Przepisy kulinarne
Moderator: Beata:)
naleśniki,farsze a ja królicze jedzonko.A farsz do naleśników dla moich facetów ieczarki kroimy ,odgotujemy,odcedzimy.W czasie gotowania pieczarek na patelni szklimy pokrojoną cebulkę,potem wrzucamy pieczarki,sól,pieprz,trochę papryki ostrej do smaku.Zawinąć naleśniki ,polać pokantnym keczupem.Smacznego.Szybko i prosto i dobre.
Wiesia żyj w zgodzie z sm
Krążki cebulowe
**************
3 duże cebule, 1/2 szkl mąki, 3/4 ł-czki soli, 1/8ł-czki pieprzu, 1/2 l-czki proszku do pieczenia, 1 jajo, 1/2 szkl mleka,
olej
Cebule umyć, obrać i pokroić w 2 cm plastry. Odzielić każdy krążek od siebie.
W misce połączyć mąkę, sól, pieprz i proszek do pieczenia.
W innym naczyniu wymieszać jajko i mleko
Mleczną miksture dodać do suchych skladników.
Zanurzać krążki cebuli w cieście.
Rozgrzać olej w glebokiej patelni lub we frytkownicy
Smażyć aż będą złoto brązowe.
Wyciagnąć gotowe krążki cebulowe a nastepnie osączyć na ręczniku papierowym
Posypać odrobina soli.
Sałatka pieczarkowa.
******************
1 kg pieczarek zetrzeć na tarce o dużych oczkach i udusić pieczarki .Do tego dodajemy 4 marchewki ugotowane i pokrojone w drobną kostkę, 1 cebulę, natkę pietruszki. Pieczarki dusimy na maśle lub na margarynie. Do tego dodajemy majonez kielecki. Polecam sałatka jest pyszna prosta i znakomia
**************
3 duże cebule, 1/2 szkl mąki, 3/4 ł-czki soli, 1/8ł-czki pieprzu, 1/2 l-czki proszku do pieczenia, 1 jajo, 1/2 szkl mleka,
olej
Cebule umyć, obrać i pokroić w 2 cm plastry. Odzielić każdy krążek od siebie.
W misce połączyć mąkę, sól, pieprz i proszek do pieczenia.
W innym naczyniu wymieszać jajko i mleko
Mleczną miksture dodać do suchych skladników.
Zanurzać krążki cebuli w cieście.
Rozgrzać olej w glebokiej patelni lub we frytkownicy
Smażyć aż będą złoto brązowe.
Wyciagnąć gotowe krążki cebulowe a nastepnie osączyć na ręczniku papierowym
Posypać odrobina soli.
Sałatka pieczarkowa.
******************
1 kg pieczarek zetrzeć na tarce o dużych oczkach i udusić pieczarki .Do tego dodajemy 4 marchewki ugotowane i pokrojone w drobną kostkę, 1 cebulę, natkę pietruszki. Pieczarki dusimy na maśle lub na margarynie. Do tego dodajemy majonez kielecki. Polecam sałatka jest pyszna prosta i znakomia
-
- Posty: 487
- Rejestracja: 2008-06-01, 13:01
- Lokalizacja: Frankfurt am main
dzisial polecam racuszki drozdzowe skladniki mleko ok 250ml,jajko,drozdze oo 2-3g,maka ok 200ml,,cukier lyzka dwie jak kto woli,aromat do ciast(jakie kto lubi)olej no i oczywiscie szczypta soli(ale malutka).najpierw robimy rozczyn z cieplego mleka rozpuszczamy drozdze,i dodajemy odrobine maki tak by rozczyn mial konsystecje jogurtu,po czm przykrywamy scciereczka i odstawiamy w cieple miejsce na okolo 15 min az rozczyn zwiekrzy swoja struktore dwukrotnie,po czm dodajemy jajo,reszte maki,aromat szczypte soli cukier,oraz lyzke oleju ,mieszamy i na rozgrzany tluszcz kladziemy lyszka male porcje!smazymy z obu stron na zloty kolor,uwaga nie nalezy smazyc za szybko na srednim ogniu lub stopniu,wtedy nasze racuszki wyrosna pulchne,wiem ze wydaje sie to skomplikowane powiem dlaczego ta metoda,poniewasz w ten sposob wychodza zawsze pulchne racuszni o niepowtazalnym smaku,pozniej nalezy posypac cukrem pudrem,lub przekroic i posmarowac dzemem,jak kto lubi!smacznego! sorrki za taki opis ale sama to wymyslilam i zawsze robie z glowy wszystko,mam latwiej bo jestem z zawodu cukiernikiem i piekarzem,wiec czasami kombinuje rozne cudenka
Hardware
Ta część komputera, którą można kopnąć kiedy software przestanie funkcjonowac.
Ta część komputera, którą można kopnąć kiedy software przestanie funkcjonowac.
Podrzucę przepis na pyszną sałatką:
2filety z kurczaka-pokroić w kostkę, posypać Przyprawą Staropolską Kamisa, dodać 1-2 łyżki oliwy-wymieszać i odstawić do lodówki na 1godz. Po tym czasie usmażyć.
Najlepiej w przezroczystym naczyniu ułożyć warstwowo w następującej kolejności:
-usmażone mięso z kurczaka
-2 cebule pokrojone w kostkę-proponuję położyć na jeszcze gorących filetach, a po ostudzeniu kolejne warstwy
-4 ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
-majonez
-ketchup
-1 puszka odsączonej kukurydzy
-majonez
-ketchup
-drobno poszatkowana kapusta pekinska
-2-3 pomidory pokrojone w kostkę
2filety z kurczaka-pokroić w kostkę, posypać Przyprawą Staropolską Kamisa, dodać 1-2 łyżki oliwy-wymieszać i odstawić do lodówki na 1godz. Po tym czasie usmażyć.
