Przepisy kulinarne
Moderator: Beata:)
Wygooglowałem dla Ciebie
Sernik z jogurtów greckich
PRZEPIS
{tortownica: średnica 26 cm}
Temperatura pieczenia: 170ºC | Czas pieczenia: 1 h 20 min
Print Friendly and PDF
Ciasto kruche
1,5 szkl. mąki
150 g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru (użyłam cukier trzcinowy)
3 żółtka
Masa jogurtowo-serowa
680 g jogurtu greckiego (użyłam jogurt bałkański Maluta: 2 op. po 340 g)
1 serek wiejski półtłusty Mlekovita (250g)
1 szkl. cukru (3/4 szkl. jeśli wolimy mniej słodkie lub chcemy ograniczyć kalorie
3 jajka
1 budyń śmietankowy w proszku
1 łyżka mąki pszennej
zapach waniliowy
1/3 szkl. oleju (może być z pestek winogron, ale nie polecam oliwy z oliwek, niektóre bywają zbyt dominujące w smaku i mogą popsuć smak, ja dałam olej ryżowy)
Dodatkowo
2 galaretki morelowe
truskawki
Przygotowanie
Ciasto kruche. Zagnieść ciasto kruche z podanych składników, zwinąć ciasto w kulę, włożyć do torby foliowej i wstawić do zamrażarki aż stwardnieje. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.
Masa jogurtowo-serowa. Białka ubić, pod koniec ubijania wsypywać po trochu cukier. Żółtka połączyć z budyniem śmietankowym, z mąką i trochę utrzeć. Dodawać po 1 łyżce jogurty i ser. Wlać olej, wymieszać i wszystko połączyć delikatnie z białkami.
Na ostudzone ciasto wylewamy masę serową i pieczemy 1,20 min w temp. 170ºC.
Po upieczeniu zostawiamy kilka minut w otwartym piecyku.
Na ostudzone ciasto układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto przechowujemy w lodówce (przed pierwszym podaniem najlepiej trzymać w lodówce noc).
Smacznego
Sernik z jogurtów greckich
PRZEPIS
{tortownica: średnica 26 cm}
Temperatura pieczenia: 170ºC | Czas pieczenia: 1 h 20 min
Print Friendly and PDF
Ciasto kruche
1,5 szkl. mąki
150 g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru (użyłam cukier trzcinowy)
3 żółtka
Masa jogurtowo-serowa
680 g jogurtu greckiego (użyłam jogurt bałkański Maluta: 2 op. po 340 g)
1 serek wiejski półtłusty Mlekovita (250g)
1 szkl. cukru (3/4 szkl. jeśli wolimy mniej słodkie lub chcemy ograniczyć kalorie
3 jajka
1 budyń śmietankowy w proszku
1 łyżka mąki pszennej
zapach waniliowy
1/3 szkl. oleju (może być z pestek winogron, ale nie polecam oliwy z oliwek, niektóre bywają zbyt dominujące w smaku i mogą popsuć smak, ja dałam olej ryżowy)
Dodatkowo
2 galaretki morelowe
truskawki
Przygotowanie
Ciasto kruche. Zagnieść ciasto kruche z podanych składników, zwinąć ciasto w kulę, włożyć do torby foliowej i wstawić do zamrażarki aż stwardnieje. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.
Masa jogurtowo-serowa. Białka ubić, pod koniec ubijania wsypywać po trochu cukier. Żółtka połączyć z budyniem śmietankowym, z mąką i trochę utrzeć. Dodawać po 1 łyżce jogurty i ser. Wlać olej, wymieszać i wszystko połączyć delikatnie z białkami.
Na ostudzone ciasto wylewamy masę serową i pieczemy 1,20 min w temp. 170ºC.
Po upieczeniu zostawiamy kilka minut w otwartym piecyku.
Na ostudzone ciasto układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto przechowujemy w lodówce (przed pierwszym podaniem najlepiej trzymać w lodówce noc).
