chyba skuszę się na uczestnictwo w tym wykładzie.

tygrysek
Posty: 39
Rejestracja: 2011-02-03, 20:51
Lokalizacja: Zagłębie
Kontaktowanie:

Postautor: tygrysek » 2014-11-30, 16:16

Pewna koleżanka ostatnio bardzo mi poleca kontak i wizytę u:
doktor Jadwigi Kempisty z 40-letnim doświadczeniem:
Specjalistyczny Gabinet Lekarski, ul. Ołowiana 13 / 4, Wrocław.
www.leczeniezywieniem.pl
co o tym myślicie, a może ktoś już zna tą lekarkę.
Złą energię rozładuj brykając jak tygrysek :)

Awatar użytkownika
nemezja
Posty: 1207
Rejestracja: 2014-02-26, 16:07
Lokalizacja: Polska

Postautor: nemezja » 2015-01-10, 10:50

Polecam obejrzeć do końca i starać się stosować część dotyczącą zdrowej diety.
Zdrowe odżywianie nikomu nie zaszkodziło.
~~Na zdrowiu nie można zarobić ...~~
Dopóki żyjesz nie ma takiej rzeczy na którą by było za późno.
Obrazek
Uśmiechnij się :)
Będzie dobrze!

osz
Posty: 38
Rejestracja: 2016-02-08, 13:21

Dieta

Postautor: osz » 2016-03-03, 21:46

Cześć.
Czy są na forum osoby, które stale stosują dietę bezglutenową, bez mleka i jajek?
Poczytałam Wasze wpisy i niestety muszę zgodzić się z teorią nieszczelnych jelit w SM. Jestem w trakcie diagnozy, ale moje wszystkie dolegliwości (drętwienie rąk, zmęczenie, rozmazany obraz, problemy ze snem, drgania różnych mięśni itd.) rozpoczęły się po przyjęciu 3 czy 4 antybiotyków w okresie zaledwie 2 miesięcy. Do tego doszedł stres. A wraz z pierwszymi dolegliwościami zaczęły towarzyszyć mi zaparcia, zmiana koloru i konsystencji kału, przelewania w jelitach. Minęło już kilka miesięcy a jelita nadal nie pracują jak kiedyś, coś nadal jest nie tak... ;-(
W szpitalu dostałam termin wszystkich badań na październik/listopad (!!!!)... w związku z tym do tego czasu stawiam na dietę!!!
Czy możecie podzielić się swoim doświadczeniem i wiedzą w tym temacie?

osz
Posty: 38
Rejestracja: 2016-02-08, 13:21

Dieta

Postautor: osz » 2016-03-03, 21:50

pijaq pisze:Source of the post Znalazłam na stronie fundacji ogłoszenie o wykładzie:

"Temat najbliższego bezpłatnego wykładu w cyklu "ZDROWIE NIE W PIGUŁCE": zespół jelita nieszczelnego i nowa perspektywa terapii chorób autoimmunologicznych.

Ponad 70% układu immunologicznego człowieka znajduje się w układzie pokarmowym. Najnowsze dane wskazują na nieznaną do tej pory rolę jelita, które to stanowi również barierę kontrolującą ruch cząsteczek pomiędzy światem zewnętrznym a wnętrzem organizmu. Bariera ta decyduje o tym, jakie substancje nasz układ odpornościowy uznaje za ‘wroga’, a jakie za ‘przyjaciela’. Zaburzenie tej bariery u osób z predyspozycją genetyczną może prowadzić do chorób autoimmunologicznych oraz innych schorzeń.
Teza ta, po raz pierwszy postawiona przez zespół Dr Alessio Fasano z Harvard Medical School, odrzuca dotychczasowe teorie na temat etiologii chorób z autoagresji i sugeruje, że choroby autoimmunologiczne mogą zostać zatrzymane po przywróceniu szczelności bariery jelitowej.

