Przepisy kulinarne
Moderator: Beata:)
Przepisy kulinarne
Ostatnio zmieniony 2016-08-21, 12:21 przez roma, łącznie zmieniany 1 raz.
Przepisy kulinarne
Zrobiłam ogórki małosolne ( ale już wyrzuciłam, bo smród jak z toalety )
Przepisy kulinarne
malina :/ pisze:Source of the post ale nie za dużo bo po co się męczyć :P
No ja na ten przykład dla Dzieci. Moja świekra takoż - tylko ona ma trochę więcej dzieci, w dodatku dorosłych+wnuczki
Przepisy kulinarne
no niestety u mnie dzieci lubią moje przetwory więc co daję radę lub "upoluję" z organicznej uprawy przerabiam, mrożę, suszę, dżemuję
Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. Ernest Hemingway
Przepisy kulinarne
Wiem, że na Was można liczyć zgubiłam przepis na pierniki, a wolałabym ze sprawdzonego przepisu trochę "popierniczyć"
...bo trzeba się śmiać, wariata grać, szczęśliwym być i z życia drwić...
Przepisy kulinarne
Ja w zeszłym roku (i w tym) będę robić z tego przepisu:
PIERNIKI
1 kg mąki
3 łyżki kakao
25 dkg cukru pudru
25 dkg miodu
3 jajka
20 dkg masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki oleju
2 przyprawy do piernika
1 paczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka amoniaku (dobre z amoniakiem, ale jak przychodzi do pieczenia to zwykle się okazuje że zwietrzał i go nie ma - wtedy zamiast 1 łyżeczki sody dać 1,5)
słoik dżemu np. truskawkowego albo marmolady
Cukier, miód, masło, dżem - zagotować, dodać resztę składników, zarobić ciasto, odstawić w lodówce (albo na balkonie) do stężenia. Może stać nawet tydzień. Wałkować, wykrawać ciastka, piec ok 10 min.
gdzieś tu był też przepis Blani na pierniczki, tylko mi umknął
PIERNIKI
1 kg mąki
3 łyżki kakao
25 dkg cukru pudru
25 dkg miodu
3 jajka
20 dkg masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki oleju
2 przyprawy do piernika
1 paczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka amoniaku (dobre z amoniakiem, ale jak przychodzi do pieczenia to zwykle się okazuje że zwietrzał i go nie ma - wtedy zamiast 1 łyżeczki sody dać 1,5)
słoik dżemu np. truskawkowego albo marmolady
Cukier, miód, masło, dżem - zagotować, dodać resztę składników, zarobić ciasto, odstawić w lodówce (albo na balkonie) do stężenia. Może stać nawet tydzień. Wałkować, wykrawać ciastka, piec ok 10 min.
gdzieś tu był też przepis Blani na pierniczki, tylko mi umknął
Uśmiechnij się
Dorota
DK - KWC
Dorota
DK - KWC
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 372 gości