Smacznego
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI
ZIBI
- zosiasamosia
- Posty: 5081
- Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
- Lokalizacja: Całkiem fajna ;)
[center]Blok z żurawiną [/center]
* 0,5 kg mleka w proszku
* 1 margaryna
* 0,5 szklanki wody
* 1 szklanka cukru
* 1,5 szklanki żurawiny
Margarynę z cukrem i wodą zagotować. Żurawinę wymieszać z mlekiem. Połączyć z margaryną, dokładnie wymieszać, wlać do formy i zostawić do zastygnięcia. Formę wyścielić folią aluminiową, spożywczą lub papierem.
[center][/center]
[center]Smacznego [/center]
* 0,5 kg mleka w proszku
* 1 margaryna
* 0,5 szklanki wody
* 1 szklanka cukru
* 1,5 szklanki żurawiny
Margarynę z cukrem i wodą zagotować. Żurawinę wymieszać z mlekiem. Połączyć z margaryną, dokładnie wymieszać, wlać do formy i zostawić do zastygnięcia. Formę wyścielić folią aluminiową, spożywczą lub papierem.
[center][/center]
[center]Smacznego [/center]
.........jest coś, co Nas łączy.......
-
- Posty: 5
- Rejestracja: 2014-01-19, 16:59
- Lokalizacja: kraków
naleśniki ostatnio robiłam w wersji z serkiem typu almette, który doprawiłam do smaku i dodałam koperek (ja mam zamrożony) , na serek przed zwinięciem położyłam cieniutkie plasterki łososia, zwijam w ruloniki, które nastepnie kroję w plasterki, taka przekąska , moim smakuje
Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. Ernest Hemingway
- zosiasamosia
- Posty: 5081
- Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
- Lokalizacja: Całkiem fajna ;)
Jakby ktoś nie miał zbyt dużo chęci do pracy, ale za to wystarczająco dużo chęci do jedzenia to polecam , przepis najprostszy z najprostszych
[center]Rolada z jabłkami [/center]
* obrać 6 dużych jabłek, każde jabłko pokroić na ok. 12 części, czyli każdą ćwiartkę na 3 mniejsze
* blaszkę wyłożyć papierem, natłuścić, ułożyć jabłka, posypać łyżeczką cynamonu, cukru waniliowego i odrobiną cukru zwykłego
* ubić biszkopt z 6 jajek - ( 6 jajek, 6 łyżek cukru, 6 łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia ), wyłożyć na jabłka
* piec ok. 30 minut w 160°C
Po upieczeniu wykładamy na wilgotną ścierkę, zdejmujemy papier i zwijamy w roladę, oczywiście zwijamy placek nie papier
[center][/center]
[center]Smacznego [/center]
[center]Rolada z jabłkami [/center]
* obrać 6 dużych jabłek, każde jabłko pokroić na ok. 12 części, czyli każdą ćwiartkę na 3 mniejsze
* blaszkę wyłożyć papierem, natłuścić, ułożyć jabłka, posypać łyżeczką cynamonu, cukru waniliowego i odrobiną cukru zwykłego
* ubić biszkopt z 6 jajek - ( 6 jajek, 6 łyżek cukru, 6 łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia ), wyłożyć na jabłka
* piec ok. 30 minut w 160°C
Po upieczeniu wykładamy na wilgotną ścierkę, zdejmujemy papier i zwijamy w roladę, oczywiście zwijamy placek nie papier
[center][/center]
[center]Smacznego [/center]
.........jest coś, co Nas łączy.......
Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem bardzo poręcznej "wędzarki". Na Alledrogo wyszukałem sobie taką z termometrem w pokrywie za 114zł. F-my BIOWIN. W obsłudze prosta jak futerał od cepa, wędzi się tzw. zrębkami (też z Alledrogo). Ja nie używam żadnego zalecanego paliwka tylko stawiam bezpośrednio nad palnikiem kuchenki gazowej i wychodzą smaczne cuda. W 30 min. wędzi się pstrągi i świeżego łososia, słoninka małą godzinkę a spory kawał łopatki wędził mi się około 2,5 godziny. Zaletą urządzenia jest to, że z wędzarki nie wydobywa się żaden dym czy intensywny zapach, który mógłby zainteresować czy zaniepokoić ciekawskich sąsiadów. Uwędzone mniam, mniam zostawia się w urządzeniu do samoistnego ostudzenia (gorące mięso się rozpadnie). Po odkryciu trochę tylko czuć zapach palonych wiórków. Rzecz uważam niedroga, a przy dzisiejszej jakości "plastikowych" wyrobów w końcu wiem co jem no i pyszna zabawa w zimowe wieczory.