Szczegółowa tematyka wykładu:
 Co to jest zespół jelita nieszczelnego (ZJN)
 Choroby, które mogą być skutkiem ZJN (m.in. choroby autoimmunologiczne, w tym MS, RZS, choroba Hashimoto, ZZSK, cukrzyca typu 1; ale też zespół chronicznego zmęczenia, astma, schizofrenia, atopowe zapalenie skóry, itp.)
 Najnowsze możliwości diagnostyki ZJN
 Wpływ diety na rozwój ZJN
 Rola bakterii, wirusów oraz jelitowej flory bakteryjnej w ZJN
 Możliwości leczenia dietą ZJN
 Kliniczne przypadki remisji chorób autoimmunologicznych u pacjentów Małgorzaty Desmond po zastosowaniu terapii dietą ZJN

Termin wykładu: środa, 17 grudnia 2014, godz. 19.00
Miejsce wykładu: Tower Service, ul. Chałubińskiego 8 (przystanek Dworzec Centralny), Warszawa
Potwierdzenie uczestnictwa w wykładzie należy wysłać na adres e-mail: konferencje@cmgamma.pl

Wstęp wolny! Liczy się kolejność zgłoszeń.

Wykład poprowadzi Małgorzata Desmond, współzałożycielka Fundacji WIEMY CO JEMY, specjalista medycyny żywienia, dietetyk; ukończyła Medycynę Żywienia na University of West London w Wielkiej Brytanii, studia magisterskie na kierunku Dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, kurs Epidemiologii Żywienia w Imperial College London oraz kurs zdrowia publicznego w Harvard School of Public Health; prowadzi konsultacje dietetyczne oraz programy terapii żywieniowej w Centrum Medycyny Żywienia i Stylu Życia w CM Gamma w Warszawie, a także – w ramach pracy doktorskiej w Institute of Child Health University College London – bada wpływ diety na czynniki ryzyka chorób krążenia u dzieci w Klinice Pediatrii Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”.

Wykład współorganizowany jest przez Centrum Medyczne Gamma: Przychodnia - Szpital - Rehabilitacja oraz firmę "Jarmuż - dieta na receptę" oferującą specjalistyczny catering dietetyczny: dieta autoimmune protocol, dieta dr Dąbrowskiej, dieta bezmleczna i bezglutenowa oraz niskotłuszczowa dieta roślinna."

Ja już byłam na wykładzie Pani Desmond i bardzo sobie chwalę, od tego czasu przestałam jeść gluten, mleko i jajka i nic mi nie dolega. Ogólnie SM-owych dolegliwości jako takich i tak nie miałam, ale przed dietą miałam dwa rzuty (i tylko tyle w całej mojej historii) w odstępie pół roku. Teraz od stycznia nie miałam rzutu i wierzę w to, że jest to kwestia ścisłej diety. Jedynie i tak nie zbyt duże ilości alkoholu w soboty powinnam wyeliminować, ale no ta póki co brakuje mi motywacji ;)

Pijaq, czy kontynuujesz dietę bezglutenową? Jak samopoczucie? Czy Twój stan zdrowia utrzymuje się na tym samym poziomie, bez rzutów?

homag
Posty: 9019
Rejestracja: 2010-02-10, 17:44
Wiek: 60
Lokalizacja: Podkarpacie

Dieta

Postautor: homag » 2016-03-04, 08:54

osz pisze:Source of the post A wraz z pierwszymi dolegliwościami zaczęły towarzyszyć mi zaparcia, zmiana koloru i konsystencji kału, przelewania w jelitach. Minęło już kilka miesięcy a jelita nadal nie pracują jak kiedyś, coś nadal jest nie tak... ;-(

Być może masz nieszczelne jelita, a nawet jest to prawdopodobne, biorąc pod uwagę czym karmią nas markety spożywcze. Ale może po prostu masz jakieś pasożyty, o które wbrew pozorom, wcale nietrudno. Objawy przy zarobaczeniu ( np. glisty ) są podobne do tych, które opisujesz. Może zrób badanie na robactwo. No i pasowałoby jakieś wiarygodne laboratorium.
Dieta jak najbardziej przy sm i nie tylko, super ważna sprawa.
Pozdrawiam.
Wojtek

osz
Posty: 38
Rejestracja: 2016-02-08, 13:21

Dieta

Postautor: osz » 2016-03-04, 10:14

homag pisze:Source of the post
osz pisze:Source of the post A wraz z pierwszymi dolegliwościami zaczęły towarzyszyć mi zaparcia, zmiana koloru i konsystencji kału, przelewania w jelitach. Minęło już kilka miesięcy a jelita nadal nie pracują jak kiedyś, coś nadal jest nie tak... ;-(

Być może masz nieszczelne jelita, a nawet jest to prawdopodobne, biorąc pod uwagę czym karmią nas markety spożywcze. Ale może po prostu masz jakieś pasożyty, o które wbrew pozorom, wcale nietrudno. Objawy przy zarobaczeniu ( np. glisty ) są podobne do tych, które opisujesz. Może zrób badanie na robactwo. No i pasowałoby jakieś wiarygodne laboratorium.
Dieta jak najbardziej przy sm i nie tylko, super ważna sprawa.
Pozdrawiam.