Najlepiej w przezroczystym naczyniu ułożyć warstwowo w następującej kolejności:
-usmażone mięso z kurczaka
-2 cebule pokrojone w kostkę-proponuję położyć na jeszcze gorących filetach, a po ostudzeniu kolejne warstwy
-4 ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
-majonez
-ketchup
-1 puszka odsączonej kukurydzy
-majonez
-ketchup
-drobno poszatkowana kapusta pekinska
-2-3 pomidory pokrojone w kostkę
<center> <i>"Idź dalej niezłomnie,(...)Nic nie jest stracone, skończone też nie "</i> </center>
A kolejny jest pomysłem znajomej-szybkim i dobrym . Z pomidorów ściąć wierzchołki tak, by móc wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne. Nadziać serem feta, na wierzch rozgnieciony czosnek, przyprawa oregano,bądź tymianek lub jak kto lubi.Nie solić! Skropić oliwą z oliwek i jazda do nagrzanego piekarnika. Zapiec i można przystąpić do pałaszowania
<center> <i>"Idź dalej niezłomnie,(...)Nic nie jest stracone, skończone też nie "</i> </center>
-
- Posty: 487
- Rejestracja: 2008-06-01, 13:01
- Lokalizacja: Frankfurt am main
a ja gdzies w necie wyszperalam ten przepis sprobowalam i superr smakuje! Bułeczki z jajkami
Składniki
Kajzerki 4 szt.
Jajka 8 szt.
Masło 3 łyżki
Cebulki dymki 3 szt.
Mąka 4 łyżki
Mleko 1,5 szklanki
Starty ser żółty 1/3 szklanki
Sól pieprz, słodka papryka do smaku
Kajzerki przekroić na połówki i wybrać z nich troszkę miąższu i podpiec w piekarniku na złocisty kolor. Jajka ugotować na twardo i posiekać. W garnuszku rozpuścić masło, dodać posiekaną dymkę i dusić pod przykryciem ok. 3 - 4 minut, posypać mąką i dusić kolejną minutkę, wlać mleko, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką i gotować ok. 5 minut. Dodać ser żółty i dalej gotować na malutkim ogniu, aż ser się rozpuści.
W bułeczkach ułożyć posiekane jajka, zalać sosem i zapiekać w żaroodpornej formie ok. 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika można sobie posypać świeżą zieleninką. Można też do sosu dodać suszonych ziół.
Składniki
Kajzerki 4 szt.
Jajka 8 szt.
Masło 3 łyżki
Cebulki dymki 3 szt.
Mąka 4 łyżki
Mleko 1,5 szklanki
Starty ser żółty 1/3 szklanki
Sól pieprz, słodka papryka do smaku
Kajzerki przekroić na połówki i wybrać z nich troszkę miąższu i podpiec w piekarniku na złocisty kolor. Jajka ugotować na twardo i posiekać. W garnuszku rozpuścić masło, dodać posiekaną dymkę i dusić pod przykryciem ok. 3 - 4 minut, posypać mąką i dusić kolejną minutkę, wlać mleko, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką i gotować ok. 5 minut. Dodać ser żółty i dalej gotować na malutkim ogniu, aż ser się rozpuści.
W bułeczkach ułożyć posiekane jajka, zalać sosem i zapiekać w żaroodpornej formie ok. 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika można sobie posypać świeżą zieleninką. Można też do sosu dodać suszonych ziół.
Hardware
Ta część komputera, którą można kopnąć kiedy software przestanie funkcjonowac.
Ta część komputera, którą można kopnąć kiedy software przestanie funkcjonowac.
-
- Posty: 487
- Rejestracja: 2008-06-01, 13:01
- Lokalizacja: Frankfurt am main
A ja polecam karkówkę na słodko
Karkówkę kroimy na grubsze plastry (jak na kotlety). Delikatnie ją rozbijamy, przyprawiamy delikatnie jarzynką (Vegeta lub pochodne). Smarzymy i wkładamy do dużedo naczynia żaroodpornedo. Pprzykrywamy kotlety grubą warstwą cebuli (pokrojonej w plasty i surowej) i pieczarek (obrane/umyte, pokrojone w plastry, też surowe). Teraz robimy zalewę.. A to składniki na nią:
- 5 łyżek wody
- 5 łyżek octu
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek maggi (przyprawy do zup)
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
Mieszamy składniki zalewy w jakimś garnuszki i polewamy karkówkę po całości. Zamykamy naczynie. Wstawiamy żaroodporne naczynie do piekarnika i pieczemy 1 godzinę w 180 st. Celcjusza. Podawać z ziemniakami i surówką Naprawdę polecam. Karkówka rozpływa się ustach a nie w dłoni
Karkówkę kroimy na grubsze plastry (jak na kotlety). Delikatnie ją rozbijamy, przyprawiamy delikatnie jarzynką (Vegeta lub pochodne). Smarzymy i wkładamy do dużedo naczynia żaroodpornedo. Pprzykrywamy kotlety grubą warstwą cebuli (pokrojonej w plasty i surowej) i pieczarek (obrane/umyte, pokrojone w plastry, też surowe). Teraz robimy zalewę.. A to składniki na nią:
- 5 łyżek wody
- 5 łyżek octu
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek maggi (przyprawy do zup)
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
Mieszamy składniki zalewy w jakimś garnuszki i polewamy karkówkę po całości. Zamykamy naczynie. Wstawiamy żaroodporne naczynie do piekarnika i pieczemy 1 godzinę w 180 st. Celcjusza. Podawać z ziemniakami i surówką Naprawdę polecam. Karkówka rozpływa się ustach a nie w dłoni
Co złego- to nie ja
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 155 gości