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI
ZIBI
Dziś zrobiłam na obiad ryż ,przepis własny .Coś musiało wyjść z tej potrawy "zjadliwego" ,skoro wszystkie składniki jadalne .Nawet smaczne .
2 torebki ryżu expresowe ugotowałam na wodzie z połową kostki miesnej i kostką warzywną .W między czasie na oleju podsmażyłam marchewke ,pietruszkę ,kawałek selera (wszystko potarte),na końcu dodałam cebule w kostkę .Ugotowany ryż do miski ,dodałam warzywa ,3 ząbki czosnku i przygotowane wczoraj pieczarki (normalnie-podduszone i odparowane) .Całość wymieszałam ,doprawiłam maggi ,solą ,pieprzem..no i tyle .Wyszła dodatek do mięsa ,choć my dziś bez mięsa-i całkiem dobre ,nawet na jakąś impreze .Można by było z tego jakieś kulki stworzyć ,czy podać na półmisku i ..tak chyba zrobie ,jak się okazja wydarzy .
2 torebki ryżu expresowe ugotowałam na wodzie z połową kostki miesnej i kostką warzywną .W między czasie na oleju podsmażyłam marchewke ,pietruszkę ,kawałek selera (wszystko potarte),na końcu dodałam cebule w kostkę .Ugotowany ryż do miski ,dodałam warzywa ,3 ząbki czosnku i przygotowane wczoraj pieczarki (normalnie-podduszone i odparowane) .Całość wymieszałam ,doprawiłam maggi ,solą ,pieprzem..no i tyle .Wyszła dodatek do mięsa ,choć my dziś bez mięsa-i całkiem dobre ,nawet na jakąś impreze .Można by było z tego jakieś kulki stworzyć ,czy podać na półmisku i ..tak chyba zrobie ,jak się okazja wydarzy .
Blanka
- zosiasamosia
- Posty: 5081
- Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
- Lokalizacja: Całkiem fajna ;)
Zibi wędzi, Blanka gotuje, a ja znowu na słodko , ale szczerze Wam polecam...
[center]Rolada z waflem [/center]
* 10 łyżek mleka
* 10 dkg kokosu
* 3/4 szklanki cukru
Wszystkie składniki zagotować i wystudzić, następnie połączyć z jedną kostką margaryny, najlepiej PALMA
* 1,5 szkl. mleka
* 3/4 szkl. cukru
* 2 łyżki kakao
* 4 paczki herbatników szkolnych
Mleko zagotować i do gorącego dodać cukier, kakao i pokruszone herbatniki, wszystko razem wymieszać.
Gorącą masę wyłożyć na 3 wafle, rozsmarować i pozostawić do ostygnięcia ( do smarowania najlepiej zatrudnić kilku członków rodziny - mogą być też kobiety - ponieważ masę trzeba rozsmarować szybko i równomiernie, inaczej wafel zmoknie w miejscu gdzie masa leżała zbyt długo.
Gdy całość wystygnie rozsmarować na to masę kokosową. Na brzegu każdego wafla ułożyć pasek twardej galaretki ( ugotowanej w szklance wody ) i zwinąć w roladę.
[center][/center]
P.S. Jedyne ciasto, w którym - ja dla mnie - jadalny jest kokos
[center]Smacznego [/center]
[center]Rolada z waflem [/center]
* 10 łyżek mleka
* 10 dkg kokosu
* 3/4 szklanki cukru
Wszystkie składniki zagotować i wystudzić, następnie połączyć z jedną kostką margaryny, najlepiej PALMA
* 1,5 szkl. mleka
* 3/4 szkl. cukru
* 2 łyżki kakao
* 4 paczki herbatników szkolnych
Mleko zagotować i do gorącego dodać cukier, kakao i pokruszone herbatniki, wszystko razem wymieszać.
