Ja też pragnę coś tu dodać. Przepis na łatwe do wykonania szybkie napoleonki
Składniki:
5 szklanek mleka
Torebka budyniu śmietankowego
4 żółtka
Szklanka cukru
Szklanka mąki
Kostka masła
Cukier waniliowy
2 opakowania herbatników lub krakersów
Sposób przyrządzania:
1. Cztery szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym i masłem
2. Żółtka utrzeć z cukrem do kogel mogel, dodać mleko, budyń i mąkę- zmiksować
3. Wlać jajeczną masę do mleka. Gotować, mieszając, aż krem zgęstnieje.
4. Połowę krakersów ułożyć na blasze, przykryć gęstym kremem i resztą krakersów.
5. Odstawić, by napoleonki wystygły.
Smacznego
Przepisy kulinarne
Moderator: Beata:)
Awiec tak
ciasto kokosowe z krakersami.
gotujemy budyn troche mniej mleka niz w przepisie o smaku wanil. lub smitank .
jak wystygnie robimy mase z masłem roslinnym[uceramy masło i dodajemy budyn cukier do smaku i kwasku troche .,na koniec cała paczka wiórków kokos.
rozkładamy warswe krakersów na blasze ,smarujemy masa [ja robie to na desce najgorszy pierwszy rząd ] i tak 3-4 warstwy im wiecej tym lepej .
smarujemy boki masa ,na wierzch polewa czekoladowa .Najlepsze na drugi dzien [tylko rzadko kiedy jest jeszcze]
smacznego
ciasto kokosowe z krakersami.
gotujemy budyn troche mniej mleka niz w przepisie o smaku wanil. lub smitank .
jak wystygnie robimy mase z masłem roslinnym[uceramy masło i dodajemy budyn cukier do smaku i kwasku troche .,na koniec cała paczka wiórków kokos.
rozkładamy warswe krakersów na blasze ,smarujemy masa [ja robie to na desce najgorszy pierwszy rząd ] i tak 3-4 warstwy im wiecej tym lepej .
smarujemy boki masa ,na wierzch polewa czekoladowa .Najlepsze na drugi dzien [tylko rzadko kiedy jest jeszcze]
smacznego
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.
Witam wszystkich
Teraz pragnę podzielić się przepisem na "Rafaello" na krakersach
Składniki:
0,5 l. mleka
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3 żółtka
3 paczki krakersów
2 paczki wiórków kokosowych
2,5 kostki masła
Wykonanie
zagotować razem 1 szkl. mleka + szkl. cukru + cukier waniliowy.
Następnie 1szkl. mleka + obie mąki + roztrzepane żółtka wymieszać i dodać do gotującego się mleka. Tak powstały budyń ostudzić.
Zrobić krem kokosowy: Zmiksować masło. Do masła dodać wystudzony budyń i wiórki kokosowe (1,5 paczki).
Układać: krakersy, krem, krakersy, krem, krakersy, krem, krakersy, krem, pozostałe wiórki kokosowe.
Smacznego
Teraz pragnę podzielić się przepisem na "Rafaello" na krakersach
Składniki:
0,5 l. mleka
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3 żółtka
3 paczki krakersów
2 paczki wiórków kokosowych
2,5 kostki masła
Wykonanie
zagotować razem 1 szkl. mleka + szkl. cukru + cukier waniliowy.
Następnie 1szkl. mleka + obie mąki + roztrzepane żółtka wymieszać i dodać do gotującego się mleka. Tak powstały budyń ostudzić.
Zrobić krem kokosowy: Zmiksować masło. Do masła dodać wystudzony budyń i wiórki kokosowe (1,5 paczki).
Układać: krakersy, krem, krakersy, krem, krakersy, krem, krakersy, krem, pozostałe wiórki kokosowe.
Smacznego
Iwona
No dobra wiec tak ja to robie
Golonke przyprawiam wg smaku ,tzn posypuje czym mam i albo zapiekam ,a najczesciej obsmazam w wysokiej patelni z cebula .
Jak jest obsmazona dodaje kwasna kapuste razem na ten tłuszcz i chwile podsmazam.
podlewam woda ok 1 szkl przyprawiam do smaku ,przykrywam i dusze czy tusze az bedzie miekka ,mozna dodac grzybka suszonego . Surówki nie trzeba ,bo do tego jest własnie kapusta duszona .
Dobra jest tez golonka zapieczona ,przełozona do garczka ,podlac woda dodac jarzyn ,jak miekkie mieso zagescic sos zasmazką smacznego
Golonke przyprawiam wg smaku ,tzn posypuje czym mam i albo zapiekam ,a najczesciej obsmazam w wysokiej patelni z cebula .
Jak jest obsmazona dodaje kwasna kapuste razem na ten tłuszcz i chwile podsmazam.
podlewam woda ok 1 szkl przyprawiam do smaku ,przykrywam i dusze czy tusze az bedzie miekka ,mozna dodac grzybka suszonego . Surówki nie trzeba ,bo do tego jest własnie kapusta duszona .
Dobra jest tez golonka zapieczona ,przełozona do garczka ,podlac woda dodac jarzyn ,jak miekkie mieso zagescic sos zasmazką smacznego
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.
Reniu1286-nie wiem czy u ciebie ten pomysł na kalafiora przejdzie,ale u mnie to uwielbiają;lekko podgotowanego kalafira dzielę na średniej wielkości różyczki,układam w naczyniu żaroodpornym,zalewam ciastem naleśnikowym(ciutkę gęściejszym) i na ok 10-15 min. do piekarnika.Zajadają się,że szok!
kto pyta,nie błądzi...tylko czasem drogi nadkłada...
A ja układam w żarooodpornym naczyniu kalafir, brokuły, pokrojoną w plasterki marchewkę (wszystko podgotowane), posypuję 2 małymi pokrojonymi w plasterki (obsmażonymi) parówkami (w oryginale szynka pokrojona w kostkę), i zalewam sosem beszamelowym, do którego dodaję sporo startego zółtego sera i doprawiam gałką muszkatołową. Niezłe.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 191 gości