Oczywiście badanie na pasożyty z kału robiłam juz dwa razy, w dwóch labach. Nic nie wyszło...

homag
Posty: 9019
Rejestracja: 2010-02-10, 17:44
Wiek: 60
Lokalizacja: Podkarpacie

Dieta

Postautor: homag » 2016-03-04, 18:25

osz pisze:Source of the post Oczywiście badanie na pasożyty z kału robiłam juz dwa razy, w dwóch labach. Nic nie wyszło

Czyli robaczki wykluczyć można.
Moja dieta, nie wyklucza jajek, ani glutenu, choć niczego, co pochodzi z pszenicy od dawna do ust nie biorę. Z cukrem i mlekiem też się pożegnałem. Nasze jelita, to temat rzeka, ich uszczelnianie, oczyszczanie itd..widać to zwłaszcza po każdym posiłku, to przelewanie się w jelitach, jesteśmy zagazowani i nawet objawy neurologiczne się potęgują.
Temat diety, wydawać się może prostym do ogarnięcia, ale nie jest takim. Po przeczytaniu książek nt. diet można ustalić co będziemy jedli, czego się wystrzegamy, a to wcale nie oznacza, że robimy dobrze. Potrzeba czasu ( jeżeli będziemy się odżywiać idealnie ), by dieta ewentualnie zadziałała, czy też zniknęły jakieś objawy, jakieś problemy zdrowotne. Żeby skomponować swoje menu, potrzeba też trochę specjalistycznych badań, a te są drogie. Wydaje mi się, że pomoc rozumiejącego problem dietetyka, też by się przydała.
Co do nieszczelności jelit, można to sprawdzić, pijąc sok z wyciśniętych buraków, nie żaden kupny, i po wypiciu go na noc, obserwować czy rano siusiamy na czerwono.
Nie jestem żadnym znawcą tematu, eksperymentuje z jedzonkiem na sobie i może w końcu uda mi się coś znaleźć dla siebie.
Wojtek

Awatar użytkownika
zosiako
Posty: 4565
Rejestracja: 2013-04-15, 12:39
Lokalizacja: Stąd

Dieta

Postautor: zosiako » 2016-08-30, 20:08

3majcie kciuki bo chyba znalazłam dietetyka :yes: ilość badań, szczegółowy wywiad (bardzo powiedziałabym szczegółowy) prosił nawet o nazwę interferonu, pytał czy znam LDN (tu mi szczęka opadła), musiałam przez tydzień nie zmieniając jadłospisu pisać dokładnie co jem i piję, a teraz czekam na spersonalizowaną dietę :yes:
Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. Ernest Hemingway

Awatar użytkownika
Jukka
Posty: 2012
Rejestracja: 2012-12-15, 22:17
Lokalizacja: z miasta
Kontaktowanie:

Dieta

Postautor: Jukka » 2016-09-02, 00:16

3mam kciuki i dziel się zaleceniami. Oczywiście, wiem, że to ma być dieta Twoja i tylko Twoja, ale warto dowiedzieć się co zapisze i czy to podziała. Jeśli tak, to potem będziesz namiary mogła podać, to może i inni się do niego wybiorą :-)
Ja tymczasem jakiś czas temu kupiła sobie Terry Whales po polsku i wciąż jeszcze co innego mam na czytniku :wink: Ale pierwszy krok już zrobiłam.

Orbelka
Posty: 2
Rejestracja: 2016-10-28, 22:21

Dieta

Postautor: Orbelka » 2016-11-07, 21:44

Ja ostatnio natrafiłam na cukier kokosowy, który jest polecany dla diabetyków i stanowi ogromne źródło wszelkich minerałów - potas, magnez, cynk, żelazo i wiele innych walorów, więc wydaje mi się dużo lepszy od tych wszelkich słodzików ogólnodostępnych. Na forach polecają cukier kokosowy z firmy Banaban https://magvita.pl/, więc w najbliższym czasie zamówię i wypróbuję, bo chwalą sobie go nie tylko do słodzenia herbaty czy kawy, ale również do wszelkich wypieków, a to się szczególnie przyda. :)


Wróć do „Leczenie alternatywne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 75 gości