Gorącą masę wyłożyć na 3 wafle, rozsmarować i pozostawić do ostygnięcia ( do smarowania najlepiej zatrudnić kilku członków rodziny - mogą być też kobiety - ponieważ masę trzeba rozsmarować szybko i równomiernie, inaczej wafel zmoknie w miejscu gdzie masa leżała zbyt długo.
Gdy całość wystygnie rozsmarować na to masę kokosową. Na brzegu każdego wafla ułożyć pasek twardej galaretki ( ugotowanej w szklance wody ) i zwinąć w roladę.
[center][/center]
P.S. Jedyne ciasto, w którym - ja dla mnie - jadalny jest kokos
[center]Smacznego [/center]
.........jest coś, co Nas łączy.......
- zosiasamosia
- Posty: 5081
- Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
- Lokalizacja: Całkiem fajna ;)
- zosiasamosia
- Posty: 5081
- Rejestracja: 2011-07-26, 12:28
- Lokalizacja: Całkiem fajna ;)
Dzisiaj będzie łatwo, szybko i przyjemnie...
[center]Sałatka z selera naciowego [/center]
* 1 porcja selera naciowego - drobno pokroić, nasolić, odstawić na 2 godziny,
* 1 pierś kurczaka ( ok. 30 dkg ) - pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka lub inną ulubioną, wstawić do lodówki na 2 godziny,
* 10 dkg żurawiny,
* 1 mały słoik majonezu ( np. Roleski )
Z przepisu wynika, że 2 godziny możemy nic nie robić , następnie selera dobrze uściskać , kurczaka obsmażyć na patelni do miękkości ( 5 - 10 minut ), wystudzić, dodać żurawinę, majonez i wymieszać. Sałatki nie trzeba już przyprawiać.
[center][/center]
[center]Smacznego [/center]
P.S. Gdyby ktoś miał wątpliwości czy seler naciowy może smakować to zapewniam, że może, jego smak jest wręcz niewyczuwalny.
[center]Sałatka z selera naciowego [/center]
* 1 porcja selera naciowego - drobno pokroić, nasolić, odstawić na 2 godziny,
* 1 pierś kurczaka ( ok. 30 dkg ) - pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka lub inną ulubioną, wstawić do lodówki na 2 godziny,
* 10 dkg żurawiny,
* 1 mały słoik majonezu ( np. Roleski )
Z przepisu wynika, że 2 godziny możemy nic nie robić , następnie selera dobrze uściskać , kurczaka obsmażyć na patelni do miękkości ( 5 - 10 minut ), wystudzić, dodać żurawinę, majonez i wymieszać. Sałatki nie trzeba już przyprawiać.
[center][/center]
[center]Smacznego [/center]
P.S. Gdyby ktoś miał wątpliwości czy seler naciowy może smakować to zapewniam, że może, jego smak jest wręcz niewyczuwalny.
.........jest coś, co Nas łączy.......
zosiasamosia,
Zosiu-z nieba mi spadłaś z tym przepisem,bo seler już tydzień w lodówce leży i czeka na zmiłowanie pańskie-a tu....proszę ........szybko,łatwo i na pewno smacznie
Zosiu-z nieba mi spadłaś z tym przepisem,bo seler już tydzień w lodówce leży i czeka na zmiłowanie pańskie-a tu....proszę ........szybko,łatwo i na pewno smacznie
Badania w dziedzinie medycyny dokonały tak olbrzymiego postępu, że dziś – praktycznie biorąc – nikt już nie jest zdrowy.
Bertrand Russell
SM 1999-2012, LTT dodatnie 2013-bb ?
Bertrand Russell
SM 1999-2012, LTT dodatnie 2013-bb ?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 